Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 year later...
Posted

Widziałam tą fotę już wcześniej.
Generalnie ciekawy zamysł, ale póki co, to jak dla mnie wciąż za uboga szata. Niech się bardziej "napuszy" :cool3:
No i szkoda, że kropy się rozmazują,a le to było do przewidzenia...a u dalmatyńczyka kropki takie ważne( i charakterystyczne)!

I ciekawe z czym został kojarzony, ze taki włos uzyskano...bo przecież dalmatyńczyk to nie tylko kropki, ale przede wszystkim charakter, wszechstronność, niesamowite zdolności do pracy z koniem.
Niefajnie by było to wszystko zatrać w wersji długowłosej:shake:

No ale coś za coś.
Pewnie powstałaby nowa wersja "show" :roll:

Posted

Ja tam preferuje psy z krotkim wlosiem tydziez poldlugim. Mnie sie taki nie podoba, klasyczny dalmatynczyk jest fajniejszy :P
Ciekawe jak go wyhodowali??

Posted

Anusia&Saba napisał(a):
Może krzyżówka z seterem irlandzkim? On też ma kropki :razz:

Może :lol:

A tu raczej nie ma co dyskutować o jego fajności czy tez jej braku, bo przecież( chyba) nikt z nas na oczy czegoś takiego jeszcze nie widział.
póki co, istnieje tylko i wyłącznie dalmatyńczyk krótkowłosy :loveu:

Posted

[quote name='Anusia&Saba']Może krzyżówka z seterem irlandzkim? On też ma kropki :razz:
A mi się wydaje, że on jest krzyżówką z seterem angielskim (one mają plamy), z irlandzim raczej nic wspólnego nie ma bo one są rude.
Ma on nawet taki seterowy pysk.

Posted

Być może, ze tak jest. Ale mnie zastanawia i szokuje, jak oni uzyskali tą długą sierść nie tracąc na cętkach? :-oOne wciąż są duże, ładne (a nie jak u anglika drobniutkie i zlane) i wypigmentowana jets też sierść ( a u angola chyba tylko skóra ma ten cetkowany pigment ) także... no to jest naprawde godne zaiteresowania i uznania.

Ja tam oczywiście wolę krótkowłsoe dalmaty, ale przyznam szczerze, ze nie mam nic przeciwko wersji długowłosej. I całkiem ciekawie byłoby gdyby rasa występowała w dwóch odmianach sierści :cool3:
Oczywiście pod warunkiem,z e ta odmiana dłogowłosa byłaby równie wszechstronna i odznaczałaby się tymi samymi zdolnościami co odmiana krótkowłosa oraz jesli długowłose dalmaty nei byłyby obardzone jakimiś dodatkowymi wadami, zchorzeniami itp.

Jeżeli różniłyby się naprawde tylko okrywa włsową to jetsem na tak.

Z tym, ze wydaje mi sie dość mało prawdopodobne by było stworzenie odrebnej odmiany włsoowej bez jakiś nieporządanych skótków ubocznych - natura to natura...:shake:

Posted

Hmm przetłumaczyłam sobie jedną stronkę o dalmatkach, i w niej jest napisane ( oczywiście o ile dobrze zrozumiałam ) że to jest czystej rasy dalmatyńczyk Link
W drugiej zaś, że jest podejrzenie że długą sierść mogła uzyskać krzyżówka z seterem angielskim ( i coś jeszcze jest napisane, ale nie mogę zrozumieć ) Link

Posted

No wygląd inaczej :cool3:

Wiesz co, tam jest napisane, ze podejrzewają, ze może został kojarzony z seterem ang., choć generalnie rozpisują się, że jest to jakiś bardzo recesywny gen...

I ja bardziej wierze w to drugie.
Bo po połączeniu z seterem ang. cętki nie byłyby tak wyraźne,a i pies musiałby stracić na "dalmatyńczykowatości",a te na potach mają posturę i głowę jak najbardziej dalmatyńczyka :cool3:

Fajne cudaki.