Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, tak - kolejna bida z Halinowa! :shake: :angryy:

Od dłuższego czasu błąka się w Halinowie w zaglębiu lasu (jest tam małe osiedle) starsza suczka. Wiem, gdzie mieszka, ponieważ czasem widuję ją na pewnym podwórku leżącą w budzie oraz jak karmi ją tam pan. Podwórko nie jest w pełni ogrodzone, dlatego suczka biega luzem po całej okolicy. Niedawno widziałam, jak ledwo umknęła przez pędzącym samochodem! Jest niewysterylizowana, a po okolicy kręcą się psy jej wielkości (oczkolwiek nie bezdomne, po prostu właściciele ich nie pilnują i psy często uciekają :roll: ). Wczoraj poszłam do właściciela posesji z prośbą o ogrodzenia podwórka lub wypudowanie suce kojca. On podparł na to, że suka nie jest jego! :crazyeye: :angryy: Że tylko czasem włazi na podwórko... a ja i tak wiem, że suka jest jego... on po prostu ma głęboko w d.... tego psa i tyle! :angryy:

Dziś spotkałam suczkę na spacerze, jak łaził za nią piękny akita inu (on ma dom, widocznie przelazł przez ogrodzenie [widziałam już nie raz, jak tak robił]), ona ma chyba cieczkę, ten pies tak się do niej dobierał! Może jest nawet w ciąży - ma spore sutki!!! :shake:

Suczka jest starsza, ma 7 - 8 lat. Lgnie do człowieka, jest przesymatyczna! Ma śliczne umaszczonko! Jest maleńka - wielkości jamnika miniaturowego (może z deka większa....).

Oto i ona:

I akita inu:

Co sądzicie o zabraniu suczki i znlezieniu jej tymczasu??

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie ma co oryginalna panienka i te ucholce fantastyczne.
Jeśli pozostanie na tej wsi to za niedługo będą śliczne kluseczki szukające domu:diabloti:

Posted

To ja też podniosę i od razu zapytam.. Czy ten akita inu też tak biega samopas? I to wszystko w Halinowie? Pytam, bo się tam wkrótce przeprowadzam. Oświeć mnie Cekinko:-(

Posted

Akita ma dom, ale przełazi sobie przez siatkę kiedy chce i biega po całej okolicy... Niedopilnowanie właścicieli po prostu :roll:. W ogóle w tym całym Halinowie z bezdomnością psów jest źle... :-( Maju, im więcej takich ludzi jak Ty w Halinowie tym lepiej!!!

Guest Elżbieta481
Posted

Trzebaby o sterylizacji pomyśleć,zanim będą szczaniaki.
Gdzie jest wogóle ten Halinów?Może trzeba sie rozejrzec na innych forach za kims kto wspomoże Cekinkę w działaniach?Razem zawsze łatwiej.
To jest wieś?Jakie miasta są najbliżej?

Posted

Waldi, Halinów / Hipolitów to... no sama nie wiem. Trochę wieś, trochę miasto... Blisko jest Warszawa. W Halinowie z bezdomnością psów walczy głównie DIF, więc jakby co to zawsze może pomóc mi kochana Ania.

Suńkę trzeba wziąć na sterylkę, ale kto będzie opiekował się nią po zabiegu? :-(

Guest Elżbieta481
Posted

Tak myślimy,żeby może poszukać jakiegoś -szpitaliku co by po zabiegu te dwa-trzy dni przetrzymał..Sa takie miejsca..

Posted

Cekinka13* napisał(a):
Akita ma dom, ale przełazi sobie przez siatkę kiedy chce i biega po całej okolicy... Niedopilnowanie właścicieli po prostu :roll:. W ogóle w tym całym Halinowie z bezdomnością psów jest źle... :-( Maju, im więcej takich ludzi jak Ty w Halinowie tym lepiej!!!

Rozumiem:-( Nie miałam pojęcia, że jest tam tak źle. Halinów/Hipolitów to miejsowości ok. 20 km od Warszawy. Sporo się tam teraz buduje. Ciotka będziemy tworzyć miejscową grupę wsparcia:lol: A jak z sunią ? Jakie plany i w czym mogę pomóc.

Posted

Maja, miejscowa grupa wsparcia to bardzo dobry pomysł, przyłączy się jeszcze do nas ciocia DIF, też miezka w Halinowie ;)
Szukam teraz lecznicy, która wysterylizuje suczkę i będzie mogła przetrzymać ją kilka dni po zabiegu.

Dziś wybiorę się do suńki, porobię fotki i spróbuję określić, czy ma cieczkę lub czy jest w ciąży.

Guest Elżbieta481
Posted

Dopiero teraz odpowiadam,bo zajęłam się robieniem przetworów na zimę-papryka w occie moja specjalność,ale do rzeczy:
na miau kiedyś czytałam właśnie o takim miejscu,gdzie po sterylizacji przetrzymują,czekam na jakieś dane.Jakby co trzeba będzie ją tam zawieść..
Bo jak się nie zawiezie to bedziemy miały jeszcze szczeniaki i wtedy co?Sterylizacja aborcyjna?
------------------
Masz od nas ważne PW

Posted

Tak, albo zwykła, albo aborcyjna.

Waldi, dziękuję, dostałam od Ciebie na pw adres takiej lecznicy, zadzwonię w najbliższym czasie :)

Ale jest problem... nie ma kasy na sterylkę :shake:

Guest Elżbieta481
Posted

Nie będzie problemu z kasą,pomożemy tylko trzeba tam zadzwonić,spytac się ile to kosztuje.Uzgodnić termin,przetrzymanie.Wtedy będziemy gromadzić środki.Trzeba będzie tez znależć kogos kto dostraczy sunię na miejsce.

Posted

[quote name='Cekinka13*']Maja, miejscowa grupa wsparcia to bardzo dobry pomysł, przyłączy się jeszcze do nas ciocia DIF, też miezka w Halinowie ;)

Ciocia DIF przyłączyła się od pierwszej chwili, tylko zamotana strasznie i nie daje rady ze wszystkim! :oops::evil_lol:

[quote name='waldi481']To jest wieś?Jakie miasta są najbliżej?

Jaka wieś?! :mad: Od 7 lat jesteśmy miastem!!!!! :obrazic::obrazic::obrazic:

"GMINA HALINÓW położona jest w centralnej części województwa mazowieckiego. Wschodnia część Gminy sąsiaduje z gminą Dębe Wielkie. Od północy graniczy z poligonem wojskowym na terenie gminy Zielonka, od zachodu z miastem Sulejówek i od południa z gminą Wiązowna. HALINÓW otrzymał z dniem 1 stycznia 2001 roku prawa miejskie i jest jednym z najmłodszych miast w Polsce oraz w województwie mazowieckim. Od 1 stycznia 1999 roku, w związku z nowym podziałem administracyjnym kraju, GMINA HALINÓW wchodzi w skład powiatu mińskiego.

GMINA HALINÓW położona jest w odległości 10 km na wschód od granic Warszawy i zajmuje strategiczne położenie w transeuropejskim korytarzu transportowym Zachód-Wschód ..... ble..ble... :evil_lol:.
Przez teren Gminy przebiegają ważne szlaki komunikacyjne o znaczeniu transeuropejskim relacji: Berlin - Poznań - Warszawa - Terespol - Moskwa, a mianowicie:
- odcinek drogi krajowej Nr 2 Świecko-Poznań-Warszawa-Siedlce-Terespol,
- odcinek linii kolejowej E-20 Kunowice-Poznań-Warszawa-Siedlce-Terespol (na terenie Gminy znajdują się dwa przystanki osobowe).
Uzupełnieniem powiązań komunikacyjnych GMINY HALINÓW z otoczeniem jest droga wojewódzka nr 637 (Warszawa-Węgrów) oraz droga wojewódzka Nr 721 (Józefów-Wiązowna-Duchnów-Brzeziny). Wyżej wymienione szlaki komunikacyjne sprawiają, że Gmina posiada dogodne połączenia z Warszawą, która stanowi dla jego mieszkańców miejsce pracy, korzystania z szeroko rozumianych usług oraz spędzania czasu wolnego".

Reszta na stronie "wiejskiego miasteczka".... Zagłębia psiej bezdomności :angryy::-(:placz:

http://www.halinow.pl/135-40d17295791c9.htm

.

Posted

Maju, po PW od DIF zdecydowałam, że suczka będzie miała robioną sterylkę w lecznicy w Halinowie. Nie będzie żadnego problemu z transportem, a i cenę wet obniży. Problem tkwi tylko w tym, gdzie umieścić suczkę po sterylce na te kilka dni, aby wykurowała się po zabiegu. Nie ma też pieniędzy na sterylkę - potrzeba około 150 zł. Spróbuję porobić jakieś bazarki, ale obawiam się, że to nie wystarczy.

Dziś na spacerze z psem spotkałam suczkę w lesie. Niestety nie miałam aparatu... Gdzieś strasznie się spieszyła, chyba do pobliskiej rzeki, widać, że była strasznie spragniona. Myślę, że jest w ciąży. Nie w zaawansowanej, ale powiększone sutki ma. Hmmm... ale może mieć też przecież powiększone sutki od ciągłego rodzenia szczeniąt... sama nie wiem... nie jestem ekspertem w tej dziedzinie....

Posted

Jestem zdania, że sunia powinna najpierw znaleźć DT!! Wysterylizować ją można później. Oczywiście trzeba się mocno sprężać z DT, bo w świetle tego co napisała Cekinka sunia dopiero ma cieczkę albo ją właśnie kończy!
Wet halinowski perfekcyjnie wysterylizował moją Pinię (wtedy tymczasowiczkę ;)) tuż przed porodem! Moim zdaniem mamy "chwilkę" czasu!
Jakby się znalazł DT, wet z Halinowa ją wysterylizuje i sunia będzie mogła jechać na tymczas.
A jeśli ją teraz wysterylizujemy ... to co z nią potem zrobimy? Po zdjęciu szwów wróci na ulicę??? :shake:

Posted

DIF napisał(a):
A jeśli ją teraz wysterylizujemy ... to co z nią potem zrobimy? Po zdjęciu szwów wróci na ulicę??? :shake:

No właśnie... :-( W tym tkwi problem...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...