Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Akegata napisał(a):
Jesli moge sie wtracic, to plamy i u pregusow i u czerwonych Akitek na karku sa dozwolone (przynajmniej przez AKIHO) pod warunkiem ze nie lacza sie w obrecz tzw.KUBIKIRI

Kurcze... to obawiam sie, ze nasza ukochana Emiska w takim razie nie jest 100% akita, bo ja tam na zdjeciach u niej taka obrecz widze... Jak wroce do domu to ja jeszcze dokladnie sobie obejrze.

Zna ktos jakis dobry szampon koloryzujacy do siersci? :evil_lol:

EDIT: Jednak dementuje ta obrecz... jest na 3/4 obwodu i sie konczy;)

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Venne2, nikt nie mówi, że to nie akita :roll:, tylko może, że skoro ma taką wadę, to może po porstu, niekoniecznie powinna być np. uzywana do hodowli. Co nie znaczy, że nie jest akitą, i masz ją nagle przestać kochać, czy zacząć farbować....

Posted

[quote name='akitafan']Niektórzy za bardzo zachwycają sie akitami z zagranicy zapominają, że są w Polsce ludzie którym zależy na rozwoju rasy i którzy dorobili sie BARDZO ładnych akit. Tak dla przypomnienia kilka przykładów z polskich hodowli(kolejnoś całkowicie przypadkowa):

Daichi Omono Gawa - PIEKNA SUKA. wl.T.Plaza. hod. H.Janikowski.
http://www.akita.konin.pl/index_pliki/image344.jpg

Czenaj Roal - wł. i hod. T.Plaza
http://www.akita.konin.pl/index_pliki/image1107.gif

TAKUMASHISA Halne Wzgórza - wł i hod. J.Talaga
http://akita-halne.pl/club08/taku.jpg

INOCHI-O KAKERU Halne Wzgórze - wł i hod. J.Talaga
http://halne.republika.pl/psy/inochi/rzesz-show-polp.jpg

Chikaka Pa-Lis wł. i hod. Paweł Lis
http://akita.e12.pl/suki/chikaka1.JPG

Dona Omono Gawa wł. Paweł Lis hod. H.Janikowski
http://akita.e12.pl/suki/dona8.JPG
AITE Yamamoto wl. i hod. ANNA & PIOTR JAHNS
http://www.akity.eu/img/ai500l.JPG

BIMBO Yammamoto hod. ANNA & PIOTR JAHNS wl. A. Filipek
http://www.akitakennel.pl/bimbogaleria/duze/bimbolodz05m.jpg

ENZO Omono Gawa hod. H.Janikowski wl. G.Vilideziene & Z.Polivaitiene
http://akita-halne.pl/Puppies/enzo.jpg

Tanoshimi Go Dogutti wł. i hod.E.Szeremeta
http://www.akita-club.pl/galeria/albums/userpics/10001/tanoshimi_dogutti.jpg

To są POLSKIE akity. Zweryfikowane na BARDZO wielu wystawach zagranicznych. Do Japoni nam daleko, ale w końcu to my sie do nich dostosowywujemy, ani oni do nas.

To są tylko przykłady, takich psów jest wiecej.

Oczywiscie, to są lata pracy hodowców-pasjonatów, a nie handlarzy którzy kryją byle interes sie kręcił, nie jest źle, są w polsce ludzie, nawet na tym forum którym zależy.
Rzeczywiście - te akity są śliczne.
Ja bym jeszcze dodała np.
HOSEKI Halne Wzgórze

TEZUKURI NO HITOKAGE Halne Wzgórze

NIAGARA MAGO KAKUSUI Halne wzgórze

NAGASAKI MAGO KAKUSUI Halne Wzgórze

RYOKO Halne Wzgórze

W następnym poście dodam jeszcze kilka, bo na post jest max. 5 zdjęć ;) (akitafun - chyba dodałeś/dodałaś za dużo zdjęć w jednym poście).

Posted

ANATA Yamamoto

BU Yamamoto

KHADABRA Halne Wzgórze

Akita u Izis FCI TAKA

Akita u Izis FCI UTSUKUSHII

Od razu zaznaczam, że to moje zdanie. Każdy może mieć inne.

