Marta H Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Witam Na początku przyszłego roku chcę kupić jamnisia i zastanawiam się nad Barfem.Tylko jak to jest? Czy muszę mielić mięso z kośćmi, czy mogę np sparzone mięsko drobno pokroić i dodać do wypełniacza, a kości osobno w całości dać do obgryzania? Pozdrawiam Quote
Martens Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Przeczytaj cały temat "Barf" i strony z odnośników - sporo tam tego, ale znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Jeśli chodzi o mielenie - kości mieli się szczeniakom do 10-12 tygodnia życia. Podobno najlepiej w takiej starodawnej maszynce do mięsa na korbkę. Mięsa nie parzymy. WSZYSTKO po dajemy surowe. Ogólnie podaje się głównie kości obrośnięte mięsem (początkowo zmielone, potem całe), niewielkie ilości podrobów (serca, żołądki) i mięsa, papkę zrobioną z mielonych surowych warzyw i owoców i podrobów, oraz nabiał (kefiry, jogurty nat., biały ser, jajka - całe surowe z pogniecioną skorupką). Plus oczywiście dodatki - oleje roślinne i rybne, sproszkowane algi, miód, itp. Żadnych wypełniaczy typu ryż, kasza, ziemniaki, makaron, chleb nie podaje się w ogóle. Quote
Charly Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 i juz mozna sie kłocic:evil_lol: Ja nie podawalam nabialu w ogole. Za to niektorzy podawaja ryż:evil_lol: miesko z koscmi podawać proszę ( to takze ochrona zoladka przed koscmi) i jak powyzej slusznie zauwazone jest caly watek na temat BARF. mozna czytac i czytac bez konca..:) Quote
EMT Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Mielenie nie jest konieczne- wystarczy podawac szczeniakom to co potrafia pogryźć czyli np. szyjki z kurczaka-bardzo mieciutkie, korpusy z kurczka-bardzo mięciutkie, chrząstki cielęce, ogony cielęce, rapki kurze, mostki cielęce-częśc z chrząstka; szyje indycze są dość trudne dla szczeniaka do schrupania- najlepiej włożyć szyjkę indyczą w torebkę foliową i stłuc (pomiażdżyć) młotkiem. Stopniowo szczeniak potrafi sobie radzić z twardszymi kawałkami także. Quote
Recommended Posts