Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kiłi napisał(a):
ageralion - hodowla nie przez CH;)

Tak to jest jak sie ma worda ze slownikiem i prace przy kompie ;) dzieki

Kiłi napisał(a):
Patisa pewnie pyta się dlatego, bo na dogo panuje zasada rasowy=rodowodowy i jesteśmy przeciwni kupowaniu piesków rasopodobnych (czytaj bez metryki) ponieważ napędza to pseudohodowle, co za tym idzie powiększa liczbe psów bezdomnych, powinnaś to wiedzieć skoro czytasz dogo:roll:

Napisalam w jednym z moich pierwszych postow, ze znam ta zasade, co nie znaczy ze musze sie z nia w 100% zgadzac. Napisze tak, nie stac mnie na rasowego boksera, po ktorego musiala bym prawdopodobnie przejechac pol Polski. To ze kupilam psa bez "metki" nie znaczy, ze w przyszlosci zrobie go bezdomnym.
Patrzac z drugiej strony rozumiem to, ze psiaka za grosze/darmo latwiej porzucic niz takiego za tysiace zlotych. Wiem, ze swojej nie dopuszcze i szczeniakow nie bedzie miala. Pomimo ze matka i ojciez byli kupieni z hodowli, to male Mamby moga miec wady genetyczne, ktore hodowcy tak dlugo starali sie w tej rasie wyeliminowac. Oczywiscie dochodzi do tego fakt, ze zawsze bala bym sie, ze trafia w zle rece, nigdy nie mozesz do konca sprawdzic przyszlego wlasciciela malucha.

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ageralion napisał(a):
Tak to jest jak sie ma worda ze slownikiem i prace przy kompie ;) dzieki

Napisalam w jednym z moich pierwszych postow, ze znam ta zasade, co nie znaczy ze musze sie z nia w 100% zgadzac. Napisze tak, nie stac mnie na rasowego boksera, po ktorego musiala bym prawdopodobnie przejechac pol Polski. To ze kupilam psa bez "metki" nie znaczy, ze w przyszlosci zrobie go bezdomnym.
Patrzac z drugiej strony rozumiem to, ze psiaka za grosze/darmo latwiej porzucic niz takiego za tysiace zlotych. Wiem, ze swojej nie dopuszcze i szczeniakow nie bedzie miala. Pomimo ze matka i ojciez byli kupieni z hodowli, to male Mamby moga miec wady genetyczne, ktore hodowcy tak dlugo starali sie w tej rasie wyeliminowac. Oczywiscie dochodzi do tego fakt, ze zawsze bala bym sie, ze trafia w zle rece, nigdy nie mozesz do konca sprawdzic przyszlego wlasciciela malucha.

Moje zdanie jest takie - ogólnie rzecz biorąc (;)) -
1. Kwestia pieniędzy - jeżeli jakiejś osoby nie stać na psa rasowego, skąd pewność czy będzie ją stać na utrzymanie psa? Pies o niezbadanym pochodzeniu może mieć różne choroby, zepsutą psyche itp. Po za tym jeżeli kogoś nie stać na kupno psa może przygarnąć schroniskowe szczenie boksia, które raczej niewiele będzie się różniło od tego kupionego, są też tak zwane PETy czyli psy rasowe, ale nie hodowlane których cena jest niższa.
2. Psy bez metryki czyli np. bokseropodobne jak sama nazwa mówi są tylko podobne do wybranej przez nas rasy, więc co za sens kupowania? Ze szczenięcia może, ale nie musi wyrosnąć coś podobnego do boksera, ale bokserem nigdy nie będzie, więc nie rozumiem co za sens kupowania kundelka, kiedy można takiego za darmo przygarnąć.

