Bursztynka13 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Nie wiem czy już jest taki wątek (jak jest to prosze mnie oświecić). Mam problem-mój pies jest przerażony gdy klikam. Próbowałam mu podać po kliknięciu smakołyk ale on już jest tak zestresowany że nie chce jeść (lęk mija po ok. 5min). Czy mogę go jeszcze przyzwyczaić do klikera (jeśli tak, to jak?), czy mam go nie używać? A jeśli nie to jak nauczyć psa ziewania? Quote
Fauka Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Możesz nakleić kilka warstw plastra na blaszkę lub klikać w kieszeni by stłumić dźwięk by pies się nie bał i stopniowo przyzwyczai Można też klikać gdy pies je. Nie można klikac psu nad uchem ani kierować klikera w jego strronę. Trzeba wolno przyzwyczajać psa do dźwięku, na początku tlumić a potem coraz glośniej aż pies się przyzwyczai. Mialam podobny problem. Quote
Bursztynka13 Posted July 5, 2008 Author Posted July 5, 2008 Dzięki, spróbuje nakleić plaster, bo przy jedzeniu efekt jest taki że przestaje jeść i ucieka z kuchni... Quote
WŁADCZYNI Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 wypróbuj też cichszy kliker, albo naet nakrętkę od np. kubusia - też klika a ciszej. Quote
Bzikowa Posted July 9, 2008 Posted July 9, 2008 Możesz też owinąć czymś kliker - np skarpetką :cool3: Mój pies też na początku się trochę bał. Ja po pierwsze chowałam kliker za plecy/do kieszeni żeby go nie widział i owijałam go żeby był jeszcze cichszy. No i na początku nie robiłam nawet targetowania tylko po prostu k/s, k/s, k/s ... :lol: Quote
yamayka Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 Moje kundlisko tez sie bało klikania. Uciekał z podkulonym ogonem! :-) Kliker to przerażające urządzenie okazuje się! Ale potem po prostu sie oswoił. Często w ciągu dnia klikałam i dawałam smaczka za nic. Pewnie boja sie psy po prostu kliknięcia jako czegoś nowego.Kwestia przyzwyczajenia i skojarzenia z czymś miłym. Pozdrawiam! Quote
Ania92 Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 wiesz co, mozesz zmienić tradycyjnego klikera na i-clicka. wygląda praktycznie tak samo ale z tego co wiem ciszej klika, może to odniesie sukces. najpierw daj psy to powąchać, chwal za każde podejście i zapoznanie sie z przyrządem, myślę ze zachęcony Twoimi pochwałami będzie chciał mieć coraz więcej do czynienia z klikerem i sie jakoś uda przełamać ten strach ;) powodzenia Quote
WŁADCZYNI Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 dużo ciszej klika i wygląda zdecydowanie inaczej - jak kciuk z guzikiem a nie jak pudełko zapałek z blaszką;) Quote
Bzikowa Posted August 5, 2008 Posted August 5, 2008 Ja ostatnio 'wypróbowałam' i-clicka (koleżanka miała na treningu). I jakoś tak dziwnie mi się nim klikało. Może jest po prostu za cichy jak na klikanie na zewnątrz, w domu go nie używałam. Jak na razie ciągle mam kostki trixie i jest OK. Chociaż, owszem, do najcichszych nie należą. Quote
WŁADCZYNI Posted August 5, 2008 Posted August 5, 2008 Ja miałam na początku problem z przestawieniem się z bardzo głośnego klikera firmy karlie na i-clicka - ja go nie słyszałam dokładnie np. przy samochodach, ale pies problemu nie miał. :) i-click dla mnie ma przewagę bo ma guzik i łatwiej mi nim kliknąć bo nacisnę jakkolwiek i klika, a z tymi zwykłymi miałam problem - Su coś robiła ja rzucałam się na kliker iii... łapałam go ze złej strony:lol: Quote
Bursztynka13 Posted August 6, 2008 Author Posted August 6, 2008 Na razie plasterki przynoszą pożądany efekt;) Chociaż Bursztn o wiele bardziejj nakręca się na smakołyki:evil_lol: Narazie(o ile będzie to możliwe przy danej komendzie) będę starała się nie używać klikera... Quote
Bzikowa Posted August 6, 2008 Posted August 6, 2008 Używaj zawsze jak nie wie, ze masz kliker i od razu masa super smakołyków! I proszę... klikEr nie klikier.... :lol: zmień temat wątku bo to naprawdę rażące Quote
Russellka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']i-click dla mnie ma przewagę bo ma guzik i łatwiej mi nim kliknąć bo nacisnę jakkolwiek i klika, a z tymi zwykłymi miałam problem - Su coś robiła ja rzucałam się na kliker iii... łapałam go ze złej strony:lol: Toć ja właśnie tak cały czas robie! :lol:Mamy zwykły kliker z Trixie ;) Czyli mówisz, że i-click działa łatwiej? Może się przestawimy :cool3: A czy trzeba psa jakoś przyzwyczaić do dźwięku nowego klikera? Quote
WŁADCZYNI Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 ja po kupieniu nowego klikam pare razy jakieś proste rzeczy typu warowanie/siadanie/targetowanie. Dosłownie kilka kliknięć, ale nie wiem czy nie robie tego bardziej dla siebie niż dla psa bo ona reaguje zawsze na klik;) i-click ma guzik więc jak nie złapiesz, wciśniesz, przydusisz do podłoża itd to kliknie przy moich zdolnościach jest świetny:lol: Quote
Russellka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 To chyba przy moich też :lol: Postaram się takowy dostać na wystawie w Białymstoku :cool3: Dzięki :loveu: Quote
kredka Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 Ja moje dwa psy wyszkoliłam bez klikera :) samymi smakołykami :) Quote
Recommended Posts