Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

CZEŚĆ BRIARDS !!!

MY Z ORTONEM ZACZĘLIŚMY PT - W WIEKU 8 MIES., A IPO I - W WIEKU 20 MIES., NO I REZULTATY MIELIŚMY ŚWIETNE !!! :klacz: :klacz: :klacz:

ZĄBKI TEŻ MAMY OK I RĘKAW NAM NIE ZASZKODZIŁ, ALE TEŻ MIAŁAM OBAWY, CZY ZĘBY NA TYM NIE UCIERPIĄ...

NA SZCZĘŚCIE JEST OK.

ZAPRASZAM NA NASZĄ STRONKĘ : www.petit.prv.pl , W DZIALE SZKOLENIA COŚ TAM NASKROBAŁAM O "SZKOLE", A W GALERII JEST TROCHĘ ZDJĘĆ ZE SZKOLONKA !!!

A JAKIEGO MASZ BRIARDA I W JAKIM WIEKU ???

WYSTAWIACIE SIĘ ???

POZDRAWIAM :hand:

• Replies 575
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kasiu mialam taki sam problem z moim psem tyle ze on szczypal uciekajace dzieci a nie psy :lol:

Kiedy zauwazyl ze tego baaaaaaardzo ale to bardzo nei akceptujemy i jestesmy niezadowoleni,niezadowolenie okazujemy to sie oduczyl.....Ale trwalo to z 8m-cy conajmniej :roll:

Posted
Kiedy zauwazyl ze tego baaaaaaardzo ale to bardzo nei akceptujemy i jestesmy niezadowoleni,niezadowolenie okazujemy to sie oduczyl.....Ale trwalo to z 8m-cy conajmniej :roll:
Carry, my też okazujemy niezadowolenie i pokazujemy Gai że nie akceptujemy takiego zachowania. Gaja zna słowa "nie wolno" i czasami w amoku gonitwy czy zabawy usłyszy mnie ... a czasami udaje że ma stopery w uszach :-? Poza tym mam dylemat czy nie robię psu mętlika w głowie... zakladam że gania z psem X; najpierw pies X goni Gaję potem Gaja psa X; i podczas tej gonitwy podszczypuje go w doopę... jeśli krzyknę - nie wolno - to czy Gajce nie będzie się to kojarzyło z tym że nie wolno się jej bawić? :-?
Posted

hmm... niech no pomyślę... chyba z jakieś pół roku temu może ciut więcej... (teraz Gaja ma 2 lata i miesiąc).

Na początku było gorzej. Każda gonitwa za psiakiem dla zabawy kończyła się kłapnięciem dla zabawy... :-? Jeśli psiak nie potrafił szybko uciekać to Gaja go cap za doopę aby go przyspieszyć :-? I to była według niej najlepsza zabawa :-?

Teraz jest już lepiej bo staramy się b.uważać i każde podgryzanie stopujemy Gaję mówiąc "nie wolno". Zaś jeśli bawiła sie ładnie dostaje smakołyk.

Posted

moja suczka ma teraz 8 miesiecy, bede ja wystawiac ale nie na kazdej wystawie , tylko tyle ile trzeba tutaj w kraju (zaczne chyba od grudziadza) no i napewno za jakies 2 lata na selekcji,

mysle, ze poczekam jeszcze 2 miesiace do PT bedzie lepsza pogoda :)

dzieki za odpowiedz

Posted

Kasiu a o PT pomyslalas ?:roll:

Mysle ze taktyka nagradzania za dobre zachowanie jest w porzadku...Wrzuc to jeszcze na szkolenie i/lub wychowanie to sie wypowiedza szpece takie jak Flaire.....Z tego co wiem da sie tego oduczyc.......Chyba nawet Fisher o tym pisal bo mial czesto podobne przypadki :hmmmm:

Poszukam tego i przepisze :D

Posted

Carry: PT jako takiego w szkółce nie robiliśmy. Uczyłam Gaje sama. Życie się potoczyło jakoś tak ... :roll: dużo by opowiadać ale zapewne nie tu na Forum.

To uczenie szło/idzie dobrze. Bo Gaja pojętna bestia :wink: , tyle że taki wulkan energii, że dosłownie aż kipi :D No dobra … to nie ten topik, więc już się rozpisywać nie będę :D Dodam tylko, że nie jest to mocne gryzienie… takie podszczypywanie. To w sumie trzeba zobaczyć … opisać trudno. Cieszę się tylko, że są postępy w oduczaniu jej tego :)

Co do Fishera to jego właśnie nie czytałam. Muszę sobie te książki gdzieś zapożyczyć. Ale będę bardzo wdzięczna jakbyś chociaż na priwa mi przesłała skrótową wersję działania w przypadku podszczypywania. :D

Dzięki :D

Posted

mysle ze to jest na temat......W koncu chodzi o briarda 8)

a ze temat i tak sie nie ruszal dlugo to mozemy sobie tutaj popisac :D

Kasiu to dobrze ze owe podszczypywanie sie zmniejszylo :D

a ja zabieram sie zaraz do wertowania ksiazki :D

Posted

Carry - nie wiem jak się odwdzięczę :D

:buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi: :buzi:

Więcej całusów jak się spotkamy (mam nadzieję :D ) w Wawie na wystawie :D (będę tam trzy dni, bo mam do odwiedzenie kilka ras, w tym każda innego dnia)

Posted

o ja ciemna masa ... :oops: to jest tak, jak się czas dzieli między dogomanię i pracę (udaje się, że się pracuje... ale ciiiii :wink: )

Twój post

o calusach porozmawiamy jesli to cos pomoze
tyczył się Gai...

A swoją drogą co do Cerrego, to jestem pewna że tym razem wejdzie :D A jak nie to wniesiemy go na rączkach :lol: :lol:

Posted

Ja mam pytanie trochę z innej beczki . Jak kryją się briardy ? Czy jest z nimi jakiś problem? :roll: Niedługo jadę na krycie z moją Vicią i jestem pełna obaw.Proszę o rady :oops: :P

Posted

to ty uwazasz, ze nie mam nic do powiedzenia w takim razie ci nie powiem.

twoja osoba jest dosc dziwna bo wogole nie zasiegnela zadnych informacji przed 'za chwile'.

dla twojej informacji z urodzonych okolo 50 briardow tylko 6 sztuk uzyskalo uprawnienia hodowlane i nie chce zebys powielala to bo naprawde mi zal tych psow. partnera nei wybiera sie dzien przed kryciem i to na podstawie oceny z wystawy.

zycze powodzenia suczce i psu, zeby choc jeden z ich miotu byl hodowlany.

Posted

Jakbyś zadała sobie troche trudu i poczytała wszesniejsze posty to bys się dowiediała że mam jedną z najlepszych czarnych suk w Polsce a psa dla niej wybrałam jakieś pół roku temu i nie jak myślisz na podstawie tylko i wyłącznie ocen wystawowych ale i także rodowodu. Dlaczego ja nie mam prawa mieć szczeniąt , a inne DUŻE producenckie hodowle mogą?A pozatym jedyny autorytet w naszej rasie w Polsce czyli p.Sobolta poparła mój wybór psa i stwierdziła że szczeniaki powinny być wielce obiecujace.

Posted

CATERINA NIE PRZEJMUJ SIĘ WYPOWIEDZIAMI BRIARDSA BO CZASEM SĄ POZBAWIONE SENSU.

JEŻELI CHODZI O KRYCIE TO RÓŻNIE Z TYM BYWA CZASEM TRZEBA POMÓC TYM BARDZIEJ JEŻELI KRYJE SIĘ SUCZKE PIERWSZY RAZ A WAŻNE TEŻ JEST JAKI JEST REPRODUKTOR ,ALE LEPIEJ ABYŚ MIAŁA KOGOS DO POMOCY-WRAZIE CO. MOŻE DOROTKA UMIE POMÓC SWOJEMU REPRODUKTOROWI.

A TERAZ JESZCZE SŁOWO DO BRIARDSA-CZY DLA CIEBIE SĄ NAJWAŻNIEJSZE WYSTAWY I HODOWLANOŚCI ? BO DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE ABY PSY TRAFIŁY DO PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKÓW I DO LUDZI KTÓRZY KOCHAJĄ I DBAJĄ O SWOJE PSY,SZKOLĄ JE A JEŻELI UDA MI SIĘ NAMÓWIĆ ICH NA WYSTAWY I ZROBIĄ UPRAWNIENIA TO SUPER CHOĆ MIMO UPRAWNIEŃ NIE WSZYSTKIE SUKI BĘDĄ KRYTE .JEŻELI DLA CIEBIE LICZĄ SIĘ TYLKO WYSTAWY I UPRAWNIENIE HODOWLANE A NIE TO GDZIE TRAFIĄ TWOJE MALUCHY I JAK SIĘ BĘDA MIAŁY TO ŻLE O TOBIE ŚWIADCZY.

Posted

briards proponuje nie naskakiwac na Caterine i nastepnym razem przed daniem "dobrej"rady przeczytac co bylo wczesniej itp itd.....

Pytanie Cateriny bylo pelne obaw bo u wielu tak jest.....

Caterino pierwsze krycie ? :D

Powodzenia i moze podziel sie kim jest szczesliwy tatus a kim mniej szczesliwa mamusia ? :D