rogalik Posted June 29, 2004 Posted June 29, 2004 Tak się potoczyły losy mojej rodziny że znalazły się w niej niedawno dwa szczeniaki :) 4 miesięczny beagiel - Beba i 3 miesięczny golden retriver - Kuki. KOnfiguracja dość karkołomna jak i urocza biorąc pod uwagę zupełnie odmnienne charaktery psów :) No ale zaczynają się "schody" .... jak sobie radzić z dwoma maluchami? Czy macie może doświadczenia z wychowywaniem 2 psiaków jednocześnie? Chociażby jak uczyć je chodzić razem na smyczy? kiedy one najchętniej przez pół drogi do parku toczą walki :) Jak układać im zycie w domu? Spanie razem? Miski z jedzeniem obok? Nauka sikania Jak skupić ich uwagę na sobie czasami ... jak tworzyć więź między psami a ludzkimi czlonkami rodziny tak żeby nie była ona dużo słabsza od tej naturalnej więzi między dwoma psami itp .... ... właściwie wszytko , nie mam zbyt wielu doświadczeń, to moje pierwsze psy w życiu :) Wybieram się z nimi do "psiego przedszkola" ale chętnie też skorzystam z waszych doświadczeń :) Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Quote
Cortina Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 na dobra sprawe ja szkolilabym je oddzielnie. To znaczy tak np dwa spacerki niech sobie ida razem i bawia sie i tluka itd :) Natomiast jeden spacerek niech kazdy idzie oddzielnie chociazby po 15 minut i wtedy smakolyki i cwiczonka, wracasz do domu drugi piesek i to samo, bo inaczej bedzie ci ciezko :( . Mam tez dwa psy i mimo ze jest miedzy nimi roznica 10 lat to i tak nie jest latwo szkolic jednego bo jak drugi widzi ze ten dostaje smakolyk to tez od razu chce :-? Wiec jednak oddzielnie lepiej takie rzeczy robic Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
rogalik Posted July 1, 2004 Author Posted July 1, 2004 Wybieramy się z meżem do psiego przedszkola :) Ja z jedną on się zajmie drugą. Potem pewnie teżjakieś szkolenie znajdziemy jak już dorosną. Czasami martwię się tez troszkę że dwa szczeniaki wychowywane razem będą zawsze bardziej skupione na sobie nawzajem niżna ludzkiej części rodziny :) a bez takiego zainteresowania ciężko może być wyegzekwować od nich różne rzeczy :) Czy macie może pomysły na jakieś zabawy , które były by powiedzmy edukacyjne czy też wzmacniające więź z psa z człowiekiem? Nasze psiaki są jeszcze dość małe i nie łapiąjeszcze takich zabaw jak aportowanie czy jakieś bardziej skomplikowane sprawy. PIłeczkę aportuje tylko beagielka :) Pozdrawiam Agnieszka Quote
Flaire Posted July 1, 2004 Posted July 1, 2004 rogalik, w moim doświadczeniu nic tak nie wzmacnia więzi pies-człowiek jak szkolenie i zabawy edukacyjne. Polecam np. agility... U nas w klubie ćwiczy jedenastoletnia dziewczynka i jak zaczynała, to suka ją olewała i leciała do jej rodziców. A teraz suka jest wpatrzona w dziewczynkę i podejrzewam, że już niedługo zacznie olewać rodziców na rzecz córki :D . A tak poza tym, to ja osobiście nie mam nic przeciwko temu, że dwa psy są ze sobą mocno związane. Psu nie wystarczają wyłącznie ludzcy przyjaciele tak samo, jak człowiekowi nie wystarczałyby tylko psy. Quote
Recommended Posts