Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nom ja tu cos znalazlam :
Endokardioza opisywana także jako przewlekłe zwyrodnienie zastawek. Jest najczęstszą chorobą serca u psów, występuje u 75% psów z przewlekłą niewydolnością serca. Zastawki serca ulegają zwyrodnieniowej deformacji, co doprowadza do cofania krwi i zastoinowej niewydolności serca. Podłoże może być dziedziczne, wiązane z nadmiernym stresem, nadciśnieniem, niedotlenieniem, zakażeniami i zaburzeniami hormonalnymi. bardzo niewesola choroba:shake:

Posted

tak, jest dziedziczne i nierzadkie u boksiów,
Dlatego tak ważne jest, aby bokserowi rodzice mieli robione EKG. prócz tego oczywiście badanie na dysplazję, też u boksów nie rzadką :shake:

Posted

W sumie czytałam gdzieś, że wada zastawkowa czyli endokardioza jest częstsza u psów małych i średnich ras, a u duzych ras częstsza jest kardiomopatia, wada mięśni sercowych- ta choroba znów ma szybszy przebieg....:-(
Ja wiem kochani na czym polega choroba...już nam wet wszystko wyjaśnił.
Tylko chciałam zapytać jak sobie z tym radzą własciciele chorych boksiów?
Bo my na razie jakoś nie bardzo..tropienie tropieniem..ale zabawy z psami czy glupawek wyeliminowac sie nie da...:roll:

Posted

och, nowłąśnie! pomyliło mi się z kardiomiopatią...to ona jest b. częsta wśród boksów.

Ja jednak mam nadzieję, ze jeżeli hodowle boksów będą prowadzone z głową, rozmnażane będą tylko psy po badaniach serca, dysplazji i testach psychicznych,z doskonałym eksterierem to rasa będzie z roku na rok tylko lepsza i zdrowsza. ;)

• 3 months later...
Posted

Kochani ja z takim zapytaniem. Nie wiecie czy na 2009 r. będzie robiony kalendarz z bokserkami. Tak jak to było w zeszłym roku. Pieniążki szły podajże na bokserki w potrzebie.Rok się już kończy fajnie by było mieć kalendarz na następny rok. A przy okazji pomóc psiakom.

Posted

[quote name='Agga']Kochani ja z takim zapytaniem. Nie wiecie czy na 2009 r. będzie robiony kalendarz z bokserkami. Tak jak to było w zeszłym roku. Pieniążki szły podajże na bokserki w potrzebie.Rok się już kończy fajnie by było mieć kalendarz na następny rok. A przy okazji pomóc psiakom.

Na razie nie wiadomo na pewno, ale był taki plan. Na pewno na bieżąco będzie info na stronach fundacji i forum bokserzym.
Boksery w potrzebie - Fundacja
Boksery w potrzebie - strona adopcyjna psów rasy bokser

Posted

[quote name='Agga']Kochani ja z takim zapytaniem. Nie wiecie czy na 2009 r. będzie robiony kalendarz z bokserkami. Tak jak to było w zeszłym roku. Pieniążki szły podajże na bokserki w potrzebie.Rok się już kończy fajnie by było mieć kalendarz na następny rok. A przy okazji pomóc psiakom.

Proszę:

http://www.dogomania.pl/forum/f99/kalendarze-na-2009-rok-fundacji-boksery-w-potrzebie-opcja-kup-teraz-do-konca-xii-126298/

Posted

W tym roku zapraszam do zakupu kalendarza ściennego . Jest tu : http://www.dogomania.pl/forum/f99/kalendarz-2009-z-bokserami-na-pomoc-bokser-om-126801/#post11405355

• 3 weeks later...
Posted

Ja i Mamba (7,5 tyg sunia) chialy bysmy sie przywitac z wszystkimi bokseromaniakami :hand:Mamba jest u nas od soboty i juz zaczyna pokazywac charakterek :evil_lol: Wygladam jak po ciezkiej bitwie, wszedzie zadrapania i slady zebow, siniaki pod oczami.... a dopiero sie dziewczyna rozkreca :cool3:

Posted

Moniek193 napisał(a):
No to czekamy na galerie:loveu: Byle szybko:evil_lol:

Postaram sie zalozyc galerie jak tylko opanuje ta sztuczke ;) Mala juz drugiego dnia miala prawie 200 zdjec :P Tak to jest jak maniaczka fotografii (czyt. moja siostra), zakocha sie od pierwszego wejrzenia:lol:

Patisa napisał(a):
a skąd macie psinkę?

Po miesiecznej lekturze dogomani i kilku ostych postach o boksiach kupionych nie z chodowli, az sie boje odpowiedziec na to pytanie :look3: Ale coz, do odwaznych swiat nalezy:eviltong: Oboje rodzice, to szczecinskie, piekne, zdrowe boksie pregowane (tak na marginesie - moje ulubione umaszczenie ;)).

Posted

W takim razie ja Ci zaraz wytlumacze jak sie galerie tworzy:diabloti: I jutro czekam na link:loveu: Boksia jest tak sliczna ze to 1 zdjecie mi nie wystarcza, 200 tez nie:diabloti: Poprostu ma byc ich nieskonczenie wiele jak mozna;)

Posted

Po pierwsze Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!! :drink1::p

Po drugie...
[quote name='Moniek193']W takim razie ja Ci zaraz wytlumacze jak sie galerie tworzy:diabloti: I jutro czekam na link:loveu: Boksia jest tak sliczna ze to 1 zdjecie mi nie wystarcza, 200 tez nie:diabloti: Poprostu ma byc ich nieskonczenie wiele jak mozna;)

...bede wdzieczna za pomoc w zalozeniu galerii, kombinuje jak kon pod gore - bez rezultatu :wallbash: Narazie wkleje link do zewnetrznej galerii mojego lobuziaka... Picasa Web Albums - Ageralion - mamba

Posted

[quote name='ageralion']Po pierwsze Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!! :drink1::p

Po drugie...

...bede wdzieczna za pomoc w zalozeniu galerii, kombinuje jak kon pod gore - bez rezultatu :wallbash: Narazie wkleje link do zewnetrznej galerii mojego lobuziaka... Picasa Web Albums - Ageralion - mamba
No wiec juz tlumacze:loveu:

Na forum w dziale rasy w grupie drugiej obok wielu innych znajdziesz boksery:loveu: Potem wejdziesz w ten dzial i pierwsze co zobaczysz beda Galerie-klikniesz i zalozysz nowy post (watek);) Powodzenia
Nie no co za pychol i ten kolorek:loveu: Ja tez chce taka miec Mambunie:loveu: A to zdjecie jest rozbrajajace ( wklejam je jako zachete dla wszytskich do odwiedzanai8a twojej przyszlej Galerii:loveu:)

Posted

ageralion napisał(a):

Po miesiecznej lekturze dogomani i kilku ostych postach o boksiach kupionych nie z chodowli, az sie boje odpowiedziec na to pytanie :look3: Ale coz, do odwaznych swiat nalezy:eviltong: Oboje rodzice, to szczecinskie, piekne, zdrowe boksie pregowane (tak na marginesie - moje ulubione umaszczenie ;)).

czyli nie z hodowli?:sad:

Posted

[quote name='ageralion']Nie z chodowli, a czemu pytasz?

ageralion - hodowla nie przez CH;)
Patisa pewnie pyta się dlatego, bo na dogo panuje zasada rasowy=rodowodowy i jesteśmy przeciwni kupowaniu piesków rasopodobnych (czytaj bez metryki) ponieważ napędza to pseudohodowle, co za tym idzie powiększa liczbe psów bezdomnych, powinnaś to wiedzieć skoro czytasz dogo:roll: Więcej na: STOP pseudohodowcom! | STOP pseudohodowcom! Rasowy = Rodowodowy.