sopel Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Chciałabym was prosić o pomoc w znalezieniu dobrej hodowli lub byc moze bezpośrednio w zakupie szczeniaka. Na przelomie wrzesien-listopad chciałabym zakupić szczeniaka husky. Znalazlam wiele odpowiadajacych mi hodowli jednak wszystkie daleko od mojego miejsca zamieszkania ( wrocław ). Zalezaloby mi na tym zeby byla ona blisko bo chciałabym najpierw poznac hodowcow i upewnić się ze pieski sa hodowane z pasja a nie dla zysku. Dlatego byłabym wdzięczna za polecenie mi jakiejs hodowli:) serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje Quote
sopel Posted July 15, 2008 Author Posted July 15, 2008 Chciałabym was prosić o pomoc w znalezieniu dobrej hodowli lub byc moze bezpośrednio w zakupie szczeniaka. Na przelomie wrzesien-listopad chciałabym zakupić szczeniaka husky. Znalazlam wiele odpowiadajacych mi hodowli jednak wszystkie daleko od mojego miejsca zamieszkania ( wrocław ). Zalezaloby mi na tym zeby byla ona blisko bo chciałabym najpierw poznac hodowcow i upewnić się ze pieski sa hodowane z pasja a nie dla zysku. Dlatego byłabym wdzięczna za polecenie mi jakiejs hodowli:smile: serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje Quote
ar2r Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 W temacie "LINKI do stron o SH" znajduje się lista hodowli husky. ... i wydaje mi się, że hodowla ZPR jest blisko Wrocławia (chociaż blisko to zawsze pojęcie względne ;-)). Quote
Rybc!a Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 Niestety nie wiem, czy to dobre hodowle, daję tylko to, co znalazłam, o szczegóły trzeba dopytywać się samemu: http://www.husky.brenna.pl/hodowla.php http://www.awhusky.com/index.html http://albahusky.ovh.org/nowosci.html http://www.arktogea.huskies.pl/ Quote
HuSkaCz Posted July 15, 2008 Posted July 15, 2008 w poszukiwaniu dobrej hodowli w ogóle nie powinniśmy brać pod uwagę to, czy hodowla jest blisko, czy na drugim końcu Polski. A żeby poznać, czy ktoś naprawdę hoduje z pasji, nie dla kasy, to nie wystarczy mieszkać blisko i często odwiedzać. Czasami po psach widać, czy ktoś robi tylko dla pieniędzy. ;) Quote
kalina. Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Zgadzam sie z HuSkaCz.Co do linków Rybci.Arktogea to znana i dobra hodowla reszty nie znam. Quote
sopel Posted July 17, 2008 Author Posted July 17, 2008 dziekuje za informacje:) po przeczytaniu waszych odpowiedzi rzeczywiscie stwierdzilam ze odleglosc nie gra roli. w zwiazku z tym prosze was ktorzy macie doswiadczenie i wiedze, byscie polecili mi optymalna hodowle, ktora da mi szanse posiadania psa, z ktorym bede mogla odkrywac pasje psich zaprzegow!!! z gory dziekuje i czekam na pomoc Quote
HuSkaCz Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 ogółem mówiąc, to musisz się zdecydować jaką dyscyplinę chcesz uprawiać :) Mało jest w Polsce hodowli nie-wystawowych (ale nie zaprzeczam, że nie ma ;) ) Quote
jolka11 Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 HuSkaCz;10519361mówiąc, to m napisał(a):ogółusem isz się zdecydować jaką dyscyplinę chcesz uprawiać :) Mało jest w Polsce hodowli nie-wystawowych (ale nie zaprzeczam, że nie ma ;) ) Uściślij może swoja wypowiedź . Co to znaczy" hodowla nie-wystawowa " ??:crazyeye: pozdrawiam Quote
HuSkaCz Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 hodowla, w której psy biegają w zaprzęgach - większą wagę przywiązuje się do pracy, nie do wystaw ;) Quote
efra-husky Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 trochę takich sportowych hodowli jest; wystarczy dobrze poszukać ;) Husky Team ma zaprzęg biegających championów :razz: Quote
HuSkaCz Posted July 18, 2008 Posted July 18, 2008 ale dlatego pytam o dyscyplinę, bo HT trenuje mid-y ;) pzdr Quote
sopel Posted July 19, 2008 Author Posted July 19, 2008 Znalazłam psiaka, dokładnie rzecz biorąc suczke:) co do ciągania i zaprzegów to poki co niebardzo mam o tym pojecie ale zamierzam sie wokol tego zakrecic:) licze na wasze doswiadczenie i wiedze:):):) byal bym wdzieczna za jakies linki i sugestie co do dyscyplin ktore mozna uprawiac z sh, moja sunia oczywiscie jest jeszcze szczeniakiem bo urodzila sie 13.04.08 wiec do pracy jeszcze ma troche czasu:):) ale ja sie chce juz przygotowac i jak najwiecej dowiedziec o zasadach koniecznym osprzecie itp. juz mam ochote na nastepnego sh i mam nadzieje na poczatku przyszlego roku miec dwa bo chyba jeden sh mnie nie uciagnie na sankach czy na tym czyms na trzech kolkach:):) pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc!!! Quote
karjo2 Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 Eee, pochwal sie, skad psiak :). A co do jednego haszczaka, to pozostaje bieganie z nim, rower albo pulka, ale na to masz sporo czasu. Quote
HuSkaCz Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 koniecznie załóż jej galerię :D z jednym psiakiem można uprawiać Canicross - bieg z psem, Bikejoring - pies+człowiek+rower i pulka - w sezonie bezśnieżnym pies ciągnie wózeczek na dwóch kółkach z obciążeniem, a za nim biegnie człowiek, a kiedy spadnie śnieg, wózeczek zastępują małe saneczki, a człowiek za nim na nartach biegowych :D A skąd jest mała ? No powiedz coś więcej :D Quote
mortikia Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 Suczka pochodzi z hodowli Z KLANU WYDRY. Jest po biegającej w zaprzęgu białej matce i imporcie z Hiszpanii. Quote
sopel Posted July 20, 2008 Author Posted July 20, 2008 galerie na pewno założe xD Docelowo zamierzam miec conajmniej dwa haszczaki :) powiedzcie mi jaki ciężar moze pociągnąc jedna suczka a jaki ewentualnie dwie? czytałam na innych forach jak rozmawialiscie o temperaturze w jakiej mozna z psiakiem biegac i w sumie opinie byly bardzo zróżnicowane wiec nie wiem jak to w koncu jest:shake: co do sportów to na pewno bede biegac z ta linka (czy ta linka sie jakos specjalnie nazywa?:P) chciałabym tez spróbować z tym wózkiem na trzech kołach :shiny: ale mam jeszcze sporo czasu wiec mysle ze zdarzę się zorientować co gdzie i jak :loveu: pozdrawiam:p Quote
HuSkaCz Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 jak na dwa psy to zamiast wózka polecam hulajnogę - zaprzęgową oczywiście ;) a z linką to wszędzie się biega/jeździ :D i jeśli o to ci chodzi to chyba jest to linka z amortyzatorem ... :P a zależy w jakiej psiaki są kondycji, do czego były trenowane... ale znowu kosmicznych ciężarów się nie powinno.... a tak z ciekawości - dlaczego akurat suczki ? ]:-> Quote
sopel Posted July 21, 2008 Author Posted July 21, 2008 a jak wyglada taka hulajnoga? podajcie jakiegos linka:razz: poczatkowo chcialam pieska ale ta suczka mnie tak urzekła ze sie w niej zakochalam:loveu: poza tym ze tak powiem suczki trzeba pilnowac dwa razy do roku :cool3: a o te kilogramy to pytalam tak orientacyjnie bo sama waze 45kg :P Quote
ewaka Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Uściślij może swoja wypowiedź . Co to znaczy" hodowla nie-wystawowa " ?? hodowla, której celem nie jest hodowanie psa na wystawy i pokazywanie psa na tychże imprezach, tylko hodowanie psa pod kątem użytkowym, gdzie od wyglądu wazniejsze sa jego predyspozycje do pracy w zaprzęgu. proste. trochę takich sportowych hodowli jest; wystarczy dobrze poszukać Husky Team ma zaprzęg biegających championów z całym szacunkiem i sympatią do Jacka i jego psów, to nie jest to sportowa hodowla, tylko hodowla psów z linii wystawowych (są one championami piękności), które regularnie biegają, dzięki determinacji właściciela. I chwała mu za to i cieszyć się, że psy robią to co lubią, ale sportowa hodowla to nie jednak jest. pozdrawiam Quote
ewaka Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 sopel napisał(a):a jak wyglada taka hulajnoga? podajcie jakiegos linka:razz: poczatkowo chcialam pieska ale ta suczka mnie tak urzekła ze sie w niej zakochalam:loveu: poza tym ze tak powiem suczki trzeba pilnowac dwa razy do roku :cool3: a o te kilogramy to pytalam tak orientacyjnie bo sama waze 45kg :P http://www.grey.info.pl/index.php/pl/article_constant/11 Quote
HuSkaCz Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 sopel, jeśli nie zamierzasz hodować to polecam sterylkę :D moja jest wysterylizowana i nie ma kłopotu przy treningach, tym bardziej, że ona biega w parze z psem :D Quote
mortikia Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 HuSkaCz napisał(a):sopel, jeśli nie zamierzasz hodować to polecam sterylkę :D moja jest wysterylizowana i nie ma kłopotu przy treningach, tym bardziej, że ona biega w parze z psem :D Huska, cieszę się, że wysterylizowałaś swoją nierodowodową sunię, ale nie porównuj jej do siberianki z bardzo dobrym, udokumentowanym pochodzeniem. Nie wiesz co planuje Paweł. A od radzenia są hodowcy, nie ty. :roll: (Widzę, że stake-out nie działa, więc niektórzy przenoszą się na dogo?;)) Quote
sopel Posted July 21, 2008 Author Posted July 21, 2008 widze ze mnie uorzedzilas Justyna:):):) nie ma mowy o zadnej sterylizacji nie mam ambicji tworzenia hodowli.....ale zycie sie zmienia a najbardziej je moze zmienic fiesta:):):) poza tym wyznaje nie mow nigdy nigdy narazie ogladam czytam i coraz bardziej wkreca mnie swiat zaprzegowcow i ludzi ktorzy z pasji do nich poswiecaja wiele a moze nawet cale swoje zycie!!! Quote
sopel Posted July 21, 2008 Author Posted July 21, 2008 upominam sie justyno o jaknajszybsza mozliwosc ogladania fiesty:p gdzie te fotki:placz: Quote
Recommended Posts