Asiunia02 Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Dzis szybka fotorelacja (z powodu pogody nie pelna), a jutro podziele sie z moimi odczuciami :) nie wszystkie sa zidentyfikowane, gdyz wlasnie wrocilam i nie mialam jeszcze katalogu w rece. W terminie pozniejszym moze zidentyfikuje psiaki HOSEKI HALNE WZGÓRZE ............ ............ UMON IZIS ........ PSY PANI IZYDY
weihaiwej Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 [quote name='AKITY-HalneWzgórze'] Jolu! super zdjęcia (cała seria) :D , widać, że Wasze psiaki mają świetną możliwość socjalizacji z innymi psami i rozwoju osobowości. Aż przyjemnie popatrzeć! :D :D :D
Asiunia02 Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 cd SOPOT Czenay Roal FUMIKO PA-LIS (moj synek, ktory do dzis dnia kocha cala nasza rodzinke bardzo) (zdjecie ruszone ale ładne) TANOSHIMI - GO Dogutti [imghttp://www.palisakitas.republika.pl/dogo/sopot/ginger3.JPG] ANATA YAMAMOTO - suczka klasa championow, przepieknie sie prezentujaca. DARIA GRATULACJE ZA BOBA i PARY HODOWLANE !!!!!!!!! DAICHI OMONO-GAWA INAZUMA
Asiunia02 Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 No i jeszcze moje dwie lalunie :) Ale tym razem zdjecia spoza ringu :) DONA OMONO-GAWA Dona z Kacperkiem "kto mi biega i halasuje za parawanem" :) no i nadsłuchujaca wszystko CHIKAKA PA-LIS
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='AKITY-HalneWzgórze']Gratualcje za ostatnie wyczyny wystawowe,a właściwie za całokształt Wasz wystawowy! :) i podziwiam Wasze wspaniałe fotki,przeróżne ,ogląda się je z przyjemnością,a fotę małej Ashi w szpagacie mam żywo przed oczami. Jolu, bardzo dziękujemy za tak ciepłe słowa :loveu: Gratulacje zawsze cieszą, ale najbardziej gdy przekaże je hodowczyni, którą darzy się wielkim szcunkiem za całokształt sukcesów hodowlanych :iloveyou: , bo to świadzcy tylko o tym, że "odwalamy" z Asztarkiem kawał solidnej roboty :oops: :lol: dzięki z całego serca :Rose: Wiem, że gratulacje dla Ciebie i Ryoko za ZwMł w Legnicy, przekazała od nas Agatka, ale nie zaszkodzi jeszcze raz pogratulować :) Sopot natomiast, to jak dla mnie totalna porażka sędziego, niech sobie inni piszą co chcą na ten temat, ale ocena b.dobra dla Ryoko to totalne nieporozumienie, a miejsce IV w takim zestawieniu suczek to czysty obłęd :stupid: nie uważam, że totalnie wszystkie psy zostały źle ocenione, ale przykład jaki podałam ewidentnie świadczy o kompetencjach tego sędziego :evil: Gratulujemy ZwMł HOSEKI :BIG: to naprawdę piekny pies, który zawojuje jeszcze nie jedną wystawę :klacz: jaki z niego dumny samuraj widać na poniższym zdjęciu: pozdrówka :hand:
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Matagi']Kasia i Łukasz!!! :P Jeszcze raz gratulacje : za wystawę i za piekne fotki wystawowe,i za piękną malutką białaskę,dbacie o nią,wygląda pięknie!!!! :P :D :P :D Matagi, dziękujemy, dziękujem, dziękujemy :lol: To chyba nasz szczęśliwy dzień, tyle ciepłych słów od tylu ciepłych i dobrych kobit :iloveyou: a malutka rzeczywiście jest naszym oczkiem w głowie, szczególnie dla Łukasza - córunia tatunia :lol: za to Asztarek - maminy synuś :D
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Asiunia wykonałaś kawał solidnej roboty :lol: prześliczne foty, prześlicznej Ryoko :D dzięki serdeczne :)
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Asiunia02']FUMIKO PA-LIS (moj synek, ktory do dzis dnia kocha cala nasza rodzinke bardzo) Asiunia, na tym zdjęciu FUMIKO prezentuje się naprawdę super :D
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Dziekuje w imieniu wlasciciela :) W kolejnym poscie podziele sie swoimi odczuciami w Sopotu, gdyz musze dokonczyc prace nad strona znajomych :)
Izis Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Asiunia02'] PSY PANI IZYDY Dlaczego mnie to nie dziwi ;-) Zdjęcie cykniete ukradkiem... dobra szkoła pewnej "Pani" No bo niby dlaczego pokazać je już przygotowane do występu albo na ringu. Wtedy wypadłyby za korzystnie ;-) A tak szybko cykniemy zdjęcie jak ktoś inny je trzyma podczas gdy ich Pani rozbija namiot i bedzie OK :-)))) Pan od samojedów to się wrecz w dole z piaskiem za balami chowal robiąc zdjęcie jak składałam namiot. Myślał, że go nie zauważymy. Bardzo to rozbawiło moją mamę ;-) Z utęsknieniem czekam na jego arcydzieła. Pozdrawiam życząc nieustannie dobrego samopoczucia :-))))
