al-ka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Bardzo,bardzo serdecznie pozdrawiam adrusiną Rodzinkę!Nie ukrywam,ze ja też o nią bardzo się martwiłam,bo Onki są mi szczególnie bliskie.Trzustka swieza jest bardzo ok(tak jak juz wcześniej podałam 40g zmielonej masy czyli kopiata łyżka zupowa na 30 kg psa wymazane z karmą) i świetnie się sprawdza.Na paprzące się,zainfekowane rany polecałabym Octenisept lub/i nalewkę nagietkową(tinct.Calendulae) a także olejek z drzewa herbacianego(kilka kropli na waciku zwilżonym ciepłą woda)-o ile pojawiłyby się jakieś problemy z gojeniem. Moje przygarniane ONki też musiały zaakceptować trzy rezydujące w moim domu koty.Nie ukrywam,ze zaden z nich nie był fanem kociego świata:shake:.ONki pragną współpracować i bardzo obserwują właściciela,czy to co robią wzbudza jego zachwyt czy też wręcz przeciwnie.Poza tym bardzo szybko orientują się co im się "opłaca".Czyli za każde złe zachowanie krótkie i stanowcze FE!(w momencie wybryku),a za dobre zachwyt i jakiś pysznościowy(ale dozwolony zdrowotnie-np."kostka" karmy)) smakołyk.Cierpliwość,konsekwencja,kontrola i czas.Moje wszystkie Futra kochają się bardzo,liżą sobie uszka,bawią się i ku wielkiej uciesze gawiedzi potrafią koty towarzyszyć psom podczas spacerów.Myślę,że wszystko ułoży się z czasem,choć kontrola i nadzór są na początku bezwzględnie konieczne. Wielu cudownych,radosnych lat dla wszystkich,ala. Quote
al-ka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 [quote name='pawcib']mam pytanko moze zna ktos jakas tania apteke internetową????? chodzi o kreon 10 000 u nas w aptece kosztuje 17.50 za 20kaps czyli na 4dni jesli znajdzie ktos cos taniej prosze o przeslanie linka bedzie go jadla raczej przez wiekszosc zycia wiec warto znalezc dobrego i taniego dostawce slyszalem gdzies ze sa jakies internetowe apteki ktore wysylaja i calkiem sie to oplaca jak cos znajdziecie piszczcie moze byc tes kreon 25 000 jest na recepte ale to nie problem ale lepiej 10 000 jest w opakowaniach 20 i 50 kaps trzeba kupic jakiegos tira:) bedzie na:p jakis czas:) Kreon10 tj/50kaps jest tez Rp.(ale vet przeciez moze wypisac) http://www.aquavitae.com.pl/product-pol-4728-Kreon-10000-50-kapsulek.html http://www.cefarm24.pl/kreon-10000j-150-mg-x-20-kaps-p1051.html Kreon 25tj jest chyba bardziej ekonomiczny http://www.cefarm24.pl/kreon-25000j-300-mg-x-20-kaps-p907.html Quote
gosiekk Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 jedyna kara jaka mi wpadla do glowy to.Pokazanie kota za kazda agresje jedno ostrzezenie nie wolno gdy nie zareaguje drugie i 10 minut w odosobnieniu bez zwracania na nia uwagi.Gdy sytuacja sie powtarzam to tak w kolko az zrozumie kto rzadzi;).Moze z czasem to pomoze. Quote
gosiekk Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 A i jeszcze jedno co do trzustki.Szukalismy niestety w K-ce nmie ma ubojni i nie potrafimy jej dostac.JEst wiele rad z kazda jestemsy zapoznani tylko niestety jak lekarz powiedzial metoda prob i bledow. Quote
