Cekinka13* Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Tak, tak - kolejna bida z Halinowa! :shake: :angryy: Od dłuższego czasu błąka się w Halinowie w zaglębiu lasu (jest tam małe osiedle) starsza suczka. Wiem, gdzie mieszka, ponieważ czasem widuję ją na pewnym podwórku leżącą w budzie oraz jak karmi ją tam pan. Podwórko nie jest w pełni ogrodzone, dlatego suczka biega luzem po całej okolicy. Niedawno widziałam, jak ledwo umknęła przez pędzącym samochodem! Jest niewysterylizowana, a po okolicy kręcą się psy jej wielkości (oczkolwiek nie bezdomne, po prostu właściciele ich nie pilnują i psy często uciekają :roll: ). Wczoraj poszłam do właściciela posesji z prośbą o ogrodzenia podwórka lub wypudowanie suce kojca. On podparł na to, że suka nie jest jego! :crazyeye: :angryy: Że tylko czasem włazi na podwórko... a ja i tak wiem, że suka jest jego... on po prostu ma głęboko w d.... tego psa i tyle! :angryy: Dziś spotkałam suczkę na spacerze, jak łaził za nią piękny akita inu (on ma dom, widocznie przelazł przez ogrodzenie [widziałam już nie raz, jak tak robił]), ona ma chyba cieczkę, ten pies tak się do niej dobierał! Może jest nawet w ciąży - ma spore sutki!!! :shake: Suczka jest starsza, ma 7 - 8 lat. Lgnie do człowieka, jest przesymatyczna! Ma śliczne umaszczonko! Jest maleńka - wielkości jamnika miniaturowego (może z deka większa....). Oto i ona: I akita inu: Co sądzicie o zabraniu suczki i znlezieniu jej tymczasu??
ewajanka Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Nie ma co oryginalna panienka i te ucholce fantastyczne. Jeśli pozostanie na tej wsi to za niedługo będą śliczne kluseczki szukające domu:diabloti:
Cekinka13* Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 Właśnie tego najbardziej się obawiam :shake:
MaJa 75 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 To ja też podniosę i od razu zapytam.. Czy ten akita inu też tak biega samopas? I to wszystko w Halinowie? Pytam, bo się tam wkrótce przeprowadzam. Oświeć mnie Cekinko:-(
Cekinka13* Posted July 11, 2008 Author Posted July 11, 2008 Akita ma dom, ale przełazi sobie przez siatkę kiedy chce i biega po całej okolicy... Niedopilnowanie właścicieli po prostu :roll:. W ogóle w tym całym Halinowie z bezdomnością psów jest źle... :-( Maju, im więcej takich ludzi jak Ty w Halinowie tym lepiej!!!
ewajanka Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Sezon wakacyjny w pełni, wysyp szczeniaków również ogromny. Gdzie je wszystkie pomieścić. A ta suczka urodzi kolejne niechciane :placz:
Guest Elżbieta481 Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Trzebaby o sterylizacji pomyśleć,zanim będą szczaniaki. Gdzie jest wogóle ten Halinów?Może trzeba sie rozejrzec na innych forach za kims kto wspomoże Cekinkę w działaniach?Razem zawsze łatwiej. To jest wieś?Jakie miasta są najbliżej?
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Waldi, Halinów / Hipolitów to... no sama nie wiem. Trochę wieś, trochę miasto... Blisko jest Warszawa. W Halinowie z bezdomnością psów walczy głównie DIF, więc jakby co to zawsze może pomóc mi kochana Ania. Suńkę trzeba wziąć na sterylkę, ale kto będzie opiekował się nią po zabiegu? :-(
Guest Elżbieta481 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Tak myślimy,żeby może poszukać jakiegoś -szpitaliku co by po zabiegu te dwa-trzy dni przetrzymał..Sa takie miejsca..
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Wiesz może, gdzie dokładnie? Jest może coś takiego w Wawie?
MaJa 75 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Cekinka13* napisał(a):Akita ma dom, ale przełazi sobie przez siatkę kiedy chce i biega po całej okolicy... Niedopilnowanie właścicieli po prostu :roll:. W ogóle w tym całym Halinowie z bezdomnością psów jest źle... :-( Maju, im więcej takich ludzi jak Ty w Halinowie tym lepiej!!! Rozumiem:-( Nie miałam pojęcia, że jest tam tak źle. Halinów/Hipolitów to miejsowości ok. 20 km od Warszawy. Sporo się tam teraz buduje. Ciotka będziemy tworzyć miejscową grupę wsparcia:lol: A jak z sunią ? Jakie plany i w czym mogę pomóc.
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Maja, miejscowa grupa wsparcia to bardzo dobry pomysł, przyłączy się jeszcze do nas ciocia DIF, też miezka w Halinowie ;) Szukam teraz lecznicy, która wysterylizuje suczkę i będzie mogła przetrzymać ją kilka dni po zabiegu. Dziś wybiorę się do suńki, porobię fotki i spróbuję określić, czy ma cieczkę lub czy jest w ciąży.
