Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Agappe']ale związek będzie miał teraz zagwozdkę - jak przetłumaczyć te japońskie imiona :evil_lol::evil_lol: mojej Anacie 3 razy poprawiałam rodowód bo ciągle były jakies byki - za pierwszym razem matka, babka i prababka była tą sąmą suką ;) a potem jakieś literówki w imionach dziadków :lol:[/quote]

Od razu z japońskim dokumentem jest dostarczany rodowód exportowy po angielsku, z transkrypcją nazw na alfabet łaciński. Tak więc tylko przepisują.

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Akegata']Paulina bo ty juz jak nasz domownik, tylko sie opuszczasz cos z odwiedzinami:razz:
[/quote]

No nie moge ciagle siedzieci i meczyc Twojego stada :eviltong:

[quote name='anulus']
PS. może razem odwiedzimy AKEGATKĘ co o tym myślisz?---będzie mi bardzo miło spedzić wspólnie ten czas.
[/quote]

No pewnie! ;)

Posted

Agape nie jest tak zle;) Jest tak jak mowi ktrebor, rodowod eksportowy tlumaczony itd. Ale oczywiscie ja zadrwilam sobie z pani w sekretariacie i jak rejestrowalam psa to najpierw pokazalam jej ten rodowod- bys widziala jej mine:evil_lol:

Daria musisz mocniejszych kart przetargowych uzyc do przekupienia rodzicow, a moze poczekasz na nasze japonskie szczeniaczki..............:loveu:

Posted

wiesz Anatka jest coraz starsza:shake:.. od 5 lat jest naszym jedynym oczkiem w głowie.. szczeniak byłby dla niej dużym przeżyciem, wiec nie moge długo czekać.. tymi argumentami próbuje dotrzeć do rodziców.. ale mama uważa, ze szczeniak później, powyżej 10 lat może dorosłemu psu dać drugą młodość.. cóż może i może ale nie musi.. ja takiego ryzyka nie jestem w stanie podjąć dlatego walcze o teraz, a nie później:oops:..

Posted

[quote name='Stitch']Witam i chcialem przedstawic nowa mieszkanke Wroclawia Chieko Halne Wzgorze ;)

[IMG]http://www.keiko.com.pl/dogo/DSC_0709a.jpg[/IMG]

boże jakie cudeńko!!!! tylko brać na ręce i tulić :)

Posted

To ja się też przyłączam do gratulacji z racji nowego importu z Japonii.

Fajnie, że miała Pani tyle zacięcia by przebrnąć przez problem związany z importem z Japonii, tym samym udowadniamy, że nie jesteśmy już zaściankiem kynologicznym. Ale przyczyniamy się do rozwoju ras japońskich poza Japonią.

Jak tylko suczka dojedzie to pogratuluję jeszcze raz :)

Posted

Witam wszystkich Akiciarzy!

Jestem nowym uczestnikiem forum i mam nadzieję że niedługo moja rodzinka niedługo powiększy się o małą Akitę.

Z racji że jest to najbardziej aktywny wątek, chciałbym tutaj zapytać o hodowlę. Czy to dobre miejsce na tego typu pytanie?

Pozdrawiam nocną porą.

Posted

Na forum jest paru hodowców, konkretnej nazwy hodowli nikt ci pewnie nie będzie podsuwał, co najwyżej możemy powiedzieć, czym powinieneś / powinnaś kierować się wybierając hodowlę. W linkowni (na górze tej sekcji) znajdziesz kilkadziesiąt linków do hodowli.

1. Z miejsca odpuść sobie hodowlę, która zaoferuje ci możliwość zakupienia psa z rodowodem lub bez.
2. Rodzice szczeniaka powinny być przebadani pod kątem występowania u nich dysplazji i genetycznych chorób oczu. Nabywając szczeniaka po zdrowych rodzicach, zmniejsza się w znacznym stopniu ryzyko tego, że szczeniak będzie chory. Pamiętaj, samo słowo hodowcy nie wystarczy, musisz zobaczyć dokumenty potwierdzające stan zdrowia rodziców.
3. Jeśli masz okazję przejechać się do wybranej hodowli przejedź się tam przed zakupem. Zobacz jak wyglądają warunki w których żyją psy, jeśli istnieje taka szansa poznaj oboje rodziców szczeniaka. Pamiętaj, że u psów nadmierna agresja lub płochliwość może być przenoszona na potomstwo.

Posted

ioc napisał(a):
Witam wszystkich Akiciarzy!

Jestem nowym uczestnikiem forum i mam nadzieję że niedługo moja rodzinka niedługo powiększy się o małą Akitę.

Z racji że jest to najbardziej aktywny wątek, chciałbym tutaj zapytać o hodowlę. Czy to dobre miejsce na tego typu pytanie?

