Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bajeczka i Margo są tak niesamowicie mądrymi psami :) dopiero 3 dni u nas są, a już tyle potrafią. Przychodzą powiedzieć, ze chcą wyjść na dwór. Obie potrafią już siadać a Baja nawet daje łapę :) Bajka reaguje już na swoje imie. Margusia troche mniej, ale na pewno szybko sie nauczy :) Do tego są tak bardzo kochane i takie śliczne :D Idealne pieski dla nas :loveu:

• Replies 628
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sojczyk napisał(a):
Bajeczka i Margo są tak niesamowicie mądrymi psami :) dopiero 3 dni u nas są, a już tyle potrafią. Przychodzą powiedzieć, ze chcą wyjść na dwór. Obie potrafią już siadać a Baja nawet daje łapę :) Bajka reaguje już na swoje imie. Margusia troche mniej, ale na pewno szybko sie nauczy :) Do tego są tak bardzo kochane i takie śliczne :D Idealne pieski dla nas :loveu:

Mądre sunieczki :)

Posted

Melbusia prosiła,żeby Was bardzo mocno uściskać i podziękować za to co dla niej zrobiłyście:).Jeśli chodzi o mnie to w momencie podjęcia decyzji o adopcji pieska biorę na siebie pełną odpowiedzialność i nie zamierzam zdania zmienić o nie!Melbusia zostaje u mnie i na dobre i na złe(jak to się mówi).A dziewczynka ma się naprawdę doskonale:lol:,jest taka rozkoszna i o dziwo pomimo 3 miesięcy naprawdę dużo rozumie i szybko się uczy i tak jak pisałam wcześniej to bardzo mądra sunia :).Cieszę się,że jest u mnie :multi:,a w miarę możliwości co jakiś czas będę dodawać nowe zdjęcia.Łapka od Melbusi a ode mnie gorące pozdrowienia.

Posted

Bajeczka i Margo juz dawno się u nas zadomowiły :) Są kochane mądre i mają temperament :D Pojutrze idziemy na szczepienia :) pieski już nie mogą doczekać się spacerów. My też :P Na zdjęciach siedzą w ogródki i bawią się uszami ;P

Posted

Malwa zaczęła szukać wzrokiem, kiedy powiedziałam: "Margo" i "Sasza" .... tęskni za siostrami. Ciekawe jakby to było, gdyby się spotkały. Malwinka nasza również jest bardzo inteligentna.
Jest już po szczepieniach, dlatego do tej pory niestety musiała się zadowolić szaleństwem w czterech ścianach. Poza tym jest w okresie ząbkowania :D
Malwunia nasza nie może jeść
1ST CHOICE DOG Puppy Growth, No wheat-corn-soy .... zauważyliśmy, że najprawdopodobniej po niej dostaje swędzących krostek na brzuszku. Na początku sądziłam, że to może uczulenie na nabiał, ale teraz, kiedy Malwinka znowu je tą pierwszą karmę, którą dostaliśmy od Oli (ProNatural) i krostki zniknęły, sądzę, że jakiś składnik 1st choice ją uczula. Sierść Malwuni zrobiła się gęsta i gładziusieńka, a grzbiet nabrał waniliowego odcienia. Najśmieszniejsze ma spody łapek - są w różowe plamki :). Ogólnie jest przesłodka i kochana. Mam nadzieję, że Marcin szybko wrzuci kilka nowych zdjątek. A siostrzyczki wyglądają fantastycznie. Widać również, że mają po prostu raj na ziemi. Super, że mogą być razem i mają takich czułych opiekunów. Fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia pozostałych dziewcząt. Może kiedyś udałoby się zorganizować jakieś spotkanie :))))))))
Tymczasem pozdrawiamy wszystkich. Malwunia też pozdrawia.

Gabrysia.

Posted

Margo i Baja były wczoraj u weterynarza.Zostały zaszczepione,maja wyczyszczone uszy i zostały posmarowane środkiem antykleszczowym.Margo(dawniej Sasza) ma chyba jakiś problem z drogami moczowymi,może to byc związane z jej wada,bardzo często sika i obficie,jest to tez problem dla nas jeśli robi to w domu bo nie zawsze zdażymy ja wyprowadzic,Opowiedziałam o tym weterynarzowi,stwierdził,że może ma juz infekcję,zauważył mały wyciek ropny.Na razie będe jej podawać Furagin dwa razy dzienie i przemywac specjalnym płynem jej genitalia.Jutro zaniose mocz do badania,mam tylko nadzieje,ze jakos mi sie uda go złapać.\weterynarz stwierdził,ze w ogóle ma ona inaczej umiejscowioną cewke moczową i najpierw musiałby zbadać jej przewody moczowe jakis przyrządem ale to w miejscowym znieczulniu,wczoraj przy badaniu bardzo płakała,więc trzeba ja jednak znieczulić.Lekarz powiedział,ze raczej tych spraw moczowych nie należy ruszać jesli chodzi o np przemieszczenie cewki moczowej bo można wyrzadzic wieksza szkodę.Można jej zrobić mała plastykę,zeby oddzielić odbyt,który w tej chwili jest zaraz obok sromu, w ten sposób zmniejzy sie ryzyko infekcji.Na razie zrobie jej to badanie moczu i to drugie,żeby cos wyjaśnić.W sprawie już samego zabiegu może jeszce zwróce sie o konsultację do inego lekarza,żeby mieć jasniejszy obraz i obiektywna ocenę Zależy nam żeby piesek był zdrowy i będziemy sie o to starac.Piesunie reaguja na swoje imiona i sa bardzo kochane choć troszke rozrabiaja ale w końcu to dzieciaki.Kochamy je i nie żałujemy że zaadoptowaliśmy ta parke,juz ich nie oddam!
Mam tylko pytanie,jeśli ktos mi może udzielić odpowiedzi to bardzo prosze.Chodzi o podatek od psów.Przeczytałam w ustawie miejskiej,ze zwolnione z podatku na dany rok sa psy wziete ze schroniska na podstwie zaswiadczenia.Czy umowa adopcyjna która podpisałam tez zwalnia mnie z tego podatku?Wole to wiedzieć zeby uniknac ewentualnych klopotów.Zawsze znajda się"zyczliwi" którym wszystko przeszkadza,a dwa pieski koło domu jednak troche hałasu robia Pozdrawiam
Mariola

Posted

Tak czytam i z jednaj storny martwię się, że MAlwa ma problemy z karmą - męczy się z krostkami, swędzeniem i innymi alergicznymi przypadłościami Margusia z drogami moczowymi :shake: Mam nadzieję, że uda się to ładnie wyleczyć bez konsekwencji na przyszłość.

A z drugiej strony jestem szczęśliwa, że suńki trafiły na Was i pod taką opiekę :) Dziewczyny miały farta, naprawdę....

Niestety nie wiem jak to jest z podatkiem psim....
Może dziewczyny będą bardziej biegłe?

Posted

Znalazłam coś takiego:

Dodatkowo z mocy uchwały rady miejskiej z podatku mogą być zwolnieni:

• właściciele psów, którzy poddali swoje psy zabiegowi sterylizacji lub kastracji,
  • osoby, które nabyły psa ze schroniska dla bezdomnych zwierząt (na podstawie umowy adopcyjnej).
nie wiedziałam o tym pierwszym punkcie.

Ale niestety nie wyjaśnia to sprawy psiaków z Fundacji.

link: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/rejestracja_i_podatek_od_czworonoga-a_771.htm

Posted

Aleksandra_B napisał(a):
Znalazłam coś takiego:

Dodatkowo z mocy uchwały rady miejskiej z podatku mogą być zwolnieni:

• właściciele psów, którzy poddali swoje psy zabiegowi sterylizacji lub kastracji,
  • osoby, które nabyły psa ze schroniska dla bezdomnych zwierząt (na podstawie umowy adopcyjnej).
nie wiedziałam o tym pierwszym punkcie.

Z umowa ze schroniskiem nie bedzie zadnych problemow - poprosze prowadzacych schronisko, z ktorego sa psiaki o przygotowanie umowy na wlascicieli suniek - one w koncu stamtad pochodza :-)