Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ojsterek napisał(a):
Evra, mieszańce to już inna sprawa ale są i boksery, przynajmniej mama i tata wyglądają typowo a mimo to ogonków nie mają. No i czy pies musi być z rodowodem aby zakaz okaleczania piesków mógł obowiązywać?
Nigdzie w google'ach nie mogę znaleźć podstawy prawnej, na którą można by się powołać, może taka w ogóle nie istnieje? :shake:

Jako tako całkowitego zakazu kopiowania uszu i ogonów w Polsce jeszcze nie ma, choć PO nad tym podobno pracuje. A ustawa z 1997 roku ma luki prawne które są przez weterynarzy wykorzystywane, więc wszystko zależy od hodowcy czy decyduje się na taki zabieg, czy nie. Ale muszę powiedzieć że weterynarze - przynajmniej w mojej okolicy robią to niechętnie.

Posted

ojsterek napisał(a):

Tymczasem na allegro 80% szczeniaków boksera ma poobcinane ogony !! No przecież to jest jakaś porażka :shake:

Te 80% z allegro to kundle nie boksery (czyli psy bez rodowodu, rodzice mogą se wyglądać jak chcą jeżeli rodowodu nie mają bokserami nie są) !

Co do zakazu to jest od 97, ale można go obejść... na nieszczęście lub szczęście... zależy dla kogo... ja tam wole niektóre rasy kopiowane.

Posted

Kiłi napisał(a):
Co do zakazu to jest od 97, ale można go obejść... na nieszczęście lub szczęście... zależy dla kogo... ja tam wole niektóre rasy kopiowane.

No tak ale rzecz w tym, że to nie od naszej "woli" powinno zależeć to czy pies ogon ma czy zostanie mu on obcięty :angryy:

Posted

[quote name='ojsterek']No tak ale rzecz w tym, że to nie od naszej "woli" powinno zależeć to czy pies ogon ma czy zostanie mu on obcięty :angryy:

Ogony to jest naprawdę pikuś (pan Pikuś:evil_lol:) przy tych wszystkich okrucieństwach jakie ludzie wyrządzają psom i innym zwierzętom:shake:.

Posted

[quote name='ojsterek']No tak ale rzecz w tym, że to nie od naszej "woli" powinno zależeć to czy pies ogon ma czy zostanie mu on obcięty :angryy:
Ja jestem zdania, że to właśnie powinno zależeć od właściciela, a nie jakiś urzędnik w krawaciku ma za nas decydować. A tak wg mnie jakby to wszystko zeszło do podziemia, zamiast pójść normalnie do weta, ludzie tną po cichu, a nie daj że Boże jeszcze siekierką na pieńku:shake:

[quote name='bonita']Ogony to jest naprawdę pikuś (pan Pikuś:evil_lol:) przy tych wszystkich okrucieństwach jakie ludzie wyrządzają psom i innym zwierzętom:shake:.
Dokładnie:shake: Urzędnicy zajeliby się tymi wszystkimi katowanymi psami...

Posted

A ja lubię boksie na trzech łapach. Wtedy dopiero ujawnia się ich prawdziwy charakter i wola życia :cool3: Dodatkowo taki piesek szybciej się męczy i nie trzeba poświęcać mu tyle czasu na spacery. Łatwiej go ustawić w pozycji wystawowej. Same plusy :loveu:
I żaden urzędas skopiować jednej łapy mi nie zabroni, bo to mój pies i ja decyduje :diabloti: Chyba lepiej jak to zrobię u weta niż w na wsi za stodołą!

[quote name='bonita']Ogony to jest naprawdę pikuś (pan Pikuś:evil_lol:) przy tych wszystkich okrucieństwach jakie ludzie wyrządzają psom i innym zwierzętom:shake:.

Tak w ogóle to ja nie wiem czemu się tymi psami tak zajmować. Wzielibyście się i pomogli ludziom, tyle z nich głoduje i cierpi. Psie cierpienie to przecież Pikuś jest w porównaniu do tego co się dzieje z ludźmi na świecie :diabloti:

PS To oczywiście ironia :eviltong:

Posted

Berek - dzięki za link, może niektórym zwolennikom "poprawiania" psiej urody poprzez odcinanie ich członków, uświadomi że nie można tego problemu ignorować a tym bardziej kierować się własnym upodobaniem. Na wiele okrucieństw nie mamy wpływy, a kopiowanie uszu i ogonów to w 99% świadomy wybór właścicieli.
I tak jak pisze suche to jest dokładnie ten tok myślenia. Kiedy ktoś pisze "ja wolę boksery bez ogonów" to tak jakbym ja stwierdziła, że człowiek wygląda lepiej bez małego palca u nogi i postanowiła własnemu dziecku go obciąć. "Jest małe, nic nie będzie pamiętać." ... :shake:
I takie porównanie nie jest "durne". Jest przerysowane ale właśnie o to chodzi. Bo inaczej nie dociera, że pies rodzi się taki jaki ma być. A to czy mi się podoba czy też nie podoba jego ogon czy ucho nie powinno mieć wpływu na decyzję o okaleczeniu zwierzęcia. Skoro komuś nie podoba się ogon u psa, niech kupi psa takiej rasy, który ogona nie ma od urodzenia.

Posted

ojsterek, ale ja wogóle nie rozumiem takiego narzucania komuś swojej woli! Powiem krótko: Miałam, mam i będe miała psy kopiowane i kropka. Podobają mi się niektóre psy "naturalne" (o ile o jakiejś naturalności może tu być mowa, pies jest stworzony przez człowieka więc nie naturalny), ale ja sama wole mieć kopiowane. Na dalszą dyskusje naprawde zapraszam na wątek kopiowania, bo tam toczy się identyko dyskusja, także nie ma sensu dublować! :cool3:

Posted

[quote name='Kiłi']ojsterek, ale ja wogóle nie rozumiem takiego narzucania komuś swojej woli! Powiem krótko: Miałam, mam i będe miała psy kopiowane i kropka.
Nikt Ci niczego nie narzuca. Twoje psy, możesz je okaleczać, to Twoje sumienie i absolutnie Twoja sprawa.
Ja zadałam tylko pytanie, czy za obcinanie psom ogonów grożą jakieś kary i wyraziłam moje zdanie na ten temat. Rób co chcesz, tnij nawet i łapę, Twój pies ;)

[quote name='Kiłi']Podobają mi się niektóre psy "naturalne" (o ile o jakiejś naturalności może tu być mowa, pies jest stworzony przez człowieka więc nie naturalny)
A to ciekawe :lol:

Posted

Łapy ciąć nie będe nie martw się ;)
Może napisze bardziej zrozumiale, rasy są stworzone przez człowieka. Natura raczej by boksera nie stworzyła...:evil_lol:

Posted

[quote name='Kiłi']
ja wogóle nie rozumiem takiego narzucania komuś swojej woli! Powiem krótko: Miałam, mam i będe miała psy kopiowane i kropka. Podobają mi się niektóre psy "naturalne" (o ile o jakiejś naturalności może tu być mowa, pies jest stworzony przez człowieka więc nie naturalny), ale ja sama wole mieć kopiowane.
Z tym się zgadzam... Nie rozumiesz i nie zrozumiesz.
Pozostaje...narzucenie woli :p

• 1 year later...
Posted

Witam.Moja kolezanka wczoraj kupiła psa z kopiowanym ogonkiem..ma 8 tygodni.Jak weszłam do mieszkania i poszłam do kuchni bo tam siedział pies to poczułam jakiś dziwny zapach......coś podobnego d zapachu mięsa ..bleee...ale nie wiedziałam co to.Przy zabawie z psem myślałam ze padne :8 ta kitka jest otwarta,nie ma żadnego opatrunku...nie wiem czy to zawinąć..czy zostawić..widać w środku kość...albo coś takiego-boje się zajrzeć bo słabo mi się robi....:( czy to powinno tak wyglądać?krew nie leci...delikatnie chyba ropa..piesek bardzo ostrożnie siada na pupce :(

Posted

[quote name='luna85']Witam.Moja kolezanka wczoraj kupiła psa z kopiowanym ogonkiem..ma 8 tygodni.Jak weszłam do mieszkania i poszłam do kuchni bo tam siedział pies to poczułam jakiś dziwny zapach......coś podobnego d zapachu mięsa ..bleee...ale nie wiedziałam co to.Przy zabawie z psem myślałam ze padne :8 ta kitka jest otwarta,nie ma żadnego opatrunku...nie wiem czy to zawinąć..czy zostawić..widać w środku kość...albo coś takiego-boje się zajrzeć bo słabo mi się robi....:( czy to powinno tak wyglądać?krew nie leci...delikatnie chyba ropa..piesek bardzo ostrożnie siada na pupce :(
:shake:
Z psem szybko do weterynarza!
Z hodowcą tu: http://komisariaty.pl/
w taki sposób:http://www.dogomania.pl/threads/140855-O%C5%9Bwiadczenie-w-sprawie-bzdurnych-dyskusji-na-temat-KOPIOWANIA?p=16110289&viewfull=1#post16110289