weihaiwej Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Malawaszka, nikt Ci nie odpowiedzial, choc pewnie sama sie zorientowalas - akity dlugowlose sa niwystawowe, wzorzec okresla siersc akity mniej wiecej tak: Wierzchnia sierść twarda i prosta, pod spodem miękka i gęsta, przy kłębie i krzyżu nieco dłuższa, najdłuższa na ogonie. Dluga wyklucza psa z wystaw i hodowli i jest wada. Choc puchatki sa sliczne, tu bylo wczesniej zdjecie takiego szczeniaka z Yamamoto:)
Izis Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 weihaiwej napisał(a):Malawaszka, nikt Ci nie odpowiedzial, choc pewnie sama sie zorientowalas - akity dlugowlose sa niwystawowe, wzorzec okresla siersc akity mniej wiecej tak: Wierzchnia sierść twarda i prosta, pod spodem miękka i gęsta, przy kłębie i krzyżu nieco dłuższa, najdłuższa na ogonie. Dluga wyklucza psa z wystaw i hodowli i jest wada. Choc puchatki sa sliczne, tu bylo wczesniej zdjecie takiego szczeniaka z Yamamoto:) Mysle, ze malawaszka wie o tym dlatego nawet o tym nie pisalam :-) Niektorzy tylko zapominaja o tej czesci, ze kark, portki i ogon (no i oczywiscie kryza) z zasady powinny byc dluzsze zgodnie w wzorcem.
sh_maniak Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Ja troszke z innej beczki :wink: Ja byłam na stronce Izis ( bardzo ładna :) ), ogladałam maluszki :D
GR Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 M usze powiedziec, na czwarty post od konca , ze to mi sie bardzo podoba i szczerze mnie ubawil. moze jeden miot, a moze dwa, a moze wiecej, ktoz to wie. Ale posiadanie nawet 4 , lub 5 miotow nie wyrabia "oka", jak widac, skoro to dlugowlose szczenie nie zostalo rozpoznane jako wlasne,wytrawny znawca rasy powinien w mig rozpoznac to co wyprodukowal :-?
Izis Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Izis']A o to juz musisz spytac Lilke. Normalnie powinien miec metryke jesli jest z hodowli. Ale na wystawy to raczej nie pojdzie. Jedna z moich dziewczynek jest chyba podobna ;-) Przypominam wlasny post, bo ktos tu niedowidzi. Malenstwo widzialam juz sporo czasu temu i wlasnie ten szczeniak mi ja przypomina, wiec to nie ja mam klopoty z oczami. ;-) A jesli to jest moja to ma metryczke, czyli jest rodowodowa. :-) i w dodatku jest sliczna. No Lilka ma ja na bieżąco bo jest w jej mieście i poleciłam ją jej opiece. Maluszka chodzi na szkolenie i właściciele ją bardzo kochają. Zresztą teraz to ona wygląda tak: :-)) I co malawaszka dalej nie rozpoznajesz w niej akity? ;-)
Izis Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 sh_maniak napisał(a):Ja troszke z innej beczki :wink: Ja byłam na stronce Izis ( bardzo ładna :) ), ogladałam maluszki :D I jak podobają się? ;-) Heheh chyba nie, bo jak widze tylko stronka sie podoba. ;-)
Kasia_i_Łukasz Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Nareszcie udało nam sie tu zarejestrować :laola:
Matagi Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Izis'][quote name='Izis']A o to juz musisz spytac Lilke. Normalnie powinien miec metryke jesli jest z hodowli. Ale na wystawy to raczej nie pojdzie. Jedna z moich dziewczynek jest chyba podobna ;-) Przypominam wlasny post, bo ktos tu niedowidzi. Malenstwo widzialam juz sporo czasu temu i wlasnie ten szczeniak mi ja przypomina, wiec to nie ja mam klopoty z oczami. ;-) A jesli to jest moja to ma metryczke, czyli jest rodowodowa. :-) i w dodatku jest sliczna. No Lilka ma ja na bieżąco bo jest w jej mieście i poleciłam ją jej opiece. Maluszka chodzi na szkolenie i właściciele ją bardzo kochają. Zresztą teraz to ona wygląda tak: :-)) http://www.akita.pl/szczeniaki/miot-w/wakiko/wakiko-stoi-las.jpg Znaczy się,że to Wiki :P Ja ją widziałam raz,jak była malutka i siedziała w samochodzie wtedy.Więc zapewne fotkę dostałam od jej właścicieli,którym poleciłam lecznicę i koleżanke instruktora szkoleniowego.Wiem,że dobrze się sprawuje w szkole,może ją jutro zobaczę na Podlaskich Zawodach PT i Obedience,bo zapewne będzie pokaz szkoły do której uczęszcza! :D I co malawaszka dalej nie rozpoznajesz w niej akity? ;-)
Matagi Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 I następna fotka odkopana w komputerze :P :P :P Akity mają nie tylko piękne głowy!!! :lol: :lol: :lol: Zwróćcie uwagę na skręt ogonów :wink: :wink: :wink:
yahoo Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Ciekawe za kim to one wygladają? Może reszta akit Matagi śpiewa im serenadę?? :)) Ale to chyba nie wchodzi w rachubę, bo przez okienko sloneczko zagląda, a te Romeowskie pieśni wieczorami się śpiewa, prawda??? Pozdrawiamy
Matagi Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 A za oknem śpiewały ptaszki :D I dlatego one tak zaglądały,bo ptaszki niedostępne były :( :lol: :lol: :lol:
sh_maniak Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Matagi'] Izis widziałam na Twojej stronce dział Akity długowłose, moze daj to zdjęcie ludzią ku przestrodze :roll: Tam masz napisane aby ci ludzie takie fotki podsyłali i pisali z jakiej hodowli pochodzi taka akitka ( napewno orientujecie sie z jakiej hodowli jest maluszek na zdjęciu :roll: ). To bardzo dobry pomysł, bo ludzie juz z takiego miotu nie kupią maluszka, lub będą bardziej ostrozni!! :D Aby ktos ludzi nie naciagnął, ze tak ma byc i takie sa sliczniejsze :roll: Mi osobiście bardzo głowa sie tego maluszka nie podoba, bardzo klinowata :-? , jak bym zobaczyła na ulicy nie powiedziałabym , ze to akitkowe dziecie... Choc ja sie tam mało znam na akitkach :roll: Bravo za pomysł z tą galeria akit długowłosych :D
Izis Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='sh_maniak'] Bravo za pomysł z tą galeria akit długowłosych :D Prosze bardzo chociaż zupelnie nie to ma na celu co imputujesz a wrecz przeciwnie. Ma na celu pokazanie, ze można kupic piękna rodowodową akitę za mniejsze pieniądze i że te piękne psy wymagają pielęgnacji sierści bardziej intensywnej niż akita o normalnym włosie. A co do suni z mojej hodowli to wypowiedziałam się wyzej i zamieściłam jej aktualne zdjęcie. Tak się składa, że jest piękna i podoba się swoim właścicielom (i nie tylko im) i o to chodzi:
sh_maniak Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Izis napisał(a):Prosze bardzo chociaż zupelnie nie to ma na celu co imputujesz a wrecz przeciwnie. Ma na celu pokazanie, ze można kupic piękna rodowodową akitę za mniejsze pieniądze i że te piękne psy wymagają pielęgnacji sierści bardziej intensywnej niż akita o normalnym włosie.. powiem szczerze, ze na to bym nie wpadła :roll: ale to twoja stronka i prowadzisz ja według swojego zamysłu... Izis napisał(a):A co do suni z mojej hodowli to wypowiedziałam się wyzej i zamieściłam jej aktualne zdjęcie. Tak się składa, że jest piękna i podoba się swoim właścicielom (i nie tylko im) i o to chodzi. Qrcze to ja chyba nie doczytałam, ze ten maluszek jest z twojej hodowli. Jak tam wyzej to jej aktualne zdjęcie to jeszcze jest młodziutka bardzo, ile ma? Puchatki zawsze sie podobaja ludzą :wink: Ale wzorzec jest jeden i o to w hodowli chodzi :D tak mi sie przynajmniej wydaje :roll:
Izis Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 sh_maniak napisał(a): Qrcze to ja chyba nie doczytałam, ze ten maluszek jest z twojej hodowli. Jak tam wyzej to jej aktualne zdjęcie to jeszcze jest młodziutka bardzo, ile ma? Puchatki zawsze sie podobaja ludzą :wink: Ale wzorzec jest jeden i o to w hodowli chodzi :D tak mi sie przynajmniej wydaje :roll: Ma w tej chwili okolo 4 miesiecy a jaka bedzie okaze sie za drugie tyle. I nie mam zamiaru robić za wróżkę. Jeśli po przelince będzie długowłosa to zamieszczę jej zdjęcie w mojej galerii i bynajmniej nie aby kogokolwiek odstraszyć a wręcz przeciwnie. :-) I nie chce negować Twojej znajomości czy nieznajomości akit... ale gdzie Ty na Boga widzisz klinowatą głowę?
adda Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Izis'] Jak dla mnie to jest przesłodka :angel:
donya Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Kasia_i_Łukasz']Nareszcie udało nam sie tu zarejestrować :laola: Witamy następnych akiciarzy :BIG:
sh_maniak Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='Izis']I nie chce negować Twojej znajomości czy nieznajomości akit... ale gdzie Ty na Boga widzisz klinowatą głowę? Nie znam się juz napisałam wyżej :wink: Ale te głowy nawet dla mnie (laika) się róznią :roll: I widzę, na poniższym zdjęciu, bo gdzie indziej przeciez nie miałam okazji :roll: Ale skoro ty mówisz, ze tak nie jest i ty hodoujesz ta rasę ... pozostaje mi wierzuc ci na słowo :wink: :roflt: :eek2: ... chyba, ze inni hodowcy maja odmienne zdanie :roll: :grins: Dla porównania ... jak dla mnie sliczna akicia główka :D
sh_maniak Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Izis napisał(a):hehe bez komentarza ;-) :roll: przeciez juz twoje zdanie znam :D pytałam teraz innych hodowców :wink:
malawaszka Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 a za ile można kupić taką długowłosą aqitkę :) uhh a czy ja rozpoznaję czy nie rozpoznaję :oops: to zupełnie inna bajka ja to sznaucera rozpoznam :lol: ale jakby mnie ktoś zapytał czy to maleństwo na zdjęciu to akita to bym se głowy uciąć nie dała :oops:
kadziumia Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 Z tego co się orientuję, to w Husky i Malamutach u 4 miesięcznego szcznięcia już można swierdzić, czy pozostanie dlugowłose :wink: . A w Akitach nie? To jeszcze za wcześnie? :roll: Hej hodowcy i wlaściciele: no jak to jest w przypadku Akit? niezmiennie mfg
GR Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 witam Kadziuma! Jak tam wczesniej wspominalam, to, ze akitka bedzie dlugowlosa to w zasadzie wiadomo jest pare dni po urodzeniu,wlos ten jest w dotyku mieciutki, Nie wiadomo raczej na poczatku jak dlugi ten wlos bedzie docelowo .Bogata kryza, wloski na uszkach - na ich koncach i u nasady,bogate portki no i ten ogon o dlugim, miekkim i falujacym wlosie na wietrze, to widac swietnie, ze szczenie bedzie dlugowlose. Aha , a ta mordka, chyba suni lezacej na dywanie jest hm............sliczna, sliczna :) :) :)
Asiunia02 Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 Witam!! W naszej hodowli tez mielismy przypadek akity dlugowłosej i po wylinieciu straciła długi wlos ale nie wszedzie :) i wygladala przekomicznie :) GR ma racje ze akite długoiwłosa idzie rozpoznac juz w pierwszych dniach po narodzinach. A czy bedzie miala caly czas dlugi wlos to jzu inna sprawa
Recommended Posts