Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Uffff!!!! Też chciałabym TO zobaczyć!:lol::lol::lol:

Ale też wydaje mi się, że w ogóle marsz ulicą z TRÓJKĄ AKIT to nie jest bajka - do najłatwiejszych nie należy!
To raczej wyzwanie!:evil_lol:

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Shoggy']Witam wszystkich,
Co za przemile towarzystwo tu sie zebralo. Wszyscy lubia Akity.

Dzękujemy za miłe słowa!

Ja również witam Cię Shoggy i tego długowłosego AA-przystojniaka:loveu:!
Bardzo miło Was poznać!

PS. Chyba podobnie jak Asiaczka zżera mnie ciekawość, jak nas znalazłeś? Czy szukałeś czy też to zwykły szczęśliwy przypadek:eviltong:?

Posted

[quote name='bety']Hm, nazwisko Thompson kojarzy mi się jedynie z hodowlą Aarak.

Brawo. Alez Pani siedzi w temacie. Nawet aust. hodowle. Shoggy pochodzi wlasnie z tej hodowli. Phil mieszka jakies 5 km. ode mnie, w Southern River. Tam jest takie jakby osiedle dla hodowcow. Jednakze Shoggy nalezy do ostatniego miotu jaki wyhodowal. Stwierdzil ze juz jest za stary zeby sie w to dluzej bawic. (to jego slowa) Ale swietnie pani trafila.

Shoggy mi znow przez ramie zaglada i kaze pisac:

Musze sie tu pochwalic ze bylem ulubiencem calego domu, szczegolnie matki Phila i moj pan musi mnie od czasu do czasu tam zawozic, zebym sie mogl pochwalic jak rosne i pieknieje. Nie tylko to, odznaczam sie rowniez niezwykle przymilnym charakterem i wszyscy mnie kochaja.

No dobrze juz sobie poszedl. Boze, ze ten pies sie nie rumieni. A moze dlatego jest rudy zeby nie bylo znac.

Phil teraz koncentruje sie na swoim psim hotelu i wystawianiu swoich Golden Retrievers. Tutaj zreszta niektorzy maja takie dziwne uklady, do niektorych psow sa wspolnikami, niektore maja samodzielnie, pies zjadl to by sie wsciekl zanim by te wszystkie stosunki i uklady rozwiazal. Kiedy zglosilem sie do niego w poszukiwaniu szczeniaczka (Gejsza juz byla wtedy szczenna) to rowniez proponowal mi dwie dorosle suczki w takim ukladzie, ze jak je wezme, zaplace jedynie pol ceny, ale on je bedzie mogl uzywac kiedy bedzie potrzebowal. Na to sie nie zgodzilem, suczki byly przemile, ladne, lecz mialy juz tak okolo 2 lat i byly trzymane w klatkach, czego nie lubie poniewaz moim zdaniem w pewnym sensie wypacza to charakter psa. Po pierwsze chcialem psa a nie suczke i szukalem psa domowego a nie z klatki. Jak sama Pani wie Akity nie sa zbyt latwymi psami i chcialem osiagnac maksimum przywiazania. Co sobie sam wychowam to bede mial. Zreszta ja do tego podchodze niezwykle emocjonalnie.

Shogun - czy to chodzi o Austrl. Ch. Hallysium Huggey Bear? Dobrze myślę, czy jestem w błędzie? Natomiast mamcia "Dancing Geisha" - to dla mnie zagadka - jakaś podpowiedź?

