aga4 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 Z wielką dumą chciałabym poinformować że dzisiaj tj.18.02.2008 r. GRACIAS A DIOS Osanna (Gruby, Cacanek, Dziadek, Dasiu – bo tylu imion się dorobił ) ma swój wielki jubileusz. Kończy 10 LAT !!!!!!!! Doskonale pamiętam dzień, w którym go kupowaliśmy 24.04.1998r, do Czempinia przyjechaliśmy taksówką – oczywiście kolegi, wtedy jeszcze nie mieliśmy swojego samochodu, mały Mateuszek – już teraz wielki, przyprowadził go na czarnej obróżce z czerwoną wstążeczką i smyczce w kolorowe paski. To była miłość od pierwszego spojrzenia..... Gruby miał bardzo inteligentny wzrok co bardzo szybko potwierdziło się w życiu codziennym. W wieku zaledwie 7 miesięcy ukończył kurs psa towarzyszącego z oceną bardzo dobrą, pare miesięcy później kurs obronny (obrona przewodnika) na ocenę doskonałą i wtedy też, pokazał jak owa obrona powinna wyglądać. Pozorant chodził i udawał że bije mnie patykiem, ja udawałam że mnie to boli, pies się gotował ale musiał siedzieć przy nodze i czekać na komende. Gdy ta została wydana Gruby rzucił w kierunku „wroga” i zaatakował rękaw, po czym go wypluł i ..........zawisł na ręce pozoranta.... Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, za to szkoleniowiec był pod wielkim wrażeniem i stwierdził ze tego psa nikt nie oszuka..... (przecież to nie rękaw robił krzywde pani, tylko ręka!). W naszym wspólnym życiu wiele było sytuacji z jego udziałem, które potwierdzały jak „WIELKIM” psem jest Dziadek.... ale jest jedna szczególna, za którą będę mu wdzięczna do końca życia, zdarzenie które stało się legendą....... Sześć lat temu uratował, moje, wtedy 2-letnie dziecko przed śmiercią... a czasu miał naprawde niewiele. Nawet nie chce myśleć co byłoby gdybym nie miała tego psa. Dziękuję Rena za takiego psa, mimo że nie był pięknością wystawową jest najmądrzejszą i najpiękniejszą majorką jaką mam. ps. dla znaffców :razz: jak widać już 10 lat temu były różne typy:diabloti: Quote
Janusz45 Posted February 18, 2008 Posted February 18, 2008 [quote name='aga4']Z wielką dumą chciałabym poinformować że dzisiaj tj.18.02.2008 r. GRACIAS A DIOS Osanna (Gruby, Cacanek, Dziadek, Dasiu – bo tylu imion się dorobił ) ma swój wielki jubileusz. Kończy 10 LAT !!!!!!!! Drogi jubilacie GRACIAS A DIOS :tort: z okazji tak pięknego jubileuszu życzę następnych 10 lat w zdrowiu i szczęściu. [SIZE=3]ps. dla znaffców :razz: jak widać już 10 lat temu były różne typy:diabloti: @All [Już 10 lat temu były różne typy???] Nie trzeba być znaffcą przez dwa "ff' czy jedne "w" należy tylko posiadać więcej niż trzy szare komórki w głowie,mieć dobry wzrok(bardzo ważne) posiadać umiejętność samodzielnego wyciągania wniosków. TAK 10 lat temu były różne typy w rasie Ca de Bou dla mnie to rzecz nie podlegająca dyskusji sprawa oczywista. Dla tych co mają inne zdanie na ten temat proponuje wejść na oficjalną strone CLUB ESPANIOL DEL CA DE BOU porównać zdjęcia Championów Hiszpani oraz Zwycięzców Monografiki z okresu 1994 do 1998 ,mnie bardzo interesował okres 1994 r czyli okres sprowadzenia pierwszego przedstawiciela rasy Ca de Bou do Polski (dlaczego typ bull pojawił się w Polsce???) Zaczynając od zdjęcia POLKI z 1995 r to zdjęcie wstawiłem celowo ponieważ nie widać na nim jaki to typ . zdjęcie z 1996r PANDORA na tym zdjęciu widać więcej :crazyeye:w zasadzie przy określeniu typu chodzi o odpowiednie proporcje,stosunek długości do wysokości psa,głębokość klatki piersiowej do wzrostu,długość muzgoczaszki,długość kufy osadzenie ucha itp.... zdjęcie z 1997r ATROC'ES PUIG DES TEIX Natomiast na tym zdjęciu są widoczne gołym okiem inne proporcje [stosunek długości do wysokości oraz głębokość, szerokość klatki piersiowej do wzrostu] czyli pojawia się inny typ Majorki zdjęcie z 1998r TOM DE PERRERAS ALGAIDA podobnie jak przy zdjęciu Polki mało widać ale szerokość klatki,układ głowy jest widoczny. następne zdjęcie z 1998r GASSANDRA DE ALMALLUTX i tu widzimy całkowicie inny typ Majorki [typ sportowy czy inaczej Hiszpański] cdn............ Quote
