Jump to content
Dogomania

Pomocy!!!! Nowe Fakty, Wlascicielka- Oszustka

Recommended Posts

Posted

Nie mam zgloszonej dzialnosci gospodarczej bo takowej nie prowadze. Wezmy pod uwage ze jest to pierwszy pies za ktorego mialam wziac pieniadze, a przeciez dopoki nie uzyskam zaplaty nie mam od czego odprowadzic podatku, tak to jest?

• Replies 144
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak to jest. Nie musisz mieć żadnej działalności.

Zresztą tak na marginesie, jeżeli byś miała zgłoszoną działalność nie mogłabyś mieć zawartej Umowy zlecenia!

Posted

Teraz juz sama nie wiem co mam robic, bo juz bylam gotowa pisac pozew do sadu. Nie chce babsztylowi odpuscic bo wykreca sie od zaplaty urzedem skarbowym, jakie dla niej tak naprawde naczenie ma czy odprowadze od tego podatek, wazne powinno byc chyba tylko to jak czuje sie pies, w takim razie ta kobieta zatrudniajac opiekunke do dziecka rowniesz powinna odprowadzac podatek? Czy to opiekunka powinna zglosic? Tam na pewno wchodza wieksza pieniadze w gre

Posted

Ja to powiem tak, zrobisz jak zechcesz. Ale dlatego że za przeproszeniem ciągle s...my ze strachu przed kimś to głośniej tupnie to mamy tyle zła i cwaniaków. Sorry to w każdej dziedzinie. Nie wezwę policji bo mnie opluje, nie poskarżę do sądu, bo mi powiedział/ła blablabla. Idac dalej leży na ziemi pod dworcem i śmierdzi alkohol - a niech leży moczymorda, gó..o mnie to obchodzi. Nawiasem mówiąc miałam taką sytuację na dworcu we Włochach. Jak podeszłam do człowieka stado kwok mnie obskoczyło że to pijak, że to że tamto. Olałam to i wezwałam pogotowie coś mi nie sztymowało. I... jasne facet miał cukrzycę. I "panienki" mi się na usta wycisnęły jak nagle z tłumu ktoś "no tak on widziałam kupował insuline. I to osoba która najgorzej krakała że to pijak. Nie, nie przesadzam że to co innego niż sprawa siemionki. Bo te reakcje wynikają dokładnie a takiego postępowania-olewania bo .... blablabla.

Nie można darować cwaniactwa, bez przesady. Pani sama czysta nie jest (pomoc domowa na czarno i nie tylko), a że mocna w gębie... no ma przetrenowane typnie nóżką, każdy ogon pod siebie i zmyka. Bo a co mi tam mnie raz wyrąbała trudno więcej na nią się nie natnę, a że ktoś...

Posted

Dzieki wandko, isadora Tobie tez dziekuje, napisze ten pozew. Dalam babie czas do czwartku na zaplate- zeby nie bylo ze bez ostrzezen do sadu poszlam. Jezeli do czwartku nie bedzie pieniedzy w piatek zloze pozew

Posted

Rozumiem, ze "dałaś jej czas", to znaczy wezwałaś ją do zapłaty na piśmie? Bo ja "na gębę", to nie posunęłaś się ani o krok w kierunku swoich pieniędzy.

Posted

wandko napisał(a):
Rozumiem, ze "dałaś jej czas", to znaczy wezwałaś ją do zapłaty na piśmie? Bo ja "na gębę", to nie posunęłaś się ani o krok w kierunku swoich pieniędzy.

Ups fakt, siemionka pisz, daj jej 7 dni od daty otrzymania i slij jako "polecony za potwierdzeniem pobrania"

Posted

wandko napisał(a):

A sms sie liczy czy nie? Jezeli nie to wysle jej pismo do domu, bo to przed sadem chyba tez istotne

Posted

Tak to bardzo istotne. Teoretycznie można zabiegać o to, żeby sms się liczył, ale z formalnego punktu widzenia powinna dostać pismo, za potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do zapłaty, z nr Twojego konta (przecież nie ma umowy, gdzie by było zapisane jak i ile ma zapłacić).

Posted

Kopię robi się po to, aby do pozwu móc później ją załączyć wraz ze zwrotnym poświadczeniem odbioru (nieważne, czy odebrała czy nie, to zupełnie nieistotne) i jest to dowód, że ją do zapłaty wzywałaś. Po prostu trzeba pokazać, że wysłałaś jej za poświadczeniem odbioru takie pismo, a nie pozdrowienia z wakacji

Posted

siemionka napisał(a):
za poswiadczeniem odbioru czyli polecony

Siemionka może być polecony a może być tez polecony ze zwrotnym poświadczeniem odbioru to dwie różne przesyłki. Wyślij za poświadczeniem odbioru. Zwykły polecony to tylko potwierdzenie że wysłałaś na dany adres, a ten z poświadczeniem to otrzymasz poświadczenie czy i kiedy list został odebrany.

Posted

wiadomość odczytalam dopiero teraz
wątek przejrzałam troszkę pobieżni

1. Umowa ustna obowiązuje (o ile wykaże się jej istnienie)
się tym akurat nie martw, iż nie zachowano formy pismnej

2. jeśli myślisz o pozwie (by the way- o jaką wartość sporu chodziłoby)
to koniecznie musisz wezwać dłużnika PISEMNIE do zapłaty
listem ze zwrotką dla Ciebie (panie na poczcie Ci wytłumaczą)

3. "Działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy jest zarobkowa działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i eksploatacja zasobów naturalnych, wykonywana w sposób zorganizowany i CIĄGŁY" (a contario nie jednorazowy czy też okazjonalnie wyjątkowy)

a tak szczerze analizując cały zaistniały stan faktyczny
jeśli istotnie prawdą jest, iż pani od razu założyła, że Ci nie zapłaci za opiekę nad pieskiem
mamy do czynienia z naruszeniem norm prawnokarnych (art. 286 par. 1 k.k.)
wyłudzenie świadczenia z zamiarem nie uiśzczenia należnej zapłaty jest przestępstwem oszustwa

serdecznie pozdrawiam

Posted

ja tez bede sledzic watek :D Mam nadzieje, ze babsko dostanie na co zasluzylo! :) Moglabys jeszcze dac ogloszenie w gazecie moze jest wiecej osob poszkodowanych?:diabloti: