Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pytam o iiny świat. ponieważ u mnie w sąsiedztwie jest od nich piesek. To jest samiec, teraz ma może ze 2 lata. Właściciel był z nim na wystawach, ale pies dostawał przeważnie bdb ponieważ jest strasznie mocnej budowy i żaden sędzia nie odważył się go ocenić wyżej.
Piesek jest naprawde potężnie zbudowany (przy czym nie jest gruby), ma strounkowo krótkie łapy, szeroki jest w zadzie i w barku, ma wielki łeb. Stąd moje pytanie, czy może są jakieś dwie linie gończaków z czego faworyzowane są te o smukłej sylwetce?? W tym wątku znalazłam zdjęcie szczeniorka suni, która też się wydaje być taka potężna. Z resztą właściciel napisał o niej "słoń gończy".

Posted

Chodzi pewnie o EBRO Inny Świat.
Byliśmy razem oceniani w klasie młodzieży w Bytomiu.
Pies wyglada tak:

A co do wygranych , to o ile mnie pamięć nie myli wygrał międzynarodową we Wrocławiu w 2005. Chyba , że się mylę.

Co do Rosy. Ania pisze tak bo sunka była jednym z największych szczeniaków w miocie
a wygladała tak , wg. mnie proporcjonalna sunka:

Posted

Musia eh.. rozszyfrowałaś nas!!!! Właśnie chodziło mi o EBRO Inny Świat(w domu Rino)!! Skąd wiedziałaś?? Pewnie z tąd, że jestem z Kędzierzyna... :/
Weszynoska ten piesek naprawdę jest potężny!! Zresztą widzisz sama na zdjęciu Musi. A co do moich zdjęc, to mam kilka,jak Rino byryka z moim Bazylem, ale bardzo kiepskich. Może uda mi się cyknąć kiedyś coś lepszego, ale to będzie trudne, ponieważ chłopcy są szybcy straszliwie :)
W każdym razie, Rino reproduktorem nie zostanie właśnie przez to, że jest taki potężny, a szkoda, bo to cudny psiak jest... :((
Ale nadal nie wiem, jak to jest z gończakami!!!! Wiem, że one mają jeszcze niewyrównany eksterier, ale faworyzuje się te smukłe czy nie????

PS zapraszam wszystkich do naszej galerii tzn do galerii jamnika Precla i Wyżła węgierskiego Bazyla (link znajdziecie w podpisie:))
Pozdrawiam...

Posted

Faworyzuje się te harmonijnie zbudowane.
Jedne sa wysokie i smukłe jak mój Opus inne niższe bardziej krępe. Ale nadal proporcjonalne i mające charakter gp

Poniżej jest MAJOR Ziębowe wzgórze
młodszy

i starszy

pies na pewno mocny, ale proporcjonalny.

Ja np, wolę psy wyższe ciut , smuklejsze, ale to tylko własne upodobanie. Wzorzec mówi wyrażnie o wymiarach i nasze muszą się w tym mieścić , a że jedne wygladają lepiej od drugich.
Cóż upodobania i dążenie do wzorca.

Jak przejrzysz galerię , to są tam różnej wielkości gończaki.

Właściciel EBRO chciał mieć mocnego psa. Ma takiego. Ale też usłyszał: jest różnica między psem mocnym , a mocnym gp.

Posted

mamabazyla napisał(a):
Pytam o iiny świat. ponieważ u mnie w sąsiedztwie jest od nich piesek. To jest samiec, teraz ma może ze 2 lata. Właściciel był z nim na wystawach, ale pies dostawał przeważnie bdb ponieważ jest strasznie mocnej budowy i żaden sędzia nie odważył się go ocenić wyżej.

U tego konkretnego psa to nie jest problem tego, ze jest mocny. Gończy może być mocny, ale nie może byc "ciężki". A ten pies jest "ciężki" i na pewno nie kojerzy się ze zwinnością i sprawnością. Gończy może być mocny, ale musi być tak zbudowany, żeby od razu było widać, że jest zdolny do wielu rzeczy w lesie i że przy dziku sobie poradzi. Wystrarczy popatrzeć na inne mocne psy, które nie są przy tym "ciężkie" - jak PAR FORCE, MAJOR, BOROWY czy LAS-ER.

• 5 years later...
Posted

Sędziowie powinni mierzyć na wystawach wysokość w kłębie, bo znam kilka psów, które dostają oceny doskonałe, a po prostu nie mieszczą się we wzorcu (są za małe). Prawidłowo pies powinien mieć w kłębie 55-59 cm.