anika_82 Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Cześć Już od ponad tygodnia mieszka ze mną Kędzior-ma niecały rok i w zeszłą sobotę zmieniłam mu domek ze schroniska na mieszkanie :p Wykąpałam go od razu jak przyjechaliśmy z chłopakiem do domu,bo potwornie śmierdział,a na dodatek miał masę sklejonej sierści-bo Kędzior to kundelek spanielowaty. Trzy razy wylewałam na niego szampon a on nadal był brudny. Kupiłam szampon w markecie-bo nie mam pojęcia jaki preparat powinnam użyć dla psiaka. Okzało się,że Kędzior miał pchły,więc zastosowaliśmy Front Line-w zeszły poniedziałek bądź wtorek. Wet stwierdziła,że wszystkie pchły musiały paść po tym preparacie,ale mój malec ciągle się drapie. Co robić? Quote
puli Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Przede wszystkim Fronline nie stosuje sie po kapieli ani przed kapielą. Trzeba odczekać minimum trzy dni. Ten preparat rozprowadza sie w warstwie łojowej skóry, a ta warstwa została dokładnie zniszczona trzykrotnym szamponowaniem. Dlatego na 99% Frontline nie działa. Zastosowałabym go powtórnie. Przyczyna drapania może być równiez nadmierne przesuszenie skóry po tym szamponie. Tym bardziej że pies juz miał podrazniona skóre przez ukąszenia pcheł i drapanie Zastosowałas jakąś odzywkę łagodzącą? Quote
anika_82 Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 Sprawdziłam w książeczce-front lineem wkropliliśmy kark Kędziora we wtorek-w sobotę była kąpiel. I co teraz?Czytałąm,że nie można pakować za dużo chemii na psiaka. Nie dawałam mu żadnej odżywki,bo nie miałam pojęcia,że coś takiego na pieski się stosuje. Zaniedbałam sprawę,a chciałam jak najlepiej... Doradź mi jeśli możesz-co teraz zrobić Quote
karjo2 Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Poczytaj troche o szamponach, dobierz cos moze troszke lepszego (w ofercie dla alergikow), niekoniecznie z supermarketu. Poza tym chyba za duzo wszystkiego na raz jak dla psiaka po schronisku, zmiana karmy (odstaw kurczaka, sprobuj rybe, indyka, wolowine), szampon, obroza p/pchelna, Frontline. Skora ma prawo tak zareagowac. Skonsultuj sie z wetem (nawet telefonicznie), czy mozna podac jednorazowo wapno, przy uczuleniu powinno pomoc. Quote
puli Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Anika, nie myśl że zaniedbałas. Zrobiłaś co trzeba a Karjo ma racje- po prostu za duzo zmian na raz. Mozliwe że jednak zbyt krótki czas minął między kąpielą a Frontline. Psom domowym, dobrze odzywianym wystarczą moze te trzy dni dla odbudowy warstwy łojowej (ja zachowuje wiekszy odstęp) ale ta bida luksusów nie miała i jego skóra nie była w dobrym stanie. Psy po schronisku długo dochodza do formy (zwłaszcza psychicznej). On sie moze drapać nawet ze stresu spowodowanego nadmiarem wrażen i nowych bodźców. Odzywek sie uzywa żeby zapobiec elektryzowaniu, ułatwiac czesanie a przede wszystkim zeby zapobiec przesuszaniu skóry/sierści i łagodzić ew. podraznienia. Chodzi mniej wiecej o takie działanie. (To pierwsze z brzegu jakie znalazłam ale wejdź na pielęgnacje to znajdziesz wiecej) http://www.e-pet.pl/index.php?a=tp&id=17 Wapno jest jak najbardziej o.k. i doraźnie powinno pomóc. Quote
anika_82 Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 dobrze-więc wapno:p ..takie jak dla ludzi czy jest jakieś w kostkach-jak daję swojemu królikowi? Quote
puli Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 anika_82 napisał(a):dobrze-więc wapno:p ..takie jak dla ludzi czy jest jakieś w kostkach-jak daję swojemu królikowi? Takie jak dla ludzi w przypadku uczuleń ale najlepiej zadzwoń do weta. Powie co, jak i jaka dawka. Quote
Recommended Posts