aga4 Posted February 18, 2008 Author Posted February 18, 2008 [quote name='Janusz45'] Drogi jubilacie GRACIAS ADONIS :tort: z okazji tak pięknego jubileuszu życzę następnych 10 lat w zdrowiu i szczęściu. Nie GRACIAS ADONIS a GRACIAS A DIOS ( w tłumaczeniu Dziękuję i Dowidzenia) Dziękuje za życzenia. Reszty postu nie skomentuję bo chyba tych szarych komórek mi brak:evil_lol: Quote
Janusz45 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 aga4 napisał(a):[quote name='Janusz45'] Nie GRACIAS ADONIS a GRACIAS A DIOS ( w tłumaczeniu Dziękuję i Dowidzenia) Dziękuje za życzenia. @Gracias a Dios Sorry za Adoniska :loveu: ale to też piknie:multi:poprawiłem szanowny JUBILACIE Quote
Janusz45 Posted February 19, 2008 Posted February 19, 2008 cd.... zdjęcie z 1998 r BANDA typ pośredni zdjęcie z 1998 r DUC typ pośredni --widać doskonale prostą kufe,[średniej długości ,proporcjonalną do reszty głowy],we wszystkich typach hiszpańskich Ca de Bou [pośredni,bull,sportowy] . W ostatnim swoim artykule Otto Brito napisał iż (hiszpanie odeszli od typu bull ponieważ nie spełniał ich oczekiwań w procesie odtwarzania rasy). Z historii rasy wiemy iż Ca de Bou w drodze selekcji był przygotowywany do walki z bykiem oraz to że pomagał miejscowym rzeźnikom w łapaniu bydła ,musiał to być pies który wykona takie zadania jak te Alano na filmie http://www.youtube.com/watch?v=ri-UwkG3gG4 takie zadania może wykonać pies o odpowiednich warunkach psycho-motorycznych [prosta kufa,odpowiednia wysokość,odpowiednia głębokość klatki piersiowej,zwinność,szybkość oraz chwytność] Czy sobie wyobrażacie w tej roli nasze Ca de Bou???niskie o mocno skróconej,pomarszczonej kufie ,mocno głębokiej klatce piersiowej,sapiące itd... ja sobie takiej akcji nie mogę wyobrazić a gdzie jeszcze walczyć przez godzinę z bykiem lub ganiać za stadem bydła przez paredziesiąt minut --- tego tupu psy nie są w stanie tego wykonać,:shake:nie wspomnę o warunkach klimatycznych (wilgotność,temperatura) jaka panuje na Majorce. cdn....... Quote
Chima Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 [quote name='Janusz45']@lolsferros Zasadniczo w rasie Ca de Bou występują dwa zupełnie różne od siebie typy [typ bull określany czasami typem (polskim-rosyjskim) oraz typ sportowy -określany czasami typem (Hiszpańskim)] moim zdaniem takie zróżnicowanie typu w jednej rasie nie powinno mieć miejsca jest to swoistą paranoją.Są dwie drogi rozwiązania tego problemu całkowite wycofanie typu bull z hodowli Ca de Bou względnie podział na dwie odrębne rasy.Prawdą jest iż hiszpanie prowadzili doświadczenia z typem bull ,udowodniono iż nie miało to pozytywnego wpływu na rasę , odeszli od tego typu ,ponieważ nie spełniał ich oczekiwań. Polecam zapoznać się z ostatnim artykułem Otto Brito dotyczącego histori oraz odbudowy rasy,zamieszczonego na oficjalnej stronie Klubu Ca de Bou Puerto Rico a tłumaczenie na j.polski znajduje się tutaj http://cadebou.pl/ @Janusz 45 Ponieważ podajesz link do mojej strony w swoim poście postaram się powoli i skrupulatnie ustosunkować do tego co wypisujesz starając się stworzyć od nowa świat w siedem dni, a w zasadzie siedem postów. Robię to wprawdzie z nieukrywaną niechęcią, ale niedopuszczalnym jest to co wypisujesz i to w jakim tonie to robisz. Takich głupot nie czytałem jeszcze nigdy o rasie, a bywało, iż różnego autoramentu grafomani popełniali już podobne dzieła zanim Ty dowiedziałeś się o istnieniu tej rasy. Czasami się zastanawiam czy Ty do końca sobie zdajesz sprawę o jakiej rasie piszesz. Odnoszę wrażenie, że nie do końca. Zacznijmy od początku: nie istnieje i nigdy nie istniała nazwa typ polski i rosyjski, pisano o typie jaki wyhodowano i hodowano w europie środkowej i wschodniej, a brano pod uwagę zarówno Węgry, Rosję, Polskę etc... Nie definiuj więc tego w ten sposób ponieważ jest to mało precyzyjne, niezgodne z prawdą i może wprowadzać w błąd tych, którzy o rasie nie wiedzą nic. Nie istniało nigdy określenie sportowy w rasie jaką jest Ca de Bou i nigdy nie miało to odniesienia do jak to piszesz "typu określanego czasami jako hiszpański". Oszalałeś człowieku to jest rasa hiszpańska, ma zdefiniowany typ i charakter, zawiera go wzorzec, komentarz do niego, a opiera się on na historii oraz zastosowaniu tej rasy właśnie w Hiszpanii - przestań bredzić ja Ciebie bardzo proszę ponieważ jeszcze ktoś pomyśli, że znasz się na tych psach i będzie problem..., a określenie jakim definiują rasę Ca de Bou ludzie, którzy się z nią całym sobą identyfikują to jako typ psa presa użytkowy i funkcjonalny. Kolejnym Twoim "genialnym" pomysłem jest zaprzestanie hodowli typu bull powiedz mi proszę o jakim zaprzestaniu "Myślisz", oczywistym jest przecież, że to bzdura. Typ jest zdefiniowany we wzorcu bardzo wyraźnie i jakby z urzędu taki typ czyli bull nie istnieje jako poprawny, a podział na dwie odrębne rasy jest już naprawdę widem szaleńca, a niby na jakiej podstawie miałby ktoś takiego podziału dokonać ??? Tylko dlatego, że ktoś gdzieś tam sobie olewając wzorzec, historię rasy i jej przeznaczenie zaczął hodować coś całkowicie z Ca de Bou nie związane, no ja Ciebie naprawdę podziwiam, że wypisujesz takie bzdety publicznie. Jeżeli jak wielu innych właścicieli w tym ja posiadasz psa w typie nieprawidłowym to tym bardziej powinieneś w końcu zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi, a nie bawić się w ojca zbawcę rasy, którym nie byłeś, nie jesteś i zaufaj mi nie będziesz. Masz na mojej stronie artykuł Otto Brito, Masz artykuł Antonio Gallardo, Masz bardzo stary artykuł o rasie jej historii i początkach wystawowych w Hiszpanii, Masz wszystkie dostępne wzorce tłumaczone bezpośrednio na język polski, a nadal nie umiesz ze zrozumieniem przeczytać tego co ktoś dużo mądrzejszy od Ciebie, posiadający dużo większe doświadczenie napisał dla takich właśnie jak Ty. To bardzo dziwne. Do tego wszystkiego interpretujesz wszystko co ktoś Ci podał gotowe na tacy w tak karkołomny sposób, że nie można w żaden sposób dopatrzeć się w tym logiki, a o zgodności z prawdą nie wspomnę nawet ponieważ wyziera z tego indolencja tak oczywista, że nie musze tego zaznaczać. I na koniec analizy tego krótkiego cytatu proszę Cię nie pisz o czymś o czym pojęcia nie Masz - ponieważ nie jest to ani pierwszy ani ostatni artykuł jaki napisał Otto Brito, tak więc odsyłając kogokolwiek na moją stronę przynajmniej trzymaj się faktów i nie komentuj czegoś o czym nie Masz zielonego pojęcia, a jak już musisz to grzecznie zapytaj. Quote
Chima Posted February 20, 2008 Posted February 20, 2008 [quote name='Janusz45'] zdjęcie z 1998r TOM DE PERRERAS ALGAIDA podobnie jak przy zdjęciu Polki mało widać ale szerokość klatki,układ głowy jest widoczny. następne zdjęcie z 1998r GASSANDRA DE ALMALLUTX @Janusz 45 I dalej człowieku zagubiony w odmętach swojej wyobraźni, Jak już pokazujesz psy, powołujesz się na stronę klubu oraz książkę z jakiej publikujesz te zdjęcia postaraj się przynajmniej poprawnie napisać imiona tych psów. TON I CASSANDRA. To tak na marginesie. Podejrzewam, że do zwykła nieznajomość psów i literówki, ale jak już porywasz się po raz kolejny nie na tym temacie co trzeba na dogłębną analizę rasy o jakiej nie Masz pojęcia przynajmniej trzymaj się faktów...pomylić się każdy może... Skoro na stronie klubu ewentualnie w książce jest błąd to go wyjaśnij przecież znasz wszystkich najlepiej... Quote
Recommended Posts