Prawde mowiac nie wiem. Phil przedstawil ojca Shoggy jako Shogun, a jego wlascicielami byli jego sasiedzi, rowniez zarejestrowani hodowcy Akit. Natomias mamcie moze pani zobaczyc na zdjeciu, wtedy kiedy Shoggy mial 1 tydzien. Nie wiem jak jest w Polsce, ale tutaj czesto uzywane do rozmnazania psy, aczkolwiek moga miec przodkow championow, same nigdy nie zdobyly zadnych odznaczen, jednak maja dobre geny i z tego powodu sa rozmnazane w poszukiwaniu potencjalnego championa. Zgodnie z panujacym tu wsrod niektorych hodowcow zwyczajem, jezeli zdaniem hodowcy pies nie nadaje sie na wystawy ani do rozmnazania (a Shoggy jest takim psem z powodu dlugiego wlosa, a chyba takze wzrostu, juz przekroczyl limit) nie daja oni pisemnych rodowodow zeby zapobiedz wprowadzaniu niepozadanych charakterystyk do rasy. Inni wystawiaja tzw. limited register, a jeszcze inni sprzedajac takiego psa wymagaja pisemnej umowy ze pies bedzie wysterylizowany przed pierwszym rokiem zycia. Takie pieski sa sprzedawane za pol ceny "pelnowartosciowego" (w zrozumieniu hodowcy) psa. Np. rodzenstwo Shoggy kosztowalo $1500, a ja za niego zaplacilem jedynie $700. Ale to oczywiscie nie bylo powodem dla ktorego go kupilem, po prostu on mi sie najbardziej podobal. Tutaj ceny niektorych szczeniakow Akity dochodza nawet do $2000. Gdyby on kosztowal $2000, to tez bym go kupil.

Pod tym linkiem moze Pani zobaczyc jednego z psow Phila, rozpoznaje ze zdjecie nawet robione jest u niego w hodowli.

http://www.trezridgeakitas.com/dog.asp?dog=14730

Moją kudłatą kulkę można zobaczyć w Galerii (ta zakładka na górze) i w temacie/poście "Akita Amerykańska" na tym forum.

O rany, az mi dech zaparlo. Co za kolory !!!

Pozdrawiam

Shoggy z kwiatkiem. Czy to jeszcze Akita, czy juz byczek Fernando?

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']Dzękujemy za miłe słowa!

Ja również witam Cię Shoggy i tego długowłosego AA-przystojniaka:loveu:!
Bardzo miło Was poznać!

PS. Chyba podobnie jak Asiaczka zżera mnie ciekawość, jak nas znalazłeś? Czy szukałeś czy też to zwykły szczęśliwy przypadek:eviltong:?

Dziekuje za mile slowa i za powitanie.

Trafilem tu zupelnie przypadkowo, jezdzac po Inecie. Uwielbiam psy, kiedy znalazlem ta strone, zaczalem czytac (oczywiscie o Akitach), bardzo mi sie spodobalo i postanowilem sam napisac.

Co za wspaniala Strona !!!
Ile pracy musieliscie wlozyc w tlumaczenia tych wszystkich informacji na polski. Doprawdy podziwiam.
Wszyscy jestescie tutaj przemili, ale jaka swietna robote odwalila Bety w opisie AA WOW!!!

Wiki wyglada jak identyczny blizniak Shoggy. Co za podobienstwo, nasuwa mi sie tu polskie przyslowie na temat skory... ale chyba nie bede go cytowal bo mnie moglybyscie z niej obedrzec. :)))

Pozdrawiam

Posted

[quote name='Shoggy']Brawo. Alez Pani siedzi w temacie. Nawet aust. hodowle. Shoggy pochodzi wlasnie z tej hodowli.

Staram się być na bierząco, ale czasem przy ogromie hodowli na świecie jest to bardzo trudne. Australijskie hodowle znam jako tako, głównie właśnie w temacie długiego włosa i nosicieli tego genu wśród akit am. To taka moja mała pasja. :p

No dobrze juz sobie poszedl. Boze, ze ten pies sie nie rumieni. A moze dlatego jest rudy zeby nie bylo znac.

Bardzo gadatliwa psinka, jak większość akitek :lol: a rumienić się chyba nie powinien moja Kogiku też była ulubienicą hodowców, teraz to królowa w moim domu - taki już urok kudłaczy. Przekonują do siebie chyba wszystkich. :lol:

Tutaj zreszta niektorzy maja takie dziwne uklady, do niektorych psow sa wspolnikami, niektore maja samodzielnie, pies zjadl to by sie wsciekl zanim by te wszystkie stosunki i uklady rozwiazal.

U nas też niektórzy hodowcy takie metody praktykują.

....suczki byly przemile, ladne, lecz mialy juz tak okolo 2 lat i byly trzymane w klatkach, czego nie lubie poniewaz moim zdaniem w pewnym sensie wypacza to charakter psa. Po pierwsze chcialem psa a nie suczke i szukalem psa domowego a nie z klatki. Jak sama Pani wie Akity nie sa zbyt latwymi psami i chcialem osiagnac maksimum przywiazania. Co sobie sam wychowam to bede mial. Zreszta ja do tego podchodze niezwykle emocjonalnie.

Też jestem przeciwnikiem klatkowego odchowu szczeniąt i utrzymywania potem w nich dorosłych psów. Przekonałam się na własnej skórze jakie to szkodliwe dla psychiki psa. Pewnych rzeczy już nie da się nadrobić u takich psów. :shake:

Prawde mowiac nie wiem. Phil przedstawil ojca Shoggy jako Shogun, a jego wlascicielami byli jego sasiedzi, rowniez zarejestrowani hodowcy Akit.

Tu jest zdjęcie Hallysium Huggey Bear - "Shogun"
http://www.acay.com.au/~mmist/shogun.html
Czy jest podobny do tatusia Shoggy'ego?

O rany, az mi dech zaparlo. Co za kolory !!!

Dziękujemy za uznanie :lol:

Wszyscy jestescie tutaj przemili, ale jaka swietna robote odwalila Bety w opisie AA WOW!!!.

:oops: :oops: :oops: To nic takiego, takie sobie bazgrołki.:oops: :oops: :oops:

Pozdrawiam

Posted

[quote name='bety']Staram się być na bierząco, ale czasem przy ogromie hodowli na świecie jest to bardzo trudne. Australijskie hodowle znam jako tako, głównie właśnie w temacie długiego włosa i nosicieli tego genu wśród akit am. To taka moja mała pasja.

Acha, to jeszcze o czyms zapomnialem napisac. Phil powiedzial za jedna z siostr Shoggy poszla do tej hodowli Trezridge Akitas. Nie wiem czy bedzie ona nosicielka dlugowlosego genu, ale to tak dla Pani informacji. Z tego co wiem on ma z nimi jakies uklady, w ktore jako "outsider" nie moge wniknac. Jego brat poszedl gdzies do jakiejs hodowli w Melbourne bo podobno swietnie sie zapowiadal. Phil widzial w nim przyszlego championa. I jeszcze jedno. Shoggy byl z pierwszego miotu Geishy.

Bardzo gadatliwa psinka, jak większość akitek :lol: a rumienić się chyba nie powinien moja Kogiku też była ulubienicą hodowców, teraz to królowa w moim domu - taki już urok kudłaczy. Przekonują do siebie chyba wszystkich. :lol:

Moze kiedys zobaczymy je na wystawach. Phil mowil ze sa hodowcy ktorzy podstrzygaja dlugowlose Akity zeby je moc pokazywac.

Tu jest zdjęcie Hallysium Huggey Bear - "Shogun"
http://www.acay.com.au/~mmist/shogun.html
Czy jest podobny do tatusia Shoggy'ego?

O tyle o ile moge rozpoznac ze zdjecia to nie. Zreszta ta hodowla obok Phila nazywala sie jakos inaczej, Coltree czy Cooltree? Musialbym tam podjechac i zabaczyc na tabliczke. Wydaje mi sie ze ojciec Shoggy byl nieco jasniejszy i prawie nie mial maski. Shoggy jest bardzo do niego podobny, tylko ma dlugi wlos. Ojciec byl bardzo duzy, Shoggy tez byl najwiekszy z miotu. Czy to prawda co mowia, ze najwiekszy z miotu pies jest najlepszy pod wzgledem zdrowotnym?

:oops: :oops: :oops: To nic takiego, takie sobie bazgrołki.:oops: :oops: :oops:

Niepotrzebna skromnosc. Give credit where credit is due. :lol:

Pozdrawiam

Posted

Shoggy, no tak Prawdziwy Kochacz Psów zawsze wczesniej czy później trafic musi na innych Psów Kochaczy:lol:! Bez dwóch zdań:lol:!
A tak przy okazji, może Cie to zdziwi, ale u nas w zasadzie nie jeździ się po Internecie:roll: - ale się po nim surfuje:crazyeye::evil_lol::evil_lol::evil_lol:!

Zgadzam się z Tobą, bo też uważam, ze Bety to prawdziwa, a przy tym bardzo dociekliwa:lol:, kopalnia wiedzy o akitach. I ten opis AA wyszedł Jej bardzo ładnie!

Ha, ha, rzeczywiście podobieństwo między Shoggym i Wiki jest całkiem spore, oczywiście jak na AA-chłopaka i JA-dziewczynę:razz:! Ale co by nie mówić, to ogony w całej swej długowłosowatości mają identyczne:lol:!

Bety, my Ci tu peany, a Ty na to... takie sobie bazgrołki:evil_lol:. No ładnie:mad:!

Ineczko, wypatrzyłam Cię wczoraj z fot. aparatem na Waszych Psich Polach! Znaczy bedzie nowa fotorelacja:eviltong:?
:shake:, nie wypatrzyłam! Ale pomysł był/jest dobry:eviltong:?

Posted

Shoggy - ja - pochwalę się - też mam związki z Australią. Ojcem jednego z miotów basenji jest piesek sprowadzony z Australii z hodowli BAAGNA. A ojcem drugiego innego miotu jest syn tego psa z hodowli BAAGNA.
I jeden i drugi pies są pieknymi samcami, trochę przerośniętymi, ale wartymi pieniędzy, jakie zapłaciłam za krycie; szczeniaczki z tych połączeń wyszły naprawdę na "5"! (Myslę o powtórce krycia synem...).
Pzdr.

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']

Ineczko, wypatrzyłam Cię wczoraj z fot. aparatem na Waszych Psich Polach! Znaczy bedzie nowa fotorelacja:eviltong:?
Nieeee, Ineczka nie miala aparatu. A na Pola wpadła zupełnym przypadkiem...
Dzisiaj w mojej Galerii pojawi się więcej zdjęć Aiko. Zapraszam.:lol:
pzdr.

Posted

Witam Wszystkich Miłośników Akitowych! Jestem tu nowa, chociaż biernie uczestniczę na Waszym Forum już od dawna.....Jesteśmy z Suńką trochę nieśmiałe...Od trzech lat jestem szczęśliwą posiadaczką suni w TYPIE Akita Am. Niestety w typie, ale tak wyszło.....To był zupełny przypadek, ale jakże okazał się szczęśliwy! Miłam ukochaną suczkę ON-kę i kiedy odeszła za TM, byłam totalnie zrozpaczona...Wtedy pojawiła się ta mała. Nic nie wiedziałam o tej rasie, nigdy wcześniej nie interesowałam sie Akitami, zawsze kochałam owczarki. Udało mi się trafić na Serwis AA, (który jest kopalnią wiedzy nt. AA), czytałam różne książki, odwiedzałam stronki z hodowlami i ja KOCHAM TE PSY!!!! Są najwspanialsze pod słońcem! Mam też koteczkę do kompletu Akitowo-kotowego. Bardzo sie cieszę, że jest trochę "Szaleńców" totalnie zakręconych (tak jak ogonki) na punkcie tych psów!!!!

Posted

Witaj Cavallo!
Miło Cie poznać! To fajnie, ze odezwałaś się!
Przykro mi z powodu Twojej On-ki.

Widzę akitowo-kotne tandemy to standard;):lol:!
Bardzo będzie mi miło poznać i zobaczyć Twoje zwierzydła:eviltong:!

Posted

My też Cię witamy :lol: :lol: :lol:
My czyli akitowo-kocio-ludzka spółka :evil_lol: :lol: :lol:
Wstaw zdjęcia swoich podopiecznych - proszę

Posted

[quote name='Asiaczek']Jak to jest, że akiciarze = kociarze?!:loveu::loveu::loveu:
[SIZE=3]Pzdr.

Bo akity to takie większe koty :lol: :lol: :lol:

A Ty też masz zakręcone ogony i koty - jak to jest ;) :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...