Drako Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Witam! Sprawiłem sobie małego labradora i wszystko by było w porządku, gdyby nie jedna rzecz która mnie irytuje i nie daje mi spokoju. Drako ma dopiero 3 miesiące, więc jeszcze dzieciak jest. Nie mogę go w ogrodzie puścić luzem nawet na chwile, bo jak zobaczy kogoś(obcy czy swój bez różnicy) to biegnie do niego(z jednej strony brakuje trochę ogrodzenia) i zaczyna lizać po nogach :) Nie reaguje na to co do niego mówię i dopiero jak go dogonie i zlapie za obrożę, to się uspokaja. Jest na to jakaś rada? Dodam tylko jeszcze, że na ulicy jest to samo :(:shake: Quote
karjo2 Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Drako, siadaj i czytaj, watkow o uczeniu psow jest od groma. Przede wszystkim nie spuszczaj psa, a juz szczegolnie w poblizu ulicy. Zaopatrz sie w ogromna ilosc przysmakow, linke treningowa, jeszcze wiecej cierpliwosci i ucz, ucz, ucz. Rozejrzyj sie za dobrym psim przedszkolem w okolicy. Quote
miroszki Posted July 10, 2008 Posted July 10, 2008 Drako Jeszcze nie nauczyłeś swojego psa wracać do Ciebie na zawołanie a już od niego wymagasz wykonania tej komendy. Piszesz, ze nie reaguje na to, co do niego mówisz - oczywiście, pies nie rozumie Twoich słów w tej chwili, tak samo, jak Ty nie potrafisz zrozumiec sygnałów wysyłanych przez niego. Na razie. ;) Gdy juz nauczysz psa kojarzyć Twoje słowa z okresloną czynnością - pies będzie wiedział, czego od niego wymagasz ;) Dobrze napisała karjo2 - powinieneś go uczyć (x3). Dostosuj się do tej i innych rad. ;) A przede wszystkim Ty powinieneś się dużo na temat wychowania psów nauczyć. Do czego zachęcamy! Życzę miłego spędzania czasu z Twoim psem! Quote
Drako Posted July 10, 2008 Author Posted July 10, 2008 Dzięki za odpowiedź :) Staram się, żeby nasza współpraca przebiegała miło i spokojnie, ale nie zawsze tak wychodzi. Myślę jeszcze nad psim przedszkolem, ale najpierw poczytam trochę i sam spróbuje. Martwi mnie tylko to, że nawet z listonoszem chce iść (!) To normalne, że chce ze wszystkimi iść i do wszystkich biegnie jak do przyjaciół? :crazyeye: Quote
miroszki Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 [FONT=Times New Roman]Oczywiście, że to normalne. To jest jeszcze psie dziecko, które poznaje świat i bardzo dobrze, że chce się o nim dowiedzieć jak najwięcej. Trzeba się cieszyć, ze Twój szczeniak nie boi się ludzi i jest pozytywnie nastawiony do wszystkich. Listonosz niczym się nie różni od jakiegokolwiek innego człowieka. Natomiast to TY powinieneś mu pokazać, że jesteś dla niego najważniejszy i najciekawszy na świecie! ;)[/FONT] [FONT=Times New Roman][/FONT] [FONT=Times New Roman]Psie przedszkole jest bardzo dobrą decyzją – warto się zapisać, jeżeli nigdy nie miałeś „swojego prawdziwego” psa i nie jesteś pewny, czy wszystko robisz dobrze. Ewentualnie spotkaj się z kimś doświadczonym w tej sprawie, kto mógłby Ci pokazać i wyjaśnić, co to jest pies i z czym się go je. ;)[/FONT] Quote
Rinuś Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 [quote name='Drako']D. Martwi mnie tylko to, że nawet z listonoszem chce iść (!) To normalne, że chce ze wszystkimi iść i do wszystkich biegnie jak do przyjaciół? :crazyeye: a listonosz to przepraszam zabójca psów , że to takie dziwne? też człowiek... od 3miesięcznego szczeniaka nie wymagaj za wiele...kokosów nie będzie póki co... tak jak napisała Karjo...dużo smaczków...i najpierw przychodzenie na zawołanie poćwicz w domu podczas gdy Drako jest w innym pokoju i Ty w innym zawołaj go...jeśli przybiegnie to od razu nagroda i pochwała :p rób tak kilka razy w ciągu dnia... i często używaj jego imienia żeby się oswoił że jeśli ktoś tak powie tzn że chodzi o niego :p a to ,że szczeniaki wszyastkich kochają to normalka, przejdzie mu :cool1: Quote
Drako Posted July 11, 2008 Author Posted July 11, 2008 W domu już przychodzi do mnie bez problemu i reaguje natychmiast, ale na dworze jest z tym troche gorzej, bo pewnie jest spowodowane ciekawością świata :cool3: Z listonoszem chodziło mi tylko o to, że mało który pies biegnie do niego ochoczo, co pewnie jest spowodowane tym, że przenosi na sobie zapachy z różnych miejsc. Chyba jednak pójdziemy do przedszkola ;) Quote
Avaloth Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 mój pies do tej pory wszystkich którzy przychodzą kocha, nie ważne czy ich widzi pierwszy raz czy dziesiąty ^^ w przedszkolu wam wytłumaczą co i jak i pewnie Drako szybciutko się nauczy :eviltong: Quote
an1a Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Może warto też zainwestować w odpowiednie ogrodzenie terenu? Następnym razem zamiast człowieka może trafić się samochód... Quote
Drako Posted July 11, 2008 Author Posted July 11, 2008 Załatwić przedszkole jestem w stanie bez większych problemów, ale na stan ogrodzenia nie mam zbytnio wpływu, gdyż ten teren na którym mieszkam nie należy do mnie. Ale myślę, że jak zrozumie, że nie wszyscy są dobrzy i trzeba ich kochać to będzie lepiej ;) Quote
miroszki Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Ale myślę, że jak zrozumie, że nie wszyscy są dobrzy i trzeba ich kochać to będzie lepiej ;-) Nie będzie lepiej. Nie ucz psa nieufnosci i nie powinien jej się uczyć, pies powinien być przyjaznym wobec obcych. Tym bardziej, że masz labradora ;) Własciciele ras, które z natury sa raczej nieufne wobec obcych, starają się im zapewnić bardzo staranną socjalizację, właśnie aby dla psa ludzie nie byli "źli" (najwyżej mogą ich po prostu ingnorować). Możesz go nauczyć, ze nie trzeba podbiegać do KAŻDEGO napotkanego człowieka - to rzeczywiście jest uciążliwe ;) Ale on nie będzie sobie myślał "O, ten dwunożny jest dobry - kocham go" lub "Ojej, ten jest zły - ja go nie kocham" :) Postaraj się znaleźć przede wszystkim dobre przedszkole. Quote
Drako Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 Sprawa już przemyślana i szukam dobrego przedszkola ;) A tak z troche innej beczki... czytałem już różne rzeczy i sprzeczne opinie na temat instynktu obronnego tej rasy. Jest w stanie zaatakować obcego wkradającego się do mieszkania, albo człowieka który atakuje jego przewodnika?:look3: Quote
yamayka Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Witaj Drako! Gratuluje psa a przede wszystkim tego ze chcesz go czegoś nauczyć. Zbyt wiele osób zadowala sie samym faktem ze pies po prostu JEST... :) Decyzja z psim przedszkolem jest najlepsza. A na co dzień - nie ma co sie dziwić ze na dworze piesek interesuje sie 100 rzeczami na raz - tyle zapachów i ciekawostek! Jak go skupić na sobie? Powinienes stac się dla niego najatrakcyjniejszym "elementem krajobrazu"! ;) Proponuj mu od siebie dużo zajęć, zabawa z różnymi psimi akcesoriami, uczenie prostych komend i częste nagradzanie. Smaczki i pieszczoty za każde przyjście psa do Ciebie. Pies musi nabrać przekonania że warto spędzać czas z Tobą. Pozdrawienia i powodzenia!!! :hand: Quote
Drako Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 yamayka Ja uważam uczenie go nowych rzeczy za obowiązek. Chciałem psa, to mam. Teraz pora czas poświęcić na naukę, bo nie chce zmarnować intelektu tego psiaka. Jak to mówią "nieużywany narząd zanika" :cool3: Quote
yamayka Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Drako napisał(a):Jak to mówią "nieużywany narząd zanika" :cool3: ha ha tak,to odwieczna ewolucyjna prawda! :lol: Poza tym że prawidłowe szkolenie i wychowanie niezbędne jest dla Waszego(i innych) bezpieczeństwa i ułatwia wspólne życie, to jeszcze tworzy naprawdę mocną i wspaniała więź przewodnika i psa. Ja doceniłam to gdy mój Soccer do mnie trafił. MUSIAłAM go szkolić bo jest naprawde trudnym psem i był nieznośny, a teraz ciesze się z tego bo jesteśmy bliżej siebie po prostu. Pozdrawiam. Quote
Rinuś Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='Drako']Sprawa już przemyślana i szukam dobrego przedszkola ;) A tak z troche innej beczki... czytałem już różne rzeczy i sprzeczne opinie na temat instynktu obronnego tej rasy. Jest w stanie zaatakować obcego wkradającego się do mieszkania, albo człowieka który atakuje jego przewodnika?:look3: hmm szczerze...to zależy....mój Brutus raczej by nie zaatakował...to nie są psy obronne...jak każdy pies ma w genach gdzies tam zakorzenione bronienie swojej własności... jak ktoś się kręci pod blokiem to Brutus przeważnie zawarknie sobie pod nosem...ale żeby od razu kogoś zjeść to nie :p wieczorem też jest ostrożniejszy, ale obronić raczej by mnie nie obronił... ale znam labki, które faktycznie są w stanie obronić swojego właściciela :cool3: Quote
Drako Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 No właśnie Rinuś, nie ma psa pozbawionego agresji. Ten instynkt, a chociaż jego szczątki są gdzieś zakorzenione. Tak na przyszłość myślę o szkoleniu PT, a jeszcze mi chodzi po głowie PO, żeby chociaż jakieś podstawy zrozumiał. Przecież mam go tak wychowywać, żebym ja był dla niego najciekawszy i najważniejszy, prawda? On wie u kogo mieszka, wie kto mu daje jeść i się z nim bawi, a dla laba który kocha jedzenie, to chyba wystarczający powód, żeby bronić w razie zagrożenia?:shake: Quote
wiq Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 PT jest właściwie konieczne, aby życie z psem sobie ułatwić (egzamin nie, ale opanowanie materiału tak) słyszałam o labach po IPO ale to jest sportowa obrona i jak psa nakręcisz na zabawkę - rękaw to może i będzie się wieszał na nim, ale wątpie, czy zrozumie po takim treningu, co ma robić w razie ataku na Ciebie :evil_lol: moim zdaniem to siedzi w psie - czy w razie zagrożenia będzie bronił, czy uciekał oczekując, że to Ty go będziesz bronił ;) Quote
miroszki Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 On wie u kogo mieszka, wie kto mu daje jeść i się z nim bawi, a dla laba który kocha jedzenie, to chyba wystarczający powód, żeby bronić w razie zagrożenia?:shake: Wcale tak nie jest. Raczej skłaniałabym się ku temu, że to Ty go karmisz, Ty się z nim bawisz (inicjujesz zabawę) itp - to TY go bronisz ;) Psy, owszem, rozróżniają zwiazki przyczynowo-skutkowe, natomiast baardzo watpliwe jest, zeby myślały w sposób, który opisałeś. Własnie, z labem mozesz się doskonale bawić w IPO (labradory lubią walczyć z wielki-i-imi zabawkami ;)). Ale nie będziesz z niego miał psa obrrrronnego.;) W przypadku ataku na Ciebie? - uzna to za doskonałą zabawę i radośnie do niej dołączy! :p Quote
wiq Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 w czasie ataku może i skuma, co się dzieje, ale czy będzie bronił? ;) myślę, że moja flaty by próbowały, nie wiem tylko, na ile skutecznie :evil_lol: Quote
Basia i Barni Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 posłuchaj 3 miesiace to dobry moment by zaczac "trening" ale nie wymagaj odniego zbyt wiele bo sie zrazi 1) nigdy go nie bij jak juz do ciebie raczy przyjsc nawet po długim nawoływaniu "do mnie" - skojazy to z tym ze"gdy do ciebie przychodzi dostaje lanie- wiec nie przyjde juz nigdy!!!" 2)zawsze jak przyjdzie a ciebiebedzie bardzo korciło zeby mu dac w dupe- uśmiechnij sie i powiedz ciepłym głosem -DOBRZE!!!- DAJ SMAKOŁYK" 3) UCZ GO JUZ CHODZENIA PRZY NODZE- oswój go ze obrożą - a przedewszystkim DUŻO CIERPLIWOSCI- JESZCZE CI ZAJDZIE NIE RAZ ZA SKÓRE- tym bardziej jezeli nigdy nie miałes labradora- to nie kulka co ciągnie papier toaletowy z reklamy- to cudownego charakteru pies- który musi cie słuchac bo z tej kulki wyrosnie 40 kg zywej wagi pies-ale do tego trzeba miec duzo czasu i milosci Quote
wiq Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 wybierają się do przedszkola, myślę, że tam dostaną dużo dobrych rad, w dodatku pokazanych, bo słowo pisane można źle zinterpretować ;) 40 kg? o matko, gdzie te zwinne, polujące labradory?.. :evil_lol: Quote
Basia i Barni Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 wiq napisał(a):wybierają się do przedszkola, myślę, że tam dostaną dużo dobrych rad, w dodatku pokazanych, bo słowo pisane można źle zinterpretować ;) 40 kg? o matko, gdzie te zwinne, polujące labradory?.. :evil_lol: Barni biszkopt z podpisu wazy 49 kg :diabloti: a sasza - czarny juz wazy 29 kg a ma 6 miesiecy :razz: Quote
Andevil Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Mój JEST zwinny i wysportowany, a jednak waży 44kg.:razz: A listonosza nadal bardzo kocha, mimo ze jest już dorosły. ;) Quote
wiq Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 aż zajrzałam sobie na stronę FCI, ale nie macie we wzorcu limitu wagi ;) jednak dla wzorcowego maxa dla psów - 57 cm - takie 40 kg to wg mnie duuuużo :evil_lol: Quote
Recommended Posts