Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Infortune. napisał(a):
Snieg jest mega! :loveu:

Ta, jedno na ponad 20, faktycznie jest się z czego cieszyć... :roll: :evil_lol: Ustawienia ISO 640, f 5, 1/400"

Ja miałam ISO 400, f 6,3, 1/400 i wyszło okropnie :/

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
A po ustawiacie takie wysokie ISO, jak jest śnieg ?
Ja wtedy korzystam z ISO 100, max 200...

Bo 1. mam ciemny obiektyw, 2. nie ma słońca a śnieg to nie wszystko, 3. nie widać szumów więc nie widze przeciwwskazań. ;)

Posted

Infortune. napisał(a):
Bo 1. mam ciemny obiektyw, 2. nie ma słońca a śnieg to nie wszystko, 3. nie widać szumów więc nie widze przeciwwskazań. ;)

Ja też mam ciemny obiektyw ;)
Jeszcze zależy, o jakiej porze się robi zdjęcia, jak popołudniu, to faktycznie może być trochę ciemno i wtedy też ustawiam wyższe ISO (400).
A jak masz problemy z ustawianiem ostrości, to może sprawdź, jaki obszar AF masz zaznaczony (chyba, że w Nikonach tego nie ma).

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):

A jak masz problemy z ustawianiem ostrości, to może sprawdź, jaki obszar AF masz zaznaczony (chyba, że w Nikonach tego nie ma).

Jest na pewno. ;-) Ja zawsze zmieniam AF (tak sobie zablokowałam ostrość, bo tylko na A w obiektywie można zmieniać :evil_lol:)

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Tylko na A można zmieniać ? U mnie na każdym trybie manualnym można...

Nie,nie! Na każdym trybie body można zmieniać, ale przy obiektywie masz A albo M(przynajmniej w moim tak jest). A - automatyczna ostrość (aparat sam ustawia ostrość)
M - ostrość ręczna (fotograf ustawia ostrość za pomocą 2 pierścienia >takiego jak od ogniskowej< ) :)

Posted

Shel napisał(a):
Nie,nie! Na każdym trybie body można zmieniać, ale przy obiektywie masz A albo M(przynajmniej w moim tak jest). A - automatyczna ostrość (aparat sam ustawia ostrość)
M - ostrość ręczna (fotograf ustawia ostrość za pomocą 2 pierścienia >takiego jak od ogniskowej< ) :)

A, to już wiem, o co chodzi, nie zrozumiałam :)
U mnie też tak jest, tylko ze są oznaczenia AF (aparat ustawia ostrość, i są różne opcje: lokalny, punktowy albo szeroki) i MF (ostrość ustawia użytkownik za pomocą pierścienia).

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
A, to już wiem, o co chodzi, nie zrozumiałam :)
U mnie też tak jest, tylko ze są oznaczenia AF (aparat ustawia ostrość, i są różne opcje: lokalny, punktowy albo szeroki) i MF (ostrość ustawia użytkownik za pomocą pierścienia).

U mnie pomiar światła może być punktowy itp, pola AF są trzy też, i tryb ostrości to mam 4 :auto, do krajobrazów, do ruchu, oraz manualny. I ten manualny dałam i nie umiałam wejść żeby zmeinić. A to trzeba bylo tylko na A na obiektywie przesunąć :lol:.

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Ja też mam ciemny obiektyw ;)
Jeszcze zależy, o jakiej porze się robi zdjęcia, jak popołudniu, to faktycznie może być trochę ciemno i wtedy też ustawiam wyższe ISO (400).

tylko przy iso 200 czas musiałby być krótszy, ergo rozmazane fotki (u mnie w galerii)
Shel napisał(a):
U mnie pomiar światła może być punktowy itp, pola AF są trzy też, i tryb ostrości to mam 4 :auto, do krajobrazów, do ruchu, oraz manualny. I ten manualny dałam i nie umiałam wejść żeby zmeinić. A to trzeba bylo tylko na A na obiektywie przesunąć :lol:.

a ja mam tylko af-s i af-c :hmmmm:

Posted

Agata, tak dobrze nie pomyliłam imienia? :diabloti:, nie wiem co Ty chcesz od tych zdjęć, przecież one są super. Masz talent fotograficzny i go nie wykorzystujesz :cool3:

Posted

Unbelievable napisał(a):
tylko przy iso 200 czas musiałby być krótszy, ergo rozmazane fotki (u mnie w galerii)

Ja zmieniam w zależności od tego, czy robię portrety, czy zdjęcia w ruchu. Przy zdjęciach w ruchu rzeczywiście ustawiam wyższe ISO, aby móc ustawić krótszy czas naświetlania ;) A przy niższym ISO dłuższy ;)

Posted

[quote name='Pestka']Agata, tak dobrze nie pomyliłam imienia? :diabloti:, nie wiem co Ty chcesz od tych zdjęć, przecież one są super. Masz talent fotograficzny i go nie wykorzystujesz :cool3:
Tak, dobrze pamiętasz. ;)
No, sama widzisz, że nie wykorzystuje tego co we mnie siedzi więc zdjęcia są zUe. :diabloti:

[quote name='wiki4']Siemanko Milkusie :loveu:

Życzymy miłej niedzieli :p
Hej, hej! :multi:
Niedziela była całkiem miła a byłaby jeszcze lepsza gdyby nie świadomość że jutro trzeba zapylać do tej chorej instytucji zwanej szkołą... :shake: Na szczęście za dwa tygodnie ferie (chociaż mimo wszystko wolałabym mieć ostatnie, jakbym wpadła w wir szkoły to wlałabym wyjść z niego później i odpocząć a po tcyh dwóch tyg nie będę miała po czym odpoczywać :lol:)

[quote name='sunshine']Czesć pluszaki ^^
Zapraszamy do nas na śnieżne szaleństwa
Lecimy, lecimy! ;)

A u nas znowu przez jakiś czas nie będzie zdjęć bo Klusek mi się przeziębił i jutro odwiedza swój ulubiony gabinet. :shake: :lol: Mam tylko nadzieję że to nic poważniejszego...

Posted

Haha, a ja mam ferie jako ostatnia - 15 – 28 lutego 2010 r. : Lubelskie, Łódzkie, Podkarpackie, Pomorskie, Śląskie.- i sie z tego powodu baardzo ciesze, bo jak Wy bedziecie zapylac do szkoły to ja sie bede wylegiwać :diabloti: