Asiunia02 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 to chyba wielki sukces sedziego Jakubowskiego :) BRAWO !!!!!
GR Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 ja tak przepraszam, ze co chwile, ale.. Wczoraj bedac w cywilizowanym swiecie, czyli po prostu w miescie znalazlam w parku dzikiego golebia - grzywacza z uszkodzonym skrzydlem. Patrzyl tesknie na wysokie drzewa, nawet podejmowal proby dostania sie tam, ale na daremno. Czlowiek sie zlitowal nad nim i zamiast godziny, nie bylo nas okolo 3, poniewaz okazalo sie ze ZOO nie przyjmuje obecnie zadnych pierzastych stworzen, a lecza je tylko 2 uprawnione kliniki, ktore oczywiscie w niedziele maja ograniczony czas pracy. Ale razem z dzielnie mi towarzyszacym Piotrkiem udalo nam sie do jednej z tych klinik dotrzec, lekarz potwierdzil moja diagnoze, no i pozostalo mi czekac "tylko" miesiac jak skrzydelko sie zrosnie. Prosze Age, lub Matagi o wklejenie zdjecia, poniewaz nie umiem tego jeszcze? robic
abigail Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 No właśnie Daria!!!! a jakby tak w exelku zrobić zestawienia ocen psów, ale właśnie pod kątem sędziów.... (przy Twoich zasobach danych:-) :-) :-) )w przypadku normalnych (zgodnych ze wzorcem w sposób "podstawowy") akit rozbieżności ocen są oczywiste, wszak sędziowanie psów to jednak mimo wzorców, rzecz subiektywna. No ale w przypadkach "ekstremalnych" (patrz: suczka z czarną mordką mająca ocenę doskonałą i dostateczną) daje to obraz poziomu sędziowania!!!!! .... i tak za kilka lat dojdziemy do seminariów,oby dla sędziów gdzie będą oni szlifować znajomość wzorca i niuansików danej rasy. To się dzieje na zachodzie i południu Europy... a i tak zdarzają się "dziwne" rzeczy. Muszę sobie wpisać nazwisko Pana Waszkowskiego na moją listę "ulubionych" sędziów,... skoro tak ocenia akity!
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 hmm.. to o jakich wadach mówisz?? czarna maska, długowłosość i łaciatość, czy coś jeszcze??? jeśli tylko to, to moje zasoby danych znają jeszcze jeden przypadek tylko tym razem chodzi o suczke długowłosą, która dostała za wysokie oceny, niestety nie pamietam, która to była i na której wystawie (zdjęć niestety nie mam), więc taka ogolna informacja nikomu sie nie przyda
abigail Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 [quote name='GR'] Już wstawiam, wstawiam. Rzeknij też swoim żurawiom i boćkom, że masz Azyl dla ptaszków!!!:loveu: dobrze że zapewniłaś grzywaczowi przegląd prasy, bo ten Twój bociek to ma nudę, tylko te żaby i żaby...;)
abigail Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Agappe napisał(a):hmm.. to o jakich wadach mówisz?? czarna maska, długowłosość i łaciatość, czy coś jeszcze??? jeśli tylko to, to moje zasoby danych znają jeszcze jeden przypadek tylko tym razem chodzi o suczke długowłosą, która dostała za wysokie oceny, niestety nie pamietam, która to była i na której wystawie (zdjęć niestety nie mam), więc taka ogolna informacja nikomu sie nie przyda (cyt.):No ale w przypadkach "ekstremalnych" (...)- tzn. bezdyskusyjnie odbiegających od wzorca, przy czym są niuansiki, Pa-lisy o tym też pisali: młode zwierzątko w pierwszym obfitym futrze potem stało się normalne, są młode psy które mają długo czarne futerko na kufie (dużo pigmentu) a potem są bielutkie! łaciatego języka nie zawsze da się zauważyć komuś więcej niż właścicielowi i sędziemu (jeżeli dojrzy i zarejestruje jako wadę- zdaje się że taką jest) no itd. Ja też pamiętam śliczną białą długowłosą sunię w Nowym Dworze ze dwa lata temu, ale to był jeden raz kiedy widziałam ewidentnie długowłosą akitę na ringu...:cool3:
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 o ile się nie myle to ta długowłosa sunia to ANSHIN Argus Urada i dostała wtedy oc. dobrą, i fakt wiecej na własne oczy długowłosych nie widziałam na ringu.. sama widzisz, że ciężko by było zrobić taką "statystykę", bo jednak mało kto wystawia psy z takimi błędami.
abigail Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 jest jeszcze ostatnia kwestia: psy otrzymują u różnych sędziów różne oceny, i różnie je cenimy: ocena u Ewy Szeremety, Pana Jakubowskiego czy.... różnych innych sędziów. Moja Zumka w wieku 4,5 m-ca obejrzana i sędziowana szkoleniowo przez sędziów japońskich, została oceniona jako very, very promissing dlatego ocena Francuza w łodzi 2004 Obiecująca (3/3) mnie nie wzruszyła. Tak samo jak ocena, bardzo uszczypliwa niejakiej Izydy na temat Zumy- "peta" mogła mnie tylko ucieszyć.... bo życie wystawowe zweryfikowało "domorosły" gust sędziowski powyższej osoby. A ocenę bardzo dobrą Toshiego od Pani Angeliki w N.D. przyjęłam z wielką satysfakcją:-) Reasumując: ranking sędziowskich ocen nie jest pozbawiony sensu. Podobne zestawienie i ocenienie wystąpień i sędziowania basenji przedstawiła pioniersko na ostatnim klubowym seminarium w N.D Asiaczek. i było to SUPER (nie było tabeli ale było omówienie). Gdyby na sali było więcej osób, sędziów więcej ludzi może by otworzyło oczy akurat w tej rasie! Co Ty na to? Może przygotujesz się na klubówkę akit w Łodzi???? Myślę że mogłabyś pogadać z Panem Z. Jakubowskim. każda inicjatywa jest ważna A KTO PTRZYGOTOWUJE KALENDARZ AKIT NA 2007?"??????? a MOŻE KTOŚ CHCE KALENDARZ AKIT NA 2006????
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 abigail napisał(a):jest jeszcze ostatnia kwestia: psy otrzymują u różnych sędziów różne oceny, i różnie je cenimy: ocena u Ewy Szeremety, Pana Jakubowskiego czy.... różnych innych sędziów. Moja Zumka w wieku 4,5 m-ca obejrzana i sędziowana szkoleniowo przez sędziów japońskich, została oceniona jako very, very promissing dlatego ocena Francuza w łodzi 2004 Obiecująca (3/3) mnie nie wzruszyła. Tak samo jak ocena, bardzo uszczypliwa niejakiej Izydy na temat Zumy- "peta" mogła mnie tylko ucieszyć.... bo życie wystawowe zweryfikowało "domorosły" gust sędziowski powyższej osoby. A ocenę bardzo dobrą Toshiego od Pani Angeliki w N.D. przyjęłam z wielką satysfakcją:-) Reasumując: ranking sędziowskich ocen nie jest pozbawiony sensu. Podobne zestawienie i ocenienie wystąpień i sędziowania basenji przedstawiła pioniersko na ostatnim klubowym seminarium w N.D Asiaczek. i było to SUPER (nie było tabeli ale było omówienie). Gdyby na sali było więcej osób, sędziów więcej ludzi może by otworzyło oczy akurat w tej rasie! Co Ty na to? Może przygotujesz się na klubówkę akit w Łodzi???? Myślę że mogłabyś pogadać z Panem Z. Jakubowskim. każda inicjatywa jest ważna A KTO PTRZYGOTOWUJE KALENDARZ AKIT NA 2007?"??????? a MOŻE KTOŚ CHCE KALENDARZ AKIT NA 2006???? Agnieszko, mogłabyś coś więcej powiedzieć na temat tego, co Asiaczek przygotowała?? niestety nie było mnie i nie do końca wiem jakby to miało wyglądać.. a jeśli chodzi o współprace z Panem Jakubowskim.. cóż prosiłam Go już wiele razy o udostępnienie wyników akit z polskich wystaw, ale niestety powiedział, że on nie może pokazywać takich informacji, a jeśli nie wszystkie wyniki byłyby oficjalne to takiego porównania nie będzie można zrobić tylko na podstawie tego co mam napisane na stronie...
abigail Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Wiesz,co? to dziwne. oceny psów są wywieszane na tablicach i nie są chyba tajne. popytam o to!!!! ale daj mi czasu. pzdr
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 mi sie nigdzie nie spieszy ;) a jesli chodzi o tablice to ja widziałam takowe może na 5 wystawach.. nie jest to powszechna praktyka
Asiunia02 Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 ja chce kalendarz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poprsze o wiadomosc moze byc na priva lub maila ile i na jakie konto :) tylko prosze o cierpliwosc bo wypłata za ten miesiac poszła juz na OC i sprawy związane ze samochodem. Musiałam kupic autko zebysmy sie do Leszna mogli w kompletcie wbrac :) :) :eviltong: :eviltong:
Matagi Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 donya napisał(a):A Lilka wsiąkła :sadCyber: :razz: :razz: Ale nie na amen;) :evil_lol: Mam nowy aparat i niestety dopiero dzisiaj doszłam "tołku" jak zrzucić zdjęcia z niego do komputera.Zaraz zajmę się obróbką /a jest tego ojjjjjjjjj duuuuuużo:lol: / i może uda mi sie je dzisiaj tutaj wstawić."Może" dlatego,że ostatnio mam mało czasu,robie różne takie rzeczy ,nawet spac chodze ostatnio z kurami...a w ogóle ......to jakos nie mam chęci na nic,wszystko jest do bani,najchętniej ,to bym poszła spać ,tak dłuuuugo spać,żeby o niektorych rzeczach nie myśleć,nie wspominać,i obudzic bym sie chciała za jakis czas,żeby nie pamiętac co było....Aaa tam,marudzę:cool3: ;) Wystawa w NDM.Sędziował p.Stępka,ale nie do końca,ponieważ egzamin praktyczny na sędziego V gr.zdawał p.Kazimierski,i to praktycznie on decydował o lokatach,tytułach...itd.Moje zdanie jest takie,odnośnie tego sędziowania:sędzia zdał sie na anatomię,zauważał wady w budowie,we włosie/tu chodzi mi o jakość szaty w dniu wystawy/,zwracał uwage na ruch.BOB-a dostała suka za "dostojny ruch":evil_lol: .Mogłabym tu polemizować,bo troszke tych akit w życiu widziałam,ale ....:p Napisze chyba krótko tak:"wygrał model z przed dziesięciu lat,a to co się niektórzy starali wyprodukowac ciężką pracą ,po podziale na akita i akita amerykańska,dostało ...w dupę:angryy: No ,może nie do konca,ale czarno widzieć zaczynam przyszłość akitową w naszym kraju,mało,że niektórzy "produkują" bez zastanowienia,nie widzą swoich "efektów",to jeszcze sędziowie tą ich "robotę " nagradzają....:shake:
GR Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Dzieki Aga za zdjecia. Sluchajcie dziewczyny, Wy tak nieco tajemniej sie wyrazajcie, bo licho nie spi, oj nie spi, czuwa, czuwa :flop::flop:
Matagi Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Troszkę obrobiłam...;) Nie mam czasu opisywać,więc jeżeli kogoś interesuje konkretny "ogon" to sie pytajcie,Daria tyż zorientowana:eviltong: ... To,co wstawiam teraz to szczeniaki-psy,młodzież i z poza ringu takie tam... Postaram się wetknąć resztę dzisiaj,ale nie obiecuję....przepraszam...
Matagi Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 GR napisał(a):Dzieki Aga za zdjecia. Sluchajcie dziewczyny, Wy tak nieco tajemniej sie wyrazajcie, bo licho nie spi, oj nie spi, czuwa, czuwa :flop::flop: W życi ja mam TO licho:diabloti: !Niech sobie nie śpi,niech nawet zapadnie na bezsenność /może wtedy cos dotrze do pustego łba:p /!!!
Matagi Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Zaraz /to taka bakteria:evil_lol: / wstawię wsio,do kuńca -obrobiłam!;) Cierpliwości tyci!:lol:
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Matagi napisał(a):Zaraz /to taka bakteria:evil_lol: / wstawię wsio,do kuńca -obrobiłam!;) Cierpliwości tyci!:lol: hmmm do kogo Ty mówisz?? ;) :razz: :razz:
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Lila polecam sprawdzić potem strone http://www.zkwp.opole.pl/Wystawy/opole2006pl.htm podobno pojawiła sie stawka na Opole, ale niestety mi sie ta wspaniała strona nie otwiera :(
Matagi Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Agappe napisał(a):hmmm do kogo Ty mówisz?? ;) :razz: :razz: Z mądrym człowiekiem rozmawiam:evil_lol: - do siebie gadam!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Cicho,bo wypadnę z transu ....:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Agappe Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Matagi napisał(a):Z mądrym człowiekiem rozmawiam:evil_lol: - do siebie gadam!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Cicho,bo wypadnę z transu ....:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: jakbym moją mame słyszała ;p już milcze ;)
Asiunia02 Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Matagi nadrabia zaległości ;) Chyba czas zaczac wklejac zdjecia nie tylko z wystaw ;) Kasia jest na urlopie, ale Halne ucichły, Matagi sie obija no i nie wspomne o Darii lub Chrisie. Ja zobowiązuje sie wklei kolejne w sobote :) tylko, ze mam problemto z wiekszosc Pa-Lisków kłaczki zlatują ;)
Recommended Posts