Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja suczka , aogonek o długości około 17 cm.

Przez dwa dni szalała z kolegami na leśnej działce i dziś rano zobaczyliśmy jak ogonek smętnie zwisa, w jednym miejscu jest przekrzywiony. Boli ją i popiskuje.

Zastanawiam się jak mogę jej pomóc zanim wydam kupę kasy u całodobowego weta ( jest niedziela) i czy mozliwe jest złamanie ogona?

Pozdrawiam i z gory dziękuję za rady.

Posted
Zastanawiam się jak mogę jej pomóc zanim wydam kupę kasy u całodobowego weta ( jest niedziela) i czy mozliwe jest złamanie ogona?
Złamanie ogona jest jak najbardziej możliwe, jak również zerwanie ścięgien.

W Elwecie na Niepodległości, wyższe stawki obowiązują, o ile się nie mylę, dopiero po 23 - całą niedzielę przyjmują po normalnych stawkach - dzisiaj tam byłam, żeby odrobaczyć szczeniaki. Więc ja bym po prostu pojechała do weta, bo nie wiem, co się robi w takich przypadkach... :(

Posted
Przez dwa dni szalała z kolegami na leśnej działce i dziś rano zobaczyliśmy jak ogonek smętnie zwisa,

Ciekawa sprawa z tym ogonem..

Pies naszych znajomych ma tak za kazdym razem jak pojedzie na Mazurki. Po dwoch dniach szalenstw wodno-patyczkowych ogon mu zwisa. Troche go boli, ze da sie z tym zyc. Za pierwszym razem poszli z psem do weta, ale nic konkretnego nie wymyslil. Teraz poprostu doszli do wniosku, ze tak ma byc i juz. Po kilku dniach samo mu przechodzi, ale ogon zwisa mu zawsze jak sie wyszaleje.

Moim zdaniem jest to nadwyrezenie poprostu. Pies macha tym ogonem i balansuje podczas biegu i zmian kierunku i to pewioe dla tego.

Niemniej jednak jak sie czegos dowiesz to napisz. Przekaze znajomym czego sie dowiedzialam.

Posted

Moj poprzedni pies mial zlamany ogon, podobnie jak pies znajomej. Nadal zyja, i maja sie swietnie. Baca przytrzasnal kite, bedac szczeniakiem, kosci nie byly jeszcze mocne, i doszlo do zlamania. Popiskiwal przez jakis czas, naturalnie pojechalam do lekarza, ktory rozlozyl rece, i stwierdzil, ze nic poradzic nie moze. Ogona w gips nie wloza, bo tego sie nie robi. I tyle. Ogon jest teraz zawiniety (tak jak u szpica - lajka etc.), a jak sie go rozlozy, widac takie zlamanie, jednym slowem - jest krzywy. Niemniej jednak radze pojechac do weterynarza, bo to wcale nie musi byc zlamanie, a byc moze tak jak napisala Flaire zerwanie sciegna.

Posted

Witajcie,

dziękuję wszystkim za odpowedzi. Byłam już u weta - ogon dalej smętnie zwisa, ale wet powiedział, że nie jest złamany, ewentualnie stłuczony.Poza tym dodoał - i tu ma rację niestety - że Tośka to wybitna aktorka i jest lekko przewrazliwiona. Normalnie nie zgodziłabym się z tym , ale lekarz naprawdę solidnie ją zbadał ( w tym ogon ) i nawet nie pisnęła - natomast w domu piskała już jak ktoś wymawiał słowo ogonek i ją głaskał.

Patiszon - jakbyś zgadła z tymi harcami - suńka przez dwa dni nic tylko biegała, bawiła się i przepływała (a raczej przechodziła) w tą i zpowrotem Świder. Ciekawe jest też to, że w zeszłym roku po brykaniu nad Bałtykiem , ogonek tez odmówił jej posłuszeństwa.

Tosia dostała lek przeciwbólowy/zapalny. I w sumie jest ok.

Serdecznie pozdrawiamy:)

• 2 months later...
Posted

Ja też pociągnę ten temat tak jak poprzednik.

Mam psa malamuta który zawsze ogon nosił do góry (zresztą jak wsztstkie szpice). Wczoraj się trochę popsztykał z pewnym amstafem :2gunfire: :chainsaw: i jego ogon teraz zwisa.Ogon podnosi tylko w momencie sikania lub jak chce dać wyraz zadowoleniu ale robi to tylko na chwilkę (1-3 sekund) i jego ogon zaraz opada. Na ogonie ma lekką rankę lecz nie reaguje ani na dotyk ani na ucisk w tym miejscu. Jest tylko co najwyżej zniecierpliwiony zabawą z jego ogonem. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś się już z czymś takim spotkał. Z tego co widzę z opisów poprzedników w przypadku ogona wet ma niewiele do powiedzenia więc proszę o radę was.

• 2 years later...
Posted

a u mojej jamnicy (miała wtedy 3 lata) wyglądało to tak: sunia szalała po parku i na koniec spaceru zauważyłam że ogon na 1/3 długości jest jakby załamany to znaczy od nasady trzyma go w przedłużeniu grzbietu a dalej zwisa.Poza tym sunia wesoła i żadnych innych niepokojących objawów.W domu przrestudiowałam psicę i okazało się że pobolewa gdy ogonek unoszę do góry a ta zwisająca część jest zupełnie wiotka.I to był pierwszy incydent z kręgosłupem. Gaja ma postępujące zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa i choć na szczęście szybko zdiagnozowane i od lat leczone ( ma teraz 8 lat) nie obeszło się bez następnych rzutów choroby (w zeszłym roku porażenie tylnych łapek).Te porażenia cofają się ale choroba robi swoje i uruchamianie trwa coraz dłużej i to już nie jest pobolewanie ale prawdziwe męki.
Oczywiście nie chcę straszyć ale jeśli psiak ma "dziwny" ogon po szaleństwach to nie od samego nim machania chyba że w coś nim uderza.W przypadku mojej suni wszystko wyjaśniło po prostu rtg

• 2 years later...
Posted

hej
nam sie wlasnie dzis przytrfił "zwiasajacy ogon", wygladalo to tak... bawilismy sie z naszym rocznym labradoremw parku. pscy ganialy i bylo pieknie. zaczleam podrzucad do gory sucha trawe i Focus chcial ja zchwycic.niemal stanal na tylnich nogach i bęc do tylu na plecy. pisnal raz pozadnie wstal wystraszony i z lekko podkulonym tylkiem, ze 5 minut biegal i widac bylo ze z nogami i cala reszta ok ale ogon bezwladnie mu wisial... wystraszylam sie ze cos sie zlamalo albo cos. pojechalismy do weta,. rtg nic specjalnego nie wykazalo. zlamania nie ma. dostal lek przeciwbólowy i przeciwzapalny.jutro i pojutrze dostanie to samo + na odbudowe włukien nerwowych.stan nie machania moze utrzymywac sie nawet ok2 tyg. w naszym przypadku.zobaczymy. ja trzymam kciuki za machajacy ogon jak najprędzej!:)