Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

oj...
naprawde dziwne rozumuja co niektore osoby

jako milosniczka pudli pozwole sobie tu napisac.

jezeli mnie nie byloby stac na pieska RASOWEGO czyli z pewnego zrodla z rodowodem, rodzice przebadani, dobra rekomendacja hodowli to albo zbieralabym co miesiac pieniazki na takiego pieska (wkoncu po przybyciu do mnie szczeniaczka musialabym wydac pieniadz na jego utrzymanie - wiec przy okazji bym sobie udowodnila ze mnie stac na to) albo oczywiscie wzielabym pieska ze schronika lub z DT. Po pierwsze dopytalabym sie wolontatiusza zajmujacego sie tym pieskiem o jego charakter zachowanie choroby wady potrzeby azeby sie dobrze przygotowac i wiem, ze uzyskalabym takie informacje od osoby ktorej mozna zaufac.

ALE NIGDY NIE KUPILABYM PSA ZA MALE PIENIADZE OD PSEUDOHODOWCY
A dlaczego?
1. nie wiadomo w jakiej mierze bedzie z niego piesek w typie? (wyglad jest malo wazny, aczkolwiek lepiej wiedziec pewne rzeczy)
2. Jego psychika... ehhh kto wie co oni z nim robili zeby jak najbardziej zmiejszyc koszty utrzymania i z jego rodzicami
3. wady genetyczne choroby - pozniej sie okarze ze wiecej wydam niz na rodowodego pieska
4. NIGDY W ZYCIU NIE ZAMIERZAM PLACIC LUDZIOM KTORZY KRZYWDZA ZWIERZETA (a pozniej smieja sie ze naiwniacy kupili "towar" bo na zdjecia wzieli go do domu i napisali ze wychowane w domu, a tak naprawde spia w piwnicy i swiata Bozego nie widzialy)

A jezeli naprawde istnieje takie schronisko gdzie wiecej rasowcow niz kundelkow i pieskow w typie to poprosze adres! Cos mi sie niechce wierzyc.

pozdrawiam

• Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze dodam , tak mi się nasunęło ....
Też nieraz słyszałam , że schroniska pękają w szwach od rasowych psów .... ale jak zapytałam czy ten kto widział , sprawdzał czy mają tatoo ;) odpowiedział "po co ?"
przecież widac że rasowy :diabloti:

resztę można dopowiedzieć sobie samemu .. o tych pełnych schroniskach psów "rasowych" po 200 zł ...... ;)

Pudel , to ogólnie rasa na "wymarciu" prawda ? kiedyś były szalenie modne , potem było dużo , opowieści dziwnej treści na temat tych psów , pełno różnych mixów w typie ...
I się przyjęło , że pudel , to babciny pies ...
Mówię , to ja osoba która pudelków nie zna zanadto :)

Posted

[quote name='ewelina686']....a psy bez rodowodu zawsze były i będą ,
Dokładnie tak...dopóki będą istnieć ludzie z takimi poglądami jak Ty,dopóty będą istnieć psy bez rodowodu.
Nad czym należy tylko ubolewać.

[quote name='ewelina686'] no właśnie o to biega że jest więcej tych z rodowodem!!
A możesz wskazać co to za schronisko??? :roll:

I jeszcze jedno.Skoro jesteś taka pewna,ze masz pudla,to skąd ten wątek i skąd to pytanie???
[quote name='ewelina686']Jak rozpoznac że pudelek toy jest mieszany lub nie? dostałam takiego pudelka , ale nie wiem czy jest czystej rasy , czy mieszany , jak to sprawdzic?

I pisz trochę spokojniej.Rozmawiasz z osobami,które mają ukształtowane poglądy i raczej swoich im nie narzucisz.Więc bez wykrzykników proszę.

Posted

Ewelina868 proszę o namiary na to jedyne w Polsce schronisko gdzie liczba psów z rodowodami jest większa niż psów NN :crazyeye::crazyeye::crazyeye:.
Siedzę w psach od 20 lat i jeszcze ani takiego nie widziałam ani o takim nie słyszałam :shake:.
Chętnie go polecę ludziom któzy szukają niedrogiego psa rasowego (= rodowodowego)
Gdziekolwiek nie wchodzę i z kimkolwiek nie rozmawiam to widzę wyraźnie i jasno że około 95% psów to niezwykłe, jedyne w swoim rodzaju niepowtarzalne kundelki, z jakieś +5 % psy w typie jakiejś rasy (wskaźnik sie zwiększa zgodnie z przerobem i modą na "rasowe" ) i może około 1% psów z papierami z czego część to psy zagubione które dość szyko wracają do właścicieli.

Mam też prośbę - nie powielaj bezkrytycznie wypowiedzi rozmnażaczy i ludzi którzy o prawdziwym wizerunku świata nie mają pojęcia i znają go z informacji 5-tej sąsiadki a nie z własnego doświadczenia.

I jeszcze jedno, Twoje wypowiedzi ewidentnie wskazują że wzorem ogółu chcesz się dowartościować że ma psa rasowego - tylko nie rozumiesz jeszcze sedna sprawy co to jest pies rasowy i Hodowla.
To jak jak kupienie sobie malucha z naszywką MERCEDES - i tak widać że to tylko szpan.

Aha - a jeżeli już teraz tak sie rzucasz że masz "rasowego" psa to już teraz boję się co będzie jak w wieku 6 msc pies okaże się zwykłym kundelkiem :shake:
W razie czego zgłoś go nam do adopcji zanim wyrzucisz jak zepsutą zabawkę lub zasilisz kolejnym "rasowym" pobliskie znane ci schronisko - bo szczeniak nie spełni stawianych oczekiwań.
I poradzę - możesz sie zalogować jako inna osoba nie będziemy wnikać kto chce psa oddać, tylko wiesz ... z tymi domkami jest bardzo źle ... jest ich bardzo mało ... ale jak będzie młody to ma większe szanse

A może doczytasz, przemyślisz i po prostu pokochasz psa takim jakim jest i przestaniesz przekrzykiwać a zaczniesz rozmawiać z osobami które maja trochę więcej doświadczenia w tym temacie.
Możesz sie sporo nauczyć.

Posted

[quote name='misiaczek']I pisz trochę spokojniej.Rozmawiasz z osobami,które mają ukształtowane poglądy i raczej swoich im nie narzucisz.Więc bez wykrzykników proszę.

No nie zgodzę się - jeżeli nam udowodni że ma rację i jest prawdą to co pisze to mogę nagiąć moje poglądy - ale muszę mieć do tego podstawy - prawdę, prawdę i tylko prawdę popartą dowodami rzeczowymi a nie zachowaniem wrzeszczącego dziecka który chce batonik przed sklepem i krzykiem szantażuje mamę - bo ono chce i tak ma być (Efekt znamy, z reguły takie zachowanie kończy się na klapie w dupę :cool3: albo w przypadku uległej mamusi bolącym brzuchem i dziurami w zębach ) .

Dowody i twoje argumenty, bardzo prosimy Ewelinko.
Czekamy ;)

Posted

Jeśli dostanę sensowne argumenty podane na spokojnie to kto wie, może zmienię zdanie... ale jak dostanę sensowne argumenty wykrzyczane prosto w twarz to się zatnę w sobie i sama zacznę krzyczeć...

Posted

[quote name='Vectra']wiesz każdy zatwardziały , miłośnik rozmnażania psów w typie - bo tańsze i wymówka nr 1 - bo mnie nie stac na rodowodowego , ma dokładnie takie samo zdanie jak Ty ... poczytaj sobie na dogo ;)

I nie opowiadaj bajek , że w schronach jest dużo psów z rodowodem , nie rozmawiasz z nic niewiedzącymi dziecmi , wejdź na dział "psy w potrzebie" popatrz na fora tematycznie .. zobaczysz jaka jest proporcja psów bez papierów , bo taniej było wyprodukowac i taniej kupic i tych z rodowodem ....
może ci się troszkę oczy otworzą :p
Bajek?? może odwiedzisz czasem allegro......tam nie raz były psy za 1 zł. z rodowodem. Takie samo zdanie jak ja? czyli jakie? że z rodowodem też są żle traktowane? bo to czysta prawda.

[quote name='EKx96']oj...
naprawde dziwne rozumuja co niektore osoby

jako milosniczka pudli pozwole sobie tu napisac.

jezeli mnie nie byloby stac na pieska RASOWEGO czy z pewnego zrodla z rodowodem, rodzice przebadani, dobra rekomendacja hodowli to albo zbieralabym co miesiac pieniazki na takiego pieska (wkoncu po przybyciu do mnie szczeniaczka musialabym wydac pieniadz na jego utrzymanie - wiec przy okazji bym sobie udowodnila ze mnie stac na to) albo oczywiscie wzielabym pieska ze schronika lub z DT. Po pierwsze dopytalabym sie wolontatiusza zajmujacego sie tym pieskiem o jego charakter zachowanie choroby wady potrzeby azeby sie dobrze przygotowac i wiem, ze uzyskalabym takie informacje od osoby ktorej mozna zaufac.

ALE NIGDY NIE KUPILABYM PSA ZA MALE PIENIADZE OD PSEUDOHODOWCY
A dlaczego?
1. nie wiadomo w jakiej mierze bedzie z niego piesek w typie? (wyglad jest malo wazny, aczkolwiek lepiej wiedziec pewne rzeczy)
2. Jego psychika... ehhh kto wie co oni z nim robili zeby jak najbardziej zmiejszyc koszty utrzymania i z jego rodzicami
3. wady genetyczne choroby - pozniej sie okarze ze wiecej wydam niz na rodowodego pieska
4. NIGDY W ZYCIU NIE ZAMIERZAM PLACIC LUDZIOM KTORZY KRZYWDZA ZWIERZETA (a pozniej smieja sie ze naiwniacy kupili "towar" bo na zdjecia wzieli go do domu i napisali ze wychowane w domu, a tak naprawde spia w piwnicy i swiata Bozego nie widzialy)

A jezeli naprawde istnieje takie schronisko gdzie wiecej rasowcow niz kundelkow i pieskow w typie to poprosze adres! Cos mi sie niechce wierzyc.

pozdrawiam
Jezzzuuuuuu.........nie umiesz czytac? kto ci powiedział że kupiłam psa bez rodowodu?Dam ci prosty przykład.........nie daleko mnie jest SIELANKA , czyli miejsce gdzie handluje sie zwierzętami , rasowe nie rasowe itp. wiesz ile razy mogła byś tam dostac psa dorosłego z papierami za 0zł lub max za 100zł? bo są wakacje , ludzie wyjeżdzają i chcą się pozbyc , więc nie wciskaj ludziom ciemnoty że jak ktoś ma psa z papierami to mu krzywdy nie zrobi , i ze tylko te bez rodowodu sa zle traktowane , bo to bzdura!!!!

[quote name='bonsai_88']Jeśli dostanę sensowne argumenty podane na spokojnie to kto wie, może zmienię zdanie... ale jak dostanę sensowne argumenty wykrzyczane prosto w twarz to się zatnę w sobie i sama zacznę krzyczeć...
zmienie zdanie - a niby o czym?:razz:

[quote name='misiaczek']Dokładnie tak...dopóki będą istnieć ludzie z takimi poglądami jak Ty,dopóty będą istnieć psy bez rodowodu.
Nad czym należy tylko ubolewać.

A możesz wskazać co to za schronisko??? :roll:

I jeszcze jedno.Skoro jesteś taka pewna,ze masz pudla,to skąd ten wątek i skąd to pytanie???

I pisz trochę spokojniej.Rozmawiasz z osobami,które mają ukształtowane poglądy i raczej swoich im nie narzucisz.Więc bez wykrzykników proszę.
pomyśl co piszesz.......psy bez rodowodu będa istniec przez to że twierdze że te z rodowodem też są hodowane tylko dla kasy???? ppsss.....:razz:??????????????????

.............................................................................................

Posted

Oj dziewczyny...chyba nie nagniecie swoich poglądów do poglądów ewelina686 :evil_lol:.
Uwielbiam ludzi,którzy piszą dla samego pisania.
Brak argumentów,brak odpowiedzi (zadałam 2 pytania) ,posty typu "pomyśl co piszesz" " nie wciskaj ludziom ciemnoty" "puknij się" "nie p...głupot" ,dużo wykrzykników,dużo znaków zapytania,dużo kropek i jedyna słuszna racja :shake:.

Posted

No raczej nie nagnę, bo słyszałam już chyba wszystkie "argumenty" o pseudohodowlach... przepraszam, chciałam napisać "hodowlach domowych" :D... po prostu napisałam czemu lepiej jest na spokojnie wytłumaczyć niż krzyczeć i obrażać ;)

Posted

:diabloti: a ja napisalam swoje poglady i zostalam skwitowana ze nie umiem czytac. Jak sie nie umie sensownie dyskutowac to lepiej krytykowac (podawac argumenty z palca wyssana i po co czlowiekowi ciagnac 3fakultety na UJ jak inni ludzi napisza ze sie czytac nie umie.)

Ewelino czy ja kierowalam moja wypowiedz do ciebie? Swiat nie obraca sie tylko wokol ciebie, moj post tyczyl sie ogolnie wszystkich pseudohodowli. Aczkolwiek pytanie o adres schroniska bylo do ciebie, wiele osob jest ciekawych gdzie wypatrzylas tyle RASOWYCH psow z papierami w schronisku

Ok zgadzam sie psu z rodowodem "czlowiek" moze zrobic krzywde dlatego napisalam moja droga (i kto tu umie czytac ze zrozumieniem)
cytuje:
"RASOWEGO czyli z pewnego zrodla z rodowodem, rodzice przebadani, dobra rekomendacja hodowli"

Posted

Vectra napisał(a):
Hodowla rasowych dla kasy , kundelki mnoży się dla poprawy gatunku i z zamiłowania do psów - hahaha ..... idę prosiaki odsikac

Przeczytałam "obsikać" :crazyeye::lol:

Posted

Vectra napisał(a):
Hodowla rasowych dla kasy , kundelki mnoży się dla poprawy gatunku i z zamiłowania do psów - hahaha ..... idę prosiaki odsikac

Widze że PROSTOTA jest twoją mocną stroną:razz:

misiaczek napisał(a):
Oj dziewczyny...chyba nie nagniecie swoich poglądów do poglądów ewelina686 :evil_lol:.
Uwielbiam ludzi,którzy piszą dla samego pisania.
Brak argumentów,brak odpowiedzi (zadałam 2 pytania) ,posty typu "pomyśl co piszesz" " nie wciskaj ludziom ciemnoty" "puknij się" "nie p...głupot" ,dużo wykrzykników,dużo znaków zapytania,dużo kropek i jedyna słuszna racja :shake:.

Co ty powiesz.......ja zadałam jedno pytanie i jakoś nie widze na nie odpowiedzi..........:razz:

Posted

ewelina686 napisał(a):
Widze że PROSTOTA jest twoją mocną stroną:razz:

Tak , bo ja prosty człowiek ze wsi jestem :diabloti:
Nie to co to "państwo" z miasta :diabloti:

a że snob jestem , to psy mam rasowe , a że i skąpa jestem i nie lubię się dzielić , to ich nie rozmnażam :cool3:

a przepraszam , dwa mam w typie psy .. znaczy rasowe inaczej :diabloti: ze schroniska :evilbat:

Posted

ewelina686 napisał(a):
Co ty powiesz.......ja zadałam jedno pytanie i jakoś nie widze na nie odpowiedzi..........:razz:

Co ty powiesz :hmmmm:...naucz się czytać,to i odpowiedzi znajdziesz .Ja znalazłam co najmniej dwie...post 2 i 4

Posted

Ewelino wyobraź sobie, że net nie jest mi obcy i bardzo często zaglądam na allegro. Oprócz tytułów aukcji istnieje coś takiego jak treść (wystarczy kliknąć). Jakbyś wykazała trochę inwencji to zauważyłabyś, że często są to aukcje informacyjne, właśnie za 1 zł. Gdzie sprzedający (psy z rodowodem) informuje o miocie itd ale nie sprzedaje.

ps. na dole po prawej jest opcja edit więc nie pisz posta pod postem.

Posted

[quote name='Chefrenek']Ewelino wyobraź sobie, że net nie jest mi obcy i bardzo często zaglądam na allegro. Oprócz tytułów aukcji istnieje coś takiego jak treść (wystarczy kliknąć). Jakbyś wykazała trochę inwencji to zauważyłabyś, że często są to aukcje informacyjne, właśnie za 1 zł. Gdzie sprzedający (psy z rodowodem) informuje o miocie itd ale nie sprzedaje.

ps. na dole po prawej jest opcja edit więc nie pisz posta pod postem.
Taaaaaa..jasne..w treści aukcji jest - oddam bernardyna z rodowodem za symboliczną 1zł , z powodu wyjazdu za granice , spokojny miły bla bla bla....itd. itp. to ma byc informacyjna?? hahahaha :p:grins::stupid:człowieku nie rozśmieszaj mnie.

[quote name='Vectra']Tak , bo ja prosty człowiek ze wsi jestem :diabloti:
Nie to co to "państwo" z miasta :diabloti:

a że snob jestem , to psy mam rasowe , a że i skąpa jestem i nie lubię się dzielić , to ich nie rozmnażam :cool3:

a przepraszam , dwa mam w typie psy .. znaczy rasowe inaczej :diabloti: ze schroniska :evilbat:
Taaaaaaa? ło jejciu......co ty nie powiesz:evilbat: ja mam 2 bernie , 1husky , kota perskiego , i też wszystkie z rodowodem , no i czym sie szczycisz??:stupid:aaaaaa....no i tego pudla...a przepraszam....PODROBIONY TOWAR przez który PRAWDZIWI HODOWCY psów z rodowodem są stratni....:lol!:

Posted

ewelina nie umiesz zrozumieć czy po prostu udajesz idiotkę?

Ja mam podrobiony pudlowaty towar I JESTEM Z TEGO DUMNA! A co...

Sprawdziłam allegro... aukcji z rodowodowymi psami za 1 zł jest.. aż 3... i gdzie te twoje "mnóstwo"? Mam sprawdzić dla porównania jak to jest u nierodowodowych? Sprawdziłam - na 3 stronie zaczynają się już aukcje za 5 zł ;). Na jednej stronie jest ponad 50 ogłoszeń....

Ps. nadal proszę o namiary na schronisko, o którym pisałaś :)

Posted

[quote name='ewelina686']Taaaaaa..jasne..w treści aukcji jest - oddam bernardyna z rodowodem za symboliczną 1zł , z powodu wyjazdu za granice , spokojny miły bla bla bla....itd. itp. to ma byc informacyjna?? hahahaha :p:grins::stupid:człowieku nie rozśmieszaj mnie.

Parę postów wyżej pisałaś że taki pies jest w schronie. Jak się bredzi to przynajmniej z sensem.:diabloti:

ps. przeczytaj jeszcze raz to co napisałam na zielono.

Posted

[quote name='bonsai_88']
Ps. nadal proszę o namiary na schronisko, o którym pisałaś :)

Ja rowniez poprosze o namiary na to schronisko.
Byc moze mam domy dla tych rasowych psow, bo niestety wiekszosc chce jednak rasowe.....

O namiary schroniska prosza rowniez:
Vectra,
Chefrenek,
EKx96,
misiaczek,
dog_master,
aneta,

kogos moze pominelam, a tez przylacza sie do prosby o adres schrniska? ;)

Posted

Co za sezon

allegro + pewne tajemnicze schronisko + sielanka, miejsce gdzie sprzedaje sie psy = pełno rasowych psow i co najwazniejsze 2 z tych miejsc w poblizu Eweliny.

Ewelino prosze cie o sprawdzenie tatuaży i wpisanie tutaj, (zadzwoni sie do hodowców) lub podania dokladnego adresu, napewno są na tym forum wolaontariusze z tego schroniska to pomogą i sprawdza twoje informacje

Posted

[quote name='Chefrenek']Parę postów wyżej pisałaś że taki pies jest w schronie. Jak się bredzi to przynajmniej z sensem.:diabloti:

ps. przeczytaj jeszcze raz to co napisałam na zielono.
W schronie też są takie psy , tyle że stare , masz , zobacz sobie to , dzwoniłam do tej Pani z ciekawości , i mi odrazu powiedziała ze się nadają do szczeniąt , i co powiesz mądralo??? nie są za 1złale i tak tanio , bo suki są pewnie wiele razy wyszczenione , więc mi tu nie [ciach] bzdur że rodowodowych nie hoduje się dla kasy!!:shake:

chcecie to dzwońcie i zapytajcie czy nadają się na szczenięta mądre głowy!!hehehe:evil_lol: