Jump to content
Dogomania

Galeria Akit (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Ziemniak napisał(a):

Lilka wybaczam :D
Oda w Lodzi II/II -bdb :cry:

Czyli podsumowując - Łodź'2005:
Psy klasa młodzieży:
Akita u Izis TADA - I/II, doskonały, złoty medal, Zwycięstwo Młodzieży
ODA NOBUNAGA Halne Wzgórze - II/II, bardzo dobra

suki klasa młodzieży:
RYOKO halne Wzgórze -I/IV, doskonała, złoty medal, Zwyciestwo Młodzieży
CHUSHA SUTEKI - II/IV - ?
Akita u Izis TAKA - III/IV, bardzo dobra
REN'AI SABI Halne Wzgórze - IV/IV - bardzo dobra

Jak Lilka i pozostali uczestnicy tego forum dopisza wyniki swoich akit to bedziemy mieli komplet...

• Replies 10.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To niech pisza Ci co są. No chyba, ze mają coś do ukrycia ;-)
Ale nie sądze. W końcu bardzo dobra to też ocena i czasem psu się zdarzy.... a nawet dobra sie zdażyć może jak ktoś ma sędziego za wroga...

Posted

Coś tam wiem...,chociaż ja zawsze wiem co przede mną,a z tyłu nie koniecznie.... 8)
w sukach w otwartej:
MOMIJI Halne Wzgórze -I/4;dosk.medal złoty;CWC
OJOSAN Matagiinu PL -II/4 ;dosk.medal srebrny

nawet nie wiem jka suczka była 3... :oops:

w psach w otwartej:
ASZTAR Imaginacja -I/7 ;dosk.medal złoty ;CWC
OKII Matagiinu PL -II/7 ;dosk.,medal srebrny

a kto i co dalej... :o :o :o

Posted

OKII dostał kubek po śmietanie....

tak sie jakoś zrobiło.... :lol:

Ojo też dostała,ale w kuchni....

i jakby naśladowała brata.... :wink:

Okii troszke sie upećkał... :lol:

ale od czego ma się siostrę.... :lol: :wink: :lol: :wink:

Posted

Lila!!!
wstawiłam twój - ten ruchomy jakoś nie chciał działać i dlatego go wykasowałam.
Asiunia02!!!
Twój też wstawiłam

przez ten banerek poszłam spać o 2:30 - wciągnęło mnie :P
ale cieszę się, że się wam podoba :P

Posted

Matagi-sliczne fotki :P ..powiedzcie mi cos :oops: ..moja kuzynka wlasnie ta od Matricaria powiedziala,mi ze Akity to strasznie ciezkie psy....z tego co pamietam-trzymala je zawsze w kojcu :-? ..jeszcze wtedy mialysmy kontakt teraz tylko telefoniczny :oops: ....i nigdy mnie nie wpuscila do swoich Akit-wtedy miala pierwsze 2 i mowila,ze to nowa rasa w polsce..o imiona nie pytajcie :oops: ..ja sie wtedy zakochalam w tych psach patrzac na nie..ale ona mnie skutecznie zniechecila :-? ..jak to jest?????????Widze ze mieszkaja u was w domu i wszystcy zyja :lol:

Posted

Mój pies jest przyjaźnie nastawiony do ludzi. Jeśli ktoś mu się nie podoba to odchodzi od tej osoby. Nigdy nikogo nie ugryzł. To samo jest w hodowli Yamamoto. Wszystkie psy i suczki są przyjazne, bez problemów mozna do nich podejść i pogłaskać. A jak sie cieszą :P :P.
Inaczej wyglądają kontakty z innymi psami.
Bimbo bawi się z psami w naszym parku ale tylko z tymi, które zna od szczeniaka. Kazdy inny pies jest odganiany (skutecznie). Nawet suka jeżeli go zaatakuje - to jej odda. Ale nigdy nie bylo tak, że poleciał pierwszy do psa aby go zjeść. Jest posłuszny i zawsze mogę godwołać
Trzeba uważać. Gdy go spuszczam ze smyczy to mam oczy dookoła głowy.

Posted

Daga10011 :P Dawno,dawno temu :lol: ,kiedy akity trafiły do Polski,niewszyscy wiedzieli z czym akite "się je" :wink: Nie pamiętam u kogo to było,ale świeżo sprowadona 9-cio miesięczna akita,na dzień dobry oskurowała dorosłego charta :( W Matricaria z tego co pamiętam takich wypadków nie było,tam psy były trzymane w kojcach,nie były one aniołkami,może takie to były już importy,a może powodem charakterków było to,że siedziały w kojcach,nie miały dostatecznej socjalizacji.Dziadek mojej Sake był zakapiorem.Sake jako jedyna suczka w miocie urodziła sie czerwona,hodowca chciał ja zostawić sobie,ale jednak musiał zrezygnować,tylko dlatego,że oddziedziczyła dziadkowy charakter.Burczała do matki,do reszty rodzeństwa,były problemy żeby jej cokolwiek zabrać z pyska,a miała 7 tyg.Kupiłam ja ja :D Takie małe,ryże suczydło weszło do naszego domu i wszystkim innym psom powiedziała :wrrrrrrrrr.A były w domu:sznaucer mini,sznaucer średniak,stary pudel,bassetka i schroniskowa Ziuta.Postanowiliśmy wykorzystać charakterek Sake,kreując ją na szefa całej sfory.Poszła na szkolenie PT w wieku 4 mies.Egzamin zdała na doskonałą w niecałe 7 mies.Jest bardzo karna,szefuje dzisiaj wszystkim psom w domu i rządzi sprawiedliwie.Nikomu nic nie ukradnie /kość i itp/,nie pozwala na jakies spory,od razu leci i rozdziela.Tak samo jest na placu szkoleniowym.Nigdy ,ale to nigdy nie zrobiła żadnemu psu krzywdy,jeżeli jakieś tam zaczynały sie tłuc,wskakiwała w środek i "trymowała" sierść bijącym się.Skończyłam z nia PT II,startowała w Mistrzostwach Polski PT w 2003r,kilka razy w Podlaskich Zawodach PT.Jej charakter i temperament trzeba było po prostu wykorzystać,ta suka uwielbia coś robić.Podejrzewam,że gdyby siedziała w kojcu,to byłaby z niej kompletna wariatka.Jest nieufna wobec osób nieznajomych,nie da sie dotknąć,szczeka i warczy,ale po godzinie znajomości już jest kochana ,miłą akitką.Mam w domu 8 psów,z czego 5 to akity.Nie wszyscy sie niestety lubią,wobec tego towarzystwo jest podzielone na 3 kupy.Nikt nie siedzi w kojcu na stałe,wszystkim psom robię "roszady";codziennie jedne tu,drugie tam....itd.Na posesję nikt nie wejdzie sam,chyba,że jest to osoba zaprzyjaźniona,częsty bywalec."Nowych " gości wprowadzamy uprzedzając,jak się maja zachowywać,akit nie zamykamy.I jest ok :P
Tak,że da się żyć z akitami całkowicie bezkrwawo,tylko trzeba je poznać i potrafić z nimi postępować.Akita szybko wychwyci,że człowiek sobie nie radzi z szefostwem i będzie zmuszony przejąć rządy,chce czy nie ,porządek musi być! :wink: :wink: :wink:

Posted

Po dzień dzisiejszy akity mają złą opinię (niestety). Pewien pan nauczyciel muzyki bał się podejść do Bimbuska. Powiedział, że przeczytał gdzieś, że ten pies skacze do gardła i zagryza. Rozmawiał ze mna stojąc jakieś 5 metrów. Co sie Bimbo do niego przysuwał to ten w popłochu się odsuwał. :o

Posted

donya napisał(a):
Po dzień dzisiejszy akity mają złą opinię (niestety). Pewien pan nauczyciel muzyki bał się podejść do Bimbuska. Powiedział, że przeczytał gdzieś, że ten pies skacze do gardła i zagryza. Rozmawiał ze mna stojąc jakieś 5 metrów. Co sie Bimbo do niego przysuwał to ten w popłochu się odsuwał. :o

:lol: :lol: :lol: Ojjj,Agnieszka!To był nauczyciel muzyki,jak piszesz,ciekawe,może jak by mu Bimbo zaśpiewał po akitowemu,to by się przysunął i zmienił zdanie :wink: :wink: :wink: Akity potrafią wydobywać z siebie suuuuper dźwięki :wink: :wink: :wink:

Posted

Moje śpiewają jak się witają :lol: Jak są na podwórku,to ludzie sie oglądają,bo jest to połączenie ziewania,wycia i warczenia :lol: A jak sie bawią,to też wydaja takie odgłosy,że ludzie sądzą,że sie będą zagryzały :lol: Kiedyś ktoś mnie opitolił,że stoje i się ciesze jak goopia,a nie rozdzielam :lol: :lol: :lol:

Posted

donya napisał(a):
No tak - walki psów urządzasz :wink:

Jasne!!! :lol: :lol: :lol: A na domu tablica jak wół:
"OGÓLNOPOLSKIE TOWARZYSTWO OCHRONY ZWIERZĄT.OTOZ-ANIMALS.OKRĘG PODLASKI'
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

dzieki za informacje...to troche jak z moim Dalim-jak przyjechal do nas to chcial byc szefem :roll: ..i tez spiewa a kazdy mysli,ze on na mnie warczy :o ...ja nie wiem czemu moja kuzynka porownala leony do akit :roll: ..ale powiedziala,ze bede miala bestie jak ona...pewnie jak mowisz Matagi-ona nie wiedziala,jak ugryzc te psy-zawsze miala inne grupy-a teraz kazdy pies z 2 grupy jest dla niej be :lol: ...ciesze sie ze poznaje tutaj akity z innej strony-sa przepiekne....ale z leonami pewnie by sie nie zgodzily-moje leosie psy ustawiaja juz teraz -to by byla wieczna walka na podworku :roll: ..bede tu wpadac i podziwiac wasze akity i ich osiagniecia :P

Posted

[quote name='donya']Akity to grupa 5
Mój Bimbo bawi się z suczką leonem - Elzą :P

Z psem leosiem by sie nie pobawił.... :(

Daga!Akity na pewno by się nie zgodziły z leosiami,czy inną dużą rasą.Może tam,gdzie jest akita pies i suczka innej dużej rasy byłoby okej,choć wydaje mi sie,że akita w którymś tam momencie musiałby "wytłumaczyć" swoją ważność...One takie są.Są bardzo podobne do wilka:cudownie w stadzie,które ma ustalona hierarchie wychowuja młode.Zajmuje sie matka,ciotka i jak u mnie było "wujek".U żadnej innej rasy nie widziałam takiej zawziętości ,jak u akity.Któreś psy czy suki sie "pokłócą"i trwa to tydzień....bocza sie na siebie,jeżą,trzeba człowieka żeby je pogodzić.Mnie sie nie udało godzenie samców/mam 2/ i dwóch suk/mam 3/.W kupie chodza więc: szefowa Sake,Akira i Tosiek.Ojo zaś z Okiim.Może nie miałam cierpliwości,ale szkoda mi było patrzeć na tę szarpaninę i fizyczna i psychiczną.
Z rasami mniejszymi od siebie akity potrafią sie pogodzić,tak jak nie interesuja je konie,krowy i inne takie.Mam papugi żako w domu i akity mają je też w poważaniu /do momentu kiedy papugi wstępuja na ścieżke wojenną :wink: ,ale wtedy wkraczam ja :wink: /.

Posted

[quote name='donya']Akity to grupa 5
Mój Bimbo bawi się z suczką leonem - Elzą :P Znam Elzę :D

Matagi, troisz się :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...