kurczaq6 Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem DON'ka :). Wiem ze te psy czesto mają problemy ze stawami i nie mogą za młodu za duzo biegac czy chodzić po schodach (w tej chwili go nosze). Dodatkowo mój piesek jest po bardzo duzych rodzicach i zapowiada się ze sam też będzie duży. Zastanawiam się od jakiego wieku będzie mógł zacząć ze mną biegać - chodzi mi o 20-30 minutowy poranny czy wieczorny jogging? W tej chwili ma 3 i pół miesiąca. Pozdrawiam. Quote
PATIszon Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Popros moda, zeby przeniosl Ci ten topik na ON-y. Tam szybciej dostaniesz odp. Quote
mela2 Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Mój ON zaczał biegac po skonczeniu 9 miesiecy. Wydaje mi sie ,ze jest to taka w miarę rozsądna granica wieku. Wcześniej bym nie próbowała.Może inni zaczynają póżniej - bliżej roku. Oczywiście ,zacząć należy od biegów wolniejszych i krótszych dystansów. Pamiętaj ,ze ON to taki pies , który jesli ty chcesz biec ,to on tez- żeby ci mzrobic przyjemnosc. To ,ze pies biegnie ,to nie zawsze znaczy ,ze jest w dobrej formie. Trzeba miec wyobrażnię. Sprawdziłabym tez stan zdrowia psa przed przystąpieniem do treningów. Zwróciła uwagę na ewentualne kulawizny. To ,ze nie powinien biegac po posiłku,czy w upale ,to też rzecz oczywista. Oczywiście szczeniak może sobie biegac,bawić się,ale nie należy wysiłku fizycznego wymuszać. Z ON-em czeka cię kupa frajdy,zabawy,szkolenia. Możesz tym zajac się ,zanim zaczniecie biegac. Mój ON ma w tej chwili 6,5 roku .Biega średnio 3-4 razy w tygodniu po 8-10 km. Quote
kredka Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 ja z moją Abrą zaczęłam biegać jak skończyła rok...na początku małe dystanse,a potem większe :) Abra uwielbia też kiedy jade na quadzie a ona po łące lub lesie za mną biegnie :) uwielbia to... a jeśli chcesz uprawiać jogging z psem to prosze bardzo ;) ale musisz poczekać do 11 miesiąca-gdy stawy będą już lepiej rozwinięte ;) Quote
14ruda Posted December 15, 2008 Posted December 15, 2008 Do końca tego okresu kiedy piesek szybko rosnie ruch nalepiej nie wymuszony.czyli piesek sam dawkuje sobie ruch. Jesli ma być duzy proponuje karme z glukozaminą i chondroityną na stawy,lub preparat na stawy jako suplement. Quote
Anashar Posted December 16, 2008 Posted December 16, 2008 Przeniosłem na ogólny Owczarki Niemieckie. Co do tematu, tak jak pisza inni, lepiej się wsztrzymać jeszcze. Najlepiej zacząć w okolicach roku. No i koniecznie musisz uważac, żeby szczeniak nie miał nadwagi bo będzie za bardzo stawy nadwyrężał. Mój od małego nie biegał przez zalecenia lekarza (jak się okazało błędne, ale to inny temat) i póxniej mieliśmy sporo problemów z jego kondycją i wagą. Niestety takie skutki są długotrwałe. Dobrze jeszcze przed większymi treningami pokusić się o dodatkowe badania - dadzą Ci pewność, że ON jest zdrów i wtedy możecie spokojnie rozwijać u niego tą pasję :) mela2 napisał(a):Pamiętaj ,ze ON to taki pies , który jesli ty chcesz biec ,to on tez- żeby ci mzrobic przyjemnosc. To mój ON jest inny. Bo to ja muszę za nim biegać, żeby jemu zrobić przyjemność bo samemu się nie chce :evil_lol: Quote
ayshe Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 biegac w formie joggingu mozesz juz od 5-6 miesiaca na malych odcinkach.pies musi klusowac. niewolno dopuszczac od tego zeby on galopowal na dlugich dystansach-on to klusak ito jest jego zywiol. pies przed bieganiem powinienbyc przeswietlony[hd i ed-standard]zeby wiedizec jak dozowac obciazenia. onki uwielbiaja sie ruszac-ruch to ich zywiol. lepszy dla onow jest rower niz jogging;).niesadze zeby clzowiek mogl joggingowac w takim tempie jak on klusuje zwlaszcza na dystansie np 20 km:evil_lol:. na orwerze tez latwiej dozowac obciazenia interwalkowe[nogi z pedalow i na hamulec-niech ciagnie:p].oczywiscie obciazeniatylko dlao nktory ma skonczone 20 meisiecy lub dona ktory ma skonczone 24 miesiace. ps.dony maja wlasny dzial:diabloti::eviltong:.tu piszemy o onach.:loveu: Quote
Anashar Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Ja przeniosłem na ONy, żeby więcej osób mogło odpowiedzieć. Jak dla mnie w ogóle nie powinno być podziału ON i DON, no ale trza sobie jakoś radzić :eviltong: Quote
ayshe Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 podzial jest jak najbardizej na miejscu:eviltong:. Quote
Martyna&Zara Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 A jak zająć psa przed ukończeniem 11m0cy, bo wiadomo, że jeśli on to na pewno tych 11 m-cy nie przeleży na kanapie. Tak wiec jak sprawić by pies byl wylatany, nie obciążając stawów. Quote
saJo Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Szkolenie, nakrecanie na aport, plywanie w cieplych miesiacach. Poza tym, mlody ON moze biegac, nie moze miec ruchu WYMUSZONEGO, czyli biegania za rowerem/biegaczem/koniem itp. spacerki na luzaku jak najbardziej sa wskazane. Quote
ayshe Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Toffuś napisał(a):A jak zająć psa przed ukończeniem 11m0cy, bo wiadomo, że jeśli on to na pewno tych 11 m-cy nie przeleży na kanapie. Tak wiec jak sprawić by pies byl wylatany, nie obciążając stawów.mlodszy on moze uczestniczyc w joggingu powolutku najpierw malutko z 10 minut itd. az do normalnego obciazenia w wieku 20miesiecy.do tego wieku onek rozwija sie i nie mozna go przeciazac.zwlaszcza ze onek rosnie troszke inaczej niz inne psy.;) tj roznicowanie rozwoju kosci dlugich i krotkich jest znaczace. do tego czasu onek ma byc onkiem wiec jego celem w zyciu nie jest jogging i bieganie za orwerem.to raczej sposob na kondycje,rozwoj umiesnienia-wysuszenie psa. oczywiscie normalnei to pracujemy od dzieciaka na podporzadkowaniu,uczymy psa zdobywania zdobyczy w tym czasie,pracujemy na kolach czy kwadratach sladowych,przygotowujac psa do pracy wechowej ,w wieku 7-8 miesiecy czas na prace z pozorantem psa ktory juz wie jak zdobywac lup,jest nastawiony na prace,rozwiniety w tej wspopracy,tworzy team z przewodnikiem. od 5 miesiaca mozna juz zaczac trening hgh:p. pracy jest tak duzo ze trudno sie z onem nudzic;). Quote
Martyna&Zara Posted December 20, 2008 Posted December 20, 2008 Szykuje mi się ciekawe życie z dwoma psami w tym jednym Onkiem:) O ja biedna będę miała dodatkową kaskę, bo nie będę tak długo siedziała na dogo i co ja z nią zrobię:diabloti: E tam na pewno jakiś psi gadżet się wynajdzie do kupienia :):razz: Quote
luizan Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Najpierw prześwietlenia bioder i łokci , forsowne biegi potem ! Czyli najwcześniej po ukończeniu roku . Quote
ayshe Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 ale do tego roku to juz przeswietla sie czesto psa zeby wiedizec co tam "rosnie":cool3:.no i pracuje z psem. trening wytrzymalosciowy i prawdziwe obciazenia to nawet i rok za malo-czekalabym do 18-20 miesiecy w zaleznosci od rozwoju psa.jedne sa suche i zwiazane juz jako 1,5 roczne inne maja poltora roku i nadal jeszcze wsio im sie telepie:roll::evil_lol:. mam [na swoim lozku obecnie] takie dwa odmienne przyklady:cool3:.chita spokojnie byla obciazana jako poltoraroczna.miala mocne obciazenia na treningach i niezle na biezni. oschy ma wlasnie 18 miechow i nadal czeka na obciazenia:p.mimo oczywiscie treningow ale przeciez to norma.teraz dwa dni pracowaly na owcach co wymagalo sporo wysilku.bieganie przy przewodniku to nie jest duzy wysilek dla ona.;)raczej przebiezka dla rozprostowania nog. zasada jest ze dla mlodego psa dawkujemy ruch tak zeby nie byl to ruch wymuszony.:p. Quote
Nutek Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Na pewno przed bieganiem prześwietlenie, potem małe stopniowe treningi. Rozciąganie i mały swobodny kłus , potem coraz większy. Najlepiej gdybyś biegała z psem po leśnych dróżkach. ON nie jest najlepszym psem do biegania (mówię tu o długodystansowcach). Wydaje mi się, że tempo podczas mocnego treningu może być za wysokie. ;) W ile czasu pokonujecie z ON 1km? Quote
saJo Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 ON to wlasnie typowy dlugodystansowiec :evil_lol: Quote
14ruda Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Właśnie.Rano biegałysmy w lesie.:cool1:Sie znaczy ja sobie funduje na razie marszobiegi albo taki wolniutki truchcik.Wieśniak najlepiej galopem by mnie ciągnął na lince:mad:Biega na lince,bo jak wyskoczy sarenka to ona widząc,że ja biegnę za nią stwierdzi,ze ja tyz poluje:evil_lol: No więc jakoś kłusuje 3 m przede mną grzeczny piesek:razz:. O ile nagle nie zatrzymuje sie pod nogami,bo ładny patyczek,albo kałuża zamarznieta i trzeba polizać:mad: Fajnie było.Słoneczko,bez wiatru,-4 stopnie.:loveu: Quote
ayshe Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 nutek-:evil_lol: jaksajo napisala:on to wlasnei maratonczyk ,dlugodystansowiec.cala jego budowa jest zdeterminowana na wytryzmalosc i jaknajmniejsze zmeczenie przy pokonywaniu dlugich dystansow. w klusie.;) Quote
Nutek Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Tak, tak, wiem, że ON lubi długo biegać, ale wątpię, że przebiegnie maraton. Rozumiem, że z ON można biegać(baa, nawet trzeba), ale zależy ile. Tylko kłus, nic innego. Bieganie z ON tak, ale zależy jaki czas na dany km. ;) Quote
saJo Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Nutek ON w dobrej kondycji to pies stworzony to biegania na dlugie dystanse. Klusem ONek potrafi poruszac sie bardzo szybko, a jest to najbardziej wydajny energetycznie rodzaj ruchu dla psa. Jesli pies biegajacy 20 km to nie jest maratonczyk, to przepraszam, jakie rasy sa dla ciebie maratonczykami? Quote
Nutek Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Przepraszam, źle zrozumiałem. Pies biegnący 20 km to maratończyk, potwierdzam. Myślałem o dystanie maratonu 42.175m. :) Quote
ayshe Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 nutek-on 40 km tez da rade.kwestia treningu.;) on jest klusakiem gdyz jest to najbardizej efektywna forma poruszania sie z jak najmniejszym uzytkowaniem energii.cala budowa ona jest temu podporzadkowana. Quote
Axusia Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 ayshe napisał(a):on 40 km tez da rade. Przynajmiej teoretycznie jak mu sie w po 20 km stawy nie rozpadną :lol::lol:;) Quote
Recommended Posts