Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja tak przepraszam, ze co chwile, ale.. Wczoraj bedac w cywilizowanym swiecie, czyli po prostu w miescie znalazlam w parku dzikiego golebia - grzywacza z uszkodzonym skrzydlem. Patrzyl tesknie na wysokie drzewa, nawet podejmowal proby dostania sie tam, ale na daremno. Czlowiek sie zlitowal nad nim i zamiast godziny, nie bylo nas okolo 3, poniewaz okazalo sie ze ZOO nie przyjmuje obecnie zadnych pierzastych stworzen, a lecza je tylko 2 uprawnione kliniki, ktore oczywiscie w niedziele maja ograniczony czas pracy. Ale razem z dzielnie mi towarzyszacym Piotrkiem udalo nam sie do jednej z tych klinik dotrzec, lekarz potwierdzil moja diagnoze, no i pozostalo mi czekac "tylko" miesiac jak skrzydelko sie zrosnie. Prosze Age, lub Matagi o wklejenie zdjecia, poniewaz nie umiem tego jeszcze? robic

Posted

No właśnie Daria!!!! a jakby tak w exelku zrobić zestawienia ocen psów, ale właśnie pod kątem sędziów.... (przy Twoich zasobach danych:-) :-) :-) )w przypadku normalnych (zgodnych ze wzorcem w sposób "podstawowy") akit rozbieżności ocen są oczywiste, wszak sędziowanie psów to jednak mimo wzorców, rzecz subiektywna. No ale w przypadkach "ekstremalnych" (patrz: suczka z czarną mordką mająca ocenę doskonałą i dostateczną) daje to obraz poziomu sędziowania!!!!!
.... i tak za kilka lat dojdziemy do seminariów,oby dla sędziów gdzie będą oni szlifować znajomość wzorca i niuansików danej rasy. To się dzieje na zachodzie i południu Europy... a i tak zdarzają się "dziwne" rzeczy.
Muszę sobie wpisać nazwisko Pana Waszkowskiego na moją listę "ulubionych" sędziów,... skoro tak ocenia akity!

Posted

hmm.. to o jakich wadach mówisz?? czarna maska, długowłosość i łaciatość, czy coś jeszcze???
jeśli tylko to, to moje zasoby danych znają jeszcze jeden przypadek tylko tym razem chodzi o suczke długowłosą, która dostała za wysokie oceny, niestety nie pamietam, która to była i na której wystawie (zdjęć niestety nie mam), więc taka ogolna informacja nikomu sie nie przyda

Posted

[quote name='GR']
Już wstawiam, wstawiam. Rzeknij też swoim żurawiom i boćkom, że masz Azyl dla ptaszków!!!:loveu:

dobrze że zapewniłaś grzywaczowi przegląd prasy, bo ten Twój bociek to ma nudę, tylko te żaby i żaby...;)

Posted

Agappe napisał(a):
hmm.. to o jakich wadach mówisz?? czarna maska, długowłosość i łaciatość, czy coś jeszcze???
jeśli tylko to, to moje zasoby danych znają jeszcze jeden przypadek tylko tym razem chodzi o suczke długowłosą, która dostała za wysokie oceny, niestety nie pamietam, która to była i na której wystawie (zdjęć niestety nie mam), więc taka ogolna informacja nikomu sie nie przyda

(cyt.):No ale w przypadkach "ekstremalnych" (...)- tzn. bezdyskusyjnie odbiegających od wzorca, przy czym są niuansiki, Pa-lisy o tym też pisali: młode zwierzątko w pierwszym obfitym futrze potem stało się normalne, są młode psy które mają długo czarne futerko na kufie (dużo pigmentu) a potem są bielutkie! łaciatego języka nie zawsze da się zauważyć komuś więcej niż właścicielowi i sędziemu (jeżeli dojrzy i zarejestruje jako wadę- zdaje się że taką jest) no itd.
Ja też pamiętam śliczną białą długowłosą sunię w Nowym Dworze ze dwa lata temu, ale to był jeden raz kiedy widziałam ewidentnie długowłosą akitę na ringu...:cool3:

Posted

o ile się nie myle to ta długowłosa sunia to ANSHIN Argus Urada i dostała wtedy oc. dobrą, i fakt wiecej na własne oczy długowłosych nie widziałam na ringu..
sama widzisz, że ciężko by było zrobić taką "statystykę", bo jednak mało kto wystawia psy z takimi błędami.

Posted

jest jeszcze ostatnia kwestia: psy otrzymują u różnych sędziów różne oceny, i różnie je cenimy: ocena u Ewy Szeremety, Pana Jakubowskiego czy.... różnych innych sędziów. Moja Zumka w wieku 4,5 m-ca obejrzana i sędziowana szkoleniowo przez sędziów japońskich, została oceniona jako very, very promissing dlatego ocena Francuza w łodzi 2004 Obiecująca (3/3) mnie nie wzruszyła. Tak samo jak ocena, bardzo uszczypliwa niejakiej Izydy na temat Zumy- "peta" mogła mnie tylko ucieszyć.... bo życie wystawowe zweryfikowało "domorosły" gust sędziowski powyższej osoby. A ocenę bardzo dobrą Toshiego od Pani Angeliki w N.D. przyjęłam z wielką satysfakcją:-)
Reasumując: ranking sędziowskich ocen nie jest pozbawiony sensu.
Podobne zestawienie i ocenienie wystąpień i sędziowania basenji przedstawiła pioniersko na ostatnim klubowym seminarium w N.D Asiaczek. i było to SUPER (nie było tabeli ale było omówienie). Gdyby na sali było więcej osób, sędziów więcej ludzi może by otworzyło oczy akurat w tej rasie!
Co Ty na to? Może przygotujesz się na klubówkę akit w Łodzi???? Myślę że mogłabyś pogadać z Panem Z. Jakubowskim. każda inicjatywa jest ważna
A KTO PTRZYGOTOWUJE KALENDARZ AKIT NA 2007?"???????

a MOŻE KTOŚ CHCE KALENDARZ AKIT NA 2006????

Posted

abigail napisał(a):
jest jeszcze ostatnia kwestia: psy otrzymują u różnych sędziów różne oceny, i różnie je cenimy: ocena u Ewy Szeremety, Pana Jakubowskiego czy.... różnych innych sędziów. Moja Zumka w wieku 4,5 m-ca obejrzana i sędziowana szkoleniowo przez sędziów japońskich, została oceniona jako very, very promissing dlatego ocena Francuza w łodzi 2004 Obiecująca (3/3) mnie nie wzruszyła. Tak samo jak ocena, bardzo uszczypliwa niejakiej Izydy na temat Zumy- "peta" mogła mnie tylko ucieszyć.... bo życie wystawowe zweryfikowało "domorosły" gust sędziowski powyższej osoby. A ocenę bardzo dobrą Toshiego od Pani Angeliki w N.D. przyjęłam z wielką satysfakcją:-)
Reasumując: ranking sędziowskich ocen nie jest pozbawiony sensu.
Podobne zestawienie i ocenienie wystąpień i sędziowania basenji przedstawiła pioniersko na ostatnim klubowym seminarium w N.D Asiaczek. i było to SUPER (nie było tabeli ale było omówienie). Gdyby na sali było więcej osób, sędziów więcej ludzi może by otworzyło oczy akurat w tej rasie!
Co Ty na to? Może przygotujesz się na klubówkę akit w Łodzi???? Myślę że mogłabyś pogadać z Panem Z. Jakubowskim. każda inicjatywa jest ważna
A KTO PTRZYGOTOWUJE KALENDARZ AKIT NA 2007?"???????

a MOŻE KTOŚ CHCE KALENDARZ AKIT NA 2006????

Agnieszko, mogłabyś coś więcej powiedzieć na temat tego, co Asiaczek przygotowała?? niestety nie było mnie i nie do końca wiem jakby to miało wyglądać..
a jeśli chodzi o współprace z Panem Jakubowskim.. cóż prosiłam Go już wiele razy o udostępnienie wyników akit z polskich wystaw, ale niestety powiedział, że on nie może pokazywać takich informacji, a jeśli nie wszystkie wyniki byłyby oficjalne to takiego porównania nie będzie można zrobić tylko na podstawie tego co mam napisane na stronie...

Posted

ja chce kalendarz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poprsze o wiadomosc moze byc na priva lub maila ile i na jakie konto :) tylko prosze o cierpliwosc bo wypłata za ten miesiac poszła juz na OC i sprawy związane ze samochodem. Musiałam kupic autko zebysmy sie do Leszna mogli w kompletcie wbrac :) :) :eviltong: :eviltong:

Posted

donya napisał(a):
A Lilka wsiąkła :sadCyber: :razz: :razz:

Ale nie na amen;) :evil_lol:

Mam nowy aparat i niestety dopiero dzisiaj doszłam "tołku" jak zrzucić zdjęcia z niego do komputera.Zaraz zajmę się obróbką /a jest tego ojjjjjjjjj duuuuuużo:lol: / i może uda mi sie je dzisiaj tutaj wstawić."Może" dlatego,że ostatnio mam mało czasu,robie różne takie rzeczy ,nawet spac chodze ostatnio z kurami...a w ogóle ......to jakos nie mam chęci na nic,wszystko jest do bani,najchętniej ,to bym poszła spać ,tak dłuuuugo spać,żeby o niektorych rzeczach nie myśleć,nie wspominać,i obudzic bym sie chciała za jakis czas,żeby nie pamiętac co było....Aaa tam,marudzę:cool3: ;)

Wystawa w NDM.Sędziował p.Stępka,ale nie do końca,ponieważ egzamin praktyczny na sędziego V gr.zdawał p.Kazimierski,i to praktycznie on decydował o lokatach,tytułach...itd.Moje zdanie jest takie,odnośnie tego sędziowania:sędzia zdał sie na anatomię,zauważał wady w budowie,we włosie/tu chodzi mi o jakość szaty w dniu wystawy/,zwracał uwage na ruch.BOB-a dostała suka za "dostojny ruch":evil_lol: .Mogłabym tu polemizować,bo troszke tych akit w życiu widziałam,ale ....:p Napisze chyba krótko tak:"wygrał model z przed dziesięciu lat,a to co się niektórzy starali wyprodukowac ciężką pracą ,po podziale na akita i akita amerykańska,dostało ...w dupę:angryy: No ,może nie do konca,ale czarno widzieć zaczynam przyszłość akitową w naszym kraju,mało,że niektórzy "produkują" bez zastanowienia,nie widzą swoich "efektów",to jeszcze sędziowie tą ich "robotę " nagradzają....:shake:

Posted

Dzieki Aga za zdjecia. Sluchajcie dziewczyny, Wy tak nieco tajemniej sie wyrazajcie, bo licho nie spi, oj nie spi, czuwa, czuwa :flop::flop:

Posted

Troszkę obrobiłam...;) Nie mam czasu opisywać,więc jeżeli kogoś interesuje konkretny "ogon" to sie pytajcie,Daria tyż zorientowana:eviltong: ...
To,co wstawiam teraz to szczeniaki-psy,młodzież i z poza ringu takie tam...

Postaram się wetknąć resztę dzisiaj,ale nie obiecuję....przepraszam...

Posted

GR napisał(a):
Dzieki Aga za zdjecia. Sluchajcie dziewczyny, Wy tak nieco tajemniej sie wyrazajcie, bo licho nie spi, oj nie spi, czuwa, czuwa :flop::flop:

W życi ja mam TO licho:diabloti: !Niech sobie nie śpi,niech nawet zapadnie na bezsenność /może wtedy cos dotrze do pustego łba:p /!!!

Posted

Matagi napisał(a):
Zaraz /to taka bakteria:evil_lol: / wstawię wsio,do kuńca -obrobiłam!;) Cierpliwości tyci!:lol:

hmmm do kogo Ty mówisz?? ;) :razz: :razz:

Posted

Agappe napisał(a):
hmmm do kogo Ty mówisz?? ;) :razz: :razz:

Z mądrym człowiekiem rozmawiam:evil_lol: - do siebie gadam!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Cicho,bo wypadnę z transu ....:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

Matagi napisał(a):
Z mądrym człowiekiem rozmawiam:evil_lol: - do siebie gadam!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Cicho,bo wypadnę z transu ....:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

jakbym moją mame słyszała ;p już milcze ;)

Posted

Matagi nadrabia zaległości ;)

Chyba czas zaczac wklejac zdjecia nie tylko z wystaw ;) Kasia jest na urlopie, ale Halne ucichły, Matagi sie obija no i nie wspomne o Darii lub Chrisie. Ja zobowiązuje sie wklei kolejne w sobote :) tylko, ze mam problemto z wiekszosc Pa-Lisków kłaczki zlatują ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...