Pozdrawiam nocną porą.

witam serdecznie :)
ewentualnie jeśli podasz jakieś konkrety co do tego: w jakie okolice możesz pojechać, jakiego koloru, pies/suka oraz kiedy chciałbyś odebrać szczeniaczka i czy masz zamiar go wystawiać to wtedy będziemy mogli kilka hodowli "podsunąć"

Posted

Ja bym ci jeszcze podsunęła jedną myśl: jeśli szukasz szczeniaka wystawowego, to przypatrz się na ilu wystawach faktycznie byli przyszli rodzice Twojego szczeniaka. Niestety ostatnio widzę mnóstwo nowych hodowli, gdzie psy były na minimalnej ilości wystaw, żeby zrobić hodowlankę i już zaraz po tym kryją sukę i mają szczeniaki. Lepiej wziąć szczeniaka z hodowli, która dłużej zastanawia się nad ewentualnym kryciem.

Posted

Chciałbym zapytać o konkretną hodowlę. Chodzi o Porażyniankę z Opalenicy. Szczeniaczek jest po rodzicach: matka - Bonari Omono Gawa, ojciec - Bos Kumade. Nie mam planów wystawowych. Nasz pies ma być po prostu członkiem rodziny.

Pozdrawiam serdecznie

Posted

ioc napisał(a):
Chciałbym zapytać o konkretną hodowlę. Chodzi o Porażyniankę z Opalenicy. Szczeniaczek jest po rodzicach: matka - Bonari Omono Gawa, ojciec - Bos Kumade. Nie mam planów wystawowych. Nasz pies ma być po prostu członkiem rodziny.

Pozdrawiam serdecznie

Jedyne, co wiem to to, że Bos jest dość znanym psem. Często bywał na wystawach i wygrywał. A poza tym pytanie do Ciebie: jeśli na wystawach Ci nie zależy to, czy byłeś już w tej hodowli obejrzeć szczeniaki? Matkę? Pogadać z hodowcami? To chyba podstawa.

Posted

Z hodowcą rozmawiałem już kilka razy, były to długie rozmowy. Jadę zobaczyć szczeniaka w przyszłym tygodniu.

Posted

To pierwsza rada - jedź bez kasy :) serio. Uroczy szczeniaczek może zaburzyć zmysł zdrowego rozsądku :)

Zobacz czy szczeniaki chętnie nawiązują kontakt z obcą osobą. Jeśli nie masz doświadczenia z dużymi psami o twardym charakterze - nie decyduj się raczej na pierwszego szczeniaka który do ciebie podleci - zgodnie z teorią - jest to szczenie alfa w miocie o pewnym siebie charakterze, które może sprawiać w przyszłości problemy wychowawcze. Nie decyduj się też na osamotnionego malucha, który siedzi gdzieś w koncie.

No i przede wszystkim pytaj o badania rodziców - zdrowi rodzice to większa szansa na zdrowe dzieci. Poproś też o umowę zakupu szczeniaka.

Posted

Raz już z zakupu szczeniaka się wycofałem. Właśnie po kontakcie osobistym z hodowcą. Niestety nie zrobił dobrego wrażenia. Z dużo było ochów i achów, a mało konkretów. No i warunki w jakich przebywały małe Kitki... Postanowiłem nie wspierać tej hodowli, mimo że pieski były urocze.

Radźcie mi radźcie: o co jeszcze pytać hodowcę, na co zwrócić uwagę.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie

Posted

[quote name='ioc']Chciałbym zapytać o konkretną hodowlę. Chodzi o Porażyniankę z Opalenicy. Szczeniaczek jest po rodzicach: matka - Bonari Omono Gawa, ojciec - Bos Kumade. Nie mam planów wystawowych. Nasz pies ma być po prostu członkiem rodziny.

Pozdrawiam serdecznie

zarówno matka jak i ojciec są ładnymi psami.. w sumie mało psów z tej hodowli pojawia się na wystawach, ale ostatnio suczka CALKA Porażynianka osiągnęła ogromny sukces - Zw.Klubu - i jest przepiękną suczką :loveu:
niestety samych właścicieli hodowli nigdy nie miałam okazji poznać..
[SIZE="1"]jeśli jednak chciałbyś łagodnego akitę to chyba odradzałabym Ci tą parę, bo jedno z rodziców jest diabełkiem i czasami przekazuje to swoim dzieciom

Posted

[quote name='Agappe']
jeśli jednak chciałbyś łagodnego akitę to chyba odradzałabym Ci tą parę, bo jedno z rodziców jest diabełkiem i czasami przekazuje to swoim dzieciom

Tatuś to :diabloti:?

Posted

ioc napisał(a):
Tatuś to :diabloti:?

yhy, po prostu pytanie czego od swojej akitki oczekujesz.. jeśli ma pilnować np domu to jak najbardziej ok, jeśli natomiast ma mieszkać z małym dzieckiem warto się zastanowić i dokładnie przeanalizować charakter szczeniaczka

dodam jeszcze, ze znam właścicielki 2 suczek pochadzących z tej hodowli i żadnego złego słowa od nich o hodowli nie słyszałam

Posted

Mieszkamy w domku. Pies ma być naszym towarzyszem, przyjacielem. Co do dzieci to mamy syna - 10lat, więc nie jest już takim maluszkiem. A kolejny maluszek jeszcze nawet nie na chmurce ;-) A jak Akity reagują na pojawiające się malutkie dzieci w rodzinie. Macie jakieś doświadczenia w temacie?

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...