Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanko lub prozbe mysle o zmianie gotowanego na suche dla mojego psa ale nie wiem jak niedroga karma jest dobra dla uczuleniowca. jest na pylki traw i bardzoooooo mozliwe ze na bialko. historia jest dluga i nie koniecznie chce w nia wnikac. prosze o pomoc ew linki z karmami. i czy uwazacie ze taka zmiana jest kozystnaczy pies nie uczuli mi sie na chemie?

Posted

Mam ten sam problem z moją sunią (labradorka), robiłam jej badania krwi i potwierdziło się że jest przebiałkowiona czy przebiałczona. Od czasu badań zeżarła już 10 kilogramowe opakowanie diety weterynaryjnej Dermatosis Eukanuby i 14 kilogramowe opakowanie Royal-Canin karmy hypoalergicznej. Właśnie dziś przed wyjściem do pracy nasypałam jej resztkę jedzonka i w drodze do domu muszę kupić następne. Ale ceny są przerażające. W/w Eukanuba 10 kg -210 zł.; 5 kg -107 zł. Za Royala 14 kilogramowego płaciłam 222 zł. (po znajomości od razu z hurtowni). Zastanawiam się więc czy jest jakaś inna opcja, tańsza karma na w/w problemy???

Czy inne firmy mają również karmy z mniejsza zawartością białka?????

Iza i Pepsi :D

Posted

dbsst,

wiele firm ma karmy dla alergików, a raczej dla psów wrażliwych- "Lamb and rice" zwykle. Wejdź do linkowni, masz namiary na strony firm- poczytaj jaką mają ofertę i jaki skład karm.

Ale z tego co wiem, psy ze skłonnościami do alergii nie reagują zbyt dobrze na suche karmy, nawet te dla alergików mogą uczulać. Zwykole, jeśłi ktoś koniecznie chce karmić alergika suchą karmą- musi dłuuuugo szukać tej właściwej. Przy gotowanym jedzeniu łatwiej wyeliminować- metodą prób i błędów- ewentualne alergeny.

pepsi,

wydaje mi się, że wszystkie karmy dla Gigantów mają obniżoną zawartość białka. Poczytaj składy karm (na ulotkach i stronach www), myślę, że znajdziesz coś tańszego niż RC czy Eukanuba. RC ma ogólnie wysoką zawartość białka, więc możliwe, że to co u nich jest obniżoną zawartością, w innych karmach jest normą.

Swoją drogą: ile białka ma taka dietetyczna RC czy Eukanuba?

Posted

Wyniki badań mogę podać jutro ponieważ nie mam przy sobie książeczki zdrowia. 8)

A wracając do karm to zawartość białka w Dermatosis Eukanuby to 23% białka, ale różnica polegała na tym, że głównym składnikiem tej karmy była mączka ze śledzi, mięso suma, mięso z ryb + inne dodatki. Przeglądałam dziś właśnie ofertę innych firm np. Acany i zawartość białka w tej karmie jest identyczna bo wynosi 23%. Tyle, że jest tu właśnie jagnięcina. Pójdę więc faktycznie raczej w tę stronę.

Myślę, że po trzymiesięcznej kuracji poziom białka musiał już spaść?!?!?!

Piesek przy okazji schudł 4 kg, waży teraz 29 kg i prezentuje się jak fotomodelka.

Pozdrawiamy baaaaaaaaardzo gorąco coztego

Iza i Pepsi

Posted

Jeżeli pies jest alergikiem to nie chodzi tylko o zmniejszenie ilosci białka, ale o źródło jego pochodzenia. Dermatosis jest karmą drogą, ale przez wielu posiadaczy psów sprawdzoną. :angel:

Posted

Sprawdziłam wyniki badań psicy białko całkowite - 8,1% (norma 5,5 - 7,0%). Badania były robione w maju i były związane z uciążliwym drapaniem, wypadaniem sierści itp.,itd. wkrótce okazało się że pies ma grzybicę.......Myślę więc czy w jej wypadku można w ogóle mówić o alergii pokarmowej ?????? Zmiana karmy spowodowana była podejrzeniem o przebiałczenie ale nie brałam pod uwagę tego że będę te karmy stosować już zawsze. Nie ukrywam, że głównie ze względu na ich "przystępne" ceny. :fadein: Wczoraj byłam u weta (w związku z grzybicą, leczenie potrwa na pewno pół roku) i pytałam o cenę Royala hypoalergicznego -260 zł. za 14 kg. Baaaaaardzo żałuję ale w tej chwili niestety nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki......ale mój pies to rozumie 8)

Pozdrawiam Iza i Pepsi

Posted
Baaaaaardzo żałuję ale w tej chwili niestety nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki......ale mój pies to rozumie 8)

Ja też. Rozumiem i żałuję ;)

Dlatego radzę Ci spróbować trochę tańszych karm, które mają mniej białka. Takie belcando ok. 120 zł kosztuje 15 kg.

Albo- przejdź na domowe ;)