Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Unur Dzalal-Abad na wystawie krajowej w Ustroniu zdobył po raz trzeci tytuł zwycięzcy młodzieży oraz zwycięzcy rasy. W ten sposób zakończył championat młodzieży jako pierwszy chart środkowoazjatycki tazy w Polsce. Oto dwa zdjęcia z wystawy zrobione przez Aletheę. Niestety Unur ma wciąż problemy, żeby się ładnie ustawić na ringu. Te problemy przechodzą poza ringiem…

http://img379.imageshack.us/img379/3125/unurustron013yp.jpg

http://img379.imageshack.us/img379/749/unurustron025gn.jpg

Unura będzie można zobaczyć kolejny raz na wystawie w Warszawie, w najbliższą niedzielę.

Pozdrawiam,
Marcin

Rozmiar zdjec max.500x500piks.totez zmieniam na linka.
Mod.

Posted

MarcinB gratuluję Ci wspaniałego charta. Jeste wielkim miłośnikiem chartów, lecz niestety ich nie posiadam. Trzymam kciuki za oszałamiający rozwój kariery wystawowej i hodowlanej Twojego psa.

Posted

No hodowlanej kariery on jeszcze nie robi :-) a na ringach w ramach rasy idzie dobrze - to prawda. Niestety, jako że rasa nie jest uznana przez FCI, nigdy nie weźmiemy udziału w porównaniu w grupie, jednak cały urok posiadania tazy to skromne pojawianie się to tu, to tam i ciągła walka o przetrwanie.

Posted

Unur - jest zarejestrowany w Warszawie w niedzielę, a następnie pauza, bo młodzieżowy championat ma i czekamy na ukończenie 15 miesięcy, żeby wystartować w klasie pośredniej, bądź otwartej. W czasie tej pauzy pokażę psa na wystawie klubowej chartów w Chojnicach. Dalej nie mam bliższych planów, ale będę pamiętał, żeby coś napisać, gdy już będę wiedział. To z pewnością będą wyjazdy w okolice Łodzi, bądź Leszna.

Seldzuk - brat Unura ma być w Koszalinie, potem w Sopocie. Następnie na jakiejś wystawie krajowej w okolicach Szczecina, bądź gdy takich nie będzie, to w okolicach Leszna.

Gdzie mieszkasz? Może coś uda się wymyślić dodatkowo. Czasem jeździ się przecież to tu, to tam.

Pozdrawiam,
Marcin

Posted

MarcinB napisał(a):

Gdzie mieszkasz? Może coś uda się wymyślić dodatkowo. Czasem jeździ się przecież to tu, to tam.

ja jestem z Elbląga i napewno będe w Sopocie. Nie wykluczam Warszawy choć jeszcze nie wiem czy znajdę transport;)

Posted

Byłem w Elblągu jakieś półtora roku temu. Byłem zachwycony tym, jak piękne to jest miasto!

Jak już wiesz, w Sopocie spotkasz brata mojego Unura - Seldzuka. Seldzuk jest psem odważniejszym, bo Unur, gdy był szczeniaczkiem był bity. Przez kilka miesięcy pobytu ze mną zrobił ogromne postępy i mam nadzieję, że bardzo dużo złego z niego wyeliminuję. Teraz jest już na tyle dobrze socjalizowany, że zaczyna się uczyć podstawowych komend i wykonywać je z radością, choć jeszcze niedawno sądziłem, że nie będzie to w ogóle możliwe.

Posted

MarcinB napisał(a):
Byłem w Elblągu jakieś półtora roku temu. Byłem zachwycony tym, jak piękne to jest miasto!

Zapraszam ponownie do Elbląga, dużo się zmieniło na korzyść tego miasta.

Posted

bardzo proporcjonalnie zbudowane ciało, dzięki czemu są i szybkie, i eleganckie, i zwrotne. Tazy w ruchu to po prostu zjawisko!

Dokładnie! :)
Ciesze sie że moglam zobaczyc to na żywo.

Widziałam jeszcze tego tazy w Szczecinie na wystawie ale niestety nie mam jego zdjęć, przy chartch stałam krótko.
A kiedy do Polski zostanie sprowadzona jakas suczka i skąd? Czy juz sa jakies konkretne plany?
Prosimy również o wiecej zdjęć Twojego Unura :)

Posted

Inne zdjęcia Unura wstawię na dniach.
Tak, planuję przywieźć do Polski suczkę, bo odbiór rasy jest tak dobry, że chyba warto spróbować... Jednak nie będzie to szybko, gdyż nie chciałbym mieć jakąkolwiek suczkę ale mam konkretne zapatrywania (pochodzenie, umaszczenie, hodowla) i chciałbym móc ewentualnie zaoferować szczeniaki wysokiej klasy. Właśnie zrezygnowałem ze suczki, która budziła moje wątpliwości co do czystości rasowej, choć w rodowodzie miała championy.

Jakiekolwiek plany hodowlane tej rasy są jeszcze na stadium bardzo mało zaawansowanym. Tazy to rasa wręcz ekskluzywna i wcale nie dąży się do nadmiernej popularyzacji. W miocie tazy rodzi się około 5 szczeniaków, więc podejrzewam, że i kupić tazy będzie dość trudno... :-(

Pozdrawiam,
Marcin

• Margo changed the title to KWP w Ustroniu - Tazy