Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Matagi napisał(a):
mejin! :P Witam serdecznie! :D :lol: :P

Cześć Matagi! Widzę że Twoja panna "BABA" też Tajgeta. Mejin jest z czerwcowego miotu. Czyli ma młodszą siostrę... ja mam ich trzy :silly: :silly: :silly: .

Pozdrawiam
Arek

Posted

weihaiwej napisał(a):

Witaj mejin!
Do psiego przedszkola nie potrzeba szczepienia przeciwko wsciekliźnie, a przyjmują z reguly szczenięta w wieku 3-6 miesięcy :)

Pozdrawiam

Dzięki weihaiwej! Ale jak myślisz - czy warto, czy dać mu może spokój do 6 miesięcy i na wtedy iść na PT?

Arek

Posted

Ja myslę, że warto, bo im wcześniej zacznie się z maluchem pracować, poprzez zabawe, tym łatwiej będzie później, a wspólna praca buduje silną więź między psem a opiekunem.
Jest to praca pod okiem szkoleniowca, a więc pozwala także uniknąć niektórych błędów, które można popełniać nieświadomie, wychowując szczenię na własną rękę, nie mając doświadczenia.
Poza tym przedszkole ma również tę zaletę, że piesek poznaje inne szczenięta, w różnym wieku, różnych ras - a więc jest lepiej zsocjalizowany z innymi psami.

Posted

weihaiwej napisał(a):
Ja myslę, że warto, bo im wcześniej zacznie się z maluchem pracować, poprzez zabawe, tym łatwiej będzie później, a wspólna praca buduje silną więź między psem a opiekunem.
Jest to praca pod okiem szkoleniowca, a więc pozwala także uniknąć niektórych błędów, które można popełniać nieświadomie, wychowując szczenię na własną rękę, nie mając doświadczenia.
Poza tym przedszkole ma również tę zaletę, że piesek poznaje inne szczenięta, w różnym wieku, różnych ras - a więc jest lepiej zsocjalizowany z innymi psami.

Dzięki Weihaiwej!

Znalałem przedszkole, w którym stosują zaciskowe smycze :question: , obroże :question: , czy łańcuszki :question: . Czy to dobrze, bo brzmi tak niehumanitarnie?

Pozdrawiam
Arek

Posted

:o W przedszkolu nie powinno się stosować przymusu, a obroża zaciskowa nim jest... Szczeniak (przynajmniej taki mały) powinien mieć wygodną, lekką obrożę taśmową. Przynajmniej z tego, co ja wiem.
A skąd jesteś?

Posted

weihaiwej napisał(a):
:o W przedszkolu nie powinno się stosować przymusu, a obroża zaciskowa nim jest... Szczeniak (przynajmniej taki mały) powinien mieć wygodną, lekką obrożę taśmową. Przynajmniej z tego, co ja wiem.
A skąd jesteś?

Z okolic Warszawy.

Posted

To radzę Ci się rozejrzeć za jakimś innym przedszkolem, jest ich w stolicy trochę. Będziesz miał porównanie, możesz poobserwować jak prowadzone są zajęcia. Na dogomanii jest sporo osób z Warszawy, nie wiem, czy Donya albo Agappe chodziły z psami do przedszkola, ale w temacie szkolenie znajdziesz na pewno przydatne informacje i możesz wypytać :)

Pozdrawiam!

Posted

weihaiwej napisał(a):
To radzę Ci się rozejrzeć za jakimś innym przedszkolem, jest ich w stolicy trochę. Będziesz miał porównanie, możesz poobserwować jak prowadzone są zajęcia. Na dogomanii jest sporo osób z Warszawy, nie wiem, czy Donya albo Agappe chodziły z psami do przedszkola, ale w temacie szkolenie znajdziesz na pewno przydatne informacje i możesz wypytać :)

Pozdrawiam!

Dzięki weihaiwej.
W takim razie Donya, Agappe, pomocy!!!

Arek

Posted

mejin witamy również na tym forum :D

Matagi Twoja BABA, podobnie jak wielkanocna baba, do schrupania :lol:

Koma Aszi rzeczywiście rośnie jak na drożdżach, a raczej na mięchu z ryżem i warzywkami :D

Baskomaniak dziękujemy za gratki :D a wielkie glaskadełka psiakom napewno urzadzimy :D

Posted

mejin napisał(a):
weihaiwej napisał(a):

Pozdrawiam!

Dzięki weihaiwej.
W takim razie Donya, Agappe, pomocy!!!

Arek

ja i donya chyba też byłyśmy w przedszkolu organizowanym przez związek na lotnisku bemowo.. tyle tylko, że nasze psiaki miały wtedy 6-7 miesięcy.. łańcuszek zaciskowy był stosowany w przypadku nie posłusznych psów.. moja znajoma z akitą była w wwie gdzies na szkoleniu klikerowym i bardzo polecała, jakbyś chciała to mogę jakiś tel załatwić.. ale tak żeby coś polecić w wwie w 100% to nie jestem w stanie.. najprędzej matagi będzie coś wiedziała, bo ona zna dużo szkoleniowców z całej polski

a gdzie dokładniej mieszkacie???

Posted

Agappe napisał(a):

ja i donya chyba też byłyśmy w przedszkolu organizowanym przez związek na lotnisku bemowo.. tyle tylko, że nasze psiaki miały wtedy 6-7 miesięcy.. łańcuszek zaciskowy był stosowany w przypadku nie posłusznych psów.. moja znajoma z akitą była w wwie gdzies na szkoleniu klikerowym i bardzo polecała, jakbyś chciała to mogę jakiś tel załatwić.. ale tak żeby coś polecić w wwie w 100% to nie jestem w stanie.. najprędzej matagi będzie coś wiedziała, bo ona zna dużo szkoleniowców z całej polski

Dzięki Agappe!

Mieszkamy koło Nadarzyna, czyli na południe od Warszawy. Lotnisko na Bemowie to kawałek drogi. Znależliśmy przedszkole w Nowej Wsi koło Pruszkowa. Nazywa się Feniks. Nie oferują chyba jednak szkolenia klikierowego, a swoją drogą, czy jest ono (szkolenie klikierowe) faktycznie tak dobre jak głosi obiegowa opinia?

Pozdrawiam
Arek

Posted

nie wiem nie próbowałam.. a tamtą sunie widziałam ostatni raz jak była na początku szkolenia więc nie wiem jaki efekt przyniosło.. sprawy szkoleniowe to specjalność matagi

Posted

Agappe napisał(a):

Matagi! Pomożesz?! :help1:

Arek

Posted

Mejin Bimbo nie chodził do psiego przedszkola, kupiłam go jak miał 7 miesięcy. Szkoliłam go sama od czasu do czasu wpadajac na Bemowo, gdzie organizowane są kursy. W zasadzie po miesiącu nauki Bimbuś zdał egzamin PT eksternistycznie uzyskując wynik lepszy niż psy które chodziły na cały 3-miesięczny kurs.

Ja osobiście dałabym narazie spokój maluchowi. Szczeniak 3- miesięczny potrzebuje kontaktu z Tobą, Twoją rodziną. Od czasu do czasu troche nauki ale nie za dużo. Akita sie szybko nudzi powtarzanymi czynnościami.
Wazne jest aby zapewnić maluchowi kontakt ze swiatem - ulica, hałas, samachody, obcy ludzie itp.
Musisz mu zapewnić kontakt z psami - w jego wieku ale też starszymi.

Jeżeli to jest niewykonalne to zostaje przedszkole. Ale tu bym uważała. Są szkoły gdzie kurs dla przedszkolaków niewiele różni się od kursu PT a to nie o to chodzi. Raczej nie zapisuj pieska do przedszkola ale idż na zajęcia zapoznawczo.
W Warszawie Jadwiga Chodzeń jest godna polecenia. Ale do niej musisz się wybrać na Bemowo :P

Posted

Dzięki Donya!

Chyba będziemy musieli przemyśleć sprawę, pewnie wybierzemy się też popatrzeć jak takie zajęcia wygladają.

Pozdrawiam
Arek

Posted

mejin napisał(a):
Dzięki Donya!

Chyba będziemy musieli przemyśleć sprawę, pewnie wybierzemy się też popatrzeć jak takie zajęcia wygladają.

Pozdrawiam
Arek

Polecam też Sławka Kwietnia. To doświadczony instruktor. Bimbo kocha go nadżycie. Nie widział Sławka ponad rok a na wystawie wśród tłumów wypatrzył go i witał się z nim jak z kimś z rodziny.
Ale Sławek również pracuje na Bemowie. Jeżeli chcesz to mogę Ci dać telefon do niego.

Posted

donya napisał(a):
mejin napisał(a):
Dzięki Donya!

Pozdrawiam
Arek

Polecam też Sławka Kwietnia. To doświadczony instruktor. Bimbo kocha go nadżycie. Nie widział Sławka ponad rok a na wystawie wśród tłumów wypatrzył go i witał się z nim jak z kimś z rodziny.
Ale Sławek również pracuje na Bemowie. Jeżeli chcesz to mogę Ci dać telefon do niego.

Chętnie. Będę wdzięczny za numer telefonu do tego pana.

Posted

Matagi napisał(a):
XXL napisał(a):
super fotki :D :wink:
pozdrawiam :D

Ooooo! :P Witaj XXL! :P Miło mi,że sie podobają :D :D :D

nom jasne ze sie podoba ;)
dawaj fotki :D jak naj wiencei fotek :D tej twojej wesolei gromatki :D :lol: :wink:

Posted

XXL napisał(a):
Matagi napisał(a):
XXL napisał(a):
super fotki :D :wink:
pozdrawiam :D

Ooooo! :P Witaj XXL! :P Miło mi,że sie podobają :D :D :D

nom jasne ze sie podoba ;)
dawaj fotki :D jak naj wiencei fotek :D tej twojej wesolei gromatki :D :lol: :wink:

Łokiej! :lol: Coś tu niedługo wrzucę :lol: Troszkę cierpliwości :wink:

Posted

mejin! :P
Dobrze,że decydujesz się na szkolenie akity! :D Moim zdaniem im wcześniej zaczniesz,tym lepiej i dla psa i dla Twojej rodziny.Ja polecam na początek przedszkole,do którego będziecie chodzili z psiakiem najlepiej całą rodziną.Szczeniak pozna tam inne psy,nauczy się z nimi bawić,dowie się na co może sobie pozwolić względem innych psów i innych ludzi.Może wielkiej wiedzy tam nie nabędzie,więcej Wy się nauczycie! :wink: Nauczycie się nie popełniać błędów /nooo tak mniej więcej :wink: /.
Akita jest psem bardzo pojętnym,ale potrafi być krnąbrny.Potwierdzam to co napisała Agnieszka -szybko się nudzi.Jeżeli raz wykona komendę dobrze,to nie widzi potrzeby powtórki,bo po co?Szarpaniem,krzykiem nic nie wykrzesamy z akity- zamknie się w sobie,oleje nas na maxa.Każdy pies,nie tylko akita,musi mieć motywację do pracy.Dla jednych jest to smakołyk,dla innych piłeczka czy szmaciany farfocel,które to pies dostaje po dobrym wykonaniu polecenia.Moja Sake wybrała smakołyki :lol: Ale na przykład,kiedy robiła ślad,na końcu potrzebowała nie kiełbasy.....ale mojej obecności /przewodnikiem był ktoś inny wtedy/.Szła wtedy jak burza po śladzie :lol:
To ,od czego nasz pies jest "uzależniony" ,możemy sprawdzić właśnie w przedszkolu,nauka później idzie na prawdę łatwiej! :lol:
I znowu przytaknę Agnieszce :P :faktycznie,polecam szkołę Jadzi Chodzeń!Miała ona sporo do czynienia z akitami,wie doskonale z czym "się je akitę" :wink: :lol: To jej telefon:605-94-21-80.Zadzwoń,pogadaj...... :wink:
Godzinkę temu gadałam z Iwoną :D Przekazuję pozdrowienia :P :D .Iwona również poleca przedszkole :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...