Miga Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Tamte filmy to seriale Polsatu,"Samo Życie" chodzi już od dawna , natomiast "Dziki" 3 chyba odcinek. W SŻ briard pojawil sie moze ze dwa razy jak bohater wychodzil z nim na spacer, natomiast w Dzikim psa mozna nieraz zauwazyc jak gdzies obok siedzi lub uslyszec ;) Dialogi jak dialogi w polskich serialach. Czy ktoś z Was wybiera się na międzynarodówkę pod koniec czerwca do Krakowa? Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 BRIARDS piszesz że jak pomarańczowe to Moravia Campanella? Szkda że nie widziałeś suki która brała udział w Katowicach i wygrała była bardzo jasna ale piękna.Tak że jak ktoś ma pomarańczowe to nie zawsze powód do dumy czasem powód do rozmyslań .Mam nadzieje że zrozumiesz o co mi chodzi. A jeżeli chodzi o psa z serialu to uważam że jest to pies na sukę to mi to nie wygląda i przedewszystkim miło sie patrzy na zadbanego briardzika. Quote
caterina1 Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Helcia popieram cię w 100% :D Pies grający w "Samo życie"i"Dzikim" po domowemu nzywa sie CZORT Możliwe że jest to Kazan Apokalipsa Bis.Ale nie jestem tego pewna. Briards z tego co widzę nie masz zielonego pojecia na temat briardów,a uwazasz się za eksperta. :-? Quote
caterina1 Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Helcia a ktora suczka w Katowicach wzieła CACIBA ??? 8) Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 CACIB-a wzieła właśnie bardzo jasna ,ale bardzo piękna KISS Res.Caciba EUFORIA tak że suki pozbierała Pawla. Całą rasę też wygrał NIE POMARAŃCZOWY tylko ciepło płowy BACARDI Antisc Avalanche.Naprawdę bardzo piękny pies.A powrócę jeszcze do koloru żaden z dorosłych psów nie był pomarańczowy jak już to ciepło płowe i chyba o to nam powinno chodzić . Dla nie zorientowanych machoniowy braird powinien być zdyskwalifikowany za wadę umaszczenia. U nas w tej chwili jest jakieś szaleństwo odnośnie kolorów-Nie zawsze zdrowe Szaleństwo ! :wallbash: Quote
Zdzisek Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Witam wszystkich Zgadzam się z Helcią - Zwycięzca jest piękny, zresztą oceńce sami. Nasze mopy też wyglądały wspaniale. Parę innych zdjęć na stronie Rina; www.briardrino.com Zwycięzca - Ch.SK. BACARDY Antisc Avalanche - CACIB chłopcy; szczeniaki - ROY Godfar młodzież - DRAGON Kudłate Serce pośrednia - FELILINI Bricasta otwarta - ATIS Kudłate Serce użytkowa - BROYT z Andaye - Res.Caciba championy -BACARDY Antisc Avalanche dziewczyny: szczeniaki - RASTA MANKA Godfar młodzież - CALINKA z Hucieńskiego Gaju pośrednia - BABA z Wojtkowizny otwarta - KISS ME Moravia Campanella - CACIB użytkowa - EUFORIA SPRING Moravia Campanella - Res.Caciba championy - GLIMMER OF HOPE Moravia Campanella Helciu chyba nic nie pokręciłem ze zwycięzcami? pozdrawiam Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Cześć Zdzisku ja to zawsze jestem tak zakręcona na wystawach że szkoda gadać miałam cyfrówkę myślałam że pocykam zdjecia ale nie było czasu.Nic nie pokręciłeś tylko przy BACARDIM dodać trzeba CACIB ,BOB.Piękny ten piesek no nie? Ja po moich biegach jeszcze nie umiem się pozbierać wszystko mnie boli.Pozdrawiam Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Zdzisku mam jeszcze oczywiście prośbę czy dało by się przesłąć mi na meila ATISA,FELINIEGO,BACARDIEGO,.Była bym wdzięczna. Quote
briards Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 caterina nie wiem dlaczego postanowilas mnie obrazic? dla twojej wiadmosci nei uwazam sie za zadnego experta sama korzystam z rad i doswiadczen hodowcow francuskich i belgijskich ale na czym jak na czym ale na briardach to sie znam. i nie mam zamiaru sie o nic klocic tobie sie co inengo podoba i mnie tez i jest dobrze. dopoki masz mi cos za zle nawet nie znajac mnie i jak podchodze do briardow i jak je traktuje bo na pewno stokrotnie lepiej niz kazdy inny wlasciciel. i wcale cie nie namawiam do korzystania z tego co ja mowie ani popierania mojego 'breading goal' (jezeli sie z nim zapoznalas). niestety nie widzialam briardow w katowicach, prosilam cie np pw o wyniki ale nie otrzymalam :( czasem jasniejsze tez sa piekne jak np omer des monts de crauzile temu zrobilam nawet kilka zdjec dla siebie, bardziej mi sie podobaja takie jak omer niz pomaranczowe takie jak picon biere czy wiele z moravi czy 'slawny' hipek tego to chyba farbowali na wystawy:) Quote
briards Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 ten bacardy wyglada bardzo ladnie nie dziwie sie ze zwyciezyl tylko, ze mnie osobiscie nie pasuje to jasne umaszczenie i tyle. wole umaszczenie mojego cashmera i takie chce osiagnac. no machon to zdecydowanie mnie sie nie podoba mysle , ze masz na mysli machon czyli ciemny czerwony braz. choc jest jeden bardzo ciemny pies bellisimo du noble nid, mieszka w usa i mnie sie bardzo podoba no ale u nas za kolor nie byl by wysoko oceniany. Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 BRIARDS wyniki masz trochę wyżej podane przez Zdziska może nie całkowite ale te najważniejsze.. Quote
caterina1 Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Może odegrałam się za twoje słowa: jezeli nic nie wiesz na ten temat to nie zabieraj sie za niego. nic wiecej nie mam do dodania. znowu w pl powstanie miot z ktorego a ni jeden nie uzyska uprawnien Wiesz bo czasami nieżle się wymądżasz, niezawsze majac rację. Pozatym jakoś często zmieniasz zdanie. Mam w domu zdjecia Hipka i on jest na nich ciepło płowy a nie POMARAŃCZOWY. Co do farbowania to nie oceniałabym tak pochopnie ludzi. Nie tylko we Francji i Belgii są piękne briardy u nas tez :terazpol: Quote
Miga Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 My pozostaję tylko sledzić Wasze wypowiedzi , bo na briardach znam sie akurat z Was najmniej, jedynie mogę wyrazić jaki pies mi się podoba lub nie. Jak nieraz źle się wyraze, np. niefachowo to mnie poprawcie. Mnie sie np. podobaja najbardziej briardy płowe o ciepłym kolorze, i pośrednie odmiany ,potem czarne i na końcu szare :) Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Muszę się zgodzić z Cateriną że zmieniasz zdanie : raz piszesz że jasne są też łądne i że nawet zrobiłeś zdjęcia a teraz piszesz że kolor Bacardiego ci się nie podoba. JA JUŻ NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM? :o A macoń to taki kolor jak mają setery irlandzkie. Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 A Hipek był chyba jednym z piękniejszych egzeplarzy w Polsce i pochodzi z czołowej hodowli francuskiej tak że tu bym się koloru nie czepiała. A co do koloru to tylko ci powiem że nie jest to łatwa sprawa i jak zaczniesz hodować to się sam/a przkonasz. Quote
ali Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Widze :oops: ze goraco tutaj, stara maksyma: o gustach sie nie dyskutuje, nowa maksyma: wszystkie briardy sa piekne; chociazby dlatego ze gdzies jest jakis briardziarz-wlasciciel, ktory uwaza ze jego "mop" (dobre:) ) jest najpiekniejszy. A wiec PAX PAX WACPANNY i do Smyczy, do Obrozy i do Borow bo kudlate tylko na to czekaja i na to licza, a jak nie do borow to chociaz na spacer, co ja niechybnie uczynie bo Coffi dzis przesiedziala pol dnia sama. Milego spaceru :fadein: Quote
helcia Posted March 23, 2004 Posted March 23, 2004 Tak Ali masz rację wszystkie briardy są piękne a dla właściciela jego pies ma być NAJ NAJ. Ale czasem się patrzy pod trochę innym bardziej specjalistycznym kątem i wtedy są ładne i adniejsze. przyjemnego spaceru Quote
Miga Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 A dziś o 14.45 na Polsacie jak ktoś chce to jest powtórka odcinka Psie Serce z briardem :) Mam pytanko, czy Wy jakoś podcinacie sierść swoim psom, gdzieś czytałam że jest określona min. długość włosa przy jakiej można wystawiać briardy, więc jak to jest, czy na głowie nie można przycinać jak coś pisał (a) briards ? Quote
helcia Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Briardom nie przycina się włosów tylkoi na łapach . przycina się im "stopki" żeby miały ładny ogrągły kształt. Quote
PannaMinCzin Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Ten briard z "Dzikiego" to raczej nie KAZAN Apokalipsa, bo on po domowemu też sie nazywa Kazan, a nie Czort. A poza tym w którymś z ostatnich biuletynów czytałam , że miała kiedyś tam (w zeszłym roku) ruszyć klubowa strona internetowa. Czy wiecie może coś na ten temat? Quote
Miga Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Briardom nie przycina się włosów tylkoi na łapach .przycina się im "stopki" żeby miały ładny ogrągły kształt. czyli w pozostałych miejscach można? a jaka długość orientacyjnie jest uważana za najlepszą, Quote
helcia Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Można tylko na łapach w Stanach przycinają wszystkie psy modelują ich wygląd ale u nas nie . Quote
ali Posted March 24, 2004 Posted March 24, 2004 Ha ogladalem, ten serial, przez przypadek wdepnalem do babci z Coffi, a tu nagle 2 briardy w 1 pokoju. Ladny, jakis faktycznie duzy, co smieszniejsze mial identyczna obroze jak Coffinka-szeroka czerwona:) Quote
Miga Posted March 25, 2004 Posted March 25, 2004 To ja się jeszcze uczepie tej sierści ;) jak się jej nie podcina to ona chyba ciągle rośnie? bo widziałam tez briardy z sierścią prawie do ziemi, gdzieś w Psie czytałam też że można pocinać ale żeby nie przekroczyly minimalnej długości. Sorki że tak pytam, ale kto pyta nie błądzi ;) Quote
caterina1 Posted March 25, 2004 Posted March 25, 2004 Bedac w sklepie M1 w Czeladzi zagladam do sklepu zoologicznego.Jest tam duze ogloszeni o sprzedazy briardow z rodowodem. Wisi juz od jakiegos czasu. Pytalem z ciekawosci z jakiej sa hodowli, po krotkiej konsternacji pani udzielila odpowiedzi "Z pszczynskiej puszczy". Cena pieska to 2000zl, suczki 2500zl. Dobrze,ze te pieski nie musza sie meczyc z innymi w sklepie. Strasznie mi zal tych psow do sprzedazy, lezacych w takim gwarze i cieple. Wiem,ze maja jedzenie, picie,zebawki itp, ale sa takie kochane i tak mi ich zal..... Znalazlam w internecie strone tej hodowli :evilbat: W życiu nie widzialam takiego zakłamania. Zobaczcie sami www.briardas.com/index.html Emblemt w górnym kącie to już przesada. Quote
Recommended Posts