"To ze kupilam psa bez "metki" nie znaczy, ze w przyszlosci zrobie go bezdomnym" - tu nie chodzi o to, że psa możesz porzucić czy coś, bo wierze, że kochasz swojego szczeniaka i chwała Ci za to. Tu chodzi o napędzanie pseudohodowli, prawo popytu i podaży, skoro ludzie kupują to pseudohodowcy rozmnażają dalej, suki często są kryte cieczka w cieczke, trzymane są w nieludzkich warunkach i traktowane są jak maszyny do zarabiania pieniędzy. Po za tym Twój szczeniak trafił dobrze, ale co z resztą szczeniąt z tego, poprzednich i następnych miotów (których znając pseudohodowców może być wiele) co z tamtymi szczeniętami? Nie obchodzi Cię to?

Znasz zasade r-r, ale chyba nie czytałaś uważnie ze zrozumieniem forum, bo wiedziałabyś o co chodzi i może byś się z tym zgodziła. Tu nie chodzi o snobizm , tylko o dobro psów w szczególności tych nierasowych i schroniskowych, których byłoby mniej gdyby ludzie troche pomyśleli przed zakupem psa nie kierując się tylko swoimi zachciankami...

Posted

Kiłi napisał(a):
Moje zdanie jest takie - ogólnie rzecz biorąc (;)) -
1. Kwestia pieniędzy - jeżeli jakiejś osoby nie stać na psa rasowego, skąd pewność czy będzie ją stać na utrzymanie psa?

Na utrzymanie psa mnie stac o to jestem spokojna ;)
Kiłi napisał(a):
Pies o niezbadanym pochodzeniu może mieć różne choroby, zepsutą psyche itp. (...)
2. Psy bez metryki czyli np. bokseropodobne jak sama nazwa mówi są tylko podobne do wybranej przez nas rasy, więc co za sens kupowania? Ze szczenięcia może, ale nie musi wyrosnąć coś podobnego do boksera, ale bokserem nigdy nie będzie, więc nie rozumiem co za sens kupowania kundelka, kiedy można takiego za darmo przygarnąć.

Dla mnie szczeniak dwoch bokserow jest bokserem i nic tego nie zmieni. Bedzie boksiowata z charakteru, a dla mnie to najwazniejsze poniewaz kocham ta rase wlasnie za wszelkie wady i zalety. Pochodzenie Mamby znam dobrze i wiem ze rodzice sa zdrowymi boksiami. Jestem o mala spokojna.:p
Kiłi napisał(a):
"To ze kupilam psa bez "metki" nie znaczy, ze w przyszlosci zrobie go bezdomnym" - tu nie chodzi o to, że psa możesz porzucić czy coś, bo wierze, że kochasz swojego szczeniaka i chwała Ci za to. Tu chodzi o napędzanie pseudohodowli, prawo popytu i podaży, skoro ludzie kupują to pseudohodowcy rozmnażają dalej, suki często są kryte cieczka w cieczke, trzymane są w nieludzkich warunkach i traktowane są jak maszyny do zarabiania pieniędzy. Po za tym Twój szczeniak trafił dobrze, ale co z resztą szczeniąt z tego, poprzednich i następnych miotów (których znając pseudohodowców może być wiele) co z tamtymi szczeniętami? Nie obchodzi Cię to?

Wlascicielka dopuscila swoja tylko raz, gdyz wyznaje zasade, ze suka powinna miec raz w zyciu szczeniaki. Zrobila to z milosci do swojego psa. I tu znow moze wywiazac sie dyskusja, ze to bledne myslenie. Ze suce nie potrzebne do szczescia i zdrowia szczeniaki. Ja szanuje jej zdanie i wiem ze maluchy poszly w dobre, znajome rece. Nie kupila bym w zyciu psa z "domowej hodowli" lub "z nieznanego zrodla", bo wiem z czym sie to moze wiazac. Naprawde nie chcialam psa byle skad i za wszelka cene dla mojej zachcianki. Kocham boksery, a ze sie nadazyla wspaniala okazja szczeniaka zaprzyjaznionej suczki, jak moglam nie skozystac z tak wspanialej okazji posiadania suni tak cudnej rasy jaka jest Bokser:loveu:

