Shel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Infortune. napisał(a):Snieg jest mega! :loveu: Ta, jedno na ponad 20, faktycznie jest się z czego cieszyć... :roll: :evil_lol: Ustawienia ISO 640, f 5, 1/400" Ja miałam ISO 400, f 6,3, 1/400 i wyszło okropnie :/ Quote
Feigned Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 u nas też śniegu mnóstwo i ciągle pada :) a Milka śliczna :loveu: szczęśliwego nowego roku wam życzymy :cool3: Quote
Iza. Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 http://i437.photobucket.com/albums/qq100/Soya_/Autumn/Winter/ddww.jpg szkoda, ze nie popatrzyła w obiektyw Quote
Ewa&Duffel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 A po ustawiacie takie wysokie ISO, jak jest śnieg ? Ja wtedy korzystam z ISO 100, max 200... Quote
wiki4 Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 http://i437.photobucket.com/albums/qq100/Soya_/Autumn/Winter/ddww.jpg Jakie cudeńko :loveu: :p Quote
Cavy Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Infortune. napisał(a):Snieg jest mega! :loveu: No to ba! :loveu: Śnieg zawsze się wyróżniał. :lol: :evil_lol: Quote
Infortune. Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 Ewa&Duffel napisał(a):A po ustawiacie takie wysokie ISO, jak jest śnieg ? Ja wtedy korzystam z ISO 100, max 200... Bo 1. mam ciemny obiektyw, 2. nie ma słońca a śnieg to nie wszystko, 3. nie widać szumów więc nie widze przeciwwskazań. ;) Quote
agaciaaa Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 http://i437.photobucket.com/albums/qq100/Soya_/Autumn/Winter/ddww.jpg jaka fajna ośnieżona broda :loveu: Quote
kaskaSz Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Kolejna dogomaniacka śnieżna sunia :) Milka świetnie wygląda na śniegu! Wszystkiego najlepszego w nowym roku. Quote
Ewa&Duffel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Infortune. napisał(a):Bo 1. mam ciemny obiektyw, 2. nie ma słońca a śnieg to nie wszystko, 3. nie widać szumów więc nie widze przeciwwskazań. ;) Ja też mam ciemny obiektyw ;) Jeszcze zależy, o jakiej porze się robi zdjęcia, jak popołudniu, to faktycznie może być trochę ciemno i wtedy też ustawiam wyższe ISO (400). A jak masz problemy z ustawianiem ostrości, to może sprawdź, jaki obszar AF masz zaznaczony (chyba, że w Nikonach tego nie ma). Quote
Shel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Ewa&Duffel napisał(a): A jak masz problemy z ustawianiem ostrości, to może sprawdź, jaki obszar AF masz zaznaczony (chyba, że w Nikonach tego nie ma). Jest na pewno. ;-) Ja zawsze zmieniam AF (tak sobie zablokowałam ostrość, bo tylko na A w obiektywie można zmieniać :evil_lol:) Quote
Ewa&Duffel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Tylko na A można zmieniać ? U mnie na każdym trybie manualnym można... Ja mam w zasadzie zawsze ustawiony punktowy obszar AF, czytałam, że to się najlepiej sprawdza. Quote
Shel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Ewa&Duffel napisał(a):Tylko na A można zmieniać ? U mnie na każdym trybie manualnym można... Nie,nie! Na każdym trybie body można zmieniać, ale przy obiektywie masz A albo M(przynajmniej w moim tak jest). A - automatyczna ostrość (aparat sam ustawia ostrość) M - ostrość ręczna (fotograf ustawia ostrość za pomocą 2 pierścienia >takiego jak od ogniskowej< ) :) Quote
Ewa&Duffel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Shel napisał(a):Nie,nie! Na każdym trybie body można zmieniać, ale przy obiektywie masz A albo M(przynajmniej w moim tak jest). A - automatyczna ostrość (aparat sam ustawia ostrość) M - ostrość ręczna (fotograf ustawia ostrość za pomocą 2 pierścienia >takiego jak od ogniskowej< ) :) A, to już wiem, o co chodzi, nie zrozumiałam :) U mnie też tak jest, tylko ze są oznaczenia AF (aparat ustawia ostrość, i są różne opcje: lokalny, punktowy albo szeroki) i MF (ostrość ustawia użytkownik za pomocą pierścienia). Quote
Shel Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Ewa&Duffel napisał(a):A, to już wiem, o co chodzi, nie zrozumiałam :) U mnie też tak jest, tylko ze są oznaczenia AF (aparat ustawia ostrość, i są różne opcje: lokalny, punktowy albo szeroki) i MF (ostrość ustawia użytkownik za pomocą pierścienia). U mnie pomiar światła może być punktowy itp, pola AF są trzy też, i tryb ostrości to mam 4 :auto, do krajobrazów, do ruchu, oraz manualny. I ten manualny dałam i nie umiałam wejść żeby zmeinić. A to trzeba bylo tylko na A na obiektywie przesunąć :lol:. Quote
Bartiśkowa_ Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 http://i437.photobucket.com/albums/qq100/Soya_/Autumn/Winter/fdf.jpg ładnie jej w tej obóżce ;) Quote
Unbelievable Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Ewa&Duffel napisał(a):Ja też mam ciemny obiektyw ;) Jeszcze zależy, o jakiej porze się robi zdjęcia, jak popołudniu, to faktycznie może być trochę ciemno i wtedy też ustawiam wyższe ISO (400). A jak masz problemy z ustawianiem ostrości, to może sprawdź, jaki obszar AF masz zaznaczony (chyba, że w Nikonach tego nie ma). tylko przy iso 200 czas musiałby być krótszy, ergo rozmazane fotki (u mnie w galerii) Shel napisał(a):U mnie pomiar światła może być punktowy itp, pola AF są trzy też, i tryb ostrości to mam 4 :auto, do krajobrazów, do ruchu, oraz manualny. I ten manualny dałam i nie umiałam wejść żeby zmeinić. A to trzeba bylo tylko na A na obiektywie przesunąć :lol:. a ja mam tylko af-s i af-c :hmmmm: Quote
Pestka Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Agata, tak dobrze nie pomyliłam imienia? :diabloti:, nie wiem co Ty chcesz od tych zdjęć, przecież one są super. Masz talent fotograficzny i go nie wykorzystujesz :cool3: Quote
Ewa&Duffel Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Unbelievable napisał(a):tylko przy iso 200 czas musiałby być krótszy, ergo rozmazane fotki (u mnie w galerii) Ja zmieniam w zależności od tego, czy robię portrety, czy zdjęcia w ruchu. Przy zdjęciach w ruchu rzeczywiście ustawiam wyższe ISO, aby móc ustawić krótszy czas naświetlania ;) A przy niższym ISO dłuższy ;) Quote
wiki4 Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Siemanko Milkusie :loveu: Życzymy miłej niedzieli :p Quote
sunshine Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Czesć pluszaki ^^ Zapraszamy do nas na śnieżne szaleństwa Quote
Infortune. Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 [quote name='Pestka']Agata, tak dobrze nie pomyliłam imienia? :diabloti:, nie wiem co Ty chcesz od tych zdjęć, przecież one są super. Masz talent fotograficzny i go nie wykorzystujesz :cool3: Tak, dobrze pamiętasz. ;) No, sama widzisz, że nie wykorzystuje tego co we mnie siedzi więc zdjęcia są zUe. :diabloti: [quote name='wiki4']Siemanko Milkusie :loveu: Życzymy miłej niedzieli :p Hej, hej! :multi: Niedziela była całkiem miła a byłaby jeszcze lepsza gdyby nie świadomość że jutro trzeba zapylać do tej chorej instytucji zwanej szkołą... :shake: Na szczęście za dwa tygodnie ferie (chociaż mimo wszystko wolałabym mieć ostatnie, jakbym wpadła w wir szkoły to wlałabym wyjść z niego później i odpocząć a po tcyh dwóch tyg nie będę miała po czym odpoczywać :lol:) [quote name='sunshine']Czesć pluszaki ^^ Zapraszamy do nas na śnieżne szaleństwa Lecimy, lecimy! ;) A u nas znowu przez jakiś czas nie będzie zdjęć bo Klusek mi się przeziębił i jutro odwiedza swój ulubiony gabinet. :shake: :lol: Mam tylko nadzieję że to nic poważniejszego... Quote
Pestka Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Haha, a ja mam ferie jako ostatnia - 15 – 28 lutego 2010 r. : Lubelskie, Łódzkie, Podkarpackie, Pomorskie, Śląskie.- i sie z tego powodu baardzo ciesze, bo jak Wy bedziecie zapylac do szkoły to ja sie bede wylegiwać :diabloti: Quote
Recommended Posts