Asiunia02 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Agappe napisał(a):ufff mam dość.. czego ja się podjęłam :shake::shake: no nic to taka wstępna wersja spisu hodowli, ich miotów, reproduktorów itd.. wszystkie informacje znalezione albo w necie albo w katalogach z klubówek od 2003 do 2008 (do innych na razie nie chciało mi się zaglądać) nie wzięłam pod uwagę większości tych "starych" hodowli, których działalność była na granicy akity i akity amerykańskiej, bo po prostu nie miałam ani siły ani wiedzy.. najwięcej informacji pewnie brakuje z hodowli: Rilaf, Roal, Pa-Lis, Tajgeta, z Grodzkiego Zakątka.. jakby ktoś coś mógł uzupełnić to prosze odezwać się na @ (ale bez uzupełniania w Excelu, bo się pogubie) [SIZE="3"]SPIS HODOWLI generalnie jeszcze nie wiem co z tym zrobie, ale to chyba dobry punkt odniesienia jeśli ktoś by chciał stworzyć baze rodowodów:roll: myslałam, żeby jeszcze uszczegółowić mioty - imiona, osiągniecia poszczególnych psów, właściciel, kolor, prawidłowość umaszczenia, ale nie mam siły.. może komuś innemu się nudzi? :roll::lol: a tymczasem dobranoc ;) właścicielem naszej hodowli jest tylko Paweł Lis, przynajmniej narazie :evil_lol:
INU Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Agappe - jestem normalnie pełna podziwu :razz:. Się biedna musiałaś namęczyć pewnie. Bardzo przydatne :lol:. Przyznam się szczerze, że o niektórych hodowlach nie wiedziałam :oops:. Na przykład taka hodowla "Testosteron" ;).
Agappe Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Asiunia02 napisał(a):właścicielem naszej hodowli jest tylko Paweł Lis, przynajmniej narazie :evil_lol: Asia zmiłuj się:mad: mogłabyś pouzupełniać wszystkie Wasze akicie mioty:roll: (docelowo ma wyglądać tak jak w hodowlach Akita u Izis, Bieżynaki i jeszcze kilku z początku listy)
Agappe Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 INU napisał(a):Agappe - jestem normalnie pełna podziwu :razz:. Się biedna musiałaś namęczyć pewnie. Bardzo przydatne :lol:. musieć nie musiałam, chciałam ;) dziękuję wszystkim za słowa uznania i licze na współpracę a ja czekam na ciąg dalszy misji edukacyjnej ;)
Asiunia02 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Podczas przegladania archiwalnych kart ocen moich psiaków, stwierdziłam, że kiedyś sędziowie rzadziej przyznawali CWC w szczególności, gdzie pies nie mam konkurencji, mam chyba ze 4 karty ocen gdzie mając konkurencje nie otrzymaliśmy CWC, najczesciej takie cos spotkało Tai-Mira, biedulek, a zawsze otrzymał ocenę doskonałą :) A mówi się, że sedziowanie się polepszyło, jak widać wcale nie, stąd obecnie tyle championów.
Tomonari Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Tak się zastanawiam czy wina nie leży też po stronie nas, właścicieli Akit? Jeśli unika się "ostrych" sędziów, którzy są oszczędni w rozdawaniu doskonałych ocen, CWC i CACIB'ów a jeździ na wystawy gdzie sędziuje łaskawszy sędzia można dać argument organizatorom wystaw by zapraszali tych sędziów którzy zapewnią dużą frekwencję wystawiających. Może w tym coś jest?
Agappe Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Asiunia02 napisał(a):Podczas przegladania archiwalnych kart ocen moich psiaków, stwierdziłam, że kiedyś sędziowie rzadziej przyznawali CWC w szczególności, gdzie pies nie mam konkurencji, mam chyba ze 4 karty ocen gdzie mając konkurencje nie otrzymaliśmy CWC, najczesciej takie cos spotkało Tai-Mira, biedulek, a zawsze otrzymał ocenę doskonałą :) A mówi się, że sedziowanie się polepszyło, jak widać wcale nie, stąd obecnie tyle championów. moja Anata też była w takiej sytuacji - wygrała klasę (na 3 obecne suki), oczywiscie z oceną doskonałą, ale CWC nie dostała.. było to w 2004r.. pamietam sędziowania mojej "ukochanej" sędziny p.Semik.. Ona nie bała się użyć ob.bdb nawet w klasie championów.. teraz jak czasami patrze na jej sędziowania to używa mniejszą gamę ocen :shake: Agnieszka pewnie że coś w tym jest.. tylko z drugiej strony.. to że sędzia jest ostry wcale nie oznacza, że zna się na rasie.. a jeśli się nie zna i używa szerszej gamy ocen to to nic nie da.. :shake:
Tomonari Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Agappe napisał(a):Agnieszka pewnie że coś w tym jest.. tylko z drugiej strony.. to że sędzia jest ostry wcale nie oznacza, że zna się na rasie.. a jeśli się nie zna i używa szerszej gamy ocen to to nic nie da.. :shake: Masz rację. Natomiast przypadek gdy znający się na rasie sędzia stosuje jednakowo wysokie noty, chociaż jakość psów jest delikatnie ujmując różna też nie jest O.K.
Asiunia02 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Wiecie jaka kiedyś Nas spotkała historia. Mielismy foksterriera, który na pierwszej swojej wystawie wygrał, a pózniej przez kilkanaście chyba 19 wystaw był drugi :) to dopiero można się zdenerwować, ale niestety była na to prosta odpowiedziec. Tego drugie psa wystawiał sędzia kynologiczny. A na pierwszej wystawie nikt go nie znał i sie tamta osóbka nie spodziewała takiej konkurencji. Bylismy też na 2 wystawach w tym na jednej z akitą, gdzie raz wszedł nasz rywal na ring i dał przed oceną kwiaty sedziemu, a drugi przypadek to gdy stałam w sekretaracie zobaczyłam jak mój konkurent wchodzi do pokoju w którym byli sędziowie z torebeczką z prezencikiem. Oczywiście na jednej i drugiej wystawie była druga, a opis w karcie ocen wrecz idealny :) Ale najważniejsze z historii z naszym foksem było to, że i tak był znany w całej Polsce i ceniony wśród innych hodowców i co dziwne miał takie wziecie u suk, że juz chyba nigdy nas takie cos nie spotka. A do dzis na wystawach są prezentowani jego potomkowie dzieci juz raczej nie, ale wnuki lub pra :)
Asiunia02 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Ponizej kolejne zdjęcie Kozekiego Pa-Lis, o tym czasem zamieszczam informacje w temacie wystawowym.
Gosica Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Witam !! po wielu miesiącach braku ani jednej wypowiedzi , pozowle sobie cos powiedziec;). Sledziłam galerie ale , raczej nie chciałam zabierac głosu. Witam wszystkich nowych akiciarzy i tych troszkę ,,starszych" też:lol:. Oglądając wiele stron japońskich o akitach natknęłam sie na ogrom zdjęć. Stanęło na pręgusach .... chciałam wam przedstawić moje wyniki poszukiwań co o nich sadzicie ?? http://img393.imageshack.us/my.php?image=sakura1it2.jpg Przepraszam za tego linka ..ale przez taki długi okres czasu nie wrzucania tu nic ..pozapominało mi sie to i owo :oops: Ten pies jeżeli chodzi o pręgusy podoba mi sie (chociaż osobiście wole rudzielce :loveu:). Jezli macie ochote powklejam resztę z moich wyszukiwań ;). A co do mojej ulubionej hodowli ..no cóż tutaj jedna jest na nie podważalnym pierwszym miejscu -Kamino Ken . A dlaczego akurat ta hodowla .. hm sadze ze dużo nie trzeba tłumaczyć według mojego ,,ideału" akity te z tej hodowli są na najwyżyszm poziomie i według mojego gustu są najlepsze. To oczywscie moja własna opnia ale sądze rowniez ze takich akit nie powstydziłby sie nie jedna japońska hodowla. Pozdrówka
Agappe Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Gosica napisał(a):Witam !! po wielu miesiącach braku ani jednej wypowiedzi , pozowle sobie cos powiedziec;). Sledziłam galerie ale , raczej nie chciałam zabierac głosu. Witam wszystkich nowych akiciarzy i tych troszkę ,,starszych" też:lol:. Oglądając wiele stron japońskich o akitach natknęłam sie na ogrom zdjęć. Stanęło na pręgusach .... chciałam wam przedstawić moje wyniki poszukiwań co o nich sadzicie ?? http://img393.imageshack.us/my.php?image=sakura1it2.jpg Przepraszam za tego linka ..ale przez taki długi okres czasu nie wrzucania tu nic ..pozapominało mi sie to i owo :oops: Ten pies jeżeli chodzi o pręgusy podoba mi sie (chociaż osobiście wole rudzielce :loveu:). Jezli macie ochote powklejam resztę z moich wyszukiwań ;). A co do mojej ulubionej hodowli ..no cóż tutaj jedna jest na nie podważalnym pierwszym miejscu -Kamino Ken . A dlaczego akurat ta hodowla .. hm sadze ze dużo nie trzeba tłumaczyć według mojego ,,ideału" akity te z tej hodowli są na najwyżyszm poziomie i według mojego gustu są najlepsze. To oczywscie moja własna opnia ale sądze rowniez ze takich akit nie powstydziłby sie nie jedna japońska hodowla. Pozdrówka mi się podoba, chociaż za pręgusami nie przepadam.. wstawiaj dalej!! tylko może z podpisami co to za psy:cool3: też mi się podobają pieski z kamino ken
INU Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Gosica napisał(a):Witam !! po wielu miesiącach braku ani jednej wypowiedzi , pozowle sobie cos powiedziec;). Sledziłam galerie ale , raczej nie chciałam zabierac głosu. Witam wszystkich nowych akiciarzy i tych troszkę ,,starszych" też:lol:. Oglądając wiele stron japońskich o akitach natknęłam sie na ogrom zdjęć. Stanęło na pręgusach .... chciałam wam przedstawić moje wyniki poszukiwań co o nich sadzicie ?? http://img393.imageshack.us/my.php?image=sakura1it2.jpg Przepraszam za tego linka ..ale przez taki długi okres czasu nie wrzucania tu nic ..pozapominało mi sie to i owo :oops: Ten pies jeżeli chodzi o pręgusy podoba mi sie (chociaż osobiście wole rudzielce :loveu:). Jezli macie ochote powklejam resztę z moich wyszukiwań ;). A co do mojej ulubionej hodowli ..no cóż tutaj jedna jest na nie podważalnym pierwszym miejscu -Kamino Ken . A dlaczego akurat ta hodowla .. hm sadze ze dużo nie trzeba tłumaczyć według mojego ,,ideału" akity te z tej hodowli są na najwyżyszm poziomie i według mojego gustu są najlepsze. To oczywscie moja własna opnia ale sądze rowniez ze takich akit nie powstydziłby sie nie jedna japońska hodowla. Pozdrówka Jeżeli chodzi o pręgusy: YUMEROCHIME - GO Ka Yo'Yoi Tomodachi Mnie się podoba... I jeszcze: UNSHOU GO Shun'You Kensha No i jeszcze nasze, polskie. Chociażby TEZUKURI NO HITOKAGE Halne Wzgórze, Akita u Izis FCI UTSUKUSHII...
INU Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 http://users.servicios.retecal.es/shek40/Perrillos%20035.jpg Cudowny, prawda :loveu:?
wani Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 INU napisał(a): UNSHOU GO Shun'You Kensha Cudo!!! :loveu:
Balaska Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Eh pręguski :loveu: Coraz bardziej marzy mi się druga akita i w dodatku pręgusek. Oznajmiłam to swojemu chłopu, na co on najpierw zrobił tak :shocked!:, później tak :angryy:, a teraz jak usłyszy o drugim psie robi tak :mad: Może kiedyś uda mi się go namówić :cool3:
Izis Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 INU napisał(a):http://users.servicios.retecal.es/shek40/Perrillos%20035.jpg Cudowny, prawda :loveu:? Owszem maly RYUU śliczny jak zawsze :-) A koło niego widać kawałek [FONT=Comic Sans MS]Shiku czyli białaska, który go niejako wychowywał :-)[/FONT] Balaska Ty sie dobrze zastanow. Dwie akity to nie jest juz taki luzik jak jedna ;-)
Balaska Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Izis napisał(a): Balaska Ty sie dobrze zastanow. Dwie akity to nie jest juz taki luzik jak jedna ;-) Eh wiem, wiem Izis ale pomarzyć se można :grins:
Agappe Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 INU napisał(a):Jeżeli chodzi o pręgusy: http://www.kenshinsou.com/img/yumerohimeweb10.jpg YUMEROCHIME - GO Ka Yo'Yoi Tomodachi Mnie się podoba... I jeszcze: http://www.kensha.com/2007/unshou/unshou%20front%20april%2007.jpg UNSHOU GO Shun'You Kensha No i jeszcze nasze, polskie. Chociażby TEZUKURI NO HITOKAGE Halne Wzgórze, Akita u Izis FCI UTSUKUSHII... drugi fajny, pierwszy zupełni mi sie nie podoba:oops:
Taishi Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Daria, widzę, że mamy podobne typy, 2 pręgus fajniutki, jak na pręgusa :evil_lol: (wybaczcie ale jakoś kocham rudzielce...)
Asiunia02 Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Izis napisał(a): Utsukushii w pełnej szacie i w słoneczku :-) Przepraszam, że to pisze, może i to nie grzeczne, ale bardzo bym prosiła i pewnie inni rownież, abys wstawiała nowe zdjęcia, bo nie które zdjęcia są przez Ciebie/Panią zamieszczane w tym samym temacie kilka razy, to troche nudne, nie masz nowych zdjęć ????
INU Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Balaska napisał(a):Eh pręguski :loveu: Coraz bardziej marzy mi się druga akita i w dodatku pręgusek. Oznajmiłam to swojemu chłopu, na co on najpierw zrobił tak :shocked!:, później tak :angryy:, a teraz jak usłyszy o drugim psie robi tak :mad: Może kiedyś uda mi się go namówić :cool3: Mnie też się marzy pręgusek :loveu:! Ale byłby to trzeci mój pies, a tego by rodzice nie znieśli ;). W ogóle marzy mi się jakiś import, ale do tego, to jeszcze daleko (o ile w ogóle będzie...).
Agappe Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 to ja może wstawie dziewczynke, ktora już tu występowała w galerii.. no i ćwiczenia ;)
Gosica Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 hej :p Dzis juz ide do kina to nie zdąże powrzucać fotek , ale jutro postaram sie je uzupełnić ;) A co do podpisania akitek ..hmm może być bardzo ciżekie ..poniewaz większość z nich mam z japońskich stron a mój komputer nie czyta japońskich znaków i mam same krzyżyki :shake: ale może cokolwiek sie uda wykombinować ;). A muszę to zrobić ....musze to powiedziec ... być może jeżeli dobrze pójdzie, warszawscy Akitomaniacy nie będziecie mieli nic przeciwko jeśli dołącze do Waszego grona pod koniec września :multi:jeszcze nie jest to do końca pewne ...:-( ale jak wszytko pojdzie dobrze i po mojej mysli to sie zobaczymy ;). Pozdrówka
Recommended Posts