Guest Elżbieta481 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Dopiero teraz odpowiadam,bo zajęłam się robieniem przetworów na zimę-papryka w occie moja specjalność,ale do rzeczy: na miau kiedyś czytałam właśnie o takim miejscu,gdzie po sterylizacji przetrzymują,czekam na jakieś dane.Jakby co trzeba będzie ją tam zawieść.. Bo jak się nie zawiezie to bedziemy miały jeszcze szczeniaki i wtedy co?Sterylizacja aborcyjna? ------------------ Masz od nas ważne PW
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Tak, albo zwykła, albo aborcyjna. Waldi, dziękuję, dostałam od Ciebie na pw adres takiej lecznicy, zadzwonię w najbliższym czasie :) Ale jest problem... nie ma kasy na sterylkę :shake:
Guest Elżbieta481 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Nie będzie problemu z kasą,pomożemy tylko trzeba tam zadzwonić,spytac się ile to kosztuje.Uzgodnić termin,przetrzymanie.Wtedy będziemy gromadzić środki.Trzeba będzie tez znależć kogos kto dostraczy sunię na miejsce.
Hotel KADIF Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 [quote name='Cekinka13*']Maja, miejscowa grupa wsparcia to bardzo dobry pomysł, przyłączy się jeszcze do nas ciocia DIF, też miezka w Halinowie ;) Ciocia DIF przyłączyła się od pierwszej chwili, tylko zamotana strasznie i nie daje rady ze wszystkim! :oops::evil_lol: [quote name='waldi481']To jest wieś?Jakie miasta są najbliżej? Jaka wieś?! :mad: Od 7 lat jesteśmy miastem!!!!! :obrazic::obrazic::obrazic: "GMINA HALINÓW położona jest w centralnej części województwa mazowieckiego. Wschodnia część Gminy sąsiaduje z gminą Dębe Wielkie. Od północy graniczy z poligonem wojskowym na terenie gminy Zielonka, od zachodu z miastem Sulejówek i od południa z gminą Wiązowna. HALINÓW otrzymał z dniem 1 stycznia 2001 roku prawa miejskie i jest jednym z najmłodszych miast w Polsce oraz w województwie mazowieckim. Od 1 stycznia 1999 roku, w związku z nowym podziałem administracyjnym kraju, GMINA HALINÓW wchodzi w skład powiatu mińskiego. GMINA HALINÓW położona jest w odległości 10 km na wschód od granic Warszawy i zajmuje strategiczne położenie w transeuropejskim korytarzu transportowym Zachód-Wschód ..... ble..ble... :evil_lol:. Przez teren Gminy przebiegają ważne szlaki komunikacyjne o znaczeniu transeuropejskim relacji: Berlin - Poznań - Warszawa - Terespol - Moskwa, a mianowicie: - odcinek drogi krajowej Nr 2 Świecko-Poznań-Warszawa-Siedlce-Terespol, - odcinek linii kolejowej E-20 Kunowice-Poznań-Warszawa-Siedlce-Terespol (na terenie Gminy znajdują się dwa przystanki osobowe). Uzupełnieniem powiązań komunikacyjnych GMINY HALINÓW z otoczeniem jest droga wojewódzka nr 637 (Warszawa-Węgrów) oraz droga wojewódzka Nr 721 (Józefów-Wiązowna-Duchnów-Brzeziny). Wyżej wymienione szlaki komunikacyjne sprawiają, że Gmina posiada dogodne połączenia z Warszawą, która stanowi dla jego mieszkańców miejsce pracy, korzystania z szeroko rozumianych usług oraz spędzania czasu wolnego". Reszta na stronie "wiejskiego miasteczka".... Zagłębia psiej bezdomności :angryy::-(:placz: http://www.halinow.pl/135-40d17295791c9.htm .
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Maju, po PW od DIF zdecydowałam, że suczka będzie miała robioną sterylkę w lecznicy w Halinowie. Nie będzie żadnego problemu z transportem, a i cenę wet obniży. Problem tkwi tylko w tym, gdzie umieścić suczkę po sterylce na te kilka dni, aby wykurowała się po zabiegu. Nie ma też pieniędzy na sterylkę - potrzeba około 150 zł. Spróbuję porobić jakieś bazarki, ale obawiam się, że to nie wystarczy. Dziś na spacerze z psem spotkałam suczkę w lesie. Niestety nie miałam aparatu... Gdzieś strasznie się spieszyła, chyba do pobliskiej rzeki, widać, że była strasznie spragniona. Myślę, że jest w ciąży. Nie w zaawansowanej, ale powiększone sutki ma. Hmmm... ale może mieć też przecież powiększone sutki od ciągłego rodzenia szczeniąt... sama nie wiem... nie jestem ekspertem w tej dziedzinie....
Hotel KADIF Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Jestem zdania, że sunia powinna najpierw znaleźć DT!! Wysterylizować ją można później. Oczywiście trzeba się mocno sprężać z DT, bo w świetle tego co napisała Cekinka sunia dopiero ma cieczkę albo ją właśnie kończy! Wet halinowski perfekcyjnie wysterylizował moją Pinię (wtedy tymczasowiczkę ;)) tuż przed porodem! Moim zdaniem mamy "chwilkę" czasu! Jakby się znalazł DT, wet z Halinowa ją wysterylizuje i sunia będzie mogła jechać na tymczas. A jeśli ją teraz wysterylizujemy ... to co z nią potem zrobimy? Po zdjęciu szwów wróci na ulicę??? :shake:
Cekinka13* Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 DIF napisał(a):A jeśli ją teraz wysterylizujemy ... to co z nią potem zrobimy? Po zdjęciu szwów wróci na ulicę??? :shake: No właśnie... :-( W tym tkwi problem...
MaJa 75 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Czyli plan jest. :lol: Pieniądze na sterylkę zbierzemy wspólnymi siłami. Gorzej z DT.
Recommended Posts