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Dla miłośników przyrody wrzucam jeszcze kilka zdjęć Asztarka w Zakopanem :D
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Pani Izydo niech Pani nie przesadza, bo zaczyna mnie juz Pani denerwowac swoimi pretensjami. Siedziałam obok Pani i widziala Pani ze chodze z aparatem i robie zdjecia i wcale nie zrobilam do ukradkiem. A wsadzilam takie a nie inne bo z ringu nie mialam a chcialam aby wszystkie akity z sopockiej wystawy byly pokazane. A co za róznica czy jest przygotowany czy nie?? Jesli pies jest ladny to bedzie bez przygotowan :) W takim razie zycze miłej pracy nad przygotowaniami. Zaczyna byc Pani bardzo nie mila i cyniczna. NAWET GDYBY BYLA PANI SUKA W SUPER WLOSIE NIGDY BY NIE WYGRAŁA RASY !!!!!!!!! DO TAKIEJ SUKI JAK ANATA BRAKUJE JEST MNOSTWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Moje odczucia z Sopotu :) Czenay Roal FUMIKO PA-LIS jestem troche zawiedziona i wcale nie wynikami moich psow bo byly wyliniałe i nie zasługiwały na wiecej niz otrzymały. Ale patrzac wyzej i widziac takie psy, które wystawe ukonczyly z ocena bardzo dobra to lekka przesada. Oby dwa psy koncza swoje Championaty Polski, dodatkowo Czenay Roal konczy Ch.Litwy i Int.Cham. wiec ich lokaty nie byly chyba obiektywne. Jestem juz dzisiaj poddenerwowana inna sytuacja z forum, ale prawda jest taka ze TADA Akita u Izis nigdy nie powinnien wygrac z takimi psami,a takze z BImbo Yamamoto. A wg ocen sedziego tak bylo - to bardzo przykre. Pani Izydo. Mysli Pani ze jak Pani wygrała to jest Pani teraz wielka gwiazda. Zgasnie Pani tak szybko jak zabłysła !!!!!!!!!!!!!!!! Pisze Pani, ze sedzia był surowy to prawda, ale ze znał sie na rzeczy. Jesli tak Pani sadzi to chyba z Pania jest rowniez cos nie tak. Co prawda z niektorych przypadkach pokazał, ze zna sie na rzeczy, ale ogolnie nie odebrałam do pozytywnie. A TERAZ COS MILEGO !!!! WIELKIE PODZIEKOWANIA DLA PANI EWY SZEREMETY za upominek :), a takze za to, ze zaprasza ciekawych sedziow na wystawy swojego odziału. Nie ma sie co przejmowac opiniami i pretensjami, bo nigdy nie mozna przewidziec czynow ludzkich. Jeszcze raz WIELKIE PODZIEKOWANIA i GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A teraz czekam az Pani Izyda zacznie kontratak :) Bo napewno pare obelg na mnie spadnie ;) jestem przygotowana. :)
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Kasiu: A gdzie w tym czasie była Aszi ?? Wycieczke mieliscie super :) A Asztarek spisał sie jak prawdziwy mezczyzna :) bardzo fajne fotki !!! :)
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Asiunia02']Kasiu: A gdzie w tym czasie była Aszi ?? Wycieczke mieliscie super :) A Asztarek spisał sie jak prawdziwy mezczyzna :) bardzo fajne fotki !!! :) Na szczęście mieszkamy z moją mamą, więc to ona została z Aszi, kundelką Animką i dwoma naszymi kotkami: Pysią i Filipkiem :) cieszę się, że fotki się tak podobają, to tylko motywuje do robienia kolejnych :lol: a wycieczka rzeczywiście była super, już nie mogę doczekać się kolejnych wakacji, tymrazem z dwiema akitkami :) Ps. Asiunia, nie denerwuj się już, bo naprawdę nie warto. Każdy o zdrowym rozsądku już dawno zauważył, że z wynikami było coś nie tak :wink:
AKITY-HalneWzgórze Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Izis']Uważam, że sędzia był ostry ale sprawiedliwy. Jego opisy są bardzo trafne i szczegółowe. To, że w Polsce dominują oceny doskonałe się zmienia... na zachodzie na ocenę doskonałą zasługują tylko doskonałe psy a nawet te gdy mają gorszy dzien często dostają bardzo dobrą i nikt się tego nie wstydzi... bo czasem któryś pies ma gorszy dzień a czasem wystawca... B.się cieszę Izis,że tak uważasz, :lol: bo poczułam się trochę dziwnie,kiedy akiciarze powiedzieli mi,że ktoś przy ringu,kiedy wygrał Hoseki powiedział o nim,cytuję -"ten pies jest beznadziejny" Lilka,Kasiu i Łukaszu :) -ja szanuję każdy werdykt sędziów-Jak można czuć się skrzywdzonym,jeśli ten właśnie sędzia w klasach młodzieży zwyczajowo daje tylko pierwszemu psu/suce ocenę doskonałą,a pozostałym wszystkim b.dobre nawet w większych i silnych stawkach? i jeśli pozostałych psów/suk już nie ocenia stopniująco(nie pada żadna ocena dobra),czyż lokaty w tej sytuacji nie są mało istotne?w tej sytuacji,przecież nie ma nawet medali. CZENAJ Roal -BOB Sopot 04-oceniony przez samą Angelikę Kammerscheid-Lammers (też sędzina z zagranicy)-oceniony przez jedną z najznamienitszych znawczyń akit- tutaj dostaje ocenę b.dobrą i inny pies,porównywalnie piękny -FUMIKO Pa-Lis też dostaje teraz b.db- możnaby to nazwać pokrzywdzeniem, ...ale Ci którzy już niejednokrotnie byli na wystawie,czyż nie wiedzą,że gust nie podlega dyskusji? i ci,którzy to wiedzą myślę,że nie rozdzierają szat. A ci,którzy wystawiają po raz pierwszy,albo jeszcze raczkują,czyż nie mają opiekunów spośród akiciarzy,przynajmniej na tak dużej wystawie,gdzie jest wystawiane ponad 30 akit?,którzy to ,opiekunowie podtrzymają ich na duchu,wyjaśniając wiele niuansów,elementów ocen itd. :scatter: i właśnie niniejszym chcę pokazać Tobie Kotis a także wszystkim akiciarzom (co powinno Cię mocno podnieść na duchu) :P ,parę fotek Twojego pięknego psa HOKORI TAKAI Halne Wzgórze,których jeszcze nie miałeś okazji widzieć,bo ja nie miałam okazji jeszcze ich Tobie przesłać(niebawem prześlę na maila więcej) oto Hokori a na koniec umieszczam 2 fotki robocze z treningów do wystawy HOSEKI Halne WzgórzeZwycięzcy Młodzieży Sopot 05 ,może nie jest jednak taki beznadziejny,jak ktoś spoza ringu go osądził? We wcześniejszych postach wkleiłam wiele fotek suczek i piesków z klas młodzieży a inni wkleili z pozostałych klas,i myślę,że nikt nie umiera ze wstydu ( wystawiający i właściciele tych pięknych akit),dlatego ,że tak zostały ocenione. Taka była wola i gust sedziego,a o innych czynnikach to już Izis też napisałaś. A patrząc na pieski i suczki ,które uzyskały CACIBy ,r-CACIBy ,BOB i Zw.Młodzieży to chyba nikt nie ma wątpliwości,że gust sędziego z Danii jest OK pozdrawiam wszystkich serdecznie:P :wink: :D
GR Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Sorki! Chcialam jak najlepiej, no ale coz..Po sedziowaniu p. Klindrup powiedzial, ze mamy akity na europejskim poziomie, moze to byc jakims pocieszeniem :( :( W przyszlym roku planuje zaprosic p. Gabriele Richard,
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Kasia_i_Łukasz'] Asiunia, na tym zdjęciu FUMIKO prezentuje się naprawdę super :D Fumisia jest bardzo trudno ustawic gdyz on ma w sobie tyle energi, ze to sie w glowie nie miesci :) Od szczeniaka nie szlo za nim za darzyc,a do tego w swoim domku wychowuje sie z 2 chlopacami (7 i 11 lat) wiec wariacje odbywaja sie codziennie. Ale przyznaje, ze tu wyszel super :) Z wystawe na wystawe jest coraz ladniejszy :) Ten nasz miot był bardzo udany (co widac w ocenach na wystawach, no za wyjatkiem sobotniego sopotu:) )
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='Kasia_i_Łukasz'] Asiunia, na tym zdjęciu FUMIKO prezentuje się naprawdę super :D Fumisia jest bardzo trudno ustawic, gdyz on ma w sobie tyle energi, ze to sie w glowie nie miesci :) Od szczeniaka nie szlo za nim zadarzyc,a do tego w swoim domku wychowuje sie z 2 chlopakami (7 i 11 lat) wiec wariacje odbywaja sie codziennie. Ale przyznaje, ze tu wyszel super :) Z wystawe na wystawe jest coraz ladniejszy :) Ten nasz miot był bardzo udany (co widac w ocenach na wystawach, no za wyjatkiem sobotniego sopotu:) )
Kasia_i_Łukasz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 GR napisał(a):Po sedziowaniu p. Klindrup powiedzial, ze mamy akity na europejskim poziomie Myślę, że tym zdaniem powinniśmy zakończyć tą dyskusję :lol:
Asiunia02 Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Jestem za !!!!! Tylko dodam jedno zdanie. ja tez jestem za tym aby wszystklie psy nie dostawały oceny doskonałej, przynajmniej nie bedzie "przypadkowych" championow, ale jesli w sukach w klasie otwartej sedzia postawil kilka ocen doskonalych, a w psach w klasie otwartej nie to - to juz lekka przesada, gdyz stawka psow byla nieporownywalnie wyzsza do stawki suk w tych klasach. Pozdrawiam serdecznie !! Zapomniała pogratulowac jeszcze pani Joli za Zw Ml. !!!!!!!!!!!!!
AKITY-HalneWzgórze Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='GR']Sorki! Chcialam jak najlepiej, no ale coz..Po sedziowaniu p. Klindrup powiedzial, ze mamy akity na europejskim poziomie, moze to byc jakims pocieszeniem :( :( W przyszlym roku planuje zaprosic p. Gabriele Richard, GR -to jest pocieszenie! :) nie możesz się tu za nic winić ! Ostatnio zadano mi pytanie,jak to jest z różnicą włosa u akity,bo nawet laicy zauważają,że akity mają różne futra,jedne o krótszym i miękkim włosie osiowym,drugie o dłuższym i ostrym, odpowiedziałam tak;wydaje mi się,że Japończycy zaczynają preferować akity(choć oglądając u nich akity są ciągle różne) o krótszym włosie osiowym i gładkim patrz Asayake Shun'You Kensha,KAUSUI Tezuka Kensha,a u nas BIMBO Yamamoto,CZENAJ Roal,FUMIKO Pa-Lis,niektóre moje(np.MOMIJI)i wiele innych,ale są akity,które mają włos jak np YOHIMITSU z Kajitsu No kennel,u nas BU-TSU Omono Gawa,czy piękna DAICHI Omono Gawa ,a także np.HOKORI,czy Hoseki.Pewnie róznice też mogą wynikać z klimatu,w jakim akicie jest dane przebywać,a także np.u młodych psów,ma znaczenie,kiedy się urodziły,ja zauważyłam,że szczenięta przychodzące na świat przed zimą budują inny włos,niż te urodzone na wiosnę,a potem dopiero różnice się zacierają po pierwszym wymianie tego właśnie osiowego włosa. Jak to jest?,bo przyznam,że autorytatywnie nie jestem w stanie się tu wypowiedzieć,za mało jeszcze wiem. Sędzia Klindrup mam wrażenie preferował akity z dłuższym włosem osiowym,ale myślę,że to nie był jego główny element do oceny,ale znowu ANATA to siostra BIMBO i widać w nich podobieństwo,pewne oceny trudno zrozumieć,bo jeszcze CZENAJ i FUMIKO ,b.podobne typy akit i tu faktycznie można się zastanawiać,kwestia prezentacji??? Na ocenę poza budową,wyrazem,ruchem,charakterem itd.,składa sie też sposób zaprezentowania psa. Tak Asiunia różnice w ocenieniu suczek i psów w wyższych klasach dziwią,ale nie my tu byliśmy oceniającymi,znamy te pieski i też oceniamy je po swojemu,i też przez pryzmat jak były oceniane przez innych sędziów. Dzięki Asiunia za gratulacje dla Hoseki'ego,choć przyznam,że moim zdaniem HOKORI jest o wiele ładniejszy,na pewno b.istotna sprawa ,jaka jest brana pod uwagę to pies w trakcie wylinki,ma zawsze mniejsze szanse. W kl.mł.suczek też na początku wyszły z ringu 2 piękne suczki -Wasza Dona i Sakai.W kl.młodzieży spotkałam się niejednokrotnie z ocenami b.dobrymi,często dla całej stawki i b.ostrożnymi sądami w opisach ,gdzie często padaja uwagi..ale to się jeszcze moze zmienić(wiadomo,na lepsze lub gorsze). pozdrawiam raz jeszcze i chciałabym się jeszcze podzielić wesołą nowiną z Halnego - THAYLA już urodziła :P ,a o szczegółach później
weihaiwej Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 [quote name='AKITY-HalneWzgórze'] pozdrawiam raz jeszcze i chciałabym się jeszcze podzielić wesołą nowiną z Halnego - THAYLA już urodziła :P ,a o szczegółach później Gratulacje dla mamusi i dla Was! I czekamy na szczegóły!! :D :D :D
Recommended Posts