Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
Daria, nie żartuj sobie ze mnie:shake:

Iwona????:-o co ja takiego zrobiłam????:-o nie miałam najmniejszego zamiaru z Ciebie żartować czy Cie w jakikolwiek sposób urazić :shake::oops::oops:

i na prawde nie rozumiem, czemu przeszkadza Ci wstawianie tu zdjęć nie polskich akitek:roll:

usuń prosze coś z prywatnych wiadomości.. bo mówi mi, że masz zapełnioną skrzynkę i nic nie moge Ci wysłać :/

Posted

[quote name='abigail']
http://img71.imageshack.us/img71/9923/img3745lg8.jpg

No zdjecie co prawda fatalne za to bardzo ładne umaszczenie czego dowodem jest ocena doskonala i IV miejsce (na kilkanascie psow) jej brata Akita u Izis FCI UMON na światówce:

o takim właśnie umaszczeniu a ocenianego przez Japończyka:-)

Akita u Izis FCI YAWARA - inne zdjecie tej błekitnej suczki - doskonale ocenionej przez zagraniczna sedzinę i zarazem hodowczynię akit z MWPR Sopot 207 mimo iż w dniu wystawy była kompletnie bez podszerstka.

Pręgi u pregowanych są rzeczą zwyczajną nie to co u czerwonych zebr ;-)

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']

[utl]http://www.imagic.pl/files/3384/WIKI/Wiki_13.jpg

A to też moja "córcia"
Akita u Izis FCI WAKIKOi jestem z niej dumna :-)
Jak się komuś to nie podoba to jego problem.

Właśnie planuję krycie z którego może wyjść również długowłosa akita tyle że w pręgowanym kolorze, więc jeśliby ktoś takowej szukał zapraszam do zapisania się. ;-)

Posted

wikiszonek jak zwykle sweeet :loveu:

poproszę jeszcze o zdjęcie letniego pomponu ogonowego ;)

miło by było zobaczyć jakiegoś futrzaka - mój kyu właśnie kończy absolutny zrzut futra - wygląda chwilowo jak kojot :razz:

a propos futrzaków - coś mandorka też dawno nie było :placz:

:) k.

Posted

Przyglądając się burzliwej dyskusji na kilkunastu poprzednich stronach rozpoczynam poszukiwania na moim podrabianym akicie metki Made in China :diabloti:
Już od jakiegoś czasu podejrzewam, że jest nieoryginalny bo kocha wszystkie psy a to takie nieakitowe... :lol:
Wątek edukacyjny jest bardzo ciekawy i pouczający - czekam na więcej - to akurat serio :razz:.

Posted

[quote name='Agappe']no to takie wężowate.. chyba nie chciałabym z Dinem pod jednym dachem mieszkać

Przyznaj się że pręgusów nie lubisz;)

Wiem, że z poziomem Średnio delikatnie mówiąc o dyskusji, ale.....
335 775 - 337 293 = 1500 na okrągło od wczoraj od 10 am
Być może ogląda nas nie tylko Europa, może nawet Japonia.
Jeżeli zachwycą się polskimi akitami, to oddam tu oficjalnie hołd zasłużonym hodowcom! Może nawet zdecydują się na weryfikację wzorca!
Parę osób stwierdziło, że dobrze nie jest... z różnych względów. Myślę że Ci, którzy CHCĄ patrzeć, to widzą.
Nie chodzi o złośliwość tylko podniesienie poziomu wiedzy!!!
I dla tych osób właśnie - kilka pręgusów, których zdjęcia mam, dodam pręgusów ZWERYFIKOWANYCH WIELOKROTNIE, w większości pozytywnie(tytułami itd, co jest pasją wielu)

Ważne, u wszystkich pozytywnie ocenianych pręgusków, znaczenia są... im mniejsze tym lepsze, białe skarpety ani do szyi ani do łokci!

Cały czas zapraszam pasjonatów archiwistów do prezentowania fot, ja mam ich trochę z niewielu najważniejszych wydarzeń wystawowych Europy. ALE MAM! Tylko proszę, nie zdjęcia medalistów z polskich wystaw, bo:
-po pierwsze, chodzi o OBIEKTYWIZM i nie podżeganie do kłótni;
- po drugie, wielu się zgadza, że wyniki polskich sędziowań SĄ RÓÓÓŻNE

mimo wszystko dokończę dzieło, dla tych tysięcy.... a może zdarzy się CUD?
Yoshimitsu Go połączenie dwóch japońskich linii z dwóch włoskich hodowli
I CACIB i BOB z Europejskiej w Tulln i wielu innych

" class="ipsImage" alt="">" rel="external nofollow noopener">http://img56.imageshack.us/img56/3844/imgp5798mf9.55d7a60199.jpg

Tu z jedną z najbardziej utytułowanych suczek na Świecie Asayake, która jest połączeniem linii Hokuuna i Kakusui (bliskim)

Zw. Klasy Championów ze Światówki w Dortmundzie (150 akit chyba było)

Koraiyumemaru go Miyagi Kozaki Kensha JpIMP
(doskonały na Światówce Dortmund, obecnie Ch. VDH)

Ichiban syn Hokuuna

Nie wiem do kogo były teksty o zebrach, ale może korespondencja z niezależnymi hodowcami? Rossi Brutti, Kamino Ken, Shoun You Kensha????
Wtedy będzie JAKIKOLWIEK ARGUMENT do rozmowy.
Przekonajcie nas! My też możemy nie wiedzieć wszystkiego!
A ja lubię wiedzieć

Posted

[quote name='Druchna']
Wątek edukacyjny jest bardzo ciekawy i pouczający - czekam na więcej - to akurat serio :razz:.

Dzięki:-) Mowisz masz

Jeszcze utytułowany syn Yohimitsu - Nikkotoshi Go w rękach znanej niemieckiej hodowczyni

A to pręgowana sunia po czerwonym Goushi(JpIMP) i pręgowanej Seiryoume (JpIMP)

A to Agappe wstawiam za dnia, żeby Ci się po nocy nie śniło... on gryzie!
"Mów mi MEL"

Posted

No i Kasuga Go Shirai JpIMP...... Zdjęcie kiepskiej jakości, z 2003.
Wystawa Światowa Dortmund, Zwycięzca klasy otwartej I/XV
Posiadający też wiele innych tytułów!!!

Wszystkie zdjęcia w necie są ładniejsze od tego, ale i tak na tym zdjęciu wszystko widać....:loveu:

A to głowa jego synka z hodowczynią
Jak widać oprócz Ładnej obróżki... mamy też wszystko co pożądane u akity:

-włos

-osadzenie uszek

-oczko

-ładna linia warg

-pigment

-ładna kufa

Posted

[quote name='Druchna']
Wątek edukacyjny :razz:.

No i Asayake Mlt Ch i wszystko co możliwe na więcej niż jednym kontynencie!!!!!!!!!!! "Mocno zweryfikowana"
Przypatrzcie się grubości, długości i osadzeniu uszek, ogonka,
oczkom - po prostu bajka, mimo że suczka raczej z włoskiem krótszym niż dłuższym! A ten front!
Bajka dla oczu!
No i .... mistrzostwo Świata za przygotowanie do wystawy (i malarstwo;))

Posted

I jeszcze raz Asayake z porównania z klasy otweartej Tulln 2005

Moim zdaniem
gorsze od niewiedzy jest blokowanie wiedzy.
To taka uwaga ogólna:cool1:
Życzę miłego oglądania i edukowania

Posted

[quote name='abigail']

Dla wszystkich zainteresowanych - że świeże akitowe "krwie" są i będą w Polsce! Świeże tylko dzięki Pasjonatom!

dobrze, że mamy trochę wakacyjnego luzu...

młodzież Kojiro-Go włoska linia oparta na JpIMP Kinryuu Go Keihan...
Niesamowity temperament w tej linii!!!
Siostra tego pieska, nie wiem, czy miotowa ale z tej hodowli poszalała w zeszłym roku na Europejskiej(?!)
Gdybym się w czymś walnęła proszę o poprawianie - się nie obrażę

To właśnie chyba ta dziewczynka:loveu:

ta dziewczynka to Mitsuko Go i dobrze myślisz, bo jest to jego miotowa siostra ;)
Antico Oriente nazywa szczeniaki jednego miotu, tak jak im sie podoba, nie używają jednej Literki. Stąd często nie wiadomo kto z kim jest w bliskim pokrewieństwie.
z swego czasu troszkę poznałam ta hodowlę, stąd wiem, że nawet imie razem z pieskiem można zamówić ;)

Posted

Osobiście bardzo się cieszę, że "galeria akit" nabrała taki edukacyjny charakter. Fajnie zobaczyć w jednym miejscu światowe akitki z najwyższej "półki".
abigail, gratuluję super pomysłu i zaangażowania, pomimo (jak się domyślam) braku poparcia domowników, którzy ostanio zbyt często widzą Cię przy kompie ;)
Cieszę się, bo teraz śmiało mogę znowu polecać naszą akicią galerię nowym akitomaniakom :lol:
Pozostając w temacie edukacji wklejam link do filmiku jaki wczoraj nakręciłam: http://www.youtube.com/watch?v=o_4izls1yXU
Małym akitkom niezbędna jest edukacja, nie zapominajmy o tym!

Pozdrawiam wszystkich zdrowo i dożywotnio akniętych :loveu: Niech moc będzie z Wami!
Tło muzyczne z mojego filmiku ze specjalną dedykacją dla Asuini Pa-liskowej :cool3:

Posted

[quote name='Kasia_i_Łukasz']Osobiście bardzo się cieszę, że "galeria akit" nabrała taki edukacyjny charakter.
ESPANIA O'LE!!!!
WŁAŚNIE WRÓCIŁAM Z MECZU!!! Kibicowałam oczywiście Hiszpanom!

Cieszę się z powodu dobrego odbioru;)
Filmik się wczytuje przez moje wąskie łącze... ale już zobaczyłam że Łukasz właściwie przeszedł do parteru! Muzyki nie docenię, bo od jakiegoś miesiąca mam zepsute głośniki... jakaś ruda kitka coś zepsuła:evil_lol:
Żeby tak wszystkie młode szczeniaczki miały taki "full serwis"!!! łĄKI I INNE PIESKI! Wasza Edukacja, jak sądzę na piątkę!

To, żeby było galeryjnie filmik z kolekcji hiszpańskiej (w hołdzie za mistrzostwo!) hodowli o Japońskim AMAZING akicie w rękach włoskich... Kakusui:loveu: WIELBICIELI MA WSZĘDZIE!
http://es.youtube.com/watch?v=LMI16b5Cf2o

Jak oglądałam go po raz pierwszy, to ..... mam nadzieję, że kosmici też TO przeżyją (razem z muzyką, która o ile pamiętam rewela)
A to jego córka Ekisha-GO siostra Esashingun'a
Zwyciężczyni rasy i nie tylko wystawy specjalistycznej ras japońskich w Gent 2004
Każdy ma swoją miłość, ja jeszcze przez wiele lat nie zapomnę tej suczki...:oops: Nie wiem czego jej brakuje, bo nie chcę idealizować... ale do wzorca niedaleko!

Pozdr
Rodzina faktycznie patrzy na mnie dziwnie;)

Dodatkowych ponad 600 wyświetleń dziś!!![SIZE=2](w tym z pewnością kosmici!)

Posted

[quote name='Taishi']Daria, przecież to cudny gekon, u nas w sypialni siedzi taki sam :) - nasza Bubu

żartujesz?????

[quote name='abigail']Przyznaj się że pręgusów nie lubisz;)

przyznaje pręgusy nie sią moim "konikiem"

[quote name='abigail']
A to Agappe wstawiam za dnia, żeby Ci się po nocy nie śniło... on gryzie!
"Mów mi MEL"
http://img364.imageshack.us/img364/4319/melne4.jpg
http://img364.imageshack.us/img364/4319/melne4.e0705e09a7.jpg

grozisz mi? :evil_lol::mad: ja mam psa obronnego i nie boje się niczego, ot co:evil_lol: nawet takich potworów :diabloti:

[quote name='abigail']No i Asayake Mlt Ch i wszystko co możliwe na więcej niż jednym kontynencie!!!!!!!!!!! "Mocno zweryfikowana"
Przypatrzcie się grubości, długości i osadzeniu uszek, ogonka,
oczkom - po prostu bajka, mimo że suczka raczej z włoskiem krótszym niż dłuższym! A ten front!
Bajka dla oczu!
No i .... mistrzostwo Świata za przygotowanie do wystawy (i malarstwo;))
http://img241.imageshack.us/img241/1166/imgp5788gi9.jpg
http://img105.imageshack.us/img105/8240/imgp5800ub5.jpg

przyznam się szczerze, że Azayake nie jest w "moim typie".. a malarstwo rzeczywiście jest niesamowite - jak dla mnie to już za dużo tego "dobrego", za dużo sztuczności..

Posted

nie żartuję, ale nie lubi pozować do zdjęć ;)
jak mi się uda i złapię ją jak wyjdzie ze swojego kokosa to wrzucę zdjęcie.
A u Teściowej mamy jeszcze jednego potwora...

Posted

[quote name='abigail']
ESPANIA O'LE!!!!
WŁAŚNIE WRÓCIŁAM Z MECZU!!! Kibicowałam oczywiście Hiszpanom!

To, żeby było galeryjnie filmik z kolekcji hiszpańskiej (w hołdzie za mistrzostwo!) hodowli o Japońskim AMAZING akicie w rękach włoskich... Kakusui:loveu: WIELBICIELI MA WSZĘDZIE!
http://es.youtube.com/watch?v=LMI16b5Cf2o

Jak oglądałam go po raz pierwszy, to ..... mam nadzieję, że kosmici też TO przeżyją (razem z muzyką, która o ile pamiętam rewela)

Ja tam Niemcom kibicowałam ;). Ogólnie Hiszpanię lubię, ale Niemcy bardziej :eviltong:. Fuki ma tam dużą rodzinkę (co prawda w Hiszpanii też, ale w Niemczech bliższą - np. braciszka i wujka). A jam prawie Niemka jestem! Mało brakowało, a miałabym wpisane w miejscu urodzenia "Monachium/Niemcy" :cool3:. Moja rodzicielka postanowiła jednak wrócić do Poski, bo potem byłyby problemy :evil_lol:. Poza tym mam ciocię, wujka i kuzynów w Niemczech, a w Hiszpanii nikogo (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :evil_lol:). No dobra - koniec tego dobrego, bo już Euro minęło ;).

Teraz o KAKUSUIM.
Zakochałam się w nim od pierwszego wyjrzenia :loveu:. I bardzo się cieszę, że w krwi Fukashiego płynie też krew tego właśnie psa. Bo KAKUSUI jest pradziadkiem mojego (jeszcze) malucha.
A filmik?
Poryczałam się i tyle...

Posted

[quote name='Aga i KINGYO']A może nawet kosmici?!;)
Proszę wybaczyć ironiczny ton komentarza. Twoja nadmierna egzaltacja wywołuje u mnie uśmiech na mojej twarzy.
Ot,takie poczucie humoru.

Moim zdaniem krzywdząca jest dyskredytacja polskich hodowli Akit. Nie można generalizować, wrzucać wszystkich do jednego worka. Są w Polsce PASJONACI mający na uwadze progres i udoskonalanie swoich psów poprzez importowanie świeżej krwi (zagraniczne krycia i/lub import psów). Miejmy nadzieję, że będzie ich jeszcze więcej a owoce ich pracy będą doskonałe. Jeśli ta opinia o polskich hodowcach miała być przyczynkiem i prowokacją do kłótni (dyskusji?) to jak widać nie przyniosła zamierzonego skutku. Oglądając zdjęcia z japońskich wystaw widzimy tylko egzemplarze wybitne. Ze zgłoszonych 200 akit wiele może jakością nie dorównywać najlepszym "polskim" psom. Więc może jednak w ilości siła?

