tweek Posted July 13, 2008 Posted July 13, 2008 hej, niedawno przygarnęliśmy ze schroniska starszego kota, który jest po małym wypadku (lekko kuleje). nasz pies (5 lat) ma charakter bardzo dominujący (on musi pierwszy zjeść, może wygonić kota z pokoju itd.), ale zaakceptował go. dziwi mnie jednak to, ze gdy pies je, kot często do niego probuje podejść - co może być dla niego niebezpieczne (staram sie do tego nie dopuszczać). czy koty nie maja takiej hierarchii jak u psów? czy nie wiedza jak sie zachować? a może ja coś robie źle? dzięki za odpowiedz :) Quote
Paryska Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Koty również mają swoją hierarchię, ale wygląda to u nich nieco inaczej niż u psów ;) to jest raczej dominacja "w aksamitnej rękawiczce" :lol: u mnie przykładowo dominujący kocur często ustępuje przy misce stojącym niżej w hierarchii koteczkom, często dzielą się też posiłkami, więc podchodzenie do cudzej miski jest u kotów całkiem normalne - wiadomo przecież, że najlepiej smakuje cudze jedzenie :lol: możesz jednak nauczyć kota wielu rzeczy, w tym reagowania na "nie" :) nauka bardzo szybka, w sposób stosowany u psów, daje bardzo ładne efekty :) początkowo głośne "nie" (np. w przypadku, gdy kot idzie do miski jedzącego psa) możesz wspomóc spryskiwaczem z wodą - kot szybko się nauczy reagować, a wkrótce spryskiwacz potrzebny nie będzie :) Quote
Recommended Posts