Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wyczytałem w innym poście odnośnie Szwecji i Norwegii, że do Finlandii można wjechac z psem bez specjalnych problemów (kwarantanna - te sprawy)...

Czy ktoś już to sprawdził? Wiecie coś o tym?....

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Do Finlandii nigdy nie bylo problemow z wyjazdem... o ile dobrze wiem.

Co do Szwecji & Co zmienily sie przepisy od 01.07.04 i mozna wjezdzac z normalna ksiazeczka zdrowia - oa 01.10.04 trzeba bedzie miec specjalna ksiazeczke na jazde po europie (EU) w ktorej bedzie potwierdzona tozsamosc psa (chip lub tatuaz).

Zadzwon do szwedzkiej ambasady, oni ci na pytania odpowiedza.

• 8 months later...
Posted

Wystarczy psi paszport, ale tylko jeżeli płyniesz promem z Tallina. W momencie podróży przez:
- Rosję
- Szwecję
- Norwegię
potrzeba badania na poziom przeciwciał (wścieklizna) wykonanego 120- 365 po ostatnim szczepieniu. Robi je wyłącznie lab. w Puławach (Polska).

• 2 years later...
Posted

witam, mam pytanie czy ktokolwiek wie jak na dzien dzisiejszy wygladaja procedury zwiazane z przywozem psa do Finlandii (z Polski, lub Niemiec)
czy naprawde szczenie musi miec 3 miesiace lub wiecej by leciec samolotem?
czy wystarczy paszport europejski dla psa?
czy jesli pies wraz z klatka ma 8kg i zostanie zakwalifikowany jako bagaz podreczny to trzeba za niego cokolwiek placic??

bardzo dziekuje za pomoc!

Posted

hejka,w praktyce wygląda to tak-czip,paszport z szczepieniem p/wirus,odrobaczenie(echinococus)nie później niź 30 dni przed wyjazdem ,torba z maluchem nie moze przekroczyć 8 kg.Bilet dla psiaka do Finlandii tydzien temu kosztował ok.30 e,w razie pytań śmiało pisz na priva

• 10 months later...
Posted

Ja w zeszłym roku sprzedałam szczeniaka do Finlandii.
Potrzebował tylko paszport i zaśw. o szczepieniu p/wściekliźnie no i odrobaczenie (21 dni przed wylotem).
Na lotnisku nikt o niego nie pytał.
Ze względu, że to Bernardyn, to z klatką ważył ok 16 kg - no i musiał byc jako nadbagaż.
5 EUR za 1 kg policzyli w FinnAir.

- Mam pytanie, czy ktoś z Was się orientuje ile kosztuje bilet samolotowy dla 1 osoby z Krakowa / Katowic / Warszawy / Wrocławia do Finlandii? Interesują mnie lotniska: Helsinki, Pori, Turku.

• 4 years later...
Posted

Witam
Wybieram się zimą do Finlandii.
Czy ktoś wie jak wygląda sprawa promu?
Interesuje mnie jak długo się płynie, jak bardzo jest to niebezpieczne podczas zimy i wogóle jak i gdzie to załatwić?
Bardzo proszę zorientowane osoby o pomoc