Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

evaxon napisał(a):
hmm ja to nie wiem moja ma dopiero 2,5 miesiaca :)
twoj tez jest mlodziutki mase zacznie dopiero nabierac ....a ci co mysla ze go glodzisz niech popatrza na harty;) :eviltong: :evil_lol:

He he w sumie racja , poczekam aż nabierze masy i będę potem wysłuchiwac od "znawców" że za tłusty :):eviltong:

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dealer napisał(a):
Słuchajcie kochani, mam pytanie ...mój Bokserek ma 9 miesięcy i waży troszkę ponad 25 kilo. każdy mówi że jest baaardzo chudy...:) wpadam w kompleksy bo może oni myślą że ja go głodzę?!! jakie jest Wasze zdanie i jak z Waszymi psiakami?

Aga&Dealer

Moj ma 13 m-cy i wazy ok.31-32kg.Do grubych tez nie nalezy,a wet powiedzial,ze wyglada jak trzeba-gora miesni :lol: Mysle,ze 25kg to nie jest zle.A ile wazy jego brat?Jak wygladaja rodzice? Fidel byl najgrubszy i najwiekszy z miotu,zarlok z niego straszny,wiec naprawde musze uwazac,aby sie nie utuczyl.

Posted

[quote name='Iza i Fidel']Moj ma 13 m-cy i wazy ok.31-32kg.Do grubych tez nie nalezy,a wet powiedzial,ze wyglada jak trzeba-gora miesni :lol: Mysle,ze 25kg to nie jest zle.A ile wazy jego brat?Jak wygladaja rodzice? Fidel byl najgrubszy i najwiekszy z miotu,zarlok z niego straszny,wiec naprawde musze uwazac,aby sie nie utuczyl.

Brat od poczatku był mniejszy , stale różnica między nimi wynosi plus minus 3kg. Dealer wzrostu ma 54cm. Tatus był jak dla mnie całkiem wymiarowy:) a mama po porodzie wygladała tak:

Posted

[quote name='dealer'] mama po porodzie wygladała tak:

Chudzinka z niej.Juz teraz wiadomo,skad Dealer jest szczuply(choc nie za bardzo).Zobacz w fotkach Fidela(link w podpisie)jak wyglada jego mama po porodze ! Huhh,musiala pewnie potem dluugo zrzucac zbedne kg ;)

Posted

dealer napisał(a):
Słuchajcie kochani, mam pytanie ...mój Bokserek ma 9 miesięcy i waży troszkę ponad 25 kilo. każdy mówi że jest baaardzo chudy...:) wpadam w kompleksy bo może oni myślą że ja go głodzę?!! jakie jest Wasze zdanie i jak z Waszymi psiakami?

Aga&Dealer

Wszystko tak naprawdę zależy od psa ;) ...
Moj Loco w wieku 5,5 miesiąca waży prawie 25 kg ... I nie jest wcale gruby. On jest, i będzie w przyszłości, potężnym psem. Tak przynajmniej twierdzą znawcy tematu.
Większość z Nas ma psiaki bez rodowodu, a co za tym idzie do wzorca rasy im daleko.

Posted

A ja sie niezgodze z tym do końca że bokserki bez rodowodu niesą do końca takie jak powinny być.
Jestem z Krakowa i jak tylko jest wystawa psin to ide i powiem tak oglondam i tu i i gdzieindziej boksie bez rodowodu i na wystawach wielokrotnie widziałem bżydsze taka jest prawda .
Moj poprzedni pies był kupiony z chodowli po medalistach wybierałem ktoregp chciałem nikt mi nie wtykał ze moge tylko tego zabrać i basta
poprostu podobał mi sie Ares bo tak go nazwałem i był piękny papiery
niechciałem bo powiedziałem że na wystawy niebede jeżdził pies był dla dzieci;) i dlamnie:evil_lol: i tak jest z wieloma boksiami wiem ze i są boksie nie z chodowli ale one naprawde nieraz są piękniejsze od chodowlanych
przepraszam jeśli uradziłem właścicieli boksi z papierami i czemp[inatem
ale jaqk nie patrzeć taka jest prawda

ciepłego dzionka dla wszystkich od Goliada(ze schroniska boksio)
i roberta s:loveu:

Posted

Ryba to nie o to chodzi czy pies jesy ładny ale wytłumacze to w najłatwiejszy sposób

Kupno szczeniaka z hodowli da nam pewność i to jest najważniejsze (uwaga jeżeli oczywiście hodowla jest uczciwa)
1. Ze szczeniaka wyrośnie taki pies, jakiego chcieliśmy. Powinien mieć określony wygląd i charakter.

2. Kupiony szczeniaczek jest zdrowy fizycznie, został odchowany w należytych warunkach i karmiony właściwą karmą.

3. I co najważniejsze można przejrzeć tzw drzewo geneologiczbe i wtedy wiem jaki pies może mieć schorzenia czy będzie zdrowy czy ma predyspozycje do dyspazji itd.

Więc to nie rozchodzi się o to czy ładny czy brzydki ale masz pewność co kupujesz, mozesz oczekiwać pomoc od hodowcy, jeżeli nie chcesz wystawiać hodowca znajdzie ci takiego pieska który ma jakąś wade (np. zgryzu itd) i nawet mniej zapłacisz.

Posted

zgadzam sie Sylwia z Tobą ale z autopsji wiem Ze nie każdy "nie hodowca" zapomina o swoich psach.Juz tłumacze o co mi chodzi. Mój Dili nie ma papierów, pan dał ogłoszenie zanim szczeniaczki przyszły na swiat. Jeździło sie do Mamy, potem do szczeniaczków, pan do dziś dzwoni i pyta o psy, prosi o zdjęcia na maila. Doradzał nam czym karmić -tu sie zdziwiłam bo bałam sie ze usłyszę o karmach typu Pedigree!! - polecił RC. Opowiadał co je i jadła Figa - mama:). Pokazał jej ksiażeczke zdrowia. Powiem szczerze byłm zaskoczona , ale tez zadowolona bo widziałam jak On traktował sunie i maluchy praktycznie od ich narodzin....oby takich ludzi było wiecej.
Co wiecej, przypomina mi moja przyjaciółka, nie wszystkim zainteresowanym dał psy!! Potrafił odmówić jeśli ktos mu sie nie spodobał. Z tego co wiem Figa miała byc wysterilizowana , moze to i lepiej....gdyby miała szczeniaczki skusiłabym sie :) a tego mój kolega małżonek mógłby nie wytrzymać:)

Posted

Tak ale jest jeszcze jedna ważna sprawa-
tak się napędza rozmnażanie piesków bez papierów czyli pseudohodowców - inne znajda domek inne niestety nie i czeka ich schronisko.
Oczywiście są ludzie uczciwi ale w taki sposób nie można kontrolować narodzin piesków danej rasy ani nie kontroluje się czystosc tej rasy

Ps. stworzyłam takie coś. Mam prosbę jeżeli ktokolwiek chce adoptować bokserka pokażcie to - niech się zastanowi czy na pewno chce tą rasę
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21007

Posted

Dealer,to sie chwali u Twojego hodowcy,ze interesuje sie co sie z psem dzieje,ze mozesz liczyc na jego rady,jednakze takich ludzi jest malo,takich (pseudo)hodowcow jest malo ! Moj sie ucieszyl,ze zabieram psa w 5-tym tygodniu jego zycia.Nawet nie pisnal,ze to za wczesnie ! A ja bylam "zielona",a poza tym nie moglam patrzec jak psiaki sa trzymane bez suczki,w zimnej sieni i karmione pedigree z puszki(1 puszka na 8 psiakow znikala w mgnieniu oka).Nie wspomne o innym pseudohowcy od ktorego chcialam kupic psa...

Posted

Moze i tak,ale wiesz,ze szczeniak powinien do 12 tyg. przebywac z matka?
Fidel i tak by nie byl,ale ogladalby swoja mame pewnie codziennie,moze nawet udaloby sie dopasc sutka...Jednakze to byl grudzien,bylo zimno i to pedigree...My tez odwiedzalismy wczesniej Fidela(dalismy zaliczke),ale zawsze dzwnilismy,ze przyjedziemy.Ostatnim razem nie zadzwnilismy i zastalismy to co pisalam,a oprocz tego brud i odchody psiakow w kojcu.
Pojechalismy wtedy tylko Fidela zobaczyc,nie przygotowana bylam ,aby go zabrac.W domu jednak mialam kupione juz poslanie dla psa i miski.Zajechalismy po drodze do weta,ktory zbadal Fidela,dostalismy karme i tak to sie zaczelo:)

Posted

w poczęści sie zgodZe z waszymi mowami i stwierdzeniami oraz artykułami jest naprawde wiele prawdy i w tym że chodowca bedzie uczciwy
Aresa kupiłem od hodowcy na wystawie psów w krakowie miał papiery czytałem jakieś medale czempionaty coś mieszane było z czechami matka albo ojciec niepamietam sorki , i tak sie zaczeła moja miłość do boksi :multi: dzwonił raz z Inowrocławia była chodowla pamietam ,ale była draka bo psa przytruli suchą karmą za wcześnie zabrano szczenie od suki i go przytruli
oj przez tydzień chodziliśmy do weta dwa razy dziennie na kroplowki i go wyratował .Ale chciał zawiadomić związek kynologiczny (WET) o złym prowadzeniu hodowli poprosiłem go aby poczekał na to czy z psem będzie OK i tak na szczescie było dla psa ,pużniej w rozmowie z wetem zreszta
do tej pory liczy mnie ulgowo bo byłem jednym z pierwszych klientów i poleciłem innym oczywiście powoływali się na mnie wiem że może żle postąpiłem ale nielubie konfliktów ,a jeśli on by powiedział ,,A" to ja bym powiedział ,,B'" niewiadomo co by było.
Ale niewiem czy dobrze się wypowiedziałem podtrzymuje to co powiedziałem że wiele psów na wystawach odbiega od doskonałości
i wzorca dajmy na to boksera omijając juz wygląd ,nawet pies bez rodowodu może mieć rysy psa doskonałego w danej rasie i nie wmawiajcie mi że tylko psy z renomowanych hodowli są doskonałe bo się z tym niezgodze
W tym wszystkim chodzi o wygląd,linie drzewa genealogicznego ,zdrowie ,rodziców
dziatków i pradziadków ALE i tam zdażają się PLAMY a o nich niestety żaden albo inaczej delikatniej powiem niektórzy nie mówią i w tym jest sęk
nieobrażcie sie ale taka jest prawda Przepraszam za te słowa.
Dam wam przykład nie z rasy boksi bo niechce sie na ten temat wypowiadać z delikatności .
Moji znajomi kupili pare lat temu Malamuta z hodowli byłem z nimi pies był po czempionach i wielu dziwnych wygranych w europie mowa o rodzicach nie powiem wam gdzie bo pomine to z wiadomych względów,pies sobie rósł na pocieche włascicieli mineło pare lat i zaczeło sie psu zaczeła dziwnie wypadac sierść pokazywać się plamy zaczeli chodzić do tego samego weta co ja ,badania i wiele dziwnych żeczy pomine opowiadania jakie eksperymenta robili wet. a było ich 5-ciu bo poprostu załamywali ręce po leczeniach niestety musieli go uspić
właściciel hodowli dzwonił w pierwszych latach i natym sie skończyło .
Po tym zajściu udali się do niego opowiedzieli mu co sie stało niestety wtedy przyznał sie że pradziadek malamuta miał podobne schorzenia
ostatnia przybliżona diagnoza jaką dano psu przed uśpieniem był Rak krwi
ale do końca niepewny , niestety hodowca za bardzo sie niepoczuł do odpowiedzialności do psa dał im do wyboru dwa psy które były brzydkie jak ............ bez komętarza zabrali jednego z nich bo chcieli mieć malamuta są miłośnikami tych psów (teraz mają 3 ) i tak to było
wiem że nie wszyscy są nie uczciwi ale jednak zdarzają się wyjątki i tak też się dzieje z Rodowodowymi Psami jeśli kogoś uraziłem mojimi wypowiedziami to przepraszam ale takie mam spostrzeżenia i styczność
z takimi żeczami Pozdrawiam :razz: sory że tak się rozpisałem myśle że mi wybaczycie ;)

pozdrawiam gorąco wszystkich z nadal zimnego krakowa
Teraz za oknem -25
Goliad i robert s:loveu:

Posted

[quote name='Iza i Fidel']Ryba,nie jestem zadna polonistka,ale wybacz -Twoje bledy ortograficzne strasznie mnie raza.Moj 14 letni syn robi ich mniej.Ja bynajmniej nie moge czytac Twoich postow :(

Izuś takie pytania lub uwagi wysyłaj na poczatku priwatem :) bo może się okazać że osoba która robi błędy ma dyslekcje- ja miałam taki przypadek

Ale oczywiście prośba dla wszystkich (przed wysłaniem przeczytaj uważnie tekst który napisałeś) Ja wiem że jak szybko piszemy robimy czasami literówki- więc kochani spokojnie i bez pośpiechu-

Wasz czepialski Modzik :)

Posted

Ryba, pies z rodowodem nie daje gwarancji zdrowia. Ale rodzice są przebadani, a czy pseudohodowcy badają swoje psy ? Raczej, a napewno nie.

Tak, mogą psy z rodowodami odbiegać od wzorca, bo żaden pies nie jest idealny. Ale porównaj sobie psa rodowodowego a nie. To na pierwszy rzut widać czym się różnią. Najbardziej charakterystyczną jest kufa, zobacz jak długa jest u bezpapierowców.

Czy w schronisku są psy rasowe rodowodowe ? U nas w Gliwicach, od wrześnie kiedy tam jestem były tylko dwa, jedna jeszcze jest, o jest problem z transportem. I ich jest bardzo mało.A reszta to tzw. rasowe bezrodowodu, te co miały być rasowe, ale no nie wyszło i zwykłe-niezywkłe kundelki.

Posted

Cimi ma racje- może wytłumacze inaczej
Dlaczego z rodowodem. Z prostej przyczyny:
Wtedy hodowca (mówimy cały czas o uczciwych) kontroluje ilośc narodzin, nie chodzi mi o to że hodowca decyduje ile ma byc szczeniaków bo to absurd ale wtedy liczba piesków jest ograniczona a rasa nie jest az tak spopularyzowana.

Przykład Rasa Duńska Broholmer - Dog Duński - na tego szczeniaka czeka nawet się rok- Duńczycy bardzo dbają o tą rasę, nie dopuszczają do tego ten pies był tzw kundlem. W tym roku bodajrze jest pierwszy miot w Polsce i po raz pierwszy ta suka jako jedyna została przywieziona do Polski. Bardzo ciezko jest wywiesc go z Danii. Więc jak ktoś się decyduje na taką rasę jest w pelni przekonany ile starań musiał włożyc aby dostać tajiego szczeniaka i będzie go szanował.

Dlatego jak czekasz na coś długo i musiałeś troche włożyć starań to później to szanujesz na całe życie.

Najwazniejsze ja tu nie mówie że wy nie szanujecie psy, tylko daje przykład dlaczego powinny być psy z rodowowdem a nie napedzac pseudohodowców.
Przeciez my tez walczymy z nieuczciwymi hodowcami tymi z papierami dlatego to od nas zależy i jest tak ważne aby poszukać dobrą hodowlę. Dla mnie dobra hodowla to ma max 2 lub 3 rasy i to podobne do siebie a nie żeby była jakaś przepaść

No i przynajmy się się że też chodzi tu o kase.
Przecież to oczywiste że niektórzy ludzie wolą zapłacić 300 PLN niż 1500 w góre PLN

Ale jeżeli tak bardzo marzymy o piesku dlaczego niektórzy nie chcą uzbierać takiej sumy. Ja swojego drugiego psa dostaje w sierpniu ale czekam od niego juz od listopada i przez ten czas zbieram i oszczędzam ale mam wtedy pewność że przez ten czas utwierdzę się, że chce tą rasę, przygotuje się wczesniej na przyjście przyszłego malucha, poznam dokładniej rase- a to bardzo ważne, i wiem że ten piesek ma zdrowych rodziców i dziadków itd. I wiem co z tego wyrośnie.

A już dla mnie bezsens jest myslenie kupujesz psa bo chcesz się pokazac i wystawiać. Przeciez nie kupuje się psa z rodowowdem tylko po to żeby go wystawiać i nim szpanowac (Bo istnieje taki mit). Można kupic pieska i nie wystawiać- to nie jest jakiś obowiązek

Sama mam psa który jest bez papierów i go kocham ale też płace za to bo - miał już dwa guzy, ma alergie skórną i pokarmową, problemy z oczami.
Jeżeli znajduje uczciwą hodowle a każdy rozsądny człowiek szuka ją pare dni a nawet tygodni to ma pewnosc że będzie wiedział jego własciciel na co ewentualnie może chrować a na co nie. A nie jak ja że dowiaduje się na co może chorować juz po fakcie.

Jeszcze jedno niektórzy mówią że istnieją także nieuczciwe hodowle- zgadzam się z wami ale to my ludzie sami tez napedzją takie hodowle - jeżeli wybieramy hodowle czasami warto nawet pojechac do hodowli zobaczyć co i jak, porozmawiać z hodowcą zadawać pytania i zobaczyć jaką ma wiedze.

Jeżeli juz naprawde nie stać Ciebie na psa z rodowowdem np. za 3 tyś to idź do schorniska wybierz psa a nie napedzać pseudohodowców- bo tak to zawsze będą potyczki takie.

No trochę się rozpisałam

Posted

Nie ma sprawy wiem jak pisze :oops: ale taki mój urok:razz:
Sylwia oj napisałś się ooooooj dzięki serdeczne i sory za kłopot;)
napewno wiele zrozumiałem dzięki serdeczne jednak prawda jest taka że wielu psełdo hodowców mnoży psy na potęge bezmyślnie czego ludzie nie robią dla kasy:mad:

pozdrawiam i może wkońcu cieplejszego dzionka
Goliad i robert s:lol: