Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Od razu widać różnicę w głowie, pomiędzy tymi sprowadzanymi psami, a sporą częścią psów prezentowanych na polskich ringach u których dominują albo kwadratowe pyski w typie Akity Amerykańskiej, albo trójkątne spiczaste pyszczki, które są efektem czegoś innego.

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bo z tymi pregami jest tak ze one wychodza z wiekiem i tak naprawde nie wiemy w jakim wieku sa poszczegolne psy. Natomiast chcialam Wam zwrocic uwage na wszystkie nasze polskie Brindle ktore rodza sie juz jasne i potem jak to ma wygladac za pare lat. Juz jedna taka Akite w Gdyni widuje i wyglada jak zebra..........tyle ze przez cale cialo ciagna sie tylko cztery pregi a reszta jest biala:shake:

Zbyt czarna Akitka nie moze byc- macie racje, ale wytlumaczono mi ze powinny rodzic sie prawie ze czarne...

Posted

Akegata napisał(a):
Bo z tymi pregami jest tak ze one wychodza z wiekiem i tak naprawde nie wiemy w jakim wieku sa poszczegolne psy. Natomiast chcialam Wam zwrocic uwage na wszystkie nasze polskie Brindle ktore rodza sie juz jasne i potem jak to ma wygladac za pare lat. Juz jedna taka Akite w Gdyni widuje i wyglada jak zebra..........tyle ze przez cale cialo ciagna sie tylko cztery pregi a reszta jest biala:shake:

Zbyt czarna Akitka nie moze byc- macie racje, ale wytlumaczono mi ze powinny rodzic sie prawie ze czarne...

no Patrycja nie przesadzaj nie wszystkie.. ;)
TANOSHIMI Go Dogutti
TENSAI Halne Wzgórze
SHOGUN Pa-Lis
Akita u Izis EMIKO

wszystkie te psiaki są bardzo ciemne

Posted

sunie są boskie,zaś pręgus przyciaga wzrok to fakt Asiunia ten typ mi sie bardzo podoba.
Akegata masz dużo wiedzy jak wiem i to jest duża wskazówka dla prawdziwych hodowców tym ktorzy chcą udoskonalić ta rase. Mam nadzieje że podzielisz sie z nimi co do skojarzen mam namyśli krycie.
Napewno gdy cie poprosza to im przekażesz tą wiedze:lol:

Posted

Akegata napisał(a):
Juz jedna taka Akite w Gdyni widuje i wyglada jak zebra..........tyle ze przez cale cialo ciagna sie tylko cztery pregi a reszta jest biala:shake:

:crazyeye:

Akegata napisał(a):

Mi już kiedyś właścicel suki dzwonił, że ma czarne szczeniaki i co teraz ma zrobic.:lol:

Posted

Przypomnę intencję załozycielki wątku GA:p
Choć mam wrażenie, ze juz kiedyś to robiłam:p
Cóż... dziwne deja vu i w równie żałosnych okolicznosciach:shake:
[quote name='Taysha']Chciałabym aby wszyscy właściciele Akit pochwalili sie tutaj zdjęciami swoich pupili :D

Być może kiedyś też sie tu wkleje :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Taysha
A od kilku stron, mamy kolejny wątek wystawowy:p
Taishi, zupełnie zgadzam się z Tobą.

Posted

anulus - ty mnie tu nie zdradzaj;) Ostatnie dwa lata wyciagalami i wyzebrywalam wszelkiego rodzaju informacje od japonczykow i oczywiscie moge sie nimi podzielic jesli ktos ma ochote wysluchiwac "prawie hodowcy":evil_lol:
Asiunia a kogucik jest boski:loveu:

Posted

Dlatego podtrzymuje dyskusje o umaszczeniu, żeby jakiekolwiek informację uzyskać. A jak powszechnie wiadomo dyskusja to nie jest monolog tylko wymiana poglądów.
A na podstawie zamieszczonych zdjęć można zobaczyć jak powinny wyglądać akity, czy to czerwone, czy pregusy.

Posted

sa tez akity białe lecz widzi sie je jakby były w typie akity amerykanskiej moze cos wiecej na ten temat chetnie posłucham--prosze:lol:

Posted

Iwona&Wiki napisał(a):
Przypomnę intencję załozycielki wątku GA:p
Choć mam wrażenie, ze juz kiedyś to robiłam:p
Cóż... dziwne deja vu i w równie żałosnych okolicznosciach:shake:

A od kilku stron, mamy kolejny wątek wystawowy:p
Taishi, zupełnie zgadzam się z Tobą.

no ja bym tego tak nie odbierała, że wątek wystawowy - po prostu wstawianie zdjęć ładnych akit - w końcu do galeria, a w nazwie tematu wcale nie jest napisane "galeria naszych akit" ;)

nie raz gościły w tej galerii zdjęcia kotów, ptaków czy innych zwierząt + przyrody i nikomu to nigdy nie przeszkadzało.. więc tym bardziej nie rozumiem czemu przeszkadza Ci oglądanie zdjęć pięknych akitek :roll::oops: moje oko się cieszy jak widzi niektóre takie cuda

gdyby był jakiś temat dotyczący wzorca akity to pewnie tam by się dyskusja przeniosła, ale nie ma.. może ktoś się podejmie stworzenie takiego tematu z pierwszym postem opisującym wzorzec tak jak bety to zrobiła u akit amerykańskich???

Posted

anulus napisał(a):
sa tez akity białe lecz widzi sie je jakby były w typie akity amerykanskiej moze cos wiecej na ten temat chetnie posłucham--prosze:lol:

Jasne, że są, ale o nich dyskusja się nie toczyła i dlatego nie wymieniłam tego umaszczenia. Z tym typem amerykańskim nie wiem o co chodzi.

Posted

rodzą się takie. Dokładnie wyglądają jak czarne jak mają 1 dzień.

rosną i są takie:

potem takie:

i takie:

Jak dalej urośnie to wstawię zdjęcia dorosłej akity.
Jakby ktoś nie wiedział czyje to zdjęcia to na wszystkich jest:
Akita u Izis FCI ERIKO

Ponieważ mieszka za Oceanem to na naszych ringach raczej się nie pojawi. Ale dzielnie zastępuje ją na nich w Polsce siostra EMIKO :-)

Posted

Asiunia02 napisał(a):
Jasne, że są, ale o nich dyskusja się nie toczyła i dlatego nie wymieniłam tego umaszczenia. Z tym typem amerykańskim nie wiem o co chodzi.

Asia kiedyś pokazałam zdjęcie białego psa akity i białej suki akity amerykańskiej jednemu z akitomaniaków i miał duży problem z określeniem który pies należy do której rasy :shake:

Posted

własnie Agappe o to chodzi że psy akity białe nieraz wygladają jak DPJ i nie przypominają Akity Inu zdarzało mi sie to widziec na wystawach---może sie myle ale miałam takie widzenie.

Posted

[quote name='Izis']http://strony.psy.pl/aura/zebra.jpg
to zdaje sie sunia z Szpilkowy Las - zdjęcie z ringu jak widać.

Tak! Przedstawiam Anzu ze Szpilkowego Lasu:multi: Z mojego jedynego jak dotąd miotu! Skąd to wyróżnienie??? Czy przy takim dorobku hodowlanym tylko tyle masz do pokazania? Skan z gazety? Zachęcam do wysiłku.
Jak rzekłam, polskich akit nie "cytuję" fotograficznie. Chyba w tą stronę trzeba gadać kwadratowo, ale nie potrafię:shake:

Rozumiem, że ze zdjęciami krucho i kiepskiej jakości, jeśli mogę sobie pozwolić na ocenę, ale chyba oprócz szafy zdjęć rentgenowskich jakieś fotki przodków szczeniąt z Twoim przydomkiem? Cały czas ten sam pułap...

Jeżeli krucho, daj cynk: mam pełne archiwa, również te brytyjskie korzonki
złotej medalistki.
Każdemu psu można zrobić zdjęcie fatalne i piękne!
Zdjęcia Bandou, które wszyscy znają świadczą tylko, że ktoś tam w Japonii średnio znał się na fotografii psów! Pies może się typem podobać lub nie. Natomiast zweryfikowało go wielu na wystawach japońskich i europejskich. Na żywo jest niezły (tylko trzeba umieć patrzeć), skoro pół Europy wydaje kasę po to by mieć jego krew. I Twoje próby zdyskwalifikowania go.... jakby to ująć.....

