Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Malwa nie wygląda rewelacyjniie. Wcozraj po zjedzeniu ryżu z brzucha zrobił się jej okropny balon a żebra i tak było widać.
Poza tym ma krzywe przednie łapki więc będzie musiała dostawać coś na wzmocnienie kości.
W tej chwili dostaje również dwa leki, których nazw oczywiście nie pamiętam ale spiszę sobie w weekend i tu podam: jedno na ssłabienie reakcji alergicznych, drugie na wątrobę jako, ze wyniki badań pokazały, że wątrobę ma podniszczoną.

Dodatkowo trzeba kupić Malwie odpowiednią karmę bez składników, na które ma alergię oraz jakiś środek właśnie na wzocnienie kości...już wiem - caniviton.
W weekend zaszczepię Margo, Saszę oraz Melbę, nad Malwą jeszcze się zastanowimy czy nie jest za słaba.

Malwa dziś w nocy podobno nie mogła sobie znaleźć miejsca i się bardzo kręciła. Wszystkie dziewczyny śpią z Mamą w łóżku, Malwa podobno próbowała wkopać się pod poduszkę.

• Replies 628
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jesli ma allegri pokarmowa naprawde polecam wam puryne proplan sensitiv dla szczeniakow z ryba + ryz ( 145 zl za 15kg na allegro - kurier gratis) lub orijen z ryba dla szczeniakow duzych ras. MOj maly mial wysyple i wychodzila mu siersc po tych karmach przeszlo. Poza tym te karmy często mają w składzie juz ochronę stawow .

Posted

GoskaGoska napisał(a):
Jesli ma allegri pokarmowa naprawde polecam wam puryne proplan sensitiv dla szczeniakow z ryba + ryz ( 145 zl za 15kg na allegro - kurier gratis) lub orijen z ryba dla szczeniakow duzych ras. MOj maly mial wysyple i wychodzila mu siersc po tych karmach przeszlo. Poza tym te karmy często mają w składzie juz ochronę stawow .

Problem w tym, ze mała podobno na ryby jest uczulona.

Dobra karma ma w sobie wszystkie składniki niezbędne dla szczeniaka. Ale może warto faktycznie skonsultować z wetem podawanie jest fosforanu wapnia, skoro zaczęła się juz u niej krzywica.

Posted

hm... to powiem Ci ze mnie bardzo zaskoczyłas, bo jeszcze nie słyszalam zeby jakis psiak mial alergie na ryby. Jak nie ryba to jagnięcina, tez jest dla uczuleniowcow. Zas kurczak i wolowina najszybciej uczula. Nie wiadomo tez co ta kobieta dawala malej jesc, ale jesli sunia wrociala w takim stanie , to nie sądze by cos odpowiedniego.A allegria , zeby znikla to od zmiany diety muszę minąc 2 tyg, aby bylo widac poprawe

Posted

Aleksandra_B napisał(a):
Malwa jest uczulona na odchody ptaków, rybę, kukurydzę, wieprzowinę... i więcej nie pamiętam.

Państwo mieli papugi, karmili Malwę rybą zatem sprawa rozumie się sama przez się.

Ja na alergiach niewiele się znam, ale tak pisały dziewczyny tutaj na wątku. Dobrac karme można spokojnie, jest taki wybór na rynku, że nie ma problemu.

Posted

GoskaGoska napisał(a):
Nie wiadomo tez co ta kobieta dawala malej jesc, ale jesli sunia wrociala w takim stanie , to nie sądze by cos odpowiedniego.A allegria , zeby znikla to od zmiany diety muszę minąc 2 tyg, aby bylo widac poprawe

Właśnie też się zastanawiam czym oni tam małą karmili... :mad:
Dziewczyny gdzieś pisały, że rybą. Tylko jaką rybą? Karmą z rybą, czy jak?
Biedna Malwunia :( Nawet widać, że odstaje od rodzeństwa :( myślałam, że z niej po prostu taki niewymiarowy podrostek się zrobił...a to początki krzywicy :crazyeye:
I znowu potrzeba pieniążków na podleczenie Malwuni.
Jak szybko nieodpowiedzialny dom może wpłynąć na pogorszenie zdrowia szczeniaczka :angryy:

Posted

Mała podobno karmiona była ryżem z marchwią i rybami.

Przeglądałam właśnie sobie karmy , myślałam o Eukanubie z jagnięciną ale niestety jest tam kukurydza.
Potrzeba by karmy właśnie z jagnięciną, kurczakiem, wołowiną bez dodatku kukurydzy. Może znacie taką?
Na razie będzie jadła ryż z marchwią i odpowiednim dla Niej mięsem.
Też zawsze słyszałam, że kurczak jest uczuleniowy a Malwa ma jakoś to wszystko odwrotnie... tak twierdzi wet więc chyba tak jest na prawdę...

Ja nie znam się na środkach na początki krzywicy, proponujecie fosforan wapnia, no być może to jest bardzie odpowiednie, dogadam to jeszcze, zobaczymy co będzie dla Niej najlepsze.

Posted

proszę nie kupujcie tylko ekubany, to cholerna firma w okropnych warunkach testuje karmy na psach i to w sposob dramatyczny. Kupując ich jedzenie wspieracie ich dzialalosc.
Trzeba przejrzec spis karmy, ktoras strona miala dobrze to rozpisane, najwazniejsze zeby nie bylo kukurydz, a z jagnięciom i kurczakiem karm jest masa, wiec cos się znajdzie

Posted

GoskaGoska napisał(a):
proszę nie kupujcie tylko ekubany, to cholerna firma w okropnych warunkach testuje karmy na psach i to w sposob dramatyczny. Kupując ich jedzenie wspieracie ich dzialalosc.
Trzeba przejrzec spis karmy, ktoras strona miala dobrze to rozpisane, najwazniejsze zeby nie bylo kukurydz, a z jagnięciom i kurczakiem karm jest masa, wiec cos się znajdzie

O kurczę, naprawdę? A ja długo Eukanubą karmiłam swoje psiaki i miałam plan wrócić do tej karmy, masz jakiś artykuł na ten temat? Chętnie poczytam.. cholercia wszędzie jakiś syf.

Posted

wpisz sobie w google kesperymanty ekubany, albo test na zwierzętach to masa ci tego wyskoczy, na youtube są filmy z ich dzialalnosci.
Hills np moj pies nie chcial jesc, ale tez ma chyba kukurdze, wlasnie w wiekszosci karm jest kukurydza :( musą byc to karmy sensitive
ja na szybko znalazlam takie :
1. http://allegro.pl/item409014874_best_choice_adult_sensitive_all_breed_15_kg.html
czyli best choice

wpisalam w google karma bez kukurydzy i wyskoczyla taka np .
gdzie bylo napisane ze Biomill niby nie ma , ale trzeba sprawdzic sklad doklanie oraz taka karma : http://www.pronature.pl/pronature/pl/produits/nourriturechien_chiots_3s.php
napisz moze do sklepu zoologiczne to ci napiszą a pozniej sama sprawdzisz czy faktycznie nie ma tam nic dla sunie alegriczego

Posted

Ma byc podawany Caniviton - pytalam nasza wetke. Z fosforanem wapnia uwazac, mozna podac pare razy A+D3.
Sunia ma bardzo wrazliwy teraz przewod pokarmowy - wiec oslonowo na watrobe musi dostawac leki conajmniej przez miesiac.

Posted

Dom mają dwie suczki.

4 sunie wciąż szukają domu:

Malwa, która wróciła z adopcji z powodu alergi pokarmowej, ma w tej chwili podniszczoną wątrobę i przez złe karmienie ( pokarm na który okazała się mieć alergię) generalnie wygląda gorzej niż siostry. Ma również początki krzywicy. Dlatego też bierze różne leki:

Sasza, która ma problemy ze sromem i niedługo czeka ją operacja:

Margo, ta czarna uśmiechnięta:

oraz Melba:

Posted

Melba jest bardzo rozkoszna;),czy psinki są podleczone czy wyleczone?I patrząc na łapeczki to będą dość spore pieski tak?Pytam,bo właściwie wolałabym większego pieska :))