pawcib Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 witam dzisiejsze badanie kału wykazalo to ze jest to naprawdopodobniej przewlekle zapalenie trzustki dzis podalem kreon w dawce dobraniej dla pasa nie ma biegunki i zalatwila sie dzis 2 razy a nie 11 zobaczymy co dalej dzis jedzie na smakolykach z ubojni mieszanych z sucha karma + odrzywka +marchewka odrobinka selera antybiotyk tabletka na gojenie rany itd itp taka bomba farmaceutyczna ale myrda ogonem jak szalona wiec pewnie jest zadowolona:pa to nas cieszy najbardziej prawda? apetyt ma oromny ale bez przesady bo peknie:) nie chce zapeszac albo mam wade wzroku ale moim zdaniem widoczne zebra zanikaja jedno co powiem to to ze pies nabral conajmniej 50%sily a ma jej naprawde sporo w tym momencie siedzi w izolatce bo senior bobek i i jego zastepca kotek dropsik wlasnie szamaja a gdyby to zabaczyla zjadla by im wszystko:) 3majcie kciuki pozdrawiamy;) Quote
wilczyca Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 rozmawialam z wetem odnośnie tych trzustek, powiedział (nie dlatego żeby "dawać zarobić aptece") że owszem tak można ale w przypadku jeśli ma się w okolicy znajomą ubojnie bo większa ilość trzystki musiała by być przechowywana w lodówce a to ma się nijak do całego leczenia bo wiadomo że to całe serum z trzustki musi być świerze, poza tym istnieje możliwość zarażenia bakteryjnego psa (powiedział jaka to bakteria) a to skutkuje zejściem smiertelnym psa. dlatego właśnie lepiej i bezpiecznie jest zapodawać psiakowi ten kreon. Gosiekk ja mojemu też daję kreon 10000 cena jest rózna (apteki mają różne marże) ale jak kupuję większą ilość (przewaznie 10 opakowań) to płace mniej. Quote
pawcib Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 tak naprawde kuprno takiej trzustki to naprawde problem ktos za to moze miec straszne kolegium wiec sie boja ..... jesli bedzie taka koniecznosc pojade po nia nawet na ranczo do texasu ale na razie sprawdzimy leki dzis dostala serce wolowe oczywiscie pozdbawione tlustych elementow (jak cala reszta) pluca wolowe watrobe wolowa z domieszka śledziony wolowej i przelyku wieprzowego do tego karme purine dla psow z kolopotami trawiennymi odrzywka na kosci siersc itd no i tabletki od weta oraz kreon i jest naprawde oki nie bede ja na wstepie faszerowal karma za jedyne:-o 300zl w ktorej glownym skladnikiem jest e145 bo 3ba byc twardym:) dobierzemy zdrowy pokarm a na koniec napisze ksiazke kulinarna:) pozdrawiamy Quote
Asia_Klero Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Mozecie spytac w naszej lecznicy na wolnosci 402...mozna zadzwonic i popytac moze beda mogli taniej sprowadzic...tylko powiedziec ze to psiak z naszego schroniska:) Quote
al-ka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Jeśli sunia dobrze idzie na leku to chyba nie ma co cudować, zwłaszcza ze produkt naturalny jest kłopotliwy i do zdobycia i podlega uciążliwemu rezimowi przygotowania.Tak jeszcze myślę o tańszym odpowiedniku Kreonu 10tj(350mg) -a mianowicie Neo- Pancreatinum350mg 30tabl,który kosztuje ok14zł.Przy okazji spytaj veta,bo niby nie jest to drastyczna różnica cenowa na opakowaniu jednostkowym,ale przy długim i "obfitym" podawaniu trochę się jednak uzbiera.Enzymy są takie same,różnica tylko w formie leku(kaps-tabl).Uważaj z ilością wątroby,bo zbyt duża jej ilość spowoduje biegunkę.ONki często maja problemy z niedomogą trzustki,ale może u Adrusi to kwestia przejściowa.Myślmy pozytywnie!Drogą prób i błędów ustalisz menu i tak trzeba trzymać.Na książkę kucharską czekamy :lol:. Quote
Mysia_ Posted August 10, 2008 Author Posted August 10, 2008 Wróciłam. Jejku, ale mam tu zaległości :oops: Czy mógłby ktoś mi sybciutko streścić co i jak? co z pieniązkami na Adrę, które były uzbierane na moim koncie? Quote
Asia_Klero Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 To państwo adry niech zdecyduja:)Czy kupic karme,leki czy co:)państwo sie tu pewnie pojawia wiec napisza:)a ile tych pieniedzy jeszcze jest? Quote
Mysia_ Posted August 10, 2008 Author Posted August 10, 2008 tyle co w pierwszym poście czyli 155 zł :cool3: Quote
Asia_Klero Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 Mysle,ze mozna by to bylo przeznaczyc na leki dla Adruni ale niech panstwo sami zadecyduja:D Quote
Mysia_ Posted August 10, 2008 Author Posted August 10, 2008 no to czekam na decyzje dogomaniaków, którzy pieniążki przelali, no i nowych właścicieli Adry ;) Quote
gosiekk Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 Witam!Nie mowie ze jestesmy super zamozni ale napewno sa pod opieka pieski ktore wymagaja kupna lekow lub karm.Wiec prosze na to pieniazki przeznaczyc.Pozdrawiam Gosia.A Adra nie ma biegunek ale normalne kupy za przeproszeniem tylko ze 7 razy dziennie.mam nadzieje ze to minie z czasem.jest u nas krociotko a i tak jakis postep tak sie pocieszam. Quote
Kamila_s Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Pozdrawiam Adrunie i jej wlascicieli!!!!:multi: Quote
Mysia_ Posted August 11, 2008 Author Posted August 11, 2008 gosiekk napisał(a):Witam!Nie mowie ze jestesmy super zamozni ale napewno sa pod opieka pieski ktore wymagaja kupna lekow lub karm.Wiec prosze na to pieniazki przeznaczyc.Pozdrawiam Gosia.A Adra nie ma biegunek ale normalne kupy za przeproszeniem tylko ze 7 razy dziennie.mam nadzieje ze to minie z czasem.jest u nas krociotko a i tak jakis postep tak sie pocieszam. Trzymamy za Was mocno kciuki ;) Czy może mi ktoś napisac czy jestem komuś coś winna jesli chodzi o Adrę? Bo na koncie mam jeszcze pieniążki uzbierane na nią. Quote
irenaka Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Brawo domek Adrunii:multi::multi: Będzie lepiej. Nawet nie wiecie jak doskonale Was rozumiem, sama kiedyś przez to przeszłam.! Niesamowitą radość sprawiały mu ku.... prawidłowej konsystencji :evil_lol::evil_lol: Quote
Mysia_ Posted August 12, 2008 Author Posted August 12, 2008 słuchajcie ja dopiero zaczynam powoli wszystko zbierać do kupy po tym moim urlopie :eviltong: Jeszcze jedna sprawa... Co z ta karmą dla Adry, która przyszła do schroniska? Czy nowi własciciele ją odbiorą czy jak? Czy przekazujemy dla innych psiaków? Quote
Mysia_ Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 W końcu doszłam do tego jak to było z tą karmą ;) Jusstyna85 wyłożyła na nią ze swojego konta, dlatego teraz te pieniązki czyli 155 zł wysyłam do niej, oprócz tego jest jeszcze 50 zł od tej Pani z Warszawy, o której Justyna pisała :cool3: Karma stoi w schronisku, nie wiadomo czy nie mamy kolejnej psiny z chorą trzustką, bo ma straszne biegunki... Nie macie nic przeciwko temu, żeby ta karme dawać tej suczce skoro Adry już nie ma? Własnie co tam u niej? Quote
Monica_20 Posted August 19, 2008 Posted August 19, 2008 Ja nie mam. Adra ma co jeść więc trzeba pomóc tamtej psince. Quote
Mysia_ Posted August 19, 2008 Author Posted August 19, 2008 To jest suńka o której pisałam: http://www.psitulmnie.pl/images/galeria/psy2008/5937.jpg Na dniach postaram się jej założyć wątek ;) Quote
Recommended Posts