Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam psa kundelka suczka, Około roku.
Jej zachowanie jest okropne wogule sie nie słucha, nawet nie zwraca na mnie uwagi gdy ją wołam. Probowałam nauczyć ja przychodzenia na zawołanie ale nic. Pies zachowuje sie tak jak by mnie nie było. Zrywa ubrania ze sznura czy mozna w jakis sposob oduczyć takich nawyków ? Bo niestety pies stoi na łańcuchu, rodzice sa żli na mnie.
Lola ma bardzo dużo ruchu codziennie chodzimy do lasu i biega spuszczona ze smyczy. Ze złapaniem jest problem proszenie, krzyczenie nic nie daje dopuki jej sapa nie złapię.
Już nie wiem jak mam ją czego kolwiek nauczyć. pies wogóle nie zwraca na mnie uwagi. Czy tu możę pomóc już tylko szkolenie ?

Posted

Wedlug mnie szkolenie... Mozesz tez (chodzi o spacery) kusic ja na poczatku smakolykami.. Tak,ze puszczasz, a potem jak chcesz juz, zeby wrocila to pokazujesz smakolyka...
Szkoda, ze dopiero teraz masz zamiar ja uczyc, bo szczeniaki sie szybciej ucza, co oczywiscie nie znaczy, ze dorosle sie nie naucza...
Chyba mozesz sprobowac szkolenie, jesli ta "moja"metoda nie przyniesie efektu..
Pozdrawiam;)

Posted

nie puszczaj nieodwoływalnego psa bo kusisz los, kiedyś w końcu nie uda Ci sie jej złapać lub cos sie stanie.
A czy pies slyszy? Jeżeli tak to da się nauczyć wracania na komendę - bardzo fajnie jest opisana nauka na stronie listy dyskusyjnej kliker.

łancuch wywal, zmęcz psa, zajmij go są wakacje więc i czasu więcej jak nie bedzie musiala szukac sobie sama zajecia to nie bedzie jej interesowac pranie.

Posted

Dinka napisał(a):

Szkoda, ze dopiero teraz masz zamiar ja uczyc, bo szczeniaki sie szybciej uczą

pies jest znajda nie miałam jej od szczeniaka

WŁADCZYNI
A czy pies slyszy?
tak słyszy bo czasami odwroci głowę. Jak jest na lince dlugiej to wtedy wroci jak pare razy zawołam i pociągne lekko za linke.

co do łańcucha pies jest uwiązywany tylko czasami jak własnie ubrania sa rozwieszone.
Ten pies ma tyle energi że po 3 godzinach biegania na orągło w lesie. po powrocie nadal ma tyle samo energi i tez szaleje. Moze temu że młoda jeszcze

Posted

Impresja napisał(a):
.Naucz go skupiać na sobie uwagę.

Ale w jaki sposób ?

Cz jak mam drugiego już wyszkolonego psa. To swoją obecnością przeszkadza w tresurze czy nie. Jak widzi ze wołam Maxa drugiego psa i on przybiega to i ona czasami robi to samo. I jak jest spuszczona to też bardziej pilnuje się jego

Posted

Marlenuś91 napisał(a):

Ten pies ma tyle energi że po 3 godzinach biegania na orągło w lesie. po powrocie nadal ma tyle samo energi i tez szaleje. Moze temu że młoda jeszcze

Zacznij z psem pracowac, aporty, tropienie, taniec z psem, bieg przy rowerze, pomyslow na forum jest mnostwo. Luzem puszczanie psa nie zmeczy go, a moze zostac odstrzelony przez mysliwych. Przywolujesz na smakolyk, ulubiona zabawke (brana tylko na spacery). Psa nie ma sie nauczonego "na zawsze", raczej codziennie sie z nim pracuje.

Posted

Nagradzaj, kiedy zareaguje na imię, kiedy spontanicznie na ciebie patrzy. Można wprowadzić komendę "popatrz" lub " na mnie".pokazujesz psu smakołyk i przesuwasz go sobie do nosa, tak, żeby jak pies patrzy na smaczek patrzyl ci w oczy przy okazji. I dużo ćwiczyć.

Posted

Impresja napisał(a):
drugi pies pomaga, pod warunkiem, że jest bezwzględnie posłuszny

tak pies odrazu wykonuje każda komende tą którą umie.

karjo2 napisał(a):
Zacznij z psem pracowac, aporty, tropienie, taniec z psem, bieg przy rowerze, pomyslow na forum jest mnostwo. Luzem puszczanie psa nie zmeczy go, a moze zostac odstrzelony przez mysliwych

Dziękuję za rady. Może agliity by ją meczyły pies lubi bardzo skakać.
spoko a myśliwych u mnie nie ma

Posted

No to do pracy, wakacje sa, wiec mozecie szalec ;)
Co do mysliwych, to bym sie nie zgodzila, wlasciwie wszystkie tereny sa podzielone na obwody lowieckie, nigdy nic nie wiadomo. Zajrzyj na "Prawo", watek o mysliwym i odstrzelonym psie, moze to cos da do myslenia.
Powodzenia!

Posted

Czy kiedy wołasz psa stoisz w miejscu i czekasz? Jeśli tak, nie rób tego, bo pies wtedy myśli, że skoro pani stoi, to nic nie chce. Kucnij, zacznij klaskać na nią, wołać. Możesz uczyć komendy ,,do nogi".
W żadnym razie nie krzycz na sucz, kiedy do Ciebie przyjdzie, mając do niej pretensje o to, że nie przyszła od razu, bo wtedy kojarzy sobie przychodzenie do Ciebie z czymś złym.
Staraj się także nie używać w każdej rozmowie imienia swojego psa, bo po pewnym czasie pies się przyzwyczaja, że wymawiasz je non stop i zacznie je ignorować. Staraj się używać imienia tylko wtedy, gdy chwalisz psa, żeby kojarzył to sobie z czymś dobrym.
Jeśli suczka przyjdzie do Ciebie obowiązkowo ją pochwal.

Posted

Kida i Olo napisał(a):
Czy kiedy wołasz psa stoisz w miejscu i czekasz?

Myślałam żę to zbędne choć czasami kucałam. i ucze jej na komendę <<wróć>>

karjo2 napisał(a):
No to do pracy, wakacje sa, wiec mozecie szalec ;)
Co do mysliwych, to bym sie nie zgodzila, wlasciwie wszystkie tereny sa podzielone na obwody lowieckie, nigdy nic nie wiadomo. Zajrzyj na "Prawo", watek o mysliwym i odstrzelonym psie, moze to cos da do myslenia.
Powodzenia!

Biegamy biegamy ;] he dzisiaj zaczęłam tor do aglity budować ;] po amatorsku. eh może i żeczywiście u mnie są. ale staram sie daleko nie chodzi... Bo sama sie lasu boję he he

Dziękuję wszystkim za rady o postępie na pewno napiszę ;]

Posted

Koniecznie napisz czy sa w ogole jakies postepy...;)
Sadze, ze po tylu radach napewno nauczysz swojego pieska przychodzic i sluchac Cie.
Pozdrawiam. Dinka..;)

Posted

Marlenuś91 napisał(a):
Myślałam żę to zbędne choć czasami kucałam. i ucze jej na komendę <<wróć>>

Jak psa uczysz odwolywania, robisz z siebie widowisko, machasz rekoma, smakolykiem, podskakujesz, odwracasz sie itp. ;)

Posted

Miałam napisać o postępach więc pisze ;]

Lola nauczyla sie siadać i podawać łapkę ;] (nie za kazdym razem ale jest coraz lepiej)

co do wracania na zawołanie moze 5 razy na 30 wróci ale nie ucieka. Juz tak jak wcześniej.

I o dziwo przestaje ją interesować pranie ;]