MarcinB Posted June 2, 2006 Posted June 2, 2006 Pierwsze rodowodowe tazy przybyły do Polski w 2006 r., a ich rodowody zostały nostryfikowane przez Związek Kynologiczny w Polsce. Psy zostały zarejestrowane w oddziałach szczecińskim oraz leszczyńskim a pierwszy egzemplarz tej rasy został pokazany po raz pierwszy na wystawie Prestige w Lesznie i był sędziowany przez czeskiego sędziego Jaromila Dostala. Wpisanie chartów środkowoazjatyckich tazy do Polskiej Księgi Rodowodowej otworzyło możliwość wystawiania tej rasy na wystawach w naszym kraju. Psy te mogą otrzymywać tytuły championa krajowego a ich szczenięta mogą otrzymywać rodowody Związku http://img379.imageshack.us/img379/7972/unurgdynia5rx.jpg Na zdjęciu Dzalal-Abad Unur nad morzem w okolicach Gdyni. Unur jest pierwszym tazy wystawionym na wystawie w Polsce. Otrzymał Zwycięstwo Młodzieży, a więc otworzył młodzieżowy championat Polski. Zobaczymy, czy uda mu się go dokończyć... Pozdrawiam, Marcin [SIZE="2"]Rozmiar zdjec max.500x500piks.totez zmieniam na linka. Mod. Quote
Inez Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 Pierwsze rodowodowe tazy przybyły do Polski w 2006 r., a ich rodowody zostały nostryfikowane przez Związek Kynologiczny w Polsce. Psy zostały zarejestrowane w oddziałach szczecińskim oraz leszczyńskim czyli jeden tazy mieszka w Szczecinie, tak? Widziałam jakis czas temu bardzo podobnego psa na jednym ze szczecińskich wybiegów dla psów. Zapadł mi mocno w pamieć, nie mogłam oderwac oczu, piękne psy! A jaki mają charakter i czy dopuszczane są inne umaszczenia? Quote
MarcinB Posted July 6, 2006 Author Posted July 6, 2006 Brat Unura - Dzalal-Abad Seldzuk zwany Wichrem mieszka w Szczecinie, więc mogłaś jego właśnie zobaczyć. Miło wiedzieć, że tak bardzo Ci się spodobał. W mojej opinii tazy to jedna z najpiękniejszych ras, jakie widziałem, i ku mojemu zdziwieniu - poruszają się nieco odmiennie od swoich kuzynów - saluki. Tazy to jednak psy pierwotne, które nie były, jak saluki, hodowane przez cały wiek pod takim, czy innym kątem. Mają bardzo proporcjonalnie zbudowane ciało, dzięki czemu są i szybkie, i eleganckie, i zwrotne. Tazy w ruchu to po prostu zjawisko! Tazy, w przeciwieństwie do saluki, najczęściej występują w kolorze białym (u saluki to stosunkowo rzadkie umaszczenie). Tazy nie może być w łaty i w popularnym kolorze u saluków zwanym grizzle. Poza białym najczęściej widuje się tazy rude, czarne i szare. Ten ostatni kolor jest wyjątkowo atrakcyjny, bo szare tazy są cieniowane. Quote
Martyna_ Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 Nigdzie nie mogę znaleźć nic o charakterze rasy ani o masie/wymiarach:-( . Quote
MarcinB Posted July 3, 2007 Author Posted July 3, 2007 Oto link do wzorca tazy: http://dogs.orgo.eu/index.php?option=content&task=view&id=1 Ten wzorzec jest wprawdzie już historyczny, bo jest to wzorzec z czasów ZSRR, ale psy nie uległy tak gwałtownej zmianie, jak system społeczno-polityczny w Rosji. W tym wzorcu znajdziesz wiadomości o wymiarach. Jeśli chciałabyś zapoznać się z innymi wzorcami/opisami, odezwij się na maila. Co do charakteru - to faktycznie mało o tym pisałem, bo czekam na urlop w sierpniu, kiedy to planuję napisać kilkunasto-kilkudziesięciostronicowy tekst o tej rasie. [10 stron o tajganach już poszło do pewnej znanej gazety]. Tazy nie jest psem dominującym, ale bardzo niezależnym. Nie ceni sobie zbyt bliskiego fizycznego kontaktu z człowiekiem obcym, z właścicielem różnie - niektóre są tulaki, niektóre leżą chętnie kilka cm obok, ale nigdy nie dotykają swojego pana. Są, jak wszystkie inne charty, delikatne w obejściu (tzn. nie strącą nic ze stołu, nie przewrócą krzesła itp.) i mają wiele cech wspólnych z innymi chartami orientalnymi - jeśli chodzi o reakcję na otaczający świat. Mało szczekają, prawie w ogóle nie pilnują terenu, no chyba, że inny pies to robi, to mu wtórują. Świetne psy na coursingi. Są zdrowe, bo to początek rasy i inbred jest skrajnie mały. Będę się cieszył na każde kolejne pytanie. Quote
Martyna_ Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Będę się cieszył na każde kolejne pytanie Ile taziutki ważą/mierzą w kłębie? Quote
MarcinB Posted July 4, 2007 Author Posted July 4, 2007 psy 60 do 70 cm suki 55 do 65 cm Ważą około 30 kg. Quote
MarcinB Posted July 1, 2008 Author Posted July 1, 2008 Tazy w Polsce: http://www2.tulpar.pl/news_view.php?tpl=286&nid=55594 Quote
MarcinB Posted November 12, 2008 Author Posted November 12, 2008 Kilka słów o artykule o tazy w najnowszym numerze PSA: Chart �rodkowoazjatycki TAZY Quote
JustynaJK Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 jest super, czekam na dalszą częśc:multi: Quote
joanika Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 a ja miałam nadzieję że Marcin zdradzi nam może treść kolejnego artykułu :evil_lol: i teraz czekaj człowieku miesiąc na PSA :evil_lol: Quote
MarcinB Posted November 16, 2008 Author Posted November 16, 2008 Nie mogę powiedzieć dużo w tym temacie, bo byłoby to nielojalne wobec wydawcy. Mogę jedynie w skrócie powiedzieć, co będzie dalej. - Co ma wspólnego Kapuściński, tazy i dywany. - Jak wysłać tazy pocztą. - Tazy w literaturze ludowej i wysokiej, a więc legendy, powieści, przysłowia związane z rasą. - Charakter tazy. - Związek między sloughi a tazy. - Czym przysłużył się Benedykt Polak z Wrocławia w poznaniu historii tazy. - Dlaczego śmierć 800 tysięcy ludzi stało się przyczynkiem powstania rasy. - Tazy oczami Marco Polo. - Charty środkowoazjatyckie w relacjach podróżników, myśliwych i innych awanturników carskiej Rosji. - Upadek rasy i początki pracy hodowlanej nad nią. - Tazy w krajach pochodzenia. - Tazy w Europie. - Tazy w kulturze polskiej. - Perspektywy na przyszłość. To co się ukazało na łamach PSA jest mniej więcej 1/3 całości, która ma blisko 136 tysięcy znaków. Quote
JustynaJK Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 No no zapowiada się bardzo ciekawie!! Czy całość będzie kiedyś wydana np w komplecie drukiem????? Przydałoby się:lol: Quote
MarcinB Posted November 18, 2008 Author Posted November 18, 2008 Ten tazy, którego mam jest moim pierwszym tazy. Zatem moje doświadczenie jest jeszcze zbyt małe, żeby publikować książki na ten temat. Może za kilka lat... ale nie teraz. Quote
MarcinB Posted November 21, 2008 Author Posted November 21, 2008 Tazy i tajgan pojawiły się w najnowszej czeskiej encyklopedii PES: Knihy, encyklopedie plemen psů, literatura / PES (Encyklopedie) || ALTERCAN Zdjęcia zrobione były w Mlada Boleslav, kiedy to obie rasy po raz pierwszy zostały pokazane na wystawie w Republice Czeskiej. Quote
MarcinB Posted December 15, 2008 Author Posted December 15, 2008 Do Polski przyjechały właśnie dwa nowe tazy: http://www2.tulpar.pl/news_view.php?tpl=286&nid=90217 http://www2.tulpar.pl/news_view.php?tpl=286&nid=90206 Quote
joanika Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 :cool2: super. Polska rośnie w Tazową siłe :lol: Quote
joanika Posted January 2, 2009 Posted January 2, 2009 Nareszcie mogę przeczytać dalszy dalszy ciąg artykułu :multi: Jest świetny. Quote
MarcinB Posted January 3, 2009 Author Posted January 3, 2009 Artykuł chyba faktycznie do najgorszych nie należy. Cieszę się, że mogłem go opublikować w fachowym czasopiśmie ogólnopolskim. Jest mi jedynie przykro, że redakcja nie umieściła pod tekstem nazwiska autora. A napisanie takiego tekstu kosztuje jednak wiele pracy. Quote
MarcinB Posted March 17, 2009 Author Posted March 17, 2009 Nowa suczka tazy Chart środkowoazjatycki TAZY Wkrótce będzie zarejestrowana w ZKWP. Quote
Recommended Posts