Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Matagi napisał(a):
Ja wiem,że mam dosłownie za płotem różne cuda!:loveu: Przez Świerkową ostatnio jechałam rowerem,ale musiałam baaardzo szybko,nie miałam czasu sie zatrzymać:shake: :-( Ja ostatnio albo jestem "wyjechana" po za Białystok,ale grzebię w ogrodzie ,albo siedzę w garach:cool1: .Czas ucieka mi dosłownie przez palce,ledwo wstanę a tu już wieczór:evil_lol: .Wczoraj dostałam resztę zdjęc z Grudziądza i Inowrocławia,dziś znalazłam chwilę,obrobiłam i zaraz wstawię!:lol:
A żuczki tyż są u mnie,różnego autoramentu!:eviltong: Baba poluje na nie,szturcha nosem,grzebie łapą,bierze na ząb ,wypluwa,znowu bierze do pyska i zjada....:cool3: :razz:

Nic nie będę sugerował ale kto rano wstaje ...............................:evil_lol:
a jak się śpi do południa to potem czas upływa bardzo szybko:eviltong:
ale co tu mówić każdy pretekst do leniuszkowania jest dobry a później się płacze iż brakuje na wszystko czasu:lol:

Posted

LIlka !!!
ale się rozpisałaś nim zdążyłem nagryzmolić swoje wypociny ty wstawiłaś sporo zdjęć i komentarz do wiadomości na gg
ja mogę skomentować to w jeden znany sposób
jak ktoś nie chce zdjęć na dogo nie powinien pokazywać publicznie swojego pupila

Posted

Musha napisał(a):
Nic nie będę sugerował ale kto rano wstaje ...............................:evil_lol:
a jak się śpi do południa to potem czas upływa bardzo szybko:eviltong:
ale co tu mówić każdy pretekst do leniuszkowania jest dobry a później się płacze iż brakuje na wszystko czasu:lol:

Ja wstaję rano....:evil_lol: ,wiesz,Krzysiu,każdy ma swoje rano...:eviltong: :eviltong: :eviltong: .
A leniuchować jakoś nie leniu****ę,ale obiecuję sobie i rodzince,że zrobie sobie "wolne";) -tylko jak ja to inwentarzowi wytłumaczę?:roll: :roll: :roll: Może kartke napiszę i wywiesze w widocznym miejscu:"Gosposia ma urlop!Samoobsługa":evil_lol: Tylko ciekawe co sobie wezmą .....:roll: :evil_lol:

Posted

Musha napisał(a):
LIlka !!!
ale się rozpisałaś nim zdążyłem nagryzmolić swoje wypociny ty wstawiłaś sporo zdjęć i komentarz do wiadomości na gg
ja mogę skomentować to w jeden znany sposób
jak ktoś nie chce zdjęć na dogo nie powinien pokazywać publicznie swojego pupila

nooooo niby taak....;) ;)

Posted

Matagi napisał(a):
Ja wstaję rano....:evil_lol: ,wiesz,Krzysiu,każdy ma swoje rano...:eviltong: :eviltong: :eviltong: .
A leniuchować jakoś nie leniu****ę,ale obiecuję sobie i rodzince,że zrobie sobie "wolne";) -tylko jak ja to inwentarzowi wytłumaczę?:roll: :roll: :roll: Może kartke napiszę i wywiesze w widocznym miejscu:"Gosposia ma urlop!Samoobsługa":evil_lol: Tylko ciekawe co sobie wezmą .....:roll: :evil_lol:

hii hiiii :evil_lol: wygwiazdkowało mi samo:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Matagi napisał(a):

Jak znam życie to BABA oraz 2xO nie będą głodować co najwyżej poczęstują się czymsik z lodówki
gorzej z pozostałą trzodą

Posted

Racja MUSHA! Powinno sie siedziec w domu. A ja moze powinnam wyslac do oddzialu maila z zapytaniem, czemu to sie bylo na ostatnim miejscu ;);)

Posted

Witaj i tutaj, sylwekw :)

[quote name='sylwekw']
Od pierwszych chwil Shojo pozytywnie mnie zaskakuje.
Skąd ja to znam! :D Super!

Czyżby to pierwsze symbole odwagi. Jeśli tak to świetnie – chciałem odważnego psa.

Szczeniaki w tym wieku z reguły wykazują duże zaufanie do świata, etap "lęków" przyjdzie później. Warto to wykorzystać i pokazywac małej świat, obce miejsca, obcych ludzi, psy i przedmioty, przyzwyczajać do przeróżnych sytuacji.

Radośnie się z nami bawi ale bez przesadnych szczeniackich wariactw choć podgryzania rąk nie możemy się ustrzec. O ile ja mógłbym to przeżyć o tyle córki bardzo się zraziły do niej przez to podgryzanie ale już zaczęliśmy nad tym pracować (metodami popiskiwania gdy przesadzi z siłą i podkładania fafelków).

U nas podziałało popiskiwanie. Powodzenia!

Pierwszej nocy pozostawiona w garażu skomlała („płakała” chyba za matką i braćmi) przez ok. 2 godziny. Mimo, że żona sugerowała obym do niej poszedł i mimo żalu w sercu wytrwałem.

We mnie również budzi to sprzeciw. Akita to pies, który potrzebuje silnej więzi emocjonalnej z człowiekiem - a taki mały szczeniak, odłączony od matki i rodzeństwa, w obcym miejscu, nie dostał od Was tego ciepła i bliskości. Można było później przyzwyczajać go do spania w garażu. No chyba, że w ogóle nie może wchodzic do domu. Ale to tylko moje zdanie.

Nie chciałem mieć psa "mordercy", ale odwagi od mojego psa oczekuję. Dlatego mam mieszane uczucia po tym zajściu. Z jednej strony cieszy mnie odwaga szczeniaka a z drugiej martwię się czy nie związałem się z jakimś zabijaką i czy dam radę kontrolować jego agresję do innych psów.

Spokojnie, ona ma dopiero 10 tygodni! Pewne tendencje być może już widać, więc zastanów się, jakiego zachowania oczekujesz i takie nagradzaj. Bardzo ważny jest kontakt z innymi psami, może masz w okolicy przedszkole dla szczeniąt albo miejsce, gdzie na spacerach spotykają się psiarze?

Czy w zachowaniu Shojo było coś czego mogę się obawiać w przyszłości czy może to poprostu objawił się odziedziczony odważny charakter Akit.

Trudno powiedzieć, czy to zachowanie, które odebrałeś jako "atak", miało podłoże agresywne, bo akity, szczeniaki, bawią sie o wiele "mocniej" niż inne rasy. Było tu gdzieś zdjęcie mojej Iru, jak zaciekle goniła i zajadle podgryzała inna młoda suczkę - na zdjęciu tego nie słychać, ale wyjątkowo przy tym warczała. A to była tylko zabawa! Wydaje mi sie, że musisz poobserwować ją jeszcze w kontaktach z innymi psami, żeby to ocenić.

Co do jej odwagi i spokoju w nowych sytuacjach oraz w domu - to jest rzeczywiście cecha akit. W domu zachowują się jakby ich nie było, a z reguły nowe "straszne" dźwięki znoszą nie podnosząc nawet głowy :eviltong:

Próbowaliśmy zapiąć ją na smycz i wziąć na spacer. Niestety o ile obroża jej nie przeszkadza o tyle po przypięciu smyczy jest płacz i walka o uwolnienie. Pewnie jeszcze trochę za wcześnie ale teraz przynajmniej wiemy jak ona to odbiera i zaczniemy nad tym pracować.
To nie jest za wcześnie. Cierpliwie i delikatnie, początkowo krótko, ale konsekwentnie - i przełamiecie jej opór :) ważne, żeby nie ona dyktowała kierunek, w którym idziecie, a także, żeby nie zmuszać jej siłą, a sposobem.

Z zaciekawieniem i zaufaniem przeczytałem książkę „Okiem psa” Johna Fishera. Przyznam że podziałała na mnie. Teraz zamierzam nabyć jeszcze jakąś książkę już typowo o wychowywaniu szczeniaka.

Sylwekw, sam Fisher podobno wycofał się z części swoich teorii przedstawionych w "Okiem psa", dlatego radzę ostrożnie podchodzić do teorii dominacji, bo zbyt mocno się nią kierując można wyrządzić sporo szkody. Zauważyłeś pewnie, o ile przejrzałeś galerię, że np. większość akit wyleguje się smacznie w łóżkach właścicieli - a o ile wiem, żadna z nich nie rządzi w domu. Przewodnikiem psa, przywódcą stada najlepiej staje się pracując z psem, wymagając od niego, ucząc go. Ale oczywiście warto trzymać sie pewnych wyznaczonych zasad.

Ja bardzo polecam książki Zofii Mrzewińskiej: "Z kluczem do psa" i "Sam wychowasz swego psa" (napisaną wspólnie z Bogusławem Górnym).
Pozdrawiam serdecznie i życzę łatwości posługiwania się psim językiem i codziennej radości z życia z akitą :D
Jeśli zdaniem pozostałych, bardziej doświadczonych akiciarzy tu obecnych, piszę herezje, to bardzo proszę o poprawienie! :)

Posted

[quote name='Matagi']Poniżej "świeża" Baba,z przed 15 minut/trenowała z Martyną na poniedziałkowe Dobre Miasto/::lol:

Mogła byś ją troszkę utuczyć to Łodzi byśmy ją wrzucili na rożno:lol: :lol: :lol:

Posted

Musha napisał(a):
Mogła byś ją troszkę utuczyć to Łodzi byśmy ją wrzucili na rożno:lol: :lol: :lol:

Nie dziamgaj!:evil_lol: Baba jest bardzo małoletnia,ma dopiero 9 miesięcy i 5 dni!:lol: Ja małolata tak nie utuczę jak Ty....:evil_lol: Ale,ale,może by tak .....tego Twego tłuścioszka na ruszt wrzucić....?:evil_lol: I jadło będzie i konkurencja zlikwidowana/oczywiście nie mówię o Konie-szczypawce:eviltong: /:evil_lol: :lol: ;)
A tak w ogóle ,to w Łodzi jada sie ...basenji,wiem,że już są szykowane na okoliczność wystawy:eviltong: :eviltong: :eviltong: /Może Asiaczek nie doczyta....?:roll: ;) :lol: /.

Posted

Bydgoszcz, a sędziuje moja "ulubiona" sędzina p.Mariola Semik
Akita, pies, pośrednia - Akita u Izis (FCI) UMON Kamiński Marek, Gdańsk
Akita, pies, otwarta - AKAJ z Diabelskiej Góry Kardynał Grzegorz, Nowe
Akita, suka, młodzieży - KENSHA z Robertowej Chatki Pulto Jolanta, Bydgoszcz
Akita, suka, pośrednia - SAKAI Eskimo River Karska Genowefa, Bydgoszcz
Akita, suka, otwarta - HIEN z Wilczego Dworu Krauklis Dariusz, Bydgoszcz

Posted

Łódź, Sędzia - Peter Jolley - Wielka Brytania
psy:
szczeniaki - 1
młodzież - 4
pośrednia - 3
otwarta - 3
championy - 5

suki:
młodzież - 4
pośrednia - 2
otwarta - 4
championy - 3

Posted

W poniedziałek jest Dobre Miasto,sędziuje Andrzej Szutkiewicz,całą "piątkę".Stawke +wyniki będe miała,fotki również!Nie wystawiam,bo.....nie wypada:shake: .Martyna wystawia Babę/Andrzej jej na szczęście nie kojarzy,ma tę chorobę...:evil_lol: /,z akit "idzie" białas ode mnie,ale nie ja go pokazuję,tylko Jacek.Akit mało sztuk sześc...tylko...:-(

Posted

Dobre Miasto , Andrzej Szutkiewicz (PL)
Akita Ogółem: 6
Psy - Dogs Ilość Nr kat.
Klasa młodzieży - Youth Class 2 547 - 548
Klasa pośrednia - Intermediate Class 1 549
Suki - Bitches Ilość Nr kat.
Klasa młodzieży - Youth Class 1 550
Klasa otwarta - Open Class 1 551
Klasa weteranów - Veteran Class 1 552

aaaa chciałabym zwrócić Waszą uwage na suczke w wetereanach!!! jeżeli sie pojawi to będzie chyba pierwsza oceniona akita w tej klasie w Polsce (z tego co pamietam 2 lata temu została zgłoszona suczka do tej klasy do Poznania, ale się nie pokazała na innych wystawach 2004, 2005 i 2006 nie było zadnego psa w tej klasie.. a w poprzednich latach chyba było podobnie)

Posted

[quote name='Agappe']Dobre Miasto , Andrzej Szutkiewicz (PL)
AkitaOgółem:6
Psy - DogsIlośćNr kat.
Klasa młodzieży - Youth Class2547 - 548
Klasa pośrednia - Intermediate Class1549
Suki - BitchesIlośćNr kat.
Klasa młodzieży - Youth Class1550
Klasa otwarta - Open Class1551
Klasa weteranów - Veteran Class 1552

aaaa chciałabym zwrócić Waszą uwage na suczke w wetereanach!!! jeżeli sie pojawi to będzie chyba pierwsza oceniona akita w tej klasie w Polsce (z tego co pamietam 2 lata temu została zgłoszona suczka do tej klasy do Poznania, ale się nie pokazała na innych wystawach 2004, 2005 i 2006 nie było zadnego psa w tej klasie.. a w poprzednich latach chyba było podobnie)

Z tego co pamietam:
w klasie młodzieży idzie MARMUR Puchate Kreple /do otwartej czy pośredniej brakuje mu 8 dni/ i NORITSU-GO Matagiinu PL/małolat,w dniu wystawy będzie miał 10 mies.i 4 dni/- ciekawam jak mu pójdzie,wiercipięta staraszny z niego,ciężko go ustawić:cool1: .W pośredniej jest UMON Akita u Izis,suczka młodzież to AKEGATA Halne Wzgórze,pośrednia to suczka z Grodzkiego Zakątka/nie pamiętam imienia/,a w weteranach idzie suczka z mojego oddziału,APHELIA Cend,urodzona 11.05.1996 r.,biała,po Ch.ICHIBANS JOYFUL Epiphany i KINTOS KICHO SHUGYOKU.Szczenięta miała raz jeden,ojcem był Goku.Dzieci się w Polsce na ringach jakoś nie pokazywały,oprócz jednej białej suczki,która mieszkała na Litwie.Zresztą nie mnie o tym pisać ;) ,monografia to działka GR,ja zaraz cos namieszam,znając swoje talenta...:evil_lol: Ale bardzo jestem ciekawa jak teraz Afelka wygląda-jeżeli będzie,to fotki będa -jak w banku-obiecuję!:multi:

Posted

Matagi! Bardzo sie ciesze, ze zobacze te sliczna sunie na zywo! Faktycznie niewiele sie pomylilas. APHELIA, ktora urodzila sie w maju 96 roku jest po EHIME JINKA i po JOYFUL EPIPHANY Skierdy,( bracie mojej suczki ), a swoje dzieci miala po MUSUKO, a ich corka swoje dzieci miala po GOKU, a ich syn mial dzieci z wegierska suka od Ziville. :smilecol::smilecol:

Posted

hmm czy mi coś umknęło czy w końcu nie zostały podane pelne wyniki z Inowrocławia??bardzo prosze o uzupełnienie wyników!!
Krajowa wystawa w Inowrocławiu - 23.04.2006, sędzia Katarzyna Boryczko (PL)
psy - kl.pośredniawynik
Akita u Izis (FCI) UMON oc.doskonała, med.złoty, lokata I, CWC, NPwR, Zw.Rasy
suki - kl.młodzieżywynik
ARI Tomadachi
suki - kl.otwartawynik
U-SUSHI Rilaf
HIEN z Wilczego Dworu

Posted

Opole
Psy
szczenięta
HIKARI Cho-Kai
INOCHI-O KAKERU Halne Wzgórze
ISSUN BOSHI Halne Wzgórze

młodzież
BAKINORI-BASHIR Lisia Przełęcz

pośrednia
HOKORI-TAKAI Halne Wzgórze
HOSEKI Halne Wzgórze
Akita u Izis(FCI) UMON

championów
AMAI Bakira
BIMBO Yamamoto
CZANAJ Roal

SUKI
szczenięta
IRU Halne wzgórze
I'YORKOKOBI NO IZUMI Halne Wzgórze
KAMI Halne Wzgórze
KITSUNE Halne Wzgórze
KONNICHI Halne Wzgórze
NIAGARA MAGO KAKUSUI Halne Wzgórze

młodzież
AKARI NO TSUKI Halne Wzgórze
ARASHI Tajgeta
FUJIN Yamamoto
MALWA Puchate Kreple

pośrednia
DAICHI Omono Gawa
MIDORI Turzycowa Dolina
YOSHI Rilaf

otwara
AIKYO z Hrabovseho dvora
AMAI ze Szpilokowego Lasu
MIJA SAWA Turzycowa Dolina
SAKE Jamni Jar

championów
BU Yamamoto
CHOKAI Pa-Lis

życze wszystkim POWODZENIA!!!!!

Posted

najnowsza informacja z OPOLA:
BIMBO Yamamoto: CWC, CACIB i BOB!!!!!!!!:multi: :multi: :multi: :multi: :multi:

Agnieszko ogromne gratulacje!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...