Agappe Posted September 4, 2006 Posted September 4, 2006 dlaczego my sie nie możemy tak zorganizować??? http://www.americanakita.net :-( :-( :-(
Musha Posted September 4, 2006 Posted September 4, 2006 [quote name='Agappe']dlaczego my sie nie możemy tak zorganizować??? http://www.americanakita.net :-( :-( :-( jak można organizować cokolwiek jeżeli część właścicieli uważa iż ma najlepsze psy ale :-( mówiąc prosto boi się konfrontacji :shake:( nie mówię tu o tobie żeby była jasność) i uważa że nie ma sensu jechać na wystawę jeżeli się nie ma szans (ich zdaniem)na wygraną przykro mi to pisać ale taka jest brutalna prawda i nic nie pomoże utyskiwanie na sędziów że nie doceniają naszych psów lub się nie znają na rasie, prostym przykładem może być frekwencja na tych wystawach gdzie wiadomo iż będzie bardzo wysoka stawka lub wymagający sędzia(np.Sopot)
Agappe Posted September 4, 2006 Posted September 4, 2006 [quote name='Musha']jak można organizować cokolwiek jeżeli część właścicieli uważa iż ma najlepsze psy ale :-( mówiąc prosto boi się konfrontacji :shake:( nie mówię tu o tobie żeby była jasność) i uważa że nie ma sensu jechać na wystawę jeżeli się nie ma szans (ich zdaniem)na wygraną przykro mi to pisać ale taka jest brutalna prawda i nic nie pomoże utyskiwanie na sędziów że nie doceniają naszych psów lub się nie znają na rasie, prostym przykładem może być frekwencja na tych wystawach gdzie wiadomo iż będzie bardzo wysoka stawka lub wymagający sędzia(np.Sopot) nie sądze, że by to był bezpośredni powód naszego braku organizacji w internecie.. ja z własnego doświadczenia wiem, ze są osoby, które bardzo chetnie wspolpracują ze mną w sprawie wyników <niezależnie od osiągnieć ich pupili i dziękuje im za to bardzo!!!>, ale są również osoby do których pisze i 10 razy i nie dostaje zadnego odezwu <mówie tu o różnych osobach: i tych zupełnie nieznanych właścicielach i hodowcach majacych np 1 miot i o tych troche bardziej doświadczonych>.. np była taka sytuacja w tym roku kiedy zupełnie nieznana mi osoba napisała do mnie jeszcze w dniu wystawy jakie były wyniki <akurat jej pies wygrał> a kilka tyg potem pisałam najpierw z sprawie jednej wystawy, potem kolejnej i jeszcze nastepnych i nie dostałam żadnej odpowiedzi <wtedy pies zaczął przegrywać> podejrzewam, że chris ma/miał podobne problemy ze współpracą w sprawie rankingu czy teraz genealogii akit.. i nie mam zielonego pojecia jak możnaby to zmienić :( bo bez wspólnej współpracy nigdy nie powstanie spójna rzetelna informacja/serwis o japończykach w Polsce :-( :-( to samo tyczy się ewentualnego Klubu Akit..
Kasia_i_Łukasz Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 [quote name='Agappe']zdjecia widzialam wszystkie wczoraj i nawet coś dopisywałam potem odnośnie ich.. ale już nie pamietam co :(( to też znikło... a ja przedstawiam Czestochowe z punktu widzenia technicznego.. czekam na zdjecia i na uzupełnienie wyników!!! Krajowa wystawa we Częstochowie - 3.09.2006, sędzia Maria Zasada (PL) psy - kl.pośrednia wynik HOKORI-TAKAI Halne Wzgórze dosk1, bez CWC psy - kl.otwarta wynik ASZTAR Imaginacja CWC, NPwR <chyba skończył championat Polski???Gratuluje!!!> zgadza się, ASZTARek ukończył Championat Polski!!!:loveu: :multi: suki - kl.szczeniąt wynik HANU z Krobskiego Hajmatu wo, 2 HANIKO Czandoria <GOKUxFOSA Pętkowskie Wzgórza> wo, 1 suki - kl.młodzieży wynik CAMA Dolina Wiązów oc.bdb, IV CARIA Dolina Wiązów oc.dosk, bez lokaty (wystawiający sam opuścił ring, to nie by[SIZE=2]ła dyskwalifikacja) CLEA Dolina Wiązów oc.bdb IRU Halne Wzgórze oc.bdb, lokata III KITSUNE Halne Wzgórze oc.doskonała, med.srebrny, lokata II KONNICHI-WA Halne Wzgórze oc.doskonała, med.złoty, lokata I, Zw.Mł., NJwR, Zw.Rasy suki - kl.pośrednia wynik ARASHI Tajgeta oc.dosk. med.złoty, lokata I, CWC OSHISAMA Co Ty na To oc.bardzo dobra suki - kl.otwarta wynik BASHI Dolina Wiązów dosk2 MIDORI Turzycowa Dolina oc.dosk. med.zloty, lokata I, CWC, NSwR gratulacje!!!!!!! :) Daria dziękujemy za gratki i przepraszamy za opóźnienia w dostawie wyników :razz:
sylwekw Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Tylko tak skromnie spytam ... czy dlatego 9 września w Warszawie jest taka mała frekwencja akit, że tydzień później wszyscy (większość) się spotykacie w Łodzi czy to może jakiś bojkot?
Agappe Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 jak na krajową w Warszawie to jest normalna stawka. w poprzednim roku na krajówce było zgłoszonych 5 akit.. a w Łodzi wystawa w tym roku ma troche inny charakter - pierwsza w Polsce krajówka akit, wiec na pewno bedzie wiecej osob niż na zwykłych krajówkach.. ja osobiście nie jade ani do w wwy <nawet jako widz - w pon poprawka>, ani do Łodzi, ani nawet do Legionowa <nawet jako widz - nie bedzie mnie w kraju>
Agappe Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Kasiu i Łukaszu to teraz jak wiem na 100%, że Asztar ukończył championat no to troche większe ;) [SIZE="5"]gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!:multi: :multi: :multi: :multi: :multi: hmmm swoją drogą dlaczego wystawca z CARIA sam opuścił ring????? jak dostała doskonałą to przecież powinna walczyć?? no chyba, że sie nie znam?
Akitka Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Zanim zapomnę... Obiecane fotki ze spotkania z Gosicą. :lol:
Agappe Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 [quote name='Akitka']Zanim zapomnę... Obiecane fotki ze spotkania z Gosicą. :lol: a czyja ta malutka kostusia? :)
donya Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 [quote name='Musha']jak można organizować cokolwiek jeżeli część właścicieli uważa iż ma najlepsze psy ale :-( mówiąc prosto boi się konfrontacji :shake:( nie mówię tu o tobie żeby była jasność) i uważa że nie ma sensu jechać na wystawę jeżeli się nie ma szans (ich zdaniem)na wygraną przykro mi to pisać ale taka jest brutalna prawda i nic nie pomoże utyskiwanie na sędziów że nie doceniają naszych psów lub się nie znają na rasie, prostym przykładem może być frekwencja na tych wystawach gdzie wiadomo iż będzie bardzo wysoka stawka lub wymagający sędzia(np.Sopot) tu nie chodzi o banie sie konfrontacji - a o co chodzi? - to chyba wszyscy wiedzą :shake: :shake: :shake:
Akitka Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 heh ta malutka kosteczka to Amberki oczywiscie... :razz: ja chodze z cala reklamoweczka jej rzeczy przewaznie, jak gdzies wychodzimy. :)
donya Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Akitka napisał(a):heh ta malutka kosteczka to Amberki oczywiscie... :razz: ja chodze z cala reklamoweczka jej rzeczy przewaznie, jak gdzies wychodzimy. :) To znaczy z całym majdanem wychodzicie na spacery. My skromnie - tylko nagrody w kieszeni - dzieki temu Koiśka mnie sie pilnuje czego nie mogę powiedzieć o Bimbonku ;)
Akitka Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Tzn. jak wychodzimy na długie spacery, to wychodzę z całym majdanem. Mam mały problem. Ambra jak przychodzi ktoś obcy, to w chwili, gdy on się z nią wita, to sika... Nie wiem, co zrobić, żeby przestała. Jest to dość kłopotliwe. Może mi coś poradzicie? P.S. chciałam tylko dodać, że robi tak jedynie jak jest w domu, czy w pobliżu domu np na podwórku. Na spacerach w obcych miejscach tak nie robi.
donya Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Akitka napisał(a):Mam mały problem. Ambra jak przychodzi ktoś obcy, to w chwili, gdy on się z nią wita, to sika... Nie wiem, co zrobić, żeby przestała. Jest to dość kłopotliwe. Może mi coś poradzicie? P.S. chciałam tylko dodać, że robi tak jedynie jak jest w domu, czy w pobliżu domu np na podwórku. Na spacerach w obcych miejscach tak nie robi. To jest oznaka uległości. Koi też tak robiła ale teraz zdarza się jej to coraz rzadziej. Wiem, że to jest kłopotliwe ale chyba musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż mała wyrośnie z tego.
pola.1 Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 A ja niestety zgadzam sie z Musha..............Wielu wlascicieli Akit podchodzi wlasnie tak do tematu.A co do wystawy w Lodzi to chyba najlepszy przyklad ze w srodowisku akiciarskim nie jest zbyt ''zdrowo''.Co prawda ponad 30 akit to ilosc wieksza niz na niektorych wystawach miedzynarodowych , ale myslalam ze frekfencja bedzie znacznie wieksza!!!! W koncu to pierwsza w Polsce tylko '' akicia'' wystawa a zainteresowanie delikatnie mowiac sredne.Pewnie za dwa lata Lodz juz sie nie zdecyduje na zorganizowanie takiej wystawy dla jednej rasy......szkoda,naprawde wielka szkoda.I jak w takiej sytuacji mozna mowic o zalozeniu klubu Akit,znowu pewnie wylazly by jakies animozje , niecheci i tyle by bylo z tego naszego klubu.
Akitka Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Tzn. mnie tam aż tak bardzo to nie przeszkadza. :) To w sumie drobiazg i jestem w stanie to wytrzymać. Jednakże cieszę się, że jej to przejdzie z wiekiem... ;) Odnośnie wątku wystawowego: podjęłam decyzję, że nie będę wystawiać Ambry w ogóle.
Agappe Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 różni ludzie róznie podchodzą do wystaw.. jedni wystawiają bo chcą, bo lubią i nie patrzą na odległosci, inni jeżdża tam gdzie najbliżej, bo z różnych przyczych nie chcą/ale też czesto nie moga jechać dalej, a jeszcze inni jeżdża tam gdzie najmniej konkurencji bo wtedy mają najwieksze szanse na CWC czy Zw.Mł., a ze np mają ograniczone fundusze bądź możliwości podróżowania nie mogą sobie pozwolić na jeżdżenie na wiele wystaw i starają się ukończć hodowlanki, championaty jak najtaniej..nic niestety nie jest za darmo... dlatego tez ja bym nie stawiała tego powodu na pierwszym miejscu
pola.1 Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Agappe napisał(a):różni ludzie róznie podchodzą do wystaw.. jedni wystawiają bo chcą, bo lubią i nie patrzą na odległosci, inni jeżdża tam gdzie najbliżej, bo z różnych przyczych nie chcą/ale też czesto nie moga jechać dalej, a jeszcze inni jeżdża tam gdzie najmniej konkurencji bo wtedy mają najwieksze szanse na CWC czy Zw.Mł., a ze np mają ograniczone fundusze bądź możliwości podróżowania nie mogą sobie pozwolić na jeżdżenie na wiele wystaw i starają się ukończć hodowlanki, championaty jak najtaniej..nic niestety nie jest za darmo... dlatego tez ja bym nie stawiała tego powodu na pierwszym miejscu Agappe to ''tyz '' prawda.Wlasciwie mozna powiedziec ze Musha i Ty wymieniliscie wszystkie powody.....A co do tych malych wystaw i tych co to blisko to ja sie wlasnie niedawno zdrowo przejechalam na takim sposobie myslenia! Dotad jezdzilam tylko na duze miedzynarodowe czy klubowe wystawy, a tym razem stwierdzilam ze mojej ostatniej malelj suni brakuje tylko jednego zw.ml. do championatu i co tam bede czekala na jakas duza wystawe ,pojechalam na mala krajowke gdzie mala byla sama w klasie mlodziezy .........i owszem dostala 1 miejsce ( ciezko by bylo dostac drugie hihihi) ocene doskonala i zloty medal ale bez zw.ml. i tam wlasnie padlo w opisie te slawetne okreslenie sedziego ,ktore sama cytowalas kiedys, ze nie dostala zw.ml. poniewaz jest jeszcze zbyt mlodziezowa w typie:crazyeye: :mad:
Musha Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 donya napisał(a):tu nie chodzi o banie sie konfrontacji - a o co chodzi? - to chyba wszyscy wiedzą :shake: :shake: :shake: jeżeli tak dobrze wszystko wiesz to może oświecisz moją skromną osobę ? niestety ale ja powoli zaczynam się gubić w tym wszystkim i nie mogę zrozumieć zachowania niektórych osób.
Agappe Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 [quote name='pola.1']Agappe to ''tyz '' prawda.Wlasciwie mozna powiedziec ze Musha i Ty wymieniliscie wszystkie powody.....A co do tych malych wystaw i tych co to blisko to ja sie wlasnie niedawno zdrowo przejechalam na takim sposobie myslenia! Dotad jezdzilam tylko na duze miedzynarodowe czy klubowe wystawy, a tym razem stwierdzilam ze mojej ostatniej malelj suni brakuje tylko jednego zw.ml. do championatu i co tam bede czekala na jakas duza wystawe ,pojechalam na mala krajowke gdzie mala byla sama w klasie mlodziezy .........i owszem dostala 1 miejsce ( ciezko by bylo dostac drugie hihihi) ocene doskonala i zloty medal ale bez zw.ml. i tam wlasnie padlo w opisie te slawetne okreslenie sedziego ,ktore sama cytowalas kiedys, ze nie dostala zw.ml. poniewaz jest jeszcze zbyt mlodziezowa w typie:crazyeye: :mad: na każdym podejściu można się przejechać, cóż jest to rodzaj kalkowanego ryzyka, ale niewątpliwie teoretycznie można powiedzieć że to ryzyko jest najmniejsze gdy konkurencja jest najmniejsza.. ja tez sie przejechałam kiedyś na takim podejściu.. zaplanowałam sobie na 2004 rok <wiosna, lato> kilka wystaw, głównie krajówek, żeby szanse były większe <Radom(bo blisko), Bielsko-Biała(rodzina tam mieszka), Warszawa(blisko) i jedna miedzynarodówka w Krakowie(po drodze z wwy do bielska)>..plan minimum był 1 CWC <na ukończenie championatu i tak było jeszcze za wcześnie>, ale liczyłam na 2-3 CWC..i co sie okazało.. zostało spełnione tylko minimum i to jedyne CWC było z tej jedynej wystawy międzynarodowej.. Radom-na 4 zgłoszone psy 2 były w klasie Anaty, a że Ruda była łysa - lokata II, BB- zgłoszone 2 psy, sędziowała moja "ukochana" sędzina:mad: , bdb <znowu łysa>, Warszawa zgłoszonych ok 15akit, 3 w klasie Anaty: 1 lokata, dosk, ale bez CWC;) to sie nazywa mieć szczęście ;) tak samo jak nie masz dużo pieniędzy a chcesz je zainwestować to najprawdopodobniej zrzekniesz się ewentualnych zysków na rzecz mniejszego ryzyka, nawet jeśli zyski gdzie indziej będą większe raczej nie zmienisz swojej strategii…. <ha ale przygadałam, to przez tą mikroekonomie i zarządzanie nad którymi siedzę ;p > przepraszam za tą dość obszerną dygresję.. ;) wracając do tematu w innych rasach też na pewno są takie problemy, a jak widać, na początku tej dyskusji, mimo to umieją się świetnie zorganizować.. i to nie tylko akity amerykańskie: siberiany http://www.ols.vectranet.pl/~husky/wystawy.htm malamuty http://pdg.sla-w.com/ http://www.klubmalamuta.org/ samoyedy http://samoyed.pl/ podejrzewam <tak przypuszczam, ale nie jest to oparte na faktach, bo nie znam atmosfery tam panującej>, że tam też niektórzy się lubią inni się tępią, bo to co by nie mówić ludzkie, ale mimo to współpracują ze sobą, więc może naiwnie zapytam dlaczego my nie możemy?? a zbyt młodzieżowa w młodzieży jest przebojem!!!!!:evil_lol: :evil_lol:
ktrebor Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Oddziały prześcigają się w ilości organizowanych wystaw, prawie co miesiąc wystawa międzynarodowa, 2 krajowe dodatkowo bez problemu można pojechać za granicę. Wbrew pozorem akit w Polsce nie ma znowu, aż tak wiele. To, że do Łodzi na "specjalistyczną" wystawę zjedzie tylko 30 sztuk. A co miało ludzi tam tak przyciągnąć? Sędzia jak na każdej innej wystawie międzynarodowej. Rozumiem, jakby ściągnąć Japończyka, jak na wystawę specjalistyczną ras japońskich w Finlandii - ludzie przyjechaliby by się przekonać co o ich psie sądzi sędzia z kraju pochodzenia.
donya Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Musha napisał(a):jeżeli tak dobrze wszystko wiesz to może oświecisz moją skromną osobę ? niestety ale ja powoli zaczynam się gubić w tym wszystkim i nie mogę zrozumieć zachowania niektórych osób. To forum to nie miejsce na tego typu dyskusje. Powiem jedno - przy tak ogromnej ilości nienawiści jaką siebie nawzajem obdarzamy nic razem nie stworzymy - a szkoda :shake:
Gosica Posted September 5, 2006 Posted September 5, 2006 Zmobilizowałm sie wreszcie i oto zdjecia z Czestochowy Suczki młodziez Hihi czyj to piesek?? :loveu: cdn.
Recommended Posts