Metoda dla poprawy rasy Akita w Polsce jest prosta, oczywista i była wykorzystana przez najlepsze hodowle. Za przykład niech posłuży historia cytowanego BANDOU TAROU GO SAGINUMA KENSHA. "Przywędrował" on do Europy będąc już uznanym, dającym wysokiej jakości szczeniaki reproduktorem. To daje gwarancję, że mioty w nowej ojczyźnie będą na odpowiednio dobrym poziomie. Zdarza się też, że wybitna suka rodzi szczeniaki pod kilkoma przydomkami hodowlanymi, zmieniając często właścicieli. Nie ma tu mowy o kochanym, przywiązanym legendarnie do właściciela psie....
To tylko BIZNES. Często liczy się tylko cena tego co przywiązane jest do drugiego końca smyczy. Hodowla taka wymaga by zamknąć na klucz uczucia do psa i być trochę sk.... I mieć duuuuuże fundusze....
Kto z nas posiada te cechy? :hmmmm:

Wracając do wątku edukacyjnego. Istnieje ogólnie dostępna publikacja JKC, która "obrazkowo-łopatologicznie" opisuje na przykładach szczegółowy wzorzec rasy nie dopuszczając do nadinterpretacji.
http://www.wuac.info/DVD.htm
Każdy może przyłożyć tę formę do swojego pupila i przekonać się ile w jego psie jest Akity. Zapraszam również do zapoznania się z tym materiałem sędziów z uprawnieniami na V grupę, wszak dla nich ten materiał został zrobiony.
Wydatek niewielki a zyski ze sprzedaży są kierowane na badania nad zwalczaniem chorób skórnych w populacji Akit. Nie będę zamieszczać cytatów z tej publikacji ze względu na prawa autorskie, nie będę zamieszczać zdjęć wybitnych psów bo nie mam na to zezwolenia autorów zdjęć (pewnie śledzą ten wątek Dogomanii z wypiekami na twarzy :oops:).
Pozdrawiamy

Posted

Niektórzy za bardzo zachwycają sie akitami z zagranicy zapominają, że są w Polsce ludzie którym zależy na rozwoju rasy i którzy dorobili sie BARDZO ładnych akit. Tak dla przypomnienia kilka przykładów z polskich hodowli(kolejnoś całkowicie przypadkowa):

Daichi Omono Gawa - PIEKNA SUKA. wl.T.Plaza. hod. H.Janikowski.

Czenaj Roal - wł. i hod. T.Plaza

TAKUMASHISA Halne Wzgórza - wł i hod. J.Talaga

INOCHI-O KAKERU Halne Wzgórze - wł i hod. J.Talaga

Chikaka Pa-Lis wł. i hod. Paweł Lis

Dona Omono Gawa wł. Paweł Lis hod. H.Janikowski

AITE Yamamoto wl. i hod. ANNA & PIOTR JAHNS

BIMBO Yammamoto hod. ANNA & PIOTR JAHNS wl. A. Filipek

ENZO Omono Gawa hod. H.Janikowski wl. G.Vilideziene & Z.Polivaitiene

Tanoshimi Go Dogutti wł. i hod.E.Szeremeta

To są POLSKIE akity. Zweryfikowane na BARDZO wielu wystawach zagranicznych. Do Japoni nam daleko, ale w końcu to my sie do nich dostosowywujemy, ani oni do nas.

To są tylko przykłady, takich psów jest wiecej.

Oczywiscie, to są lata pracy hodowców-pasjonatów, a nie handlarzy którzy kryją byle interes sie kręcił, nie jest źle, są w polsce ludzie, nawet na tym forum którym zależy.

P.S.:Acha, zeby nie było ze mam coś do tego ze watek nabrał wymiaru edukacyjnego. Uważam to za swietną sprawę, może co niektórzy zobaczą jak powinna akita wygladac.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...