Jump to content
Dogomania

Jaka jest najlepsza karma?  

857 members have voted

1. 1. Jaka jest najlepsza karma?

Recommended Posts

Posted

Nasz doży + amstaffi (sztuk 1 :D )ranking:

1.Biomill - plusy : wcinają aż miło patrzeć, siersć super, wszystko super, wyniki badań wszelakich super, nie było nadmiaru fosforu, jak to bywało w przypadku RC Wet Size czy sporadycznie podawanej Eukanubie, minusy -brak ,bo ja za 15 kg biomill energy płacę 212 PLN, co jest chyba w cenie zwykłego RC.
2.ANF28: plusy : dla moich psów doskonale zbilansowana, brak przefosforowania, suka karmiona na tej karmie zero jakichkolwiek problemów w okresie wzrostu.Minusy : dla moich za małe granulki.
długo nic...

3.Kennel's Favourite -plusy:dobra jakość,przystępna cena, worki przeważnie po 20 kg (jeden z rodzajów karmy: M5 jako karma przeciwko skrętowi),jedzona chętnie, bardzo chętnie przez nawet Głównego Niejadka i Testera Karm -Hiro ,minus -u połowy stada dość dużo kup.
4.Happy Dog -linia premium (te wielosmakowe : island itd...oraz energetyk).Plusy : jadły dość chętnie, nie było problemów trawiennych, sierść ok, cena przystępna.Minusy - szybko się nudziła,ciut za sucha.

Czasowo -zwłaszcza przy lekkim przefosforowaniu ,co niekiedy miało miejsce: Royal Canin Digest & Osteo -naprawdę "zbijała"poziom fosforu, oczywiście wersja adult -i w przypadku podawania dorosłym,jak i szczeniętom.
Przy problemach z pęcherzem u 9-letniej amstaffki świetnie sprawdził się RC Urinary.

Nie jadamy, bo się szybko nudzi i jest za suchy+ za małe granulki: Hillsa.Po Eukanubie kupy koszmar (ale po Eukanubie z Finlandii -rewelacja),Orijena -bo nie dość,ze bączki miały "zapach" zepsutych kiszonych ogórków, to kup było na tony, zaczynała wypadać sierść i w ogóle nie dla nas.

Pozdrawiamy
Dogi niemieckie i babcia amstaffka :D

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

miesiąc na Hillsie i przejscie na Acane-(5 dni) efekt- pies ma alergię na całym ciele, wypada sierść, wątpie by wypadanie było spowodowane Acaną- zbyt krótko ją jadła, po Hillsie dodatkowo wielkie kupska, i gazy... myślałam ze miną ale nie... teraz EUKANUBA DERMATOSIS do wyleczenia... pozniej chyba wrócimy do Biomilla, lub zostaniemy przy karmach dla alergików i tu moj wzrok kieruje sie na acane- salmon and potatos...

Posted

Osoria napisał(a):
My teraz jemy Bosha adult.I naprawde musze pochwaliic.Ladna siersc,kupki,zadnych gazow i jest chetnie zjadana.

bosh jest przeważnie ładnie zjadany bo jest przyprawiony (lekko pikantny) i psy go lepiej czują ;)... moja jako jedną z nielicznych karm wcinała go aż jej sie uszy trzęsły

Posted

Mieliśmy na początku jakieś 2 kg Nutramu, KIara nie chciała potem był Royal jadła ale tak na odwal, potem Purina teraz był Natural ale Kiara go nienawidzi jak daje jej np na mięso to bobka wypluwa , teraz mamy Eukanubę z Jagnięciną i Kiarze jak na razie smakuje :o)

• 1 year later...
Posted

Każdy pies reaguje różnie na różne karmy. Ale jasne, ze jest grupa tych 'złych' i 'dobrych'
Dużo dobrego słyszy się o Acanie np.
Pies z hodowli? bo jeśli tak, to karma od hodowcy (jeżeli jest ok).

Posted

Suńka dostała karmę od hodowcy ale niebyła do niej przekonana więc po wizycie u weta polecił nam royala maała wsówała aż miło było patrzeć ale niestety zaczeła załatwiać się na zielono

Posted

gops napisał(a):
ja polecam acane, rzadko jakiego psiaka uczula

to jest dosc odwazne stwierdzenie - bo skad taki wniosek? bo kilkanascie/dziesiat osob na forum napisze, ze jest ok? To jeszcze pozostaje % tych, ktorzy na forum sie nie wypowiadaja, wiec...tak pisac raczej sie nie powinno;)

akrystynab zobacz ile jest tematow o karmach, o roznych firmach...jakby faktycznie byla ta naj to nie byloby tyle dyskusji na temat karmy - to bardzo indywidualna sprawa i ciezko tak doradzic. Co piesek jadl na poczatku?
Ja nie napisze, kup to i to, bo jest zbyt duzo mozliwosci. Zachecam jednak do poszperania na forum, a napewno cos znajdziesz dla swojego malucha

akrystynab napisał(a):
czy psu wystarczy dawać tylko suchą karmę?dziękuje :)

jesli jest to DOBRA karma to tak, chyba ze pies z tych wiekszych (od 30 kg w gore) to warto dodawac cos na stawy. Niektorzy dodaja serki, miesko, witaminy...ale to sie moze okazac za duzo jesli podajemy dobrej jakosci suche

A i jak dlugo je tego royala? Moze trzeba dac troszke czasu na przyzwyczajenie sie?

Posted

dlatego napisalam ze rzadko jakiego a nie zadnego ;)
wlasnie z wypowiedzi innych ludzi ktorzy jej uzywaja,nie spotkalam sie jeszcze z psiakiem ktorego ta karma uczulila ;)

Posted

agnes napisał(a):
to jest dosc odwazne stwierdzenie - bo skad taki wniosek? Bo kilkanascie/dziesiat osob na forum napisze, ze jest ok? To jeszcze pozostaje % tych, ktorzy na forum sie nie wypowiadaja, wiec...tak pisac raczej sie nie powinno;)

akrystynab zobacz ile jest tematow o karmach, o roznych firmach...jakby faktycznie byla ta naj to nie byloby tyle dyskusji na temat karmy - to bardzo indywidualna sprawa i ciezko tak doradzic. Co piesek jadl na poczatku?
Ja nie napisze, kup to i to, bo jest zbyt duzo mozliwosci. Zachecam jednak do poszperania na forum, a napewno cos znajdziesz dla swojego malucha

jesli jest to dobra karma to tak, chyba ze pies z tych wiekszych (od 30 kg w gore) to warto dodawac cos na stawy. Niektorzy dodaja serki, miesko, witaminy...ale to sie moze okazac za duzo jesli podajemy dobrej jakosci suche

a i jak dlugo je tego royala? Moze trzeba dac troszke czasu na przyzwyczajenie sie?

juŻ jest ok byliŚmy u weta narazie zostajemy przy royalu ,dziĘkuje wszystkim za podpowiedzi pozdrawiam

Posted

gops napisał(a):
dlatego napisalam ze rzadko jakiego a nie zadnego ;)
wlasnie z wypowiedzi innych ludzi ktorzy jej uzywaja,nie spotkalam sie jeszcze z psiakiem ktorego ta karma uczulila ;)

Jesli chodzi o ACANE to mojego psa uczulila. U chodowcy byl na RC Baby Giant i ja kupilem taki sam wor 15 kg ale pies robil strasznie duze, smierdzace kupale wiec sprobowalem z ACANA Puppy Large bread. Przez 4 dni mieszlaem 50/50 z RC a pozniej juz tylko ACANA - pies sadzil niesamowite baki ale kupy byly lepszej konsystencji i wtedy po 4 dniach - dostal takiej biegunki ze zasral cala chate, z tylka sie lalo i kupa byla nawet na scianach:crazyeye: przez kilka dni mu gotowalem ryz, mieso i warzywa w proporcji 1/3 kazdego i zamowilem WOLFSBLUT Wild Pacific i jest super:multi: Kupki sredniej wielkosci, baki bardzo rzadko a psa energia doslownie roznosi.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

o kurcze teraz to ja już nie wiem jaką karmę kupić swojej 4 miesięcznej shi :( bylismy na RC, ale ostatnio coś nie chce jej jeść. Wet poradził mi Hill'sa, ale tego też nie tknęła.. Kolejną karmą była Orijen. Sunia była dość głodna i troche jej zjadła, tym bardziej, że ją rozmiękczyłam wodą i dodałam ciut oleju (rada z tego forum:razz:). Teraz składaniam się do wypróbowania Acane...

Jestem zła, bo pies jest (nie przeze mnie i wbrew mojej woli) dokarmiany. No i unika suchej karmy jak tylko może.

Zastanawiałam sie nad mieszaniem
na kolacje gotowane, a reszte posiłków suche
ale boje się, że jak poczuje gotowane, to suchego całkiem nie tknie

Jakieś rady? Byłabym wdzieczna!!

Posted

Katarina napisał(a):
Jakieś rady? Byłabym wdzieczna!!

nie dokarmiac - jedyna rada. Co ci da gotowane skoro juz teraz przy dokarmianiu marudzi. U mnie pilka byla krotka - zawsze i od poczatku. Nie je? Zabieram miche i dostawala dopiero na kolejny posilek. Tak zrobilam jak przyszla do mnie i miala 5 m-cy. Teraz jest zarlokiem, wiec je wszystko. Ale nie ma opcji, zeby pies u mnie wybrzydzal - nie w ten sposob.
Sprobuj jednak nie dokarmiac - albo pilnowac innych - i zostac narazie przy samym suchym. Jesli nie bedzie jesc - moze pomysl o gotowanym, tylko bez suchego. Ale w taki sposob to dojdzie do samej wolowiny, ktorej tez po jakims czasie nie ruszy - bo nie;) Royal akurat jest dosc chetnie jedzony przez psy, nawet te ktore suchego nie lubia go wcianaja - wiec...niech nie przesadza;)

Posted

Agnes napisał(a):
Royal akurat jest dosc chetnie jedzony przez psy, nawet te ktore suchego nie lubia go wcianaja - wiec...niech nie przesadza;)

Moja royala nie tknie. Ostatnio dorzuciłam jej troszkę kulek z małej próbi (czyli jeszcze smaczniejsze) do Acany i wymieszałam z odrobinką gotowanego. Powybierała Acane, a Royala nawet nie tknęła. Tzn. rozgryzła jedna kulke i wypluła:evil_lol: Ale nie dziwie sie jej, bo mi royal taka sztucznościa zalatuje:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Talia napisał(a):
Ale nie dziwie sie jej, bo mi royal taka sztucznościa zalatuje:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

a Acana to swieze miesko i warzywka;) jasssne:eviltong:

Zawsze sie znajdzie jakis pies ktory czegos nie tknie, jesli inne to jedza chetnie - generalnie RC jest chetnie jedzony, ma dosc tluste kule co rowniez jest dla niejadkow plusem smakowym

Posted

[quote name='Agnes']a Acana to swieze miesko i warzywka;) jasssne:eviltong:]
No tego nie napisałam:eviltong: Tylko Acana mało pachnie, a Royala bardzo czuć i mi ten zapach nie pasuje.

Posted

Talia napisał(a):
Tylko Acana mało pachnie, a Royala bardzo czuć i mi ten zapach nie pasuje.

kwestia gustu - mi zapach royala pasuje - i zapach i wyglad i "tlustosc" kulek:eviltong: ale RC nie daje z innego powodu - zaraz sie zacznie OT:eviltong: