Izis Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Ziemniak napisał(a): Lilka wybaczam :D Oda w Lodzi II/II -bdb :cry: Czyli podsumowując - Łodź'2005: Psy klasa młodzieży: Akita u Izis TADA - I/II, doskonały, złoty medal, Zwycięstwo Młodzieży ODA NOBUNAGA Halne Wzgórze - II/II, bardzo dobra suki klasa młodzieży: RYOKO halne Wzgórze -I/IV, doskonała, złoty medal, Zwyciestwo Młodzieży CHUSHA SUTEKI - II/IV - ? Akita u Izis TAKA - III/IV, bardzo dobra REN'AI SABI Halne Wzgórze - IV/IV - bardzo dobra Jak Lilka i pozostali uczestnicy tego forum dopisza wyniki swoich akit to bedziemy mieli komplet...
donya Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Tylko, że nie wszyscy posiadacze akit korzystają z tego forum :(
Izis Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 To niech pisza Ci co są. No chyba, ze mają coś do ukrycia ;-) Ale nie sądze. W końcu bardzo dobra to też ocena i czasem psu się zdarzy.... a nawet dobra sie zdażyć może jak ktoś ma sędziego za wroga...
Matagi Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Coś tam wiem...,chociaż ja zawsze wiem co przede mną,a z tyłu nie koniecznie.... 8) w sukach w otwartej: MOMIJI Halne Wzgórze -I/4;dosk.medal złoty;CWC OJOSAN Matagiinu PL -II/4 ;dosk.medal srebrny nawet nie wiem jka suczka była 3... :oops: w psach w otwartej: ASZTAR Imaginacja -I/7 ;dosk.medal złoty ;CWC OKII Matagiinu PL -II/7 ;dosk.,medal srebrny a kto i co dalej... :o :o :o
Matagi Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 OKII dostał kubek po śmietanie.... tak sie jakoś zrobiło.... :lol: Ojo też dostała,ale w kuchni.... i jakby naśladowała brata.... :wink: Okii troszke sie upećkał... :lol: ale od czego ma się siostrę.... :lol: :wink: :lol: :wink:
Matagi Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Agnieszka!!! :P Śliczny banerek! :D Wsadź mój do siebie,a ja zaraz również umieszcze Twój na stronie swojej :D
Asiunia02 Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Ja równiez dodałam wasze banerki na nasza stronke :P Pozdrawiam Asia z Pa-Lis
Izis Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Śliczny ten banerek. :-) Widać, że ktoś włożył w to dużo serca :-)))
donya Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Lila!!! wstawiłam twój - ten ruchomy jakoś nie chciał działać i dlatego go wykasowałam. Asiunia02!!! Twój też wstawiłam przez ten banerek poszłam spać o 2:30 - wciągnęło mnie :P ale cieszę się, że się wam podoba :P
daga10011 Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Matagi-sliczne fotki :P ..powiedzcie mi cos :oops: ..moja kuzynka wlasnie ta od Matricaria powiedziala,mi ze Akity to strasznie ciezkie psy....z tego co pamietam-trzymala je zawsze w kojcu :-? ..jeszcze wtedy mialysmy kontakt teraz tylko telefoniczny :oops: ....i nigdy mnie nie wpuscila do swoich Akit-wtedy miala pierwsze 2 i mowila,ze to nowa rasa w polsce..o imiona nie pytajcie :oops: ..ja sie wtedy zakochalam w tych psach patrzac na nie..ale ona mnie skutecznie zniechecila :-? ..jak to jest?????????Widze ze mieszkaja u was w domu i wszystcy zyja :lol:
donya Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 Mój pies jest przyjaźnie nastawiony do ludzi. Jeśli ktoś mu się nie podoba to odchodzi od tej osoby. Nigdy nikogo nie ugryzł. To samo jest w hodowli Yamamoto. Wszystkie psy i suczki są przyjazne, bez problemów mozna do nich podejść i pogłaskać. A jak sie cieszą :P :P. Inaczej wyglądają kontakty z innymi psami. Bimbo bawi się z psami w naszym parku ale tylko z tymi, które zna od szczeniaka. Kazdy inny pies jest odganiany (skutecznie). Nawet suka jeżeli go zaatakuje - to jej odda. Ale nigdy nie bylo tak, że poleciał pierwszy do psa aby go zjeść. Jest posłuszny i zawsze mogę godwołać Trzeba uważać. Gdy go spuszczam ze smyczy to mam oczy dookoła głowy.
Matagi Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 Daga10011 :P Dawno,dawno temu :lol: ,kiedy akity trafiły do Polski,niewszyscy wiedzieli z czym akite "się je" :wink: Nie pamiętam u kogo to było,ale świeżo sprowadona 9-cio miesięczna akita,na dzień dobry oskurowała dorosłego charta :( W Matricaria z tego co pamiętam takich wypadków nie było,tam psy były trzymane w kojcach,nie były one aniołkami,może takie to były już importy,a może powodem charakterków było to,że siedziały w kojcach,nie miały dostatecznej socjalizacji.Dziadek mojej Sake był zakapiorem.Sake jako jedyna suczka w miocie urodziła sie czerwona,hodowca chciał ja zostawić sobie,ale jednak musiał zrezygnować,tylko dlatego,że oddziedziczyła dziadkowy charakter.Burczała do matki,do reszty rodzeństwa,były problemy żeby jej cokolwiek zabrać z pyska,a miała 7 tyg.Kupiłam ja ja :D Takie małe,ryże suczydło weszło do naszego domu i wszystkim innym psom powiedziała :wrrrrrrrrr.A były w domu:sznaucer mini,sznaucer średniak,stary pudel,bassetka i schroniskowa Ziuta.Postanowiliśmy wykorzystać charakterek Sake,kreując ją na szefa całej sfory.Poszła na szkolenie PT w wieku 4 mies.Egzamin zdała na doskonałą w niecałe 7 mies.Jest bardzo karna,szefuje dzisiaj wszystkim psom w domu i rządzi sprawiedliwie.Nikomu nic nie ukradnie /kość i itp/,nie pozwala na jakies spory,od razu leci i rozdziela.Tak samo jest na placu szkoleniowym.Nigdy ,ale to nigdy nie zrobiła żadnemu psu krzywdy,jeżeli jakieś tam zaczynały sie tłuc,wskakiwała w środek i "trymowała" sierść bijącym się.Skończyłam z nia PT II,startowała w Mistrzostwach Polski PT w 2003r,kilka razy w Podlaskich Zawodach PT.Jej charakter i temperament trzeba było po prostu wykorzystać,ta suka uwielbia coś robić.Podejrzewam,że gdyby siedziała w kojcu,to byłaby z niej kompletna wariatka.Jest nieufna wobec osób nieznajomych,nie da sie dotknąć,szczeka i warczy,ale po godzinie znajomości już jest kochana ,miłą akitką.Mam w domu 8 psów,z czego 5 to akity.Nie wszyscy sie niestety lubią,wobec tego towarzystwo jest podzielone na 3 kupy.Nikt nie siedzi w kojcu na stałe,wszystkim psom robię "roszady";codziennie jedne tu,drugie tam....itd.Na posesję nikt nie wejdzie sam,chyba,że jest to osoba zaprzyjaźniona,częsty bywalec."Nowych " gości wprowadzamy uprzedzając,jak się maja zachowywać,akit nie zamykamy.I jest ok :P Tak,że da się żyć z akitami całkowicie bezkrwawo,tylko trzeba je poznać i potrafić z nimi postępować.Akita szybko wychwyci,że człowiek sobie nie radzi z szefostwem i będzie zmuszony przejąć rządy,chce czy nie ,porządek musi być! :wink: :wink: :wink:
donya Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 Po dzień dzisiejszy akity mają złą opinię (niestety). Pewien pan nauczyciel muzyki bał się podejść do Bimbuska. Powiedział, że przeczytał gdzieś, że ten pies skacze do gardła i zagryza. Rozmawiał ze mna stojąc jakieś 5 metrów. Co sie Bimbo do niego przysuwał to ten w popłochu się odsuwał. :o
Matagi Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 donya napisał(a):Po dzień dzisiejszy akity mają złą opinię (niestety). Pewien pan nauczyciel muzyki bał się podejść do Bimbuska. Powiedział, że przeczytał gdzieś, że ten pies skacze do gardła i zagryza. Rozmawiał ze mna stojąc jakieś 5 metrów. Co sie Bimbo do niego przysuwał to ten w popłochu się odsuwał. :o :lol: :lol: :lol: Ojjj,Agnieszka!To był nauczyciel muzyki,jak piszesz,ciekawe,może jak by mu Bimbo zaśpiewał po akitowemu,to by się przysunął i zmienił zdanie :wink: :wink: :wink: Akity potrafią wydobywać z siebie suuuuper dźwięki :wink: :wink: :wink:
Matagi Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 Moje śpiewają jak się witają :lol: Jak są na podwórku,to ludzie sie oglądają,bo jest to połączenie ziewania,wycia i warczenia :lol: A jak sie bawią,to też wydaja takie odgłosy,że ludzie sądzą,że sie będą zagryzały :lol: Kiedyś ktoś mnie opitolił,że stoje i się ciesze jak goopia,a nie rozdzielam :lol: :lol: :lol:
Matagi Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 donya napisał(a):No tak - walki psów urządzasz :wink: Jasne!!! :lol: :lol: :lol: A na domu tablica jak wół: "OGÓLNOPOLSKIE TOWARZYSTWO OCHRONY ZWIERZĄT.OTOZ-ANIMALS.OKRĘG PODLASKI' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
daga10011 Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 dzieki za informacje...to troche jak z moim Dalim-jak przyjechal do nas to chcial byc szefem :roll: ..i tez spiewa a kazdy mysli,ze on na mnie warczy :o ...ja nie wiem czemu moja kuzynka porownala leony do akit :roll: ..ale powiedziala,ze bede miala bestie jak ona...pewnie jak mowisz Matagi-ona nie wiedziala,jak ugryzc te psy-zawsze miala inne grupy-a teraz kazdy pies z 2 grupy jest dla niej be :lol: ...ciesze sie ze poznaje tutaj akity z innej strony-sa przepiekne....ale z leonami pewnie by sie nie zgodzily-moje leosie psy ustawiaja juz teraz -to by byla wieczna walka na podworku :roll: ..bede tu wpadac i podziwiac wasze akity i ich osiagniecia :P
donya Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 Akity to grupa 5 Mój Bimbo bawi się z suczką leonem - Elzą :P
Matagi Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 [quote name='donya']Akity to grupa 5 Mój Bimbo bawi się z suczką leonem - Elzą :P Z psem leosiem by sie nie pobawił.... :( Daga!Akity na pewno by się nie zgodziły z leosiami,czy inną dużą rasą.Może tam,gdzie jest akita pies i suczka innej dużej rasy byłoby okej,choć wydaje mi sie,że akita w którymś tam momencie musiałby "wytłumaczyć" swoją ważność...One takie są.Są bardzo podobne do wilka:cudownie w stadzie,które ma ustalona hierarchie wychowuja młode.Zajmuje sie matka,ciotka i jak u mnie było "wujek".U żadnej innej rasy nie widziałam takiej zawziętości ,jak u akity.Któreś psy czy suki sie "pokłócą"i trwa to tydzień....bocza sie na siebie,jeżą,trzeba człowieka żeby je pogodzić.Mnie sie nie udało godzenie samców/mam 2/ i dwóch suk/mam 3/.W kupie chodza więc: szefowa Sake,Akira i Tosiek.Ojo zaś z Okiim.Może nie miałam cierpliwości,ale szkoda mi było patrzeć na tę szarpaninę i fizyczna i psychiczną. Z rasami mniejszymi od siebie akity potrafią sie pogodzić,tak jak nie interesuja je konie,krowy i inne takie.Mam papugi żako w domu i akity mają je też w poważaniu /do momentu kiedy papugi wstępuja na ścieżke wojenną :wink: ,ale wtedy wkraczam ja :wink: /.
adda Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 [quote name='donya']Akity to grupa 5 Mój Bimbo bawi się z suczką leonem - Elzą :P Znam Elzę :D Matagi, troisz się :D
donya Posted May 7, 2005 Posted May 7, 2005 Panu leosowi to pokazał (w wieku 7 miesięcy) kto tu rządzi. Pan leon był chyba 3x większy.
Recommended Posts