Jak już powiedziałam, nie dam się wciągnąć w grę pt zdjęcia piesków z różnych polskich hodowli, bo na razie dzięki paru osobom poziom tej galerii zyskał nowy edukacyjny wymiar. Anzu może nie jest ideałem piękna, ale Angelika K-L postawiła ją na słynnej sopockiej wystawie na 4 miejscu z oceną doskonałą w stawce klasy liczącej przynajmniej 7 polskich akit! Tak jak i jej białego braciszka:loveu: Z nią też chcesz dyskutować? Najlepiej bezpośrednio do Niemieckiego Akita Club - ścieżki masz przetarte!

Skromna jestem ale pochwalę się "męską decyzją" - mamusia Anzu, moja Kitka jest jak na okres sprzed 8,5 roku naprawdę niezła;-) Ponieważ moja edukacja w zakresie tego w jakim kierunku akity powinny iść - gwałtownie poszła do przodu (Dzięki mądrym siłom wyższym poznałam prawdziwych kynologów, od których się ciągle uczę) miot "A" był fajny, ale na pewnym etapie niesatysfakcjonujący... sunia została z tego m.in. powodu wysterylizowana i więcej nie została użyta do hodowli. Nie będę złośliwie dodawać, że po prostu nie żyję z psów.
Proszę potraktować ten wywód edukacyjnie, aczkolwiek nie liczę na CUD!
A tu galeryjnie Anzu sprzed dwóch miesięcy:

Asiunia: w sprawie pręgusów możesz przecierać własne ścieżki... ale czy warto dyskutować z Japońcami???
Obyś po wielu latach "pracy "nie doszła do takiego umaszczenia, bo ono z wzorcem nic wspólnego nie ma!

Posted

Chyba po prostu nie miałeś szczęścia. Tu np.: nasza bialutka rocznik '99, już jej niestety nie ma :(

Ale prawda taka, że białe akity są rzadkie i to nie tylko u nas.

Posted

[quote name='abigail']
Asiunia: w sprawie pręgusów możesz przecierać własne ścieżki... ale czy warto dyskutować z Japońcami???
Obyś po wielu latach "pracy "nie doszła do takiego umaszczenia, bo ono z wzorcem nic wspólnego nie ma!

http://img71.imageshack.us/img71/9923/img3745lg8.jpg

Nie mam zamiaru niczego przecierać, ale są tu ludzie wiedzacy wiecej niż ja i próbuje ich zmusić do "mówienia". Sama sie borykam z umaszceniem u pręgusów i dlatego ten temat mnie ciekawi.

Jak sama widzisz w moim banerze mam dwa ciemne pręgusy i Gucia :)

Posted

Dobre bo ....POLSKIE?
Umaszczenie piaskowo- błękitno pręgowane.
Jednak jestem jak nasi politycy....

A to dziadek Anzu Ze Szpilkowego Lasu, pozytywnie zweryfikowany w Japonii i Europie (gdyby kto chciał podważyć jego zasługi)
Cokolwiek nie napiszemy, to wiadomo że się wciąż uczymy:loveu:
Ja się do tego przyznaję, a inni ????

Anzu wszakże jest półsiostrą Anaty Zw. Świata, tak jak półrodzeństwem jest przynajmniej pół Polski!!!!
A tu dziadek, przytaczam to zdjęcie ponownie chyba po trzech latach.. Hokuun No Ryshou Go Watanabe

A tu Dino (też kiepsko u niego z urajiro;))
Specjalnie dla Kaszubskich temperamentnych kobitek!

Posted

[quote name='Agappe']no ja bym tego tak nie odbierała, że wątek wystawowy - po prostu wstawianie zdjęć ładnych akit - w końcu do galeria, a w nazwie tematu wcale nie jest napisane "galeria naszych akit" ;)
nie raz gościły w tej galerii zdjęcia kotów, ptaków czy innych zwierząt + przyrody i nikomu to nigdy nie przeszkadzało.. więc tym bardziej nie rozumiem czemu przeszkadza Ci oglądanie zdjęć pięknych akitek :roll::oops: moje oko się cieszy jak widzi niektóre takie cuda
Daria, nie żartuj sobie ze mnie:shake:

[quote name='Stitch']Fotka nie jest mojego autorstwa ( dzięki Krzysiek ) ;) ale jakoś tak mi pasowała do wklejenia w tok dyskusji ;)
http://www.keiko.com.pl/dogo/MGeee_3755.jpg
Stitch, proporcje doskonałe, a fotka po prostu miodzio:loveu:

Cóż, to dorzucę jeszcze kilka portretów
"HAŃBY dla tak wspaniałej rasy jaka jest AKITA"

I czas na spacer.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...