Posted

ageralion napisał(a):
Dla mnie szczeniak dwoch bokserow jest bokserem i nic tego nie zmieni. Bedzie boksiowata z charakteru, a dla mnie to najwazniejsze poniewaz kocham ta rase wlasnie za wszelkie wady i zalety. Pochodzenie Mamby znam dobrze i wiem ze rodzice sa zdrowymi boksiami. Jestem o mala spokojna.:p

Jeśli rodzice mają rodowód i potwierdzone pochodzenie to owszem szczeniak będzie bokserem. W przeciwnym razie jest tylko bokseropodobny.
A co do chorób - to, że ich nie widać z wierzchu, nie oznacza, ze ich nie ma.
Choroby genetyczne nie są widoczne na pierwszy rzut oka :shake:

• 4 weeks later...
Posted

Właśnie przeczytałam cos takiego:
Cytuje za Magazynem Weterynaryjnym 12/2008 taka uwagę pod jednym z artykułów

" W zwiazku z prowadzeniem przez autorke artykulu badan nad wystepowaniem komorowych zaburzen rytmu oraz przydatnoscia nieinwazyjnych wskaznikow z 24-godzinnego badania EKG metoda Holtera do wczesnego rozpoznawania kardiomiopatii rozstrzeniowej u psow bokserow zwracam sie z prosba o kierowanie na bezplatne badanie kardiologiczne zwierzat tej rasy. Psy beda mialy wykonywane badanie krwi, spoczynkowe badanie EKG, badanie echokardiograficzne oraz 24-godzinne badanie EKG metoda Holtera.
Kontakt:
dr Agnieszka Noszczyk-Nowak e-mail agnieszkann@poczta.onet.pl

Posted

We Wrocławiu w przychodni weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego sa wykonywane bezpłatne badania w kierunku wad serca dla wszystkich bokserkow powyzej jednego roku zycia :) Moja, mimo iz ma dopiero 8 miesiacy miala zrobione badania, ale na te darmowe tez sie wybierzemy jak skonczy rok :)

Posted

[quote name='igmu']We Wrocławiu w przychodni weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego sa wykonywane bezpłatne badania w kierunku wad serca dla wszystkich bokserkow powyzej jednego roku zycia :) Moja, mimo iz ma dopiero 8 miesiacy miala zrobione badania, ale na te darmowe tez sie wybierzemy jak skonczy rok :)[/quote]

To najpewniej te same badania o ktorych mowa w zacytowanym przeze mnie apelu.
Bo Pani dr jest wlasnie z UP we Wroclawiu

Posted

[quote name='ageralion']W jakim wieku warto zrobic takie badania po raz pierwszy? Jest wogole jakas dolna granica?[/quote]
Już u szczeniąt bada się serducho- najpierw osłuchowo i jeżeli jest "czysto", to lekarz zaprasza po ukończeniu roku-a jeżeli są niepokojące szmery-od razu bada się delikwenta całościowo ;)
Mowa oczywiście o lekarzach specjalizujących się w kardiologii- zwykły lekarz wet nie zawsze uchwyci szmery...

Posted

ja jestem panikara, wiec moja sunie badalam w wieku 6 miesiecy... miala wtedy bardzo brzydki kaszel, trwajacy prawie miesiac. nie dzialaly podane antybiotyki wiec sie przerazilam ze to cos z serduchem, mimo ze pies teoretycznie za mlody... no ale na przerazeniu sie na szczescie skonczylo, Sonia dostała mocniejsze antybiotyki na dwa tygodnie i po kaszlu wszelki slad zaginal :) Ale przynajmniej wiem ze z jej serudchem wsio w porzadku :)

Posted

Dziekuje za odpowiedz. Moja rozrabiaka narazie dopiero 3 miesiac konczy wiec moje pytania sa raczej zbieraniem informacji co nas czeka i jak wszystko poplanowac ;) W nastepnym tyg podczas szczepianie na wscieklizne, podpytam tez moja Pania weterynarz co dalej :)

Posted

[quote name='ageralion']Dziekuje za odpowiedz. Moja rozrabiaka narazie dopiero 3 miesiac konczy wiec moje pytania sa raczej zbieraniem informacji co nas czeka i jak wszystko poplanowac ;) W nastepnym tyg podczas szczepianie na wscieklizne, podpytam tez moja Pania weterynarz co dalej :)[/quote]
A gdzie ta galeria co??:diabloti:

• 1 month later...
Posted

Panna piękną ma mordzie:loveu::loveu: Z jakiej hodowli?

Umciosława za 2 dni ma rok:razz:

Jakie Wasze suki mają charaktery? Bo moja to wredota na całego z Kachną się śmiejemy, że nawet jakby ktoś ją ukradł to by oddał po góra 2 dniach:diabloti:

Posted

O to dzis:crazyeye:STO LAT STO LAT:multi::sweetCyb::bigcool::sweetCyb::bigcool::new-bday::BIG::tort::cunao:
Jaka wrednota :evil_lol:Gdziezby jakim boxer byl wredny :evil_lol:Nie nic mi to nie mowi:siara:

Posted

ageralion napisał(a):
Oj no i zapomnialam :oops: (te zabiegane czasy):oops::oops:.
Ale pomimo spoznienia wciaz szczere...
:new-bday:
:bday:
:tort:
:BIG:
:laola:

No kochana a ja wciaz czekam na te galerjke:mad:
Czekam....:diabloti:

Posted

Kiłi napisał(a):
Panna piękną ma mordzie:loveu::loveu: Z jakiej hodowli?

Umciosława za 2 dni ma rok:razz:

Jakie Wasze suki mają charaktery? Bo moja to wredota na całego z Kachną się śmiejemy, że nawet jakby ktoś ją ukradł to by oddał po góra 2 dniach:diabloti:

moja to aniołek, potulna, grzeczna, posłuszna...

żartowałam oczywiście :diabloti:

ale jest coraz lepiej. Ale jak wspomnę te pierwsze miesiące kiedy po ścianach fruwała jakby jakiś motorek w dupce miała :evil_lol:

Posted

ageralion napisał(a):
To ten motorek z wiekiem przechodzi?? Prooooosze, niech to bedzie prawda :multi: Przyznam sie, troche mialam stracha, ze bokserowe ADHD z wiekiem wrecz sie rozwija a nie zanika :eviltong:

u nas po ukończeniu roku zaczęło zanikać :evil_lol::evil_lol: ale do tego stale i wytrwale ćwiczymy posłuszeństwo, miesiące ciężkiej pracy dają w końcu efekty :razz:

Posted

Yana napisał(a):
moja to aniołek, potulna, grzeczna, posłuszna...

żartowałam oczywiście :diabloti:

ale jest coraz lepiej. Ale jak wspomnę te pierwsze miesiące kiedy po ścianach fruwała jakby jakiś motorek w dupce miała :evil_lol:

To ten motorek z wiekiem przechodzi?? Prooooosze, niech to bedzie prawda :multi: Przyznam sie, troche mialam stracha, ze bokserowe ADHD z wiekiem wrecz sie rozwija a nie zanika :eviltong:

Posted

hey bokseromaniakii :multi::multi::multi:

u nas wredotka zaczela sie od jakiegos 1,5 roku.
Jesli sie go skrzyczalo ze siedzi z nami przy stole i sie sliniaczy to sie odwracal i albo sie kladl albo nie ale co najwazniejsze i obrzydliwe - potrafil sie spierdziec pod nos - takie to wredne bylo :diabloti: A teraz jak sie na niego wrzasnie to spuszcza lebek i sie smuta :evil_lol:

Umcialowej zyczymy spoznione ale jakze szczere zyczonka :multi::multi::multi::Cool!::tort::drinking::popcorn::grins: