Thor Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 http://www.tvn24.pl/-1,1556939,0,1,nie-zjesz-psa-w-pekinie-w-czasie-igrzysk,wiadomosc.html Chińskie władze zdecydowały, że na czas Igrzysk Olimpijskich z jadłospisów pekińskich lokali zniknie psie mięso. Kto planował poznać lepiej chińską kuchnię, musi poczekać do końca imprezy... Agencja Xinhua poinformowała, że w restauracjach, które mają obsługiwać gości Igrzysk zabroniono serwowania dań z psów. 112 restauracjom za złamanie zakazu grożą surowe kary. Pozostałym lokalom gastronomicznym "zalecono" zrezygnowanie z psiego mięsa do września. Źródło zdrowia Dla Chińczyków "xiangrou" (wym. siangżou, dosł. pachnące mięso), czyli psie mięso traktowane jest nie tylko jako wyjątkowy smakołyk. Dla potomków Konfucjusza (historycznego nauczyciela i filozofa Chin) kuchnia nie jest bowiem jedynie ważeniem pożywienia. Jest wręcz podstawą zdrowego, harmonijnego życia. Powszechne jest przekonanie, że dobrze przygotowane potrawy, z konkretnych składników mają przede wszystkim właściwości leczniecze. Xiangrou ma przede wszystkim leczyć nadciśnienie. Nie bierz psa na wycieczkę do Azji W Indiach krowa jest wyjątkowym zwierzęciem. Jako jedna z siedmiu matek człowieka nie może być spożywana. (sxc.hu) Pekin nie jest pierwszą olimpijską stolicą, która wprowadza zakaz serwowania psiego mięsa w czasie trwania imprezy sportowej. Podobnie postąpiono w Seulu, stolicy Korei Południowej w czasie igrzysk 1988 roku. Jednak niedługo po imprezie psy wróciły na stoły restauracji. Dania z psiego miesa są też atrakcją kulinarną w innych krajach Azji, m.in. w Laosie, Wietnamie i na Filipinach. każdy niceh sam dopisze komentarz.... masakry kotów już w Chinach dokonali aby było "czyto" przed olimpiadą, mało kto o tym wie: http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/chiny.php Quote
Lenorka Posted July 21, 2008 Posted July 21, 2008 Byłam kiedyś przez dwa miesiące w Chinach i staram się nie oceniać tego, co ci ludzie robią. To jest po prostu inna kultura. Ale szczerze mówiąc uważam, że to trochę hipokryzja zabraniać sprzedaży psiego mięsa właśnie na czas olimpiady. Co? Robią się kulturą europejską na tych kilkadziesiąt dni? Quote
patch75 Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 to nie jest kwestia kultury, na boga...to jest okrucienstwo. wiesz, jak powstaje psie mieso? wiesz, ze pies jest katowany pzrez jakis czas, aby jego mieso nabralo 'lepszych ' wlasciwosci?wiesz, w jaki sposob i w jakich warunkach jest trzymany??jak traktowany?ja tez bylam w Chinach i powiedzialam sobie-nigdy wiecej nie chce byc czescia ich gospodarki, w kraju gdzie prawa ludzi i prawa zwiezrat nie sitnieja nawet na papierze... Quote
Lenorka Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Owszem, wiem jak powstaje psie mięso, mam mnóstwo zdjęć dotyczących powstawania tegoż i naprawdę dużo się naoglądałam. To fakt, nienawidzę ich za to, co robią zwierzętom, ale problem leży gdzie indziej. Chodzi o to, że zabrania się sprzedawania psiego mięsa tylko na okres olimpiady. Kto chce mieć "czyste sumienie"? Powinni tego zabronić na zawsze, a nie obnosić się z tym, że na czas olimpiady psa nie jemy. Tylko widzisz na pewne rzeczy człowiek się uodparnia, gdy obcuje z tym na co dzień. Tragiczne, ale prawdziwe. Mam wrażliwość, przeżywam, ale oni widzą to zupełnie inaczej. I w ogóle nie rozumieli mojego podejścia. W OGÓLE! Walka z wiatrakami. Quote
klamerka Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 patch75 napisał(a):to nie jest kwestia kultury, na boga...to jest okrucienstwo. wiesz, jak powstaje psie mieso? wiesz, ze pies jest katowany pzrez jakis czas, aby jego mieso nabralo 'lepszych ' wlasciwosci?wiesz, w jaki sposob i w jakich warunkach jest trzymany??jak traktowany?ja tez bylam w Chinach i powiedzialam sobie-nigdy wiecej nie chce byc czescia ich gospodarki, w kraju gdzie prawa ludzi i prawa zwiezrat nie sitnieja nawet na papierze... czy gdybyś w wieku 3 lat zamieszkała na stałe w Chinach i teraz powróciła, mówiła byś to samo ? to jest k u l t u r a Quote
Recommended Posts