Yoijmbo Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 "A Fufu to Dziewczyna?" Tak, To brat i siostra. Już mozna zobaczyć całą galerię: www.yojimbo.pl Zapraszam. Dario, kiedy jest jakaś wystawa blisko nas? Fufu ma już ponad 18 mscy. A może zrobię parę fotek, i Ty ja wstępnie ocenisz?
Agappe Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 Yoijmbo napisał(a):"A Fufu to Dziewczyna?" Tak, To brat i siostra. Już mozna zobaczyć całą galerię: www.yojimbo.pl Zapraszam. Dario, kiedy jest jakaś wystawa blisko nas? Fufu ma już ponad 18 mscy. A może zrobię parę fotek, i Ty ja wstępnie ocenisz? hehe, ja tam nie brałabym siebie jako wyrocznie ;) zdjęcia lepiej wyślij hodowcom, teraz mają już dobry dostęp do internetu to powinni szybko odpowiedzieć, a ich opinia bedzie na pewno bardziej fachowa od mojej ;) mimo, ze z chęcią zobacze zdjęcia :)) jesli chodzi o wystawy to 9 wrzesnia jest krajówka w Warszawie, a 1 paźniernika krajówka w Legionowie.. to takie naaaaajbliższe, reszte wystaw znajdziesz na http://www.zkwp.pl/wystawy/wyst06pl.htm może tak krajówka akit we wrześniu w Łodzi???
pola.1 Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 Witam!Yoijimbo we wrzesniu nie tylko krajowka w Lodzi ale i specjalistyczna wystawa Akity Japonskiej i Akity amerykanskiej!! Warto pokazac swojego psa na takiej wystawie.Tam najszybciej dowiesz sie wiele o swojej Fufu!!
Agappe Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 pola.1 napisał(a):Witam!Yoijimbo we wrzesniu nie tylko krajowka w Lodzi ale i specjalistyczna wystawa Akity Japonskiej i Akity amerykanskiej!! Warto pokazac swojego psa na takiej wystawie.Tam najszybciej dowiesz sie wiele o swojej Fufu!! hmm a krajówka akit to nie to samo co specjalistyczna??? :roll: :roll: no przynajmniej w wykazie nie ma zadnej wystawy która by sie nazywa "specjalistyczna", więc to chyba jedno i to samo.. ?
Asiaczek Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 Agappe - "specjalistyczna" a "krajówka" to NIE JESt to samo! Gdyby było to samo, to po co inna nazwa? Pzdr.
Iwona&Wiki Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 [quote name='Yoijmbo']"A Fufu to Dziewczyna?" Tak, To brat i siostra. Już mozna zobaczyć całą galerię: www.yojimbo.pl Zapraszam. Wiem, że to dziewczyna. Tak mi się zapytało w kontekście zapoznawania:roll: , tzn. jak Fufu reaguje na inne dziewczyny? Moja Wiki ma kilka zaprzyjaźnionych suń, ale wszystkie je zna od dziecka. Zresztą jej najukochańsza przyjaciółka to 4-letnia Birma (czarny terier rosyjski) – po prostu miłość od pierwszego wejrzenia:loveu: . Ale co do tych nowo poznanych – różnie to bywa, oj bardzo różnie:p . Stąd to moje zamyślenie. Baardzo ciekawa jestem, jak Akity reagują na siebie:roll: ? Nowa galeria dla mnie OKI:loveu: – śliczne piesy i śliczne zdjęcia (kangurek SUPER:shiny: ). Znaczy przydaje się czasem pokiblować w mieście:cool3: . Teraz to prawdziwa psia strona, choć i trochę żal spacerowych, rodzinnych zdjęć – zawsze miło popatrzeć jak dobrze mają te wszystkie nasze psice. Tylko Twój Puchatek zgubił się trochę w tej nowej galerii:-( . Szkoda – trudniej Go znaleźć. Ale i trudno od Niego powrócić;) – popatrz. Ale i śliczny to On jest:loveu: :loveu: :loveu: , Dziewczynica oczywiście też.
Musha Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 [quote name='Asiaczek']Agappe - "specjalistyczna" a "krajówka" to NIE JESt to samo! Gdyby było to samo, to po co inna nazwa? Pzdr. Asiaczku niestety ale Daria ma rację specjalistyczna w wykazie ma nazwę krajowej akit(Japońskiej i Amerykańskiej) i odbywa się w sobotę natomiast w niedzielę jest krajowa całej V gr.
pola.1 Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Ojejku ! Musha ,Agappe'' czepiacie ''.sie slowek. Jak ja zwal tak ja zwal ale faktem jest ze 16 bedzie wystawa tylko Akity japonskiej i amerykanskiej.A tak gwoli scislosci to takiego samego okreslenia uzyla Abigail (dokladnie 26.06.06. str.626) i wtedy nie zauwazylam zadnych protestow czy lekko ''mentorskich'' pouczen w jej kierunku.Krzysiu , skarbie ,a ty uwazaj bo cie jutro sama osobiscie uchlam na zdrowiu.Poszczula bym psem ,ale ona jest p....a i co najwyzej poszczeka.............a po mnie wscieklizna MUROWANA!!!!!!!
Iwona&Wiki Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Potrzebuję rady!!! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=28173 Bo sama nic nie wymyślę:shake: . :help1:
Asiunia02 Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 [SIZE="4"] Halniaczki, spotykamy sie w tym roku w Legnicy ???
Yoijmbo Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 A po co buty Akicie? Moja wytrzymała nawet w największe mrozy. Ale pilnowałem by jak najmniej szła po soli :-((( Dzieki Dario za info. Ja wiem jakie są imprezy, ale jaka Ty polecasz. W takim razie pomyslę o Warszawie i Łodzi, ale boję się, że znów może pojawić się cieczka. A tak wogóle, piekne są akity, ale Długowłose Akity też mają swój urok. Może ktoś jeszcze ma Długowłosą Akitę i jest dumny z tego?
Iwona&Wiki Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Yoijmbo napisał(a):A po co buty Akicie? Moja wytrzymała nawet w największe mrozy. Ale pilnowałem by jak najmniej szła po soli :-((( Yoijmbo, Buty?! Koniecznie!!!!!!!!!! Zapowiada sie mroźna zima. Dlatego kożuszek, czapeczka, ciepły szalik no i... buciki.;) A już szczególnie dla puchatków!:eviltong:
Iwona&Wiki Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 nie, nie potrafię sobie tego wyobrazić:eviltong:
Agappe Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 Yoijmbo napisał(a):A po co buty Akicie? Moja wytrzymała nawet w największe mrozy. Ale pilnowałem by jak najmniej szła po soli :-((( Dzieki Dario za info. Ja wiem jakie są imprezy, ale jaka Ty polecasz. W takim razie pomyslę o Warszawie i Łodzi, ale boję się, że znów może pojawić się cieczka. A tak wogóle, piekne są akity, ale Długowłose Akity też mają swój urok. Może ktoś jeszcze ma Długowłosą Akitę i jest dumny z tego? aaaa no to jeśli pytanie o to które polecam, to troszke zmienia postać rzeczy ;) po 1 Sopot w sierpniu 12-13, fajny sędzia (a właściwie sędzina) z Niemiec, tylko, że zgłoszenia do dzisiaj.. może jeszcze jutro udałoby sie zgłosić po 2 to zdecydowanie Łódź krajowa/specjalistyczna akit... a Wwa i Legionowo.. coż ja bym pojechała bo blisko, a kto sędziuje nie pamietam.
Asiaczek Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Musha napisał(a):Asiaczku niestety ale Daria ma rację specjalistyczna w wykazie ma nazwę krajowej akit(Japońskiej i Amerykańskiej) i odbywa się w sobotę natomiast w niedzielę jest krajowa całej V gr. Nie rozumiem. W jakim wykazie?! W Regulaminie wystaw nie ma wystawy o nazwie "specjalistyczna". Takie wystawy, wiem, organizowane są czesto poza granicami PL. Natomiast jeżeli mówimy o wystawie w Łodzi 16.09.2006 r. - to jest to: Krajowa Wystawa Akit, a 17.09.2006 r. - Krajowa wystawa psów Ras V grupy FCI. Musha - jezeli możesz, rozjaśnij mi mroki niewiedzy, bo być może żyję w "grzechu i nieświadomości", proszę. pzdr.
Musha Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 [quote name='Asiaczek']Nie rozumiem. W jakim wykazie?! W Regulaminie wystaw nie ma wystawy o nazwie "specjalistyczna". Takie wystawy, wiem, organizowane są czesto poza granicami PL. Natomiast jeżeli mówimy o wystawie w Łodzi 16.09.2006 r. - to jest to: Krajowa Wystawa Akit, a 17.09.2006 r. - Krajowa wystawa psów Ras V grupy FCI. Musha - jezeli możesz, rozjaśnij mi mroki niewiedzy, bo być może żyję w "grzechu i nieświadomości", proszę. pzdr. Jak widzę to wyjaśniłaś sobie sama swoje mroki:p w Polsce nie funkcjonuje oficjalnie pojęcie wystawy specjalistycznej,dlatego w wykazie wystaw na stronie zkwp.jest nazwa kraj.akit, natomiast organizatorzy próbują zrobić tą wystawę na wzór istniejących w innych państwach wystaw specjalistycznych
Asiaczek Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 OK. Ale w takim razie oficjalną nazwą tej wystawy jest "Krajowa wystawa akit". I przy tej nazwie pozostańmy. Pzdr.
Yoijmbo Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 Czyli tylko dla Akit, czyli wyspecjalizowana dla Akit, czyli specjalistyczna dla Akit. :-) :-) Czy to ma znaczenie. Ważne, czy powinniśmy tam być. W łodzi w sobotę. Teraz pytanie do której klasy. 18 miesięcy. Moze by juz spróbować dorosłą?
ewaka Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 A ja mam znowu pytanie (i moze tym razem nikt mnie nie oleje). :mad: Chyba, ze ktoś z akiciarzy, co tak chętnie się tu wypowiadają :evil_lol: odpowie mi w koncu na bardzo mocno akitowe pytanie zadane po wystawie w Helsinkach.... Nie znata się czy co?? A wracając do wystawy Dlaczego jest to tylko wystawa akit? :p Nie lepiej zrobić ras japońskich? Nieco więcej kasy, a w koncu narodowych ras japonskich jest 6 ;) I wszystkie mocno spokrewnione.... Poza tym słyszałam, ze być moze (nie wiem czy to prawda i w jakim stopniu zaawansowania jest na przykład teraz) - chcecie powołać Klub Akity.... Patrząc na klub malamuta, ktory przetarł w szpicach szlak, ale jednak ma problemy ze wymaganą liczbą składek, (a przeciez malamuciarzy, jest o wiele więcej), to moze jednak jakis klub ras japonskich byłby o wiele lepszy? z shibami i hokkami, byłoby nas więcej :eviltong: i łatwiej w orgniazacji własnie specjalistycznych imprez dla ras japonskich.... staraniem wszystkich.... wydaje mi się ze w Europie sa takie kluby w ramach związków należących do FCI...
Agappe Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 ja Ewaka niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, a jakie było Twoje pytanie odnosnie Helsinek?? Yoijmbo: odnośnie klasy.. jesli będzie miała niecałe 18 miesięcy to ja bym ją jeszcze zgłosiła do młodzieży.. dlaczego? - jak na klase młodziezy suczka powinna byc już w miare dobrze rozwinięta co jej niewatpliwie by plusowało i miałaby szanse na lepsze lokaty jesli natomiast w dniu wystawy miałaby ponad 18 miesięcy to klasa pośrednia.. w klasie otwartej będzie mogła występować przez wiele lat i psy w otwartej moga mieć 2, 3 albo np 6 lat.. niektórzy ludzie od razu wystawiaja w dorosłych klasach, ale czym sie kierują tego nie wiem ;)
ktrebor Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 ewaka napisał(a):Ja mam pytanko do akiciarzy - jako nieobytej całkiem z akitami. I broń boże nie mam nic do psów, alni ich włascicieli - bo nawet nie wiem co to za "sztuki" są. Ale chciała się zapytać o dwie fotki, ktore wrzuciła Matagi. Na jeden z fotek jest akita, ktory/a ma odsiebne nie-proste łapy. Takie na boczki. U hokk to jest dopuszczalne, a jak to wygląda u akit? I jakby mi ktos mundry napisał - jakie kąty z przodu są akceptowalne- amoze inaczej - porządane u akit. Z tyłem to wiem, ale jak wyglądać powinnien idealny przód? Raczej równolegle do tyłu stromy, czy lekko kątowany? Zawsze mi się wydawało (ale moze wydawało) ze akity mają raczej strome kąty i proste łapy - takie kije :p a tu znowu jeden piesek ma mocno kątowane. To dobrze, czy źle? Takie jest pytanie. Zdjęcia w poście nr. 6011 Co do wystawy w Łodzi, faktycznie przy małej liczebności pozostałych ras japońskich w Polsce można by się pokusić o zrobienie wystawy specjalistycznej ras japońskich. Na załączonym przykładzie widać, że byłoby co najmniej 4 hokkaido zgłoszone i kilkanaście shib. :) Pewnie możemy monitować, ale chyba za późno gdyż regulamin wystawy jest znany?
ewaka Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 teraz to już na pewno za póxno, ale myslę, ze nawet na wystawie nic nie będzie stało na przeszkodzie, zeby o tym porozmawiać i poddac taką propozycję, jeżeli wystawa będzie kontynuowana ;)
Asiaczek Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Wystawa w Kosicach (CAC), sędzia Magdalena MUSIAŁ: PSY kl. p Fobos Arvamontanus - abs. SUKI kl. p Filomena Arvamontanus - abs kl. ch Beri Kumade - CAC, BOB. I kilka zdjęć Beri Kumade. Może kogos zainteresuja: Zdjęcia nie są zbyt wystawowe, ale pańcio miał trochę problemów z ustawieniem suczki. Ona była b.spokojna, ale pańcio jakoś nie bardzo przejął się prezentacją... pzdr.
Recommended Posts