wolfi Posted August 29, 2005 Posted August 29, 2005 Zamiast parzenia można też płukać w roztworze octu jabłkowego z wodą. Ja nie podaję łapek, bo moje psy puszczają po nich " smakowite bączki". Natomiast dostają bardzo dobre na stawy różne chrząstki, przełyki cielęce i wołowe, tchawice, kości kolankowe, mostki cielęce itp, które trawią bez żadnych "efektów ubocznych". Warto wspomnieć, że przy problemach ze stawami ( zwyrodnienia, bóle ..) obecnie coraz częściej zaleca się dietę bez zbóż , co przynosi znamienną poprawę. Quote
Patka Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 Asher :lol: Lilith wczoraj jadła świński ogonek :D Quote
asher Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 wolfi napisał(a):Ja nie podaję łapek, bo moje psy puszczają po nich " smakowite bączki". Natomiast dostają bardzo dobre na stawy różne chrząstki, przełyki cielęce i wołowe, tchawice, kości kolankowe, mostki cielęce itp, które trawią bez żadnych "efektów ubocznych". Niestety moja suka nie za dobrze trawi kości, Z wielkim żalem po 4 miesiącach musiałam zrezugnowac z BARFu :( No ale przeciez nie będę jej na siłę wciskać, kiedy widzę, że po pierwsze nie chce tego jeść, a po drugie dieta nie służy jej żołądkowi... Od czasu do czasu podaję jej kości cielęce, ale w niewielkich ilościach, bo źle je trawi. Czasem daję jej drobiową szyję (surową, ale nie tknie tego, póki szyja się nie nadpsuje :evilbat: :lol: ) A tchawice i przełyki to są chyba nie do kupienia w Warszawie? :niewiem: Quote
wolfi Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 W Warszawie na bazarkach są do kupienia , np. przy Puławskiej -skrzyżowanie z Al .Lotników i Wałbrzyską. Tylko trzeba się targować ! Można zamówić lub kupować dorażnie. Tak samo przy Hali Mirowskiej. :D Quote
SAWA Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Ja myślę że jak psu coś nie pasuje ,to nie ma sęsu w niego na siłę pakować . Kiedyś ktoś napisał że stracił psa po karmie ,bo miał zatwardzenia ,bardzo mnie to zdziwiło ,bo jeszcze nie słyszałam o tym aby po karmie pies miał zatwardzenia . W innym temacie wyczytałam że gotował mu łapki i dodawał do karmy i właśnie to była przyczyna choroby jego psa . Czasem tak jest że pies wie co dla niego dobre . Quote
wolfi Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Też uważam,że pies często wie co mu potrzebne. Tylko my nie bardzo umiemy czasem to odczytać. Ale jeśli się bardzo chce i uważnie obserwuje, to pies potrafi przekazać wiele. Jest to cenne, bo psy kierują się intuicją ,którą my ludzie zatraciliśmy w dużym stopniu. Psy nie czytają co dla nich lepsze a co gorsze, nie kierują się zewnętrznymi opiniami. Słuchają swojego " głosu wewnętrznego ". który tkwi w genach od pokoleń. Ale nie jest łatwo zrozumieć te sygnały. Myślę, że na pewno nie warto ich lekceważyć. Quote
SAWA Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Zgadzam się ,ale nie zawsze instynkt jest w 100% nie omylny ,bo dziś ogladałam film o antylopach i ich instynkt zawodził i jadły akacje która wydzielała szkodliwą substancję i zabijała zwierzęta jedzące jej liście . My jesteśmy w lepszej sytuacji ,bo kontrolujemy to co nasze psy jedzą ,więc czasem surowe flaczki jako przystawka, zrobią ogromna frajdę ,a podgotowane łapki to sam rarytas . Quote
efra-husky Posted September 16, 2005 Posted September 16, 2005 Nie chciałam zakładać nowego topiku a mam pytanie w kwestii wzocnienia chrząstek. Czy ktoś z was zna lub stosował następujące preparaty: 1. BEAPHAR Drucal 2. TRIXIE Tran z wątroby dorsza z olejkiem z ostu, 250 ml 3. Caniviton HigHDENSITY - dodatek żywieniowy z siarczanem chondroityny - wzmacniający stawy. Opakowanie 50 tabletek Moja sunia ma problem z luźnymi łokciami a przyczyną są słabe chrząstki (sunia ma 10 misięcy i cały czas bierze witaminy). Poradźcie coś proszę. Słyszałam też o żelatynie ale nie wiem czy to chodzi o taką zwykłą spożywczą żelatynę; no i w jaki sposób i w jakich proporcjach ją podawać??? Quote
SAWA Posted September 16, 2005 Posted September 16, 2005 poszukaj w tym temacie ,a znajdziesz wiele cennych rad . Pozdrawiam SAWA. Quote
Patka Posted September 16, 2005 Posted September 16, 2005 efra są substytuty tych preparatów dla ludzi i chyba więszkość osób podaje te ludzkie swoim psom TRIXIE Tran ja podaje zamiast tego Iskial :D Quote
JASMIN Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 Mi na wystawie polecili abym mojej młodszej suni ( 4,5 msc ) podawała do karmy żelatynę spożywczą na stawy właśnie... Raz podałam i więcej tego nie zrobię... Szczeniak przez 3 dni miał biegunkę :angryy:. Widocznie jej nie służy. Ale za to dobrze znosi galaretkę z kości cielęcych lub kurzych łapek :cool3:. Nie wiem czy dobrze robię ale wyrzucam kości lub łapki i podaję samą glaretkę do karmy... Quote
coco Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 Bardzo dobrze robisz, bo wygotowane w niczym się już nie przysłużą. A surowe jak najbardziej - podaję je dwa, trzy razy w tygodniu i jest super ! Podaję też żelatynkę spożywczą (ale nie w tych dniach, kiedy kurze łapki), no i niezbyt dużo jednorazowo, czyli jedną płaską łyżeczkę na mniej więcej pół szklaneczki wody. Bardzo szybko się zsiada, a psina zrobi wszystko, żeby ją spod spodu wygrzebać :p ! Quote
coco Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 A propos żelatyny jeszcze - ktoś tu napisał o żelatynie w czystej postaci. Czym różni się ona od spożywczej i gdzie ewentualnie można ją zakupić ? Quote
Jureja Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 Odświeże troche wątek bo nigdzie nie znalazłam interesujących mnie informacji o podawaniu żelatyny. W jakich ilościach podajecie żelatyne?Ja daje dwumiesięcznemu seterowi 1,5 łyżeczki dziennie.czy to odpowiednia ilość? W jakiej postaci ją podać wystarczy rozpuścić w małej ilości wody?czy zrobić galaretke? I jak długo podawać,chyba nie trzeba stosowac żelatyny do ukończenia wzrostu? Quote
puli Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 Żadnej żelatyny nie dawałam.Wyłącznie galaretę z nóżek,łapek itp.Szczeniakom 3-4x tygodniowo,dorosłym rzadziej. Quote
Agama Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 moi weci smiali sie z podawania zelatyny mowiac ze mala paczyszka musialaby kosztowac 30 zl aby mowic o skutecznosci -natomiast polecali galarety z nozek cielecych-tak jak sie zaleca ludziom po zlamaniech:lol: Quote
Jureja Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 Żadnych kurzych łapek itp. nie będe podawać-w gre wchodzi tylko gotowy preparat z kolagenem albo właśnie żelatyna. A może znacie jakies środki z kolagenem ?ja znalazłam jakiś z wit.C i wapniem ale obawiam się,że jeśli karmie suchym to pies po otrzymaniu takiego preparatu miałby za dużo wapna. Quote
puli Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 Nikt nie pisze nic o dawaniu kurzych łapek itp.Mowa o galarecie,(mocnej)która weci zalecaja jako dodatek do karm nawet z najwyższej półki.Nie da sie przedobrzyć,doskonale przyswajalna i skuteczna.Z kolagenem niestety znam tylko odżywki na sierść. Quote
Agama Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 chodzi o galarety z lapek lub nozek-nazwy preparatow wielokrotnie juz byly podawane:lol: Quote
Jureja Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 puli napisał(a):Nikt nie pisze nic o dawaniu kurzych łapek itp.Mowa o galarecie,(mocnej)która weci zalecaja jako dodatek do karm nawet z najwyższej półki.Nie da sie przedobrzyć,doskonale przyswajalna i skuteczna.Z kolagenem niestety znam tylko odżywki na sierść. O jakiej galarecie mówisz?myślałam,że o takiej,która powstaje z gotowanych nóżek:roll: .jak ją zrobić ? Quote
puli Posted June 7, 2006 Posted June 7, 2006 No,o takiej z nózek swińskich,cielęcych,kurzych.tyle,ze psy dostają sam przecedzony wywar bez tych wszystkich gnatów i skór.(jedna z moich psic np wymiotuje natychmiast po zjedzeniu kurzej łapki).Mozna toto ugotować w minimalnej ilości wody i pokrojone w kostkę dać jako łapówki,albo dołożyć do michy.Nie cierpię garów,to gotowałam rzadko i zamrażałam porcyjki. Quote
basia Posted June 11, 2006 Posted June 11, 2006 A czy żelatyna taka z torebki ze sklepu to taka sama jak ta zawarta w chrząstce czy mięsie cielęcym czy to może sztuczny wynalazek i nie wolno podawać go psom? Quote
Jureja Posted June 12, 2006 Posted June 12, 2006 Żelatyna z torebki to mniej więcej to samo co w mięsie,kościach i chrząstkach.Jest produktem naturalnym ale niektóre są z dodatkiem przypraw(tych więc nie kupuje). Quote
Recommended Posts