Psiara Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 [CENTER]Cześć! Mam problem z moją 3 letnią suczką owczarka niemieckiego: Gdy na spacerze zobaczy jakiegoś psa, od razu rwie się do niego. A że jest ode mnie silniejsza - ja biegnę za nią ;/ Przez to nie mogę z nią sama wychodzić na spacery, bo boję się że jej nie utrzymam... Ze spuszczaniem ze smyczy jest tak samo - nie spuszczam jej, bo ucieka ;/ Macie jakieś propozycje? Co mam robić? [/CENTER] Quote
Cimi Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Linka taka z 10-metrów przynajmniej i nauka przywołania, dużo nagród, dużo czasu i konsekwencja. Quote
Berek Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Jeśli problem trwa 3 lata, to raczej bez dobrego trenera się nie obejdzie. A, jeżeli do tego stonia nie panujesz nad psem, to raczej nie jest dobrym pomysłem wyprowadzanie go samodzielnie - do czasu aż uda Wam się, pod kierownictwem fachowca, trochę zmienić wzajemne stosunki; bo na razie widać że zupełnie sobie nie radzisz - więc lepiej nie tworzyć sytuacji niebezpiecznych, prawda? :cool3: Quote
yamayka Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Hmmmm szkoda ze zdałaś sobie sprawę z problemu w momencie kiedy pies ma już 3 lata... A może trafiła do Ciebie dopiero w tym wieku? Pytasz co robić? Udać się z psem na profesjonalne szkolenie. Żadnej lepszej rady pewnie nie usłyszysz. Życzę Wam powodzenia i pozdrawiam! Quote
Psiara Posted July 12, 2008 Author Posted July 12, 2008 [CENTER]Trafiła do mnie jak miała 2 lata. Zaadoptowaliśmy ją. Niestety na szkolenie rodzice się nie zgadzają ;/ [/CENTER] Quote
yamayka Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Acha,czyli suczka trafiła do Ciebie już z utrwalonymi zachowaniami...hm. Z jednej strony rozumiem że szkolenie psa pod opieką profesjonalisty to wydatek. Bo chyba o to chodzi? Ale Twoi rodzice powinni zdać sobie sprawę z tego, jakim zagrożeniem jest duży niekarny pies w nie doświadczonych choć kochających rekach... Kto wie jakie koszty trzeba będzie ponieść przez całe życie psa z wami - psa, nad którym nie sposób zapanować? W zagrozeniu sa inni ludzie, psy i inne zwierzeta. A jeśli ten argument nie przekona Twoich rodziców pozostaje Ci spróbować samej szkolić suczkę. Powinnaś starannie wybrać odpowiednią lekturę - książki,artykuły,internet zawieraja sporo informacji lecz upewnij sie ze są rzetelne. Przydałyby sie rady kogoś NAPRAWDE znającego sie na psach. Jeśli tylko będziesz chciała, zdobędziesz trochę koniecznej wiedzy i poświęcisz czas psu to na pewno BEDZIE LEPIEJ! :happy1: Pozdrawiam! Quote
karjo2 Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Przede wszystkim przekonaj rodzicow, ze to oni, jako dorosli, odpowiadaja prawnie za psa i Ciebie. A psa, szczegolnie duzego, niewychowanego i byc moze agresywnego nie powierza sie dziecku, ze wzgledu na bezpieczenstwo dziecka, psa i otoczenia. Quote
michau Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 A może rodziców przekonasz na jakiś obóz wakacyjny organizowany przez psich szkoleniowców? Takie 2 w 1 ;) Quote
Recommended Posts