Posted

akitafan napisał(a):
Mi limit wyskoczyl powyzej 10.
Starałem sie wstawiac psy dorosłe, u Ciebie przewazaja szczeniaki.

Ale w sensie, że na zdjęciach są szczeniakami, tak?

Posted

akitafan napisał(a):
tak, własnie o to.

Starałam się wybrać takie, które przemawiają na korzyść psa i nie są za duże jak na to forum. A jak wyglądają teraz, to pewnie wszyscy wiedzą.

Posted

Wiesz tak to mozemy wkładać wszytskie psy!
Wybrałem psy wybitne, tak jak sie wybiera psy wybitne z hodowli zagranicznych. Tych wybitnych jest wiecej oczywiscie, ale szczerze to ja sie odcinam od niektorych twoich wyborów. Ale jak juz powiedziałas to jest moje zdanie.

Bez urazy oczywiscie!

Posted

[quote name='akitafan']Wiesz tak to mozemy wkładać wszytskie psy!
Wybrałem psy wybitne, tak jak sie wybiera psy wybitne z hodowli zagranicznych. Tych wybitnych jest wiecej oczywiscie, ale szczerze to ja sie odcinam od twoich wyborów. Ale jak juz powiedziałas to jest moje zdanie.

Bez urazy oczywiscie!
Mnie się te psy podobają, bo mają w sobie to "coś".

A teraz zupełnie nie wybitny Fuki ;).

Zdjęcie autorstwa revii i mam nadzieję, że się nie obrazi, że je tu zamieściłam :p.

Posted

INU napisał(a):
Mnie się te psy podobają, bo mają w sobie to "coś".

Jasne. Nie powiedzialem ze psy sa ... do tego z niektorymi wyborami sie zgadzam(Anata, Hoseki), ale chciałem pokazac ze pomiedzy psami z polskim pochodzeniem, a zagranicznymi nie ma przepaści.

Peace!

Posted

[quote name='INU']Zdjęcie autorstwa revii i mam nadzieję, że się nie obrazi, że je tu zamieściłam :p.
Jakoś to przeżyję... ;)

Posted

[quote name='Asiunia02']I jeszcze jedna akitka. Jak Wam się ta podoba ??

Akurat ta akitka jest z Polski, wiec nie tylko były wstawiane psy z zagranicy :)

Posted

[quote name='Aga i KINGYO']Proszę wybaczyć ironiczny ton komentarza. Nadmierna egzaltacja wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.

Witam! To dobrze, Nie hamuj tego... każdy ma jakiś problem;)

Trochę późna pora, wszyscy siedzą na necie i ... trzy razy próbowałam się zalogować...
Kontynuuję dzieło i obiecuję, że jak mi się archiwa skończą, to już Was nie będę męczyć, bo nie wszyscy być może to dobrze tolerują (wypieki na twarzy????)

W międzyczasie dużo wątków zostało poruszonych... cóż miało być od podstaw, czyli przypomnienie wzorca akity! Czemu się i Ciebie m.in Kasia&Wojtek tak "męczę"? Ano dlatego, że takich chętnych do edukacji sędziów nie ma tak wielu, o hodowcach nie wspomnę! Dlaczego? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
Ty z poziomu zero ... przeszedłeś od razu do poziomu studiów wyższych - Bandou Tarou, progres, hodowla itd. (Chyba wolno dyskutować - jeżeli wychylam się ponad normę, mów). Rozumiem, że przemawia za Tobą bagaż doświadczeń i wiedzy?
Więc pozwolę sobie trochę się powymądrzać również.
Zdjęcia akit polskich (niektóre moje;)) to spory rozrzut jakościowy, niektóre baaaardzo utytułowane, niektóre mniej, co oczywiście o niczym nie świadczy. Która się komu podoba bardziej lub mniej, która wg kogo bardziej i analogicznie mniej ma do poszukiwanego wzorca, to również jest kwestia gustu, ale i wiedzy niestety.
Gdyby świat kynologiczny był tak prosty jak próbujecie powiedzieć, to do oceny wystarczyłoby porównanie zdjęć, a nie psów na żywo!

Otóż pozwolę się nie zgodzić (sorry już nie wiem z czyją) z opinią że psów wybitnych rodzi się i występuje na światówkach, czy wysokiej rangi wystawach( tylko tych oczywiście, gdzie obecnych jest wiele wybitnych hodowli) bardzo dużo! Otóż NIE RODZI SIĘ I NIE MA MNÓSTWA WYBITNYCH AKIT!
Takie pytanie zadałam parę lat temu wybitnemu hodowcy(ze stażem ponad 20-letnim w hodowli akit) i taką odpowiedź otrzymałam. Gdyby tak było, to akit z tytułami Meyiosho tudzież Zw. Św. "egzekwo" byłoby mnóstwo, a my nie mielibyśmy takiego problemu zróżnicowania typów akit!

Jedno to boskie wzorcowe akity, których zdjęcia tak pieczołowicie powklejałam, a drugie to to, co z połączenia tych akitek wyrasta...
to już poziom wyższy! A LANDRYNKOWO W TYM WZGLĘDZIE NIE JEST!

Hołd się należy i "szacunek" tym hodowcom, którzy bazując na wiedzy, intuicji i jeszcze mnóstwie innych rzeczy tak skojarzyli PSA I SUCZKĘ, że uzyskali SUPER SZCZENIĘTA(w liczbie więcej niż jednego w miocie!!! mamy takich w Polsce!)

Następna TEGO SUKCESU TAJEMNICA!!! Powtórzę ją ponownie -
udało się to tylko dzięki skojarzeniom suczek akit z super rodowodem
(tzn w kilku pokoleniach wstecz znajdowały się akity japońskie, albo piękne, albo przekazujące super geny, czyt. japończyki) z psami akitami (analogicznie)

Jak popatrzycie na historię Hodowców najbardziej zaangażowanych w hodowanie akit w Europie, to zauważycie że starają się obecnie nie tylko o SUPER SAMCÓW, ALE I PIĘKNE SUCZKI, bo niestety prawda jest jedna: 50% japońskiej krwi NIC NIE GWARANTUJE! Nawet jeżeli w miocie jakieś szczenie skumuluje bardzo dużo z tego najlepszego, to w następnych pokoleniach dziadki i pradziadki WYJDĄ! Albo WYLEZĄ jak kto woli!
To widać na polskich ringach niestety.... Czy nie jest aż tak źle?,
to... zależy co kogo satysfakcjonuje!

Czy w ilości siła??? Wręcz przeciwnie! Liczba akit miernych, starających się rozmnażać powoduje obniżenie poziomu!

A teraz coś na dowód moich wymądrzań;)
Anata Yamamoto - Zw. Świata, mająca równie Śliczną siostrę miotową Aite (co nie znaczy że 100 % miotu było Zw. Św.);
Piotr i Ania Jahns słusznie powtórzyli to krycie miotem "B" patrzcie Bimbo i Bu Yamamoto! I nie potrzebowali do tego zrobienia "1000 szczeniąt"
Olbrzymie osiągnięcie dla polskiej akiciej kynologii, którego nikt im nie zabierze!!!

A teraz tajemnica;) tego sukcesu...... wg mnie!(Oby się na mnie nie obrazili...że ją wydaję...)
"Olbrzymi nos" hodowlany, Dużo szczęścia i ustabilizowane typem japońskim, zasłużone akity w rodowodzie obojga rodziców.

Nie podaję nielicznych innych przykładów Wielkich osiągnięć hodowlanych z polskiej kynologii akit, bo zaraz będą kłótnie albo posądzenia o stronniczość.

Każdy polski hodowca robi co chce, ale nie będę wielbicielką wieloletnich hodowców - eksperymentatorów i "orania pod górkę". Dalej komentować nie będę bo się zanadto rozpędzę! Powtarzam, to moje zdanie, i każdy może mieć własne.
Nie namawiam do swarów ani kłótni tylko do REFLEKSJI [SIZE=2]CZYT. ZASTANOWIENIA!!!!!!!!!!!!!!!

No i wreszcie odrobina historii!
Wśród 150 psów na Światówce w Dortmundzie było mnóstwo ślicznych psów, doskonałych nie aż tak wiele (zdjęcia oddają zawsze tylko małą część psa) a wygrały następujące:
Śliczna Youmenoshina No Eika-go (Zw. Św.)

i Śliczny Daiboh-Maru Delle Bianche Vallatte
(po którym niespecjalnie potem w historii dzieci akitowych)

A co niesie Bandou oraz innych wiele importów z Japonii to faktycznie się dowiemy, choć już częściowo wiemy...... Ale to już Studia doktoranckie!

Jak się zasłużyła linia Kakusui i Hokuuna dla akit w Europie oprócz niewątpliwej urody (w różnych skojarzeniach, różnie daleko dała) też w zasadzie wiadomo, bo ich geny są w Polsce od 8- lat!!!! I co z tego?

Zmęczyłam się....

Posted

[quote name='Asiunia02']Akurat ta akitka jest z Polski, wiec nie tylko były wstawiane psy z zagranicy :)

Ja wiem! Fujimaru(?) Pa-lis! Śliczna głowa! Szkoda że tak rzadko wystawiany!
Światówka Poznań, dwie akity, dwa typy.

A to dla mądrze gadających modów.
Rozpoznacie to?..... (dodam że po mocnej wylince...)

Posted

Mam pytanie - tak wracając do wzorca- macie może zdjęcie lub rysunek prawidłowego zgryzu?Taishi właśnie zmienił zęby i jestem ciekawa...
p.s. te wszystkie zakrwawione psy na PM to dzieło jego ząbkowania ;)

Posted

[quote name='Stitch']Fotki z naszego zjazdu na Śnieżniku ;)

Start
http://www.keiko.com.pl/dogo/snieznik/DSC_4950.jpg

Ile kitek :-o. Ja też tak kcem :placz:.
[quote name='abigail']
Śliczna Youmenoshina No Eika-go (Zw. Św.)
http://img292.imageshack.us/img292/7056/p1010215hv0.jpg
http://img356.imageshack.us/img356/1349/p1010218ym4.jpg
http://img356.imageshack.us/img356/1494/p1010224zj0.jpg

Oooo, prababcia ;).
A tak swoją drogą, to czy ona przypadkiem nie jest EIKO ;)?
[quote name='Taishi']Mam pytanie - tak wracając do wzorca- macie może zdjęcie lub rysunek prawidłowego zgryzu?Taishi właśnie zmienił zęby i jestem ciekawa...
p.s. te wszystkie zakrwawione psy na PM to dzieło jego ząbkowania ;)

Dostałam to nie dawno od revii. mam nadzieję, że mnie nie zabije :p.
Tylko cęgowy nie jest dopuszczalny, bo to rysunki od rottków.
A Fuki dzisiaj zgubił ostatniego kła! To już w ogóle chyba ostatni mleczak był :lol:.

Posted

[quote name='abigail'][quote name='Aga i KINGYO']Proszę wybaczyć ironiczny ton komentarza. Nadmierna egzaltacja wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.

Witam! To dobrze, Nie hamuj tego... każdy ma jakiś problem;)

Trochę późna pora, wszyscy siedzą na necie i ... trzy razy próbowałam się zalogować...
Kontynuuję dzieło i obiecuję, że jak mi się archiwa skończą, to już Was nie będę męczyć, bo nie wszyscy być może to dobrze tolerują (wypieki na twarzy????)

Dawaj, dawaj. Nie co poniektorzy zobaczą!

W międzyczasie dużo wątków zostało poruszonych... cóż miało być od podstaw, czyli przypomnienie wzorca akity! Czemu się i Ciebie m.in Kasia&Wojtek tak "męczę"? Ano dlatego, że takich chętnych do edukacji sędziów nie ma tak wielu, o hodowcach nie wspomnę! Dlaczego? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
Ty z poziomu zero ... przeszedłeś od razu do poziomu studiów wyższych - Bandou Tarou, progres, hodowla itd. (Chyba wolno dyskutować - jeżeli wychylam się ponad normę, mów). Rozumiem, że przemawia za Tobą bagaż doświadczeń i wiedzy?
Więc pozwolę sobie trochę się powymądrzać również.
Zdjęcia akit polskich (niektóre moje;)) to spory rozrzut jakościowy, niektóre baaaardzo utytułowane, niektóre mniej, co oczywiście o niczym nie świadczy. Która się komu podoba bardziej lub mniej, która wg kogo bardziej i analogicznie mniej ma do poszukiwanego wzorca, to również jest kwestia gustu, ale i wiedzy niestety.

Kwetsia upodobania sobie akity, a kwetsia zgodności ze wzorcem to dwie różne sprawy i tu właśnie zaczyna sie problem polskiego sędziowania i hodowli, akita przede wszytskim ma byc zgodna ze wzorcem potem ma sie podobac. Oczywiscie wszytko z umiarem. Gwarantuje ze jeśli pies/suka jest naprawde wzorcowa, bedzie podoba sie każdemu.

Gdyby świat kynologiczny był tak prosty jak próbujecie powiedzieć, to do oceny wystarczyłoby porównanie zdjęć, a nie psów na żywo!

Otóż pozwolę się nie zgodzić (sorry już nie wiem z czyją) z opinią że psów wybitnych rodzi się i występuje na światówkach, czy wysokiej rangi wystawach( tylko tych oczywiście, gdzie obecnych jest wiele wybitnych hodowli) bardzo dużo! Otóż NIE RODZI SIĘ I NIE MA MNÓSTWA WYBITNYCH AKIT!
Takie pytanie zadałam parę lat temu wybitnemu hodowcy(ze stażem ponad 20-letnim w hodowli akit) i taką odpowiedź otrzymałam. Gdyby tak było, to akit z tytułami Meyiosho tudzież Zw. Św. "egzekwo" byłoby mnóstwo, a my nie mielibyśmy takiego problemu zróżnicowania typów akit!

Jasne ze nie ma wielu wybitynch akit. W Polsce jest ich nadal niewiele, ale te ktore wkleiłem prezentują już poziom dosc wysoki i chciałem zauważyc ze wiele z nich ma geny tylko Japońskie(np.: Omono Gawa). Druga bardzo ważna(chyba kluczowa kwestia) to własnie wystpujace w Polsce zroznicowanie akit i do tego bezkrytyczne spojrzenie hodowców na swoje psy, jak chcemy sie rozwijac to musimy patrzec na każdego psa krytycznie zeby miec co poprawiac. No i najwazniejsze jak mamy do czynienia z "malo standardową" akita to trzeba o tym glosno i wyrażnie mowic, a to ze wygrala jedna czy dwie wystawy w towarzystwie paru akit to o niczym nie swiadczy.

Jedno to boskie wzorcowe akity, których zdjęcia tak pieczołowicie powklejałam, a drugie to to, co z połączenia tych akitek wyrasta...
to już poziom wyższy! A LANDRYNKOWO W TYM WZGLĘDZIE NIE JEST!

Hołd się należy i "szacunek" tym hodowcom, którzy bazując na wiedzy, intuicji i jeszcze mnóstwie innych rzeczy tak skojarzyli PSA I SUCZKĘ, że uzyskali SUPER SZCZENIĘTA(w liczbie więcej niż jednego w miocie!!! mamy takich w Polsce!)

Tak!!!! Nie sam pies czy suka decyduja o szcezniakach tylko ich dobor, mozna tak dobrac psy ze z pieknych wyjda buraki, ale z burakow nie da sie zrobic pomaranczy.

Jak popatrzycie na historię Hodowców najbardziej zaangażowanych w hodowanie akit w Europie, to zauważycie że starają się obecnie nie tylko o SUPER SAMCÓW, ALE I PIĘKNE SUCZKI, bo niestety prawda jest jedna: 50% japońskiej krwi NIC NIE GWARANTUJE! Nawet jeżeli w miocie jakieś szczenie skumuluje bardzo dużo z tego najlepszego, to w następnych pokoleniach dziadki i pradziadki WYJDĄ! Albo WYLEZĄ jak kto woli!
To widać na polskich ringach niestety.... Czy nie jest aż tak źle?,
to... zależy co kogo satysfakcjonuje!

Oni bardzo duzo importują, w Polsce to nadal nie realne, import psa to ogromne koszty, dla Niemców, Włochów, Francuzów jest to mniej bolesne, dlatego praktycznie każda hodowla była przynajmnije raz w Japoni po psa, nawet te mniejsze. U nas niestety taka wycieczka to rownowartoś nowego auta klasy C. Ile u nas jest psów importowach prosto z Japoni? 3?( Omono Gawa i Akogareno? ).

Akita w Polsce jest także troche krócej niż w Europie. Poczatki lat 90, natomiast w Europie jest to ok 20 lat wczesniej, jeśli nie wiecej.
Mamy sie od kogo uczy i niektórzy to wykorzystują niektorzy probuja sie odciac nie wiadomo dlaczego.

Czy w ilości siła??? Wręcz przeciwnie! Liczba akit miernych, starających się rozmnażać powoduje obniżenie poziomu!

Majac w kraju 10000 akit 500-1000 z nich bedą pieknymi okazami i glownie one jezdza na wystawy, bo wszedzie jak pies nie nadaje sie do wystawiania( czyt. nie jest zgodny z wzorcem w wielu kwesitach) to hodowca o tym mowi glosno i wyraźnie i zaprzestaje kojarzyc juz te psy, w Polsce czasem jest inaczej... . Ale jak już pisałaś i nie nalezy o tym zapominac sa w Polsce ludzie ktorzy przyczyniaja sie do rozwoju rasy.

A teraz coś na dowód moich wymądrzań;)
Anata Yamamoto - Zw. Świata, mająca równie Śliczną siostrę miotową Aite (co nie znaczy że 100 % miotu było Zw. Św.);
Piotr i Ania Jahns słusznie powtórzyli to krycie miotem "B" patrzcie Bimbo i Bu Yamamoto! I nie potrzebowali do tego zrobienia "1000 szczeniąt"
Olbrzymie osiągnięcie dla polskiej akiciej kynologii, którego nikt im nie zabierze!!!

Nie bez powodu uwazam za jedną z najlepszych polskich hodowli. Ale to moje zdanie. Spojrzmy na poziom ich akit:

Nie podaję nielicznych innych przykładów Wielkich osiągnięć hodowlanych z polskiej kynologii akit, bo zaraz będą kłótnie albo posądzenia o stronniczość.

Podawaj podawaj, moze wreszcie pęknia ta zmowa milczenia i wreszcie niektorzy przejrzą na oczy.

Każdy polski hodowca robi co chce, ale nie będę wielbicielką wieloletnich hodowców - eksperymentatorów i "orania pod górkę". Dalej komentować nie będę bo się zanadto rozpędzę! Powtarzam, to moje zdanie, i każdy może mieć własne.
Nie namawiam do swarów ani kłótni tylko do REFLEKSJI [SIZE=2]CZYT. ZASTANOWIENIA!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli są tu dorośli ludzie to może unikniemy przekrzyiwania sie.

Posted

[quote name='abigail']Ja wiem! Fujimaru(?) Pa-lis! Śliczna głowa! Szkoda że tak rzadko wystawiany!
Światówka Poznań, dwie akity, dwa typy.

Różnica spora, pomimo tylko różnicy jednego miejsca lokatowego.
Ale z tego co wiem, oba psy Polskie, do tego na 2 stał bodajże Czenaj Roal, na 1 osławiony BANDOU TAROU Go Saginuma Kensha, a reszta zagranicznych(było 7)?.Sedzia to Japończyk.Ale jak już mowiłem to jedna wystawa.

Posted

[quote name='akitafan']Różnica spora, pomimo tylko różnicy jednego miejsca lokatowego.
Ale z tego co wiem, oba psy Polskie, do tego na 2 stał bodajże Czenaj Roal, na 1 osławiony BANDOU TAROU Go Saginuma Kensha, a reszta zagranicznych(było 7)?.Sedzia to Japończyk.Ale jak już mowiłem to jedna wystawa.
Po pierwsze - na 2. miejscu stał CZANAJ Roal ;).
Rzeczywiście - oba psy z Polski - FUJIMARU (?) Pa - Lis i Akita u Izis FCI UMON.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...