Aga_j Posted May 13, 2007 Posted May 13, 2007 Chcialam pokazac jak skrajne sa roznice w typie wsrod jamnikow krotkowlosych standard na swiecie. Na pierwszym zdjeciu wygrywajacy champion z Finlandii, a na drugim wygrywajacy champion z Australii. Roznice sa ogromne a wzorzec podoby na calym swiecie. Zadziwiajace. Oczywiscie najlepiej sabie radza jamniki w typie "uniwersalnym" pomiedzy ciezkim typem angielskim a lekkim typem europejskim (skandynawskim). Quote
ursus Posted May 13, 2007 Posted May 13, 2007 ten na dole to by u nas za brak prześwitu z bdb poszedł a ten pierwszy za slaby tył tak samo........... zadziwiające naprawdę......... wzorzec ten sam obowiązuje wszystkich.........:-o Quote
Yoshko Posted May 13, 2007 Posted May 13, 2007 Różnice w budowie psów typu europejskiego i amerykańskiego zawsze były znaczne. W amerykańskim standardzie nie ma żadnych wzmianek dotyczących przeswitu , więc nie zwracają na to uwagi. Większość psów skandynawskich jest w tak zwanym typie "roboczym". Pies na zdjęciu urodzony jest w 1991 roku , a od tego czasu nawet w skandynawii trochę sie zmnienił typ jamników , i w obecych czasach też już są mieszanka róznych typów. Amerykańskie psy , owszem ce****ą się niskim prześwitem , i głębokimi klatkami piersiowymi ,ale większośc z nich jest takze bardzo zatuczona , przez co sprawiają jeszcze cięzsze wraznie Quote
Aga_j Posted May 13, 2007 Author Posted May 13, 2007 Dlatego wybralam dwa skrajne psy zeby pokazac roznice. Ogolnie najbardziej "zapasione" jamniki maja anglicy i australijczycy (ktorzy siegali po material hodowlany do Anglii ze wzg na kwaratanne), a pozniej amerykanie (mam na mysli klatke piersiowa i wage) Oczywiscie mowie ogolnie bo jest duzo wyjatkow do tej reguly. Quote
ursus Posted May 13, 2007 Posted May 13, 2007 wiem coś o tym........... mam obecnie smarkacza po amerykańcu......... cały tatuś niestety i jak tylko pomyśli o jedzeniu to tyje.......... makabra..... Quote
Recommended Posts