Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[CENTER]Cześć! Mam problem z moją 3 letnią suczką owczarka niemieckiego:
Gdy na spacerze zobaczy jakiegoś psa, od razu rwie się do niego.
A że jest ode mnie silniejsza - ja biegnę za nią ;/
Przez to nie mogę z nią sama wychodzić na spacery, bo boję się że jej nie utrzymam... Ze spuszczaniem ze smyczy jest tak samo - nie spuszczam jej, bo ucieka ;/
Macie jakieś propozycje?
Co mam robić?
[/CENTER]

Posted

Jeśli problem trwa 3 lata, to raczej bez dobrego trenera się nie obejdzie.

A, jeżeli do tego stonia nie panujesz nad psem, to raczej nie jest dobrym pomysłem wyprowadzanie go samodzielnie - do czasu aż uda Wam się, pod kierownictwem fachowca, trochę zmienić wzajemne stosunki; bo na razie widać że zupełnie sobie nie radzisz - więc lepiej nie tworzyć sytuacji niebezpiecznych, prawda? :cool3:

Posted

Hmmmm szkoda ze zdałaś sobie sprawę z problemu w momencie kiedy pies ma już 3 lata... A może trafiła do Ciebie dopiero w tym wieku? Pytasz co robić? Udać się z psem na profesjonalne szkolenie. Żadnej lepszej rady pewnie nie usłyszysz. Życzę Wam powodzenia i pozdrawiam!

Posted

Acha,czyli suczka trafiła do Ciebie już z utrwalonymi zachowaniami...hm. Z jednej strony rozumiem że szkolenie psa pod opieką profesjonalisty to wydatek. Bo chyba o to chodzi? Ale Twoi rodzice powinni zdać sobie sprawę z tego, jakim zagrożeniem jest duży niekarny pies w nie doświadczonych choć kochających rekach... Kto wie jakie koszty trzeba będzie ponieść przez całe życie psa z wami - psa, nad którym nie sposób zapanować? W zagrozeniu sa inni ludzie, psy i inne zwierzeta. A jeśli ten argument nie przekona Twoich rodziców pozostaje Ci spróbować samej szkolić suczkę. Powinnaś starannie wybrać odpowiednią lekturę - książki,artykuły,internet zawieraja sporo informacji lecz upewnij sie ze są rzetelne. Przydałyby sie rady kogoś NAPRAWDE znającego sie na psach.
Jeśli tylko będziesz chciała, zdobędziesz trochę koniecznej wiedzy i poświęcisz czas psu to na pewno BEDZIE LEPIEJ! :happy1:

Pozdrawiam!

Posted

Przede wszystkim przekonaj rodzicow, ze to oni, jako dorosli, odpowiadaja prawnie za psa i Ciebie. A psa, szczegolnie duzego, niewychowanego i byc moze agresywnego nie powierza sie dziecku, ze wzgledu na bezpieczenstwo dziecka, psa i otoczenia